Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tevari „legati“ prin clauzã de Petrotub

• cei mai buni dintre tevari ar putea sã nu beneficieze de banii pentru disponibilizãrile voluntare • asta pentru cã patronatul a introdus o clauzã în acordul încheiat cu sindicatele, potrivit cãreia poate sã nu dea dezlegare la plecãri personalului din posturi cheie • cei care invocã probleme de sãnãtate trebuie sã aibã documente de la Medicina Muncii • un tevar poate încasa pînã la 180 de milioane, plus plãti compensatorii • astãzi, la sediul fabricii, sindicalistii îsi negociazã lefurile, sub medierea Comisiei de Muncã •

Tevarii care vor sã plece voluntar din fabricã, pe bani „frumosi“, au la dispozitie, începînd de ieri, 3 decembrie, 10 zile în care sã se înscrie pe liste. ÃŽnsã, cei considerati profesionisti s-ar putea lovi de refuzul conducerii. Iar asta pentru cã patronatul a „prins“ o clauzã în acordul încheiat cu sindicatele potrivit cãreia poate sã nu dea „dezlegare“ personalului din posturi „cheie“. Iar dacã persoanele aflate în aceastã situatie vor dori cu orice pret sã plece, o vor face în conformitate cu Codul Muncii, cu preaviz, dar si cu mîna goalã. Dacã asa decide patronul, prin vocea sefului direct. „ÃŽntr-adevãr, începînd de luni, au început înscrierile pe listele celor care doresc sã plece voluntar din fabricã. Totusi, problema nu este chiar atît de simplã, în conditiile în care un paragraf din contractul încheiat specificã faptul c㠫în functie de interes, angajatorul poate sã refuze solicitarea de disponibilizare voluntarã». Practic, fiecare salariat care doreste sã plece are nevoie de acordul sefului direct. Astfel, patronul, dacã are un angajat bun meserias într-un post «cheie», poate sã nu-i dea drumul. Pe de altã parte, se mai ridicã o problemã, dacã nu lasi omul sã beneficieze de acest drept, cu ce sau cum îl motivezi sã vrea sã rãmînã? Este un cerc vicios“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai mentionat si faptul cã persoanele care se înscriu pe listele de „plecãri“ trebuie sã prezinte o justificare. „Dacã un muncitor spune cã este bolnav, trebuie sã aducã actul doveditor de la «Medicina muncii». ÃŽn general, din cîte se stie, vor pleca în special cei care au cu adevãrat probleme de sãnãtate sau mai au foarte putin timp pînã la pensie“, a mai mentionat Gheorghe Ciobanu. Dupã expirarea termenului fixat de cãtre conducerea fabricii, tevarii care vor renunta la locurile de muncã vor primi, în functie de vechime, 140, 160 sau 180 milioane de lei. Totodatã, dupã acelasi criteriu le vor fi acordate plãti compensatorii cît un salariu mediu, pentru sase, nouã sau 12 luni.
Pe cînd unii dintre tevari încep „sã-si facã bagajele“, restul nu stiu ce va urma. Sindicatele au declansat conflictul de muncã si urmeazã o mediere cu patronatul care, dacã nu va aduce rezultatele scontate, îi va împinge pe angajati spre grevã.

Negocieri cu final (ne)asteptat

ÃŽntrunirea de mediere va avea loc astãzi, 4 decembrie. „Am fost înstiintati printr-o adresã cã, marti, la sediul fabricii va avea loc prima rundã de discutii, dupã înaintarea conflictului de muncã. Stim cã vor fi prezenti reprezentantii Directiei Generale de Muncã si Protectie Socialã, de la Piatra Neamt, precum si cei ai patronatului. Asteptãm cu interes sã vedem dacã «Arcelor Mittal» îsi schimbã punctul de vedere si va fi de acord cu o crestere salarialã mai mare. Din partea salariatilor va fi o comisie cu cinci membri, din care mai fac parte colegii nostri de la Sindicatul Romantub si de la Liga Muncitorilor“, a mai declarat Gheorghe Ciobanu. Pe de altã parte, reamintim cã membrii conducerii fabricii romascane din concernul „ArcelorMittal“, prin vocea directorului Petru Simion, si-au manifestat speranta cã acest conflict va fi rezolvat amiabil. Oricum ar fi, situatia din uzina de tevi rãmîne tensionatã, în conditiile în care însusi Bernard Fontana, vicepresedinte executiv al Consiliului de Administratie al companiei multinationale, responsabil pe probleme de resurse umane, a afirmat cã va verifica, personal, situatia de la Roman. Aceasta în conditiile în care sindicalistii acuzã scãderea profitului prin managementul defectuos si externalizãrile de servicii cãtre „firme cãpusã“. Tevarii au mai primit, recent, cu prilejul vizitei la Luxemburg a liderului sindical Gheorghe Ciobanu, promisiunea de sprijin de la Luis Colunga, presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor care, de asemenea, a afirmat cã va veni la Roman.

Articol afisat de 1331 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective