 Pietonii, în topul victimelor accidentelor de circulatie
• statisticile arată că una din două victime ale accidentelor de circulatie face parte din categoria pietonilor • anul trecut, 32 de pietoni au pierit în evenimente rutiere • Statistica privind evenimentele rutiere, petrecute în 2006 în judetul Neamt, îngrijorează mai ales prin numărul mare de victime din rîndul pietonilor. Astfel, cifrele arată că una din două victime ale accidentelor rutiere face parte din rîndul pietonilor. În anul 2006, pe raza judetului Neamt au avut loc 530 de accidente de circulatie, care s-au soldat cu 66 de morti, 88 de răniti grav si 505 de răniti usor. În 254 de accidente, ceea ce reprezintă 47,9 %, victime au fost pietonii, urmările fiind deosebit de grave; 32 de morti, 31 de răniti grav si 202 de răniti usor.
În mediul urban, s-au înregistrat 121 de accidente cu victime din rîndul pietonilor, ce s-au soldat cu 10 morti, 11 răniti grav si 106 răniti usor.
În mediul rural, au avut loc 133 de accidente cu victime din rîndul pietonilor( 22 morti, 20 răniti grav si 96 răniti usor)
Statistica arată că din vina pietonilor au avut loc 147 accidente de circulatie, acestea soldîndu-se cu 25 de morti, 25 de răniti grav si 100 răniti usor. Politistii afirmă, în urma anchetelor desfăsurate, că fără vina pietonilor s-au produs 107 accidente de circulatie, acestea soldîndu-se cu 7 morti, 6 răniti grav si 102 de persoane rănite usor.
Cum în ultimii ani numărul victimelor provenind din rîndul pietonilor a fost destul de mare, politistii au organizat actiuni săptămînale pentru disciplinarea pietonilor. Acestea au dus la aplicarea a 11.464 de sanctiuni contraventionale. De asemenea, au fost sanctionati si 804 conducători auto, pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.
„Pietonii au căzut victime în 47,9 % din totalul accidentelor produse în anul 2006 pe raza judetului Neamt. Cele mai multe au avut loc din vina pietonilor, iar majoritatea evenimentelor de acest gen s-au produs în mediul rural. Majoritatea accidente produse din vina pietonilor au avut loc în zilele de marti si vineri, între orele 10-18, avînd drept victime în special persoane cu vîrste cuprinse între 30 si 60 de ani. Cele mai multe accidente produse fără vinovătia pietonilor au avut loc în ziua de joi, între orele 18-22, avînd drept victime persoane cu vîrste între 30 si 60 de ani. Principala cauză a accidentelor produse din vina pietonilor o reprezintă traversarea neregulamentară, iar principala cauză a accidentelor produse fără vina pietonilor o reprezintă neacordarea de prioritate pietonilor de către conducătorii de autovehicule“, a declarat inspectorul Lil Andries, purtător de cuvînt al Politiei Rutiere.
Întrucît pietonii continuă să se afle în topul victimelor provenite în urma accidentelor de circulatie, politistii le recomandă să respecte o serie de măsuri. „Pietonii sînt obligati să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stîngă a drumului, în directia lor de mers. Cînd si acostamentul lipseste, pietonii sînt obligati să circule cît mai aproape de marginea din partea stîngă a părtii carosabile, în directia lor de mers. Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzător, iar în localităti, în lipsa acestora, pe la coltul străzii, după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei si ceilalti participanti la trafic. Pe timp de noapte, pietonii care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostament, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri“, a conchis inspectorul Lil Andries.
|