Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Fermierul“ a adus peste 10 milioane de euro

„Fermierul“ a adus peste 10 milioane de euro

• pînã la sfîrºitul anului, vor mai apãrea ºi alte proiecte în cadrul acestui program • 511 miliarde de lei reprezintã valoarea tuturor proiectelor realizate prin SAPARD, în judeþ •

Nemþenii au depus 60 de proiecte în cadrul programelor SAPARD, în momentul de faþã, acestea aflîndu-se în diverse stadii de punere în practicã. Ciprian Astanei, director executiv adjunct al Oficiului Judeþean de Platã pentru Dezvoltare Ruralã ºi Pescuit, a declarat cã patru proiecte din cadrul SAPARD, pe Programul „Fermierul“, în valoare de 4.505.941 euro, au obþinut, de curînd, scrisorile de confort. Trei dintre acestea sînt pe mãsura 1.1. ºi se referã la modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui, modernizarea unui abator de carne ºi la înfiinþarea unei fabrici de procesat conserve fructe. Un singur proiect este la mãsura 3.4. - achiziþionarea de utilaje pentru înfiinþarea unei ferme de pãsãri.
Un alt proiect, întocmit de un nemþean, este într-un stadiu avansat de realizare, pe mãsura 1.1., ºi se referã la înfiinþarea unei fabrici de produse lactate. Valoarea la care ajunge este de 850.000 de euro. „ÃŽn prezent, oferta de finanþare a proiectelor este mult mai mare decît cererea. Din pãcate, sînt mulþi neaveniþi care îºi dau cu presupusul ºi susþin cã nu mai sînt fonduri pentru punerea pe picioare a proiectelor, ceea ce nu este adevãrat. Sînt bani foarte mulþi ºi încercãm sã-i convingem pe oameni sã vinã cu idei de afaceri, pentru a creºte puterea de absorbþie financiarã. Dacã, în general, contribuþia unui solicitant în cadrul unui proiect este de 50% din valoarea totalã a acestuia, diferenþa de 50% fiind suportatã de Uniunea Europeanã ºi Guvernul României prin fonduri nerambursabile, în cazul investitorilor de pe Valea Muntelui, se acordã un bonus de 10% pentru cã vor face investiþii într-o zonã de munte, iar dacã au sub 40 de ani, mai primesc un bonus de 5%. ÃŽn aceste condiþii, contribuþia investitorilor tineri de pe Valea Muntelui se reduce la 35%“, a declarat directorul executiv adjunct al Oficiului Judeþean de Platã pentru Dezvoltare Ruralã ºi Pescuit, Ciprian Astanei.

Alte 25 de proiecte aºteaptã „OK-ul“
ÃŽn judeþul Neamþ, alte 13 proiecte au fost depuse la bãnci pentru a obþine scrisori de confort ºi, apoi, finanþare pe mãsura 3.1., în domeniul investiþiilor în exploataþii agricole. Valoarea acestor proiecte este de 1.808.495 euro. Alþi doi potenþiali investitori nemþeni au întocmit douã proiecte la mãsura 3.4. - dezvoltarea ºi diversificarea activitãþilor economice care sã genereze activitãþi multiple ºi venituri alternative - a cãror valoare este de 205.710 euro. ªeful Oficiului Judeþean de Platã pentru Dezvoltare Ruralã ºi Pescuit a mai precizat cã, pe total, în Neamþ, la Programul „Fermierul“, valoarea proiectelor care au scrisori de garanþie sau sînt pe cale sã le obþinã ajunge la 10.391.506 euro.
Programul „Fermierul“ are ca termen limitã de punere în practicã 31 decembrie 2006. ÃŽn ultimii ºase ani, Uniunea Europeanã ºi Guvernul României au alocat circa ºase miliarde de euro pentru sprijinirea investitorilor de la sate, interesaþi de afaceri în domeniul agricol ºi zootehnic, printre aceste finanþãri numãrîndu-se ºi cele din cadrul Programului „Fermierul“. Din anul 2007, se preconizeazã ca suma alocatã, anual, acestor investitori sã fie de circa un miliard de euro, ceea ce înseamnã atît cît s-a dat, la un loc, în ºase ani. Deci, investitorii care vor sã obþinã bani în acest domeniu nu vor pierde finanþãrile dacã nu fac demersurile necesare în acest an, ci se vor înscrie în cursã în cadrul altor programe, ale cãror denumiri nu au fost, încã, stabilie.
ÃŽn momentul de faþã, în Neamþ, sînt în lucru, pentru Programul „Fermierul“, 10 proiecte pentru înfiinþarea de ferme de vaci cu lapte, trei proiecte pe ferme de taurine la îngrãºat, douã pe ferme de porci, unul pe sere, un proiect pe ferme de pãsãri, ºapte pentru achiziþionarea de utilaje agricole ºi un altul pentru dezvoltarea activitãþilor meºteºugãreºti. ÃŽn cazul acestora, solicitanþii au stabilit datele de iniþiere ºi urmeazã sã le depunã la bãncile care ruleazã banii - CEC, Banca Carpatica sau BCR.
Judeþul Neamþ se situeazã pe locul IV ca numãr de proiecte puse în practicã în Moldova. Pînã în momentul de faþã, proiectele derulate în judeþul Neamþ, în toate domeniile în care s-au alocat fonduri nerambursabile, sînt în valoare de 511 miliarde de lei, din care 50% reprezintã contribuþia privatã, iar restul fonduri externe, plus bani de la Guvern.

Articol afisat de 1832 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective