Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Fermierul“ a adus peste 10 milioane de euro

„Fermierul“ a adus peste 10 milioane de euro

• pînă la sfîrșitul anului, vor mai apărea și alte proiecte în cadrul acestui program • 511 miliarde de lei reprezintă valoarea tuturor proiectelor realizate prin SAPARD, în județ •

Nemțenii au depus 60 de proiecte în cadrul programelor SAPARD, în momentul de față, acestea aflîndu-se în diverse stadii de punere în practică. Ciprian Astanei, director executiv adjunct al Oficiului Județean de Plată pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, a declarat că patru proiecte din cadrul SAPARD, pe Programul „Fermierul“, în valoare de 4.505.941 euro, au obținut, de curînd, scrisorile de confort. Trei dintre acestea sînt pe măsura 1.1. și se referă la modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui, modernizarea unui abator de carne și la înființarea unei fabrici de procesat conserve fructe. Un singur proiect este la măsura 3.4. - achiziționarea de utilaje pentru înființarea unei ferme de păsări.
Un alt proiect, întocmit de un nemțean, este într-un stadiu avansat de realizare, pe măsura 1.1., și se referă la înființarea unei fabrici de produse lactate. Valoarea la care ajunge este de 850.000 de euro. „În prezent, oferta de finanțare a proiectelor este mult mai mare decît cererea. Din păcate, sînt mulți neaveniți care își dau cu presupusul și susțin că nu mai sînt fonduri pentru punerea pe picioare a proiectelor, ceea ce nu este adevărat. Sînt bani foarte mulți și încercăm să-i convingem pe oameni să vină cu idei de afaceri, pentru a crește puterea de absorbție financiară. Dacă, în general, contribuția unui solicitant în cadrul unui proiect este de 50% din valoarea totală a acestuia, diferența de 50% fiind suportată de Uniunea Europeană și Guvernul României prin fonduri nerambursabile, în cazul investitorilor de pe Valea Muntelui, se acordă un bonus de 10% pentru că vor face investiții într-o zonă de munte, iar dacă au sub 40 de ani, mai primesc un bonus de 5%. În aceste condiții, contribuția investitorilor tineri de pe Valea Muntelui se reduce la 35%“, a declarat directorul executiv adjunct al Oficiului Județean de Plată pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Ciprian Astanei.

Alte 25 de proiecte așteaptă „OK-ul“
În județul Neamț, alte 13 proiecte au fost depuse la bănci pentru a obține scrisori de confort și, apoi, finanțare pe măsura 3.1., în domeniul investițiilor în exploatații agricole. Valoarea acestor proiecte este de 1.808.495 euro. Alți doi potențiali investitori nemțeni au întocmit două proiecte la măsura 3.4. - dezvoltarea și diversificarea activităților economice care să genereze activități multiple și venituri alternative - a căror valoare este de 205.710 euro. Șeful Oficiului Județean de Plată pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit a mai precizat că, pe total, în Neamț, la Programul „Fermierul“, valoarea proiectelor care au scrisori de garanție sau sînt pe cale să le obțină ajunge la 10.391.506 euro.
Programul „Fermierul“ are ca termen limită de punere în practică 31 decembrie 2006. În ultimii șase ani, Uniunea Europeană și Guvernul României au alocat circa șase miliarde de euro pentru sprijinirea investitorilor de la sate, interesați de afaceri în domeniul agricol și zootehnic, printre aceste finanțări numărîndu-se și cele din cadrul Programului „Fermierul“. Din anul 2007, se preconizează ca suma alocată, anual, acestor investitori să fie de circa un miliard de euro, ceea ce înseamnă atît cît s-a dat, la un loc, în șase ani. Deci, investitorii care vor să obțină bani în acest domeniu nu vor pierde finanțările dacă nu fac demersurile necesare în acest an, ci se vor înscrie în cursă în cadrul altor programe, ale căror denumiri nu au fost, încă, stabilie.
În momentul de față, în Neamț, sînt în lucru, pentru Programul „Fermierul“, 10 proiecte pentru înființarea de ferme de vaci cu lapte, trei proiecte pe ferme de taurine la îngrășat, două pe ferme de porci, unul pe sere, un proiect pe ferme de păsări, șapte pentru achiziționarea de utilaje agricole și un altul pentru dezvoltarea activităților meșteșugărești. În cazul acestora, solicitanții au stabilit datele de inițiere și urmează să le depună la băncile care rulează banii - CEC, Banca Carpatica sau BCR.
Județul Neamț se situează pe locul IV ca număr de proiecte puse în practică în Moldova. Pînă în momentul de față, proiectele derulate în județul Neamț, în toate domeniile în care s-au alocat fonduri nerambursabile, sînt în valoare de 511 miliarde de lei, din care 50% reprezintă contribuția privată, iar restul fonduri externe, plus bani de la Guvern.

Articol afisat de 1592 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective