Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cu vaca, la referendum

Cu vaca, la referendum

• la tar, referendumul a însemnat o zi de munc, de nunt sau de praznic • s enii din Valea Seac au fcut politic toat dimineata pscînd vacile pe islaz • dezamgiti de toti politicienii actuali si regretîndu-l pe Ceausescu, oamenii au spus c se duc totusi la vot •

S enii din Neamt au dat stampila de vot pe sap. Cel putin pîn la prînz, oamenii au preferat s-si vad de treburi pe cîmp si pe lîng gospod ie, punînd referendumul pentru demiterea presedintelui mai în coada listei de priorit i.

Ora 9.30, pe drum spre Tîrgu Neamt. Pe un sant, un om îsi supravegheaz vaca pscînd. Fumeaz si priveste impasibil animalul. Pe diferite palme de pmînt se vd bute dînd la sap. E cald, dar soarele nu dogoreste, drept pentru care e numai bine de prsit. Lîng Dobreni, doi ciobani si-au „parcat“ turma de mioare. Pîn pe la Oslobeni, atitudinea oamenilor fat de referendum este general valabil: îsi vd de treab. Mai repar ceva la poart, mai vopsesc un gard, lucreaz la casele proprii ori la ale altora mai înst iti, stau pe b ci la poart discutînd cu neamurile venite de la oras, stau sub umbrela crîsmei din sat cu un sprit sau o bere rece în fat, sînt pe cîmp prsind bruma de recolt pe care sînt pe cale s o piard din cauza secetei, cosesc iarba de pe santul din fata gospod iei, se duc cu c utele la tîrg s fac aprovizionarea, negociaz cu tiganii vînz ori de carpete, slapi, perdele sau cazane ori, pur si simplu, stau cu gîndurile lor al uri de vacile pscînd. La ora 10, la radio, se anunt c au ap ut primele nereguli la referendum. Si c Neamtul era pe primul loc. Viata la tar îsi urmeaz cursul ei impasibil. La Blt esti, pensionarii veniti s-si caute de s ate stau pe b ci afar, la aer curat, asteptînd probabil masa de prînz. Nici vorb de agitatie, nici vorb de valuri de oameni îndreptîndu-se spre sectiile de vot. O b rîn îsi vopseste gardul si priveste din cînd în cînd la masinile care trec pe sosea. La o poart au oprit dou masini si pasagerii coboar înc cati cu daruri si cu un tort - referendumul nu e atît de important ca o aniversare în familie.

Politic la pscut

Pe islazul de la Valea Seac, în stînga drumului ce duce la V atec, sînt mai multi oameni decît în sectiile de votare pe lîng care am trecut. Profitînd de rgazul dat de vitele care pasc în voia lor, oamenii s-au adunat în grupuri-grupuri si discut despre necazurile lor. Cînd aud de politic se zbîrlesc. Dar îsi spun punctul de vedere clar si rspicat. Ana Iftode, de exemplu, la cei 68 de ani ai si, ar s i bucuroas peste corvoada votului: „Acu-i dus omul meu la vot. I-am dat lui si buletinul meu, c eu nu prea vd s isclesc. Poate reuseste el s voteze pentru mine. Dac nu, m-oi duce eu mai pe sar. Eu stiu cu cine votez?! Parc mai stim cine-i cu Da si cine-i cu Nu?! A zis c ne spune azi la sectie cu cine s votm. Nici n-am avut timp s m uit la televizor. Presedinte, cine? Traian Bsescu sau Vc oiu parc, nu?“. La cîtiva pasi mai încolo, vreo sase b rîni au pus-o de-o sez oare. Bucurosi de vorb, cum nu? „N-am fost la vot, dar ne ducem. Cînd ducem vacile acas, ne ducem si pe la vot. E secret cu cine votm. Nu votm nici da, nici nu“, încearc Ioan Iacoboaie o glum. „Zicem da ca s-l suspende pe Bsescu. Zicem nu, rmîne Bsescu în continuare. Am vzut la televizor si mai sînt si niste afise pe-aici“, mai spune b rînul de 66 de ani.
„Eu zic da, s nu se-ntoarc Bsescu! El o fcut mai multe daune: cu flota, cu Petromul, cu toate, cu energia... El s-o-mbog it. Eu m duc la vot, numai s-mi termin treaba“, spune si Gheorghe Iosub, de 67 de ani. „Eu cu Bsescu am o problem: îs pensionar, am lucrat 34 de ani în cîmpul muncii si de cînd e el nu mi-a pus un leu la pensie. Eu nu c tin cu ilalti, dar ceilalti ddeau în fiecare an. Dar de cînd o intrat el, n-a dat nici un leu la pensionari. Adic o dat la unii, dar mie nu, de parc am fost dusman cu el. Si-am lucrat 34 de ani la stat, în cooperativa agricol si cooperativa de credit. Cine-o mai fi scornit si punctele astea? N-ar mai ajunge... Ce trebuie puncte?“, zice cu nduf Valeriu Blt escu. Un tovars de pensie îi rspunde c „doamna Musc“. „Doamna Musc? S-o bat Dumnezeu dac a avut ideea asta“, mai spune omul în vîrst de 82 de ani.
B rînii încep apoi s-si spun durerile: e dezastru în agricultur, muncesc cu utilaje de acum 30 de ani, le trebuie pe putin 11 milioane ca s lucreze un hectar de pmînt. „Ei se bat cap în cap t î zîua acolo, da n-o zis unul «bi, hai s facem ceva, s cump m tractoare, s facem asociatii»! Nimic! Vorbe goale! A rmas tot pmîntul nearat“, spune mos Iosub. „Am rmas de rîsul lumii! Nu stiu cum de-am intrat noi în Uniune. Sîntem cei mai prpditi din toat Uniunea asta European. Noi supravietuim cu ce-o fcut Ceausescu! Toat ziua b aie cap în cap, toac si toac. Pentru bani, de-aia s sfdesc! Ei iau 60 - 70 de milioane pe lun cît nu iau eu în doi ani. Un t an cu 400.000 de lei cum s pl easc? Au scumpit si energia, au scumpit tot. Trebuie patru pensii ca s pl esti factura, asta pe care-o adus-o luna asta. Unii au vîndut vaca s poat pl i. O femeie... i-a venit 6 milioane curentul. A vîndut vaca cu 8 milioane, a pl it curentul si i-au mai rmas dou milioane. Anul sta mai avem cîteva vite, dar la anul nu cred c mai rmîn nici jumate. Si de ce le-ar mai tine oamenii? Trebuie mulg oare, trebuie tot soiul de lucruri, iar la privat îmi d 5 mii de lei pe kilul de lapte. ÃŽmi d 5 mii ca s stau în picioare aici de dimineata pîn seara... Se poate tri asa? Patru kile de lapte au ajuns cît o sticl de ap mineral... Parc laptele ar curge la vale în albie... O s ajungem s mîncm de la import“, îsi vars oful mos Iacoboaie.

„Domnul Patrici a furat jumate de tar!“

„Eu nu fac parte din nici un partid. Fac parte din România“, începe vorba Constantin Pvloaia. Are 70 de ani, cablu tv, nu rateaz „actualit ile“, de 16 ani încoace si se duce la referendum s îl sustin pe Traian Bsescu. Acum paste vaca pe marginea santului, oarecum dep tat de cons enii si. Dar nu pe motive politice. Politica-i la oras. „Au fost alegeri în 2004. Eu tin cu ce s-a fcut în 2004. Azi vreau s votez cu Nu. Traian Bsescu a fost si este un presedinte foarte bun. N-a fcut tot ce a vrut din cauza Parlamentului, ia 322 de oameni din parlament care au fost contra, în frunte cu domnul Patrici sau Patriciu, cum i-o zice. Domnul Patrici a furat jumate de Românie! 2.700 de miliarde de lei... ÃŽs bani furati de la Rom... Romtelecom sta si de la institutiile mari. Fiecare parlamentar, c-s patru sute si ceva... le d cîte un miliard, dar sînt patru sute de miliarde. Tot mai rmîn 2.300 de miliarde pe care le-a bgat în buzunar, i-au rmas lui. Eu o s zic Nu, pentru c presedintele dac st ea patru ani fcea ceva: scotea vreo 2.500 de comunisti, ia care fac politie politic si îl sap pe el împreun cu Iliescu care vrea din nou PDSR-ul la putere. PDSR n-o s mai fie niciodat la putere, se autodizolv. Eu am fost presedintele FSN-ului la revolutie, dar nu-l sustin pe Iliescu. Cum s-l sustin?!“, mai spune b rînul. Dup care zice c ar trebui schimbat Constitutia. Asa a auzit el la televizor, c asta de acum nu e bun. „Presedintele n-are atributii. E ca un m uroi acolo!“. 322 - num ul Satanei. „Ãstia-s 322 de comunisti înfocati. S-ar putea întîmpla s fie si tineri printre ei, da, dar ce naste din pisic soareci m înc. Ãstia-s copiii comunistilor! Asa am vzut eu la actualit i, c de 16 ani le vd pe toate, în fiecare sear“, mai spune mos Costic.

Cu Domnul la referendum

Spre V atec se lucreaz mai mult în constructii. Fie c mai pun un sac de ciment la temelia gospod iei proprii, fie c lucreaz cu ziua la vila unui cons ean mai avut, oamenii îsi vd de-ale lor. ÃŽn preajma M stirii V atec, singura forfot se observ în jurul pensiunilor rs ite în peisaj. Deja e aproape amiaz si oamenii caut rcoare. ÃŽn fata asezmîntului monahal parcarea este ocupat: au venit s-si gseasc linistea spiritual bucuresteni, const teni si vreo trei microbuze de danezi. ÃŽn curtea m stirii, micutele muncesc de zor la aranjat straturile de flori. Cîteva dau cu sapa în grdina de lîng cas. E liniste si nici mcar demiterea presedintelui nu tulbur asta. O micut ne spune totusi c se va merge la vot: „Vor vota toate micutele, cum s nu? Sîntem aproape 450. Dar o s mergem mai tîrziu. Si fiecare o s voteze dup constiinta lui“. Afar, printre plivit straturile, micutele îsi fac planul de organizare. Una spune c pe la ora 15 ar fi bine de dat adunarea, ca s termine treaba: „S ne organizm si s mergem cu toatele“. „Dar azi e votarea?“, întreab o alta. „Da, azi e, aici la scoal“, îi rspunde altcineva.
E putin trecut de ora 11. La sectia de vot nr. 160 Valea Arini sînt asteptati la urne 460 de oameni. Au venit 39 pîn la ora asta, cu tot cu membrii comisiei, care au votat pe listele suplimentare. Primul a fost Toader Mihalcea, 73 de ani, care s-a prezentat la ora 8 fix. „O s mai vin oameni dup-amiaz, cînd se retrag de la cîmp. Mai e si-o nunt aici aproape si cînd vin la nunt trec si pe-aici“, zice optimist un membru al biroului. La sectia de votare nr. 231 Crcoani s-au prezentat pîn la 11.30 cam 170 de oameni din 1.800. Ion Hanganu, de 56 de ani, s-a prezentat la vot înainte de ora 8. Era grit s voteze pentru c avea de mers la prsit. Dup el, a mers lin. Doamnele din biroul sectiei de votare se delecteaz cu ultimele tendinte în moda pantalonilor (prezentate de revistele pentru femei), iar domnii... stau. Una din femei tine s atrag atentia asupra cur eniei sectiei de votare. Intr doi b rîni si toti încep s le sar în ajutor. Gata, au votat! A votat România din spatele ecranului tv.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective