Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ - unitate de învătămînt de prestigiu

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ - unitate de învătămînt de prestigiu

Motto: „Educatia trebuie să tintească a face pe om folositor societătii“ - Ion Ghica

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, situat la 12 kilometri de Roman, se apropie cu pasi repezi de împlinirea a 150 de ani de activitate si a devenit, în ultimii ani, un lăcas de învătămînt ce s-a înscris pe linia progresului, beneficiind de un management de calitate, dublat de un act educational la înalte standarde. Multi dintre absolventii liceului teoretic au urmat forme superioare de învătămînt, în prezent fiind doctori, ingineri, specialisti, ziaristi, dovadă a unui act educational de calitate, a seriozitătii si profesionalismului colectivelor de cadre didactice. În anul scolar 2005-2006 institutia de învătămînt din Săbăoani a avut rezultate remarcabile în ceea ce priveste managementul si rezultatele scolare. În prezent, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani are în administrare si învătămîntul prescolar si, primar si gimnazial, fiind centru de executie bugetară. Astfel, învătămîntul prescolar a cuprins 262 copii cu vîrste între patru si sapte ani, învătămîntul primar a fost urmat de 641 elevi, în 28 clase, la fel ca si în învătămîntul gimnazial a cărui efectiv a fost 798 de copii. Învătămîntul liceal, filiera teoretică, a fost structurat pe specializările: Matematică - Informatică, Stiinte ale Naturii, Filologie si Stiinte Sociale, cursurile fiind urmate de 437 de elevi, la un număr de 16 clase. 140 de elevi au ales Scoala de Arte si Meserii si s-au pregătit în domeniile textile-pielărie si mecanică. Procesul educational de calitate a fost asigurat de 119 cadre didactice, dintre care 111 cadre calificate, dintre care 33 cu gradul didactic I, si opt necalificate. „A fi profesor înseamnă a-ti lăsa toate bucuriile si necazurile la usa clasei si a te înarma cu răbdare si multă dăruire, pentru a-ti juca cel mai nobil rol: acela de călăuzitor al sufletelor de copii. A fi director însemnă si mai mult. Nu ajunge să fii profesor, să fii doar actor. E nevoie de mai mult, de mult mai mult. Si atunci, îti dai seama că trebuie să pui în scenă cea mai grandioasă piesă: educatia convertită în reusita în viată. Pentru a trece peste greutătile de zi cu zi, îmi spun că emotiile si gîndurile mele se vor regăsi în realizările de mîine ale copiilor de azi si îmi mai spun că atunci cînd ai pornit la drum cu intentia sinceră de face un pic mai bună viata celor din jurul tău, nu se poate să nu reusesti“, a declarat Iuliana Doljescu, directorul coordonator al Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani.

Dotări la standarde moderne

Unitatea de învătămînt a pus la dispozitia elevilor 50 de săli de clase, laboratoare de fizică, chimie, matematică, geografie, istorie, limba română, biologie si două cabinete de informatică. De asemenea, în cadrul liceului a fost amenajată o bibliotecă în care elevii pot găsi cărti de literatură si de specialitate. Unul din punctele forte prin care elevii au acces la o documentare si informare superioară este centrul special amenajat în acest scop. În cadrul liceului mai functionează un cabinet de asistentă psihopedagogică si sapte ateliere pentru instruirea practică. Educatia sportivă a elevilor se desfăsoară în două săli de sport. Centrul de Documentare si Informare este considerat o facilitate modernă, interactivă, directă si functională, care îl pune pe elev într-o nouă postură de învătare, o alternativă metodologică ce se constituie într-o fereastră deschisă către lume. În acest spatiu elevii liceului au acces la internet on-line, multiple posibilităti de cercetare si documentare prin vizualizarea paginilor web, dar si prin enciclopedii, dictionare, albume, literatură de specialitate, beletristică, ziare, reviste, CD-uri si casete video sau audio.

Activităti extracurriculare si proiecte de parteneriat

Ca o materializare a calitătii actului educational, au fost realizate proiecte de parteneriat cu alte licee din Franta, prilej cu care, în februarie 2006, un grup de 20 de elevi s-au deplasat în Franta si au prezentat trei spectacole pentru diferite comunităti franceze.
De asemenea, nu sînt uitate zilele importante din an, cînd elevii, în afara procesului educational, sustin activităti pentru sărbătorirea celor mai importante evenimente, precum pomenirea personalitătilor marcante, a scriitorilor clasici, muzicieni, păstrarea datinilor si obiceiurilor a sărbătorilor si traditiilor religioase. Cadrele didactice din Săbăoani au căutat să initieze proiecte de parteneriat educational în scopul ridicării nivelului de perceptie si cunoastere a elevului. Astfel, a fost încheiat un proiect de parteneriat interjudetean, intitulat „Prietenia, floare rară“, între unitatea săbăoneană si scolile din Bartes, Mănăstirea Casin si Scoala de Arte si Meserii „Scarlat Longhin“ din Dofteana, Bacău. Elevii claselor a III-a B si D participă cu un proiect educational initiat de revista „Image Doc“ din Franta, ce se află în curs de desfăsurare. Tot în acest an, în cadrul „Proiectului pentru Învătămîntul Rural“ se desfăsoară un subproiect intitulat „Informatia locală“, ce va dura nouă luni, cu o valoare a grantului de 17.700 RON, finantare semnată de Guvernul României si Banca Internatională pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar contributia comunicătii locale va fi de 3.000 RON.

Articol afisat de 1674 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de profesor la data 19.03.2007 16:34
Minciuna GOGONATA a uneia dintre slugarnicele lui Drexler
Din materialul prezentat nu reies rezultatele remarcabile în ceea ce priveste managementul si rezultatele scolare. Ar fi fost normal sa fie consemnate cateva rezultate concrete la invatatura si educatie, pentru ca de asta se investesc bani in invatamant. O fi unitate de elita intre cele din mediul rural. De ce nu s-a spus cum au fost investiti banii in toamna lui 2006. Aceasta directoare este cea mai mare sluga a lui DREXLER, care a numit-o sefa comisiei de titularizare si pe care a servit-o cu toate ilegalitatile comise in 2005, iar la examenele nationale invarte tezele cu pilele inspecttorilor cu o foarte mare dexteritate. Sa-i fie rusine ca a avut curajul sa iasa cu minciuni in presa!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective