Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Muntenii din zona Ceahlau risca sa ramina fara medicamente compensate si gratuite

Muntenii din zona Ceahlau risca sa ramina fara medicamente compensate si gratuite

• unica farmacie din zona nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite, din lipsa de fonduri • pentru ca unitatea nu a consumat bugetul alocat pe iulie, aplicind normele Contractului Cadru, CAS Neamt i-a diminuat sumele aferente fiecarei luni, din august pina la sfirsitul anului • populatia din zona fie isi cumpara medicamentele necesare cu banii jos, fie se deplaseaza pina la Piatra Neamt •Localnicii din comuna Ceahlau nu isi mai pot procura medicamente compensate si gratuite de la farmacia din localitate, incepind de luna aceasta, deoarece unitatea nu mai are fonduri. Cum aceasta este singura farmacie din zona, bolnavii care trebuie sa isi ia medicamentele necesare tratarii bolilor de care sufera sint obligati fie sa se deplaseze pina la Bicaz, ori chiar Piatra Neamt, fie sa le cumpere cu bani din buzunar. In zona, activitatea economica se reduce doar la exploatarea lemnului si cresterea animalelor, asa ca oamenii nu prea au resurse financiare pentru a-si cumpara medicamentele de care au absoluta nevoie. Cum o buna parte dintre localnici sint virstnici si sufera de afectiuni cardiace, neurologice sau de alte feluri, din putinul pe care il au fac sacrificii si merg sa isi procure medicamentele de la farmaciile din Bicaz care se afla in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt. Numai ca si acestea au aceleasi probleme cu fondurile, incepind din septembrie, si, ca atare, cei foarte grijulii cu propria sanatate se vad nevoiti sa faca un drum pina la Piatra Neamt.
Problemele legate de fonduri au aparut de luna trecuta, cind normele Contractului Cadru pe 2006 referitoare la modalitatea de finantare a farmaciilor au fost schimbate. Mai exact, acestea prevad ca daca o farmacie a ramas cu fonduri neconsumate intr-o luna, se considera ca nu are adresabilitate si, in consecinta, fondurile fiecareia dintre lunile urmatoare se diminueaza cu suma excedentara.
Banii ramasi neconsumati se impart farmaciilor care si-au consumat sumele initial repartizate de catre CAS Neamt.

„Legile sint legi, trebuie respectate, dar cred ca se pot adapta in functie de necesitati si situatii“

Conform precizarilor facute de catre economist Gabriela Zamfir, directorul de relatii contractuale cu furnizorii din cadrul CAS Neamt, daca o farmacie aflata in relatie contractuala cu forul finantator inregistreaza, timp de trei luni, economii de fonduri mai mari de 50% din valoarea contractului, nu mai primeste bani din redistribuiri. „In cursul lunii iulie, farmacia din Ceahlau a avut repartizat un buget de 170 milioane de lei, din care s-a cheltuit aproape jumatate. Dupa schimbarea normelor, suma ramasa necheltuita a fost scazuta din bugetul fiecarei luni care urmeaza pina la finele anului. In aceste conditii, s-a ajuns in situatia in care farmacia din Ceahlau nu numai ca nu are fonduri, dar trebuie sa recupereze sume care provin din retete eliberate in luna august. Avind in vedere ca unitatea din comuna amintita este singura din zona, adica este izolata, si probleme similare au si citeva farmacii din Bicaz, intentionam sa facem demersuri la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in sensul ca aceasta sa poata ramine in activitate. Din discutiile cu pacientii, am ajuns sa intelegem cum de nu se cheltuiesc fondurile la farmacia din Ceahlau. Bolnavii merg la consultatii la medici specialisti din Piatra Neamt si, dupa ce ies de acolo cu reteta prescrisa, isi iau medicamentele din Piatra Neamt“, a declarat Gabriela Zamfir.
Nemultumirile bolnavilor din Ceahlau au determinat-o pe farmacista Gabriela Corbu, dirigintele unitatii de aici, sa isi ia inima in dinti si sa intocmeasca un memoriu pe care sa il trimita la Ministerul Sanatatii, prin care sa arate ca existenta acestei farmacii in zona este absolut necesara. „Oamenii de aici, din zona, sint saraci, batrini si bolnavi. Au nevoie de medicamente si este inuman sa ii determini sa mearga la Piatra Neamt pentru a-si ridica medicatia necesara, ori sa ii lasi sa moara din cauza imposibilitatii de a si le cumpara cu bani in mina. Legile sint legi, trebuie respectate, dar cred ca se pot adapta in functie de necesitati si situatii“, a declarat farmacista Gabriela Corbu.

Articol afisat de 1490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara lLISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective