Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Excursii la podul de gheatŃ de pe Bistrita

Excursii la podul de gheat´┐Ż de pe Bistrita

• ieri, o echip´┐Ż de reprezentanti ai mai multor ministere au mers pe Valea Muntelui si au v´┐Żzut care este starea gheturilor • z´┐Żporul de pe Bistrita este un fenomen unic ´┐Żn Europa • este posibil ca blocul de gheat´┐Ż care se formeaz´┐Ż pe cursul apei s´┐Ż fie unic si ´┐Żn lume • trei curti au fost inundate • la fel si birourile santierului Hidroconstructia de la Poiana Teiului •

Podul de gheat´┐Ż format pe o lungime de circa 15 kilometri pe cursul Bistritei a adus ´┐Żn judetul Neamt oficiali de la mai multe institutii din Bucuresti si nu numai. Acestia s-au reunit la Prefectur´┐Ż si ´┐Żmpreun´┐Ż cu prefectul Toader Mocanu, seful ISU Neamt, colonel Ioan Nitic´┐Ż, si directorul Sistemului de Gospod´┐Żrire a Apelor Neamt, inginer Emil Bostan, au mers pe Valea Muntelui. „Vom face o deplasare la fata locului, pentru a parcurge tot traseul Bistritei pe teritoriul judetului Neamt, si apoi vom merge ´┐Żn amonte, c´┐Żtre Neagra, ´┐Żn Suceava, pentru concluzii. Atentia noastr´┐Ż este spre asigurarea protectiei populatiei si gospod´┐Żriilor. Deocamdat´┐Ż, nu exist´┐Ż nici un motiv de ´┐Żngrijorare. Angajati de la Apele Rom´┐Żne monitorizeaz´┐Ż non-stop fenomenul. Lor li se al´┐Żtur´┐Ż militari de la Brigada de interventie Poiana Teiului, care patruleaz´┐Ż continuu. De asemenea, de la ISU Neamt au fost dislocati ´┐Żnc´┐Ż zece militari care stau pe Valea Muntelui pentru supravegherea fenomenului. Vom face lobby la ministere pentru canalizarea Bistritei, pentru regularizare. Doar c´┐Ż decizia privind un astfel de program nu se ia la nivel de judet, ci la ministere“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Ghetarul a crescut dup´┐Ż Cr´┐Żciun

Emil Bostan a prezentat evolutia fenomenului de z´┐Żpor ´┐Żn aceast´┐Ż perioad´┐Ż rece. „Fenomenul s-a creat de la punctul de rev´┐Żrsare a Bistritei ´┐Żn Lacul Izvoru Muntelui. Pentru ´┐Żnceput, a ap´┐Żrut datorit´┐Ż sc´┐Żderii temperaturii ´┐Żn perioada 27-29 decembrie 2007 si apoi a c´┐Żp´┐Żtat amploare c´┐Żtre amonte. Pentru c´┐Żteva zile a ap´┐Żrut o senalizare si p´┐Żrea c´┐Ż lucrurile intr´┐Ż pe un f´┐Żgas normal, dar ´┐Żncep´┐Żnd cu 2-3 ianuarie 2008, temperaturile ´┐Żn zon´┐Ż au cobor´┐Żt p´┐Żn´┐Ż la minus 23,5-25 grade Celsius. Apoi, au crescut temperaturile ´┐Żn bazinul superior al Bistritei, s-a ad´┐Żugat transportul de zai din amonte si fenomenul a c´┐Żp´┐Żtat amploare. Am instruit personalul de supraveghere si am dispus patrulare continu´┐Ż pe malul apei. P´┐Żn´┐Ż acum, situatia este sub control, dar lucrurile se schimb´┐Ż de la o zi la alta, ´┐Żn functie de evolutia temperaturii. Pentru c´┐Ż ´┐Żn ultimul timp s-a ´┐Żnc´┐Żlzit au ap´┐Żrut ochiuri de ap´┐Ż, si ´┐Żn aval se constat´┐Ż o tendint´┐Ż de senalizare. Cea mai complicat´┐Ż zon´┐Ż este la Santierul Hidroconstructia, unde exist´┐Ż infliltratii, si la postul hidrometric, dincolo de sosea, unde s´┐Żnt beciuri inundate“, a declarat Emil Bostan.
Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret Bac´┐Żu, a spus c´┐Ż fenomenul z´┐Żporului de pe Bistrita preocup´┐Ż autorit´┐Żtile de c´┐Żtiva ani. Exist´┐Ż un studiu ´┐Żntocmit pe zona Bistritei de c´┐Żtre o firm´┐Ż din Olanda. Fenomenul se ´┐Żnregistreaz´┐Ż ´┐Żn Bazinul Dornelor si pe Bistrita ´┐Żn aval si este unic ´┐Żn Europa si posibil si ´┐Żn lume. Blocajele s´┐Żnt favorizate de o pant´┐Ż mai lin´┐Ż si situatia este deosebit´┐Ż pentru c´┐Ż gospod´┐Żriile s´┐Żnt situate ´┐Żn albia major´┐Ż a Bistritei. Asta ´┐Żnseamn´┐Ż c´┐Ż este foarte greu de efectuat lucr´┐Żri printre gospod´┐Żrii. Ultimele constructii au fost realizate tot mai aproape de albie, pentru c´┐Ż acum c´┐Żtiva ani oamenii nu stiau c´┐Ż va ap´┐Żrea z´┐Żpor pe Bistrita. ´┐Żn Bazinul Dornelor, ´┐Żn prim´┐Żvar´┐Ż se produce o ´┐Żnc´┐Żlzire local´┐Ż pentru c´┐Ż este acolo o depresiune si se gr´┐Żbeste topirea z´┐Żpezii. Mai vin peste asta si ploile si la scurgerea apei din amonte se produc blocaje. S-a ´┐Żnt´┐Żmplat acest lucru si ´┐Żn 2003, si ´┐Żn 2005 si se va ´┐Żnt´┐Żmpla si de acum ´┐Żncolo“, a declarat directorul Emil Vamanu.

Planuri s´┐Żnt, bani, mai putin

Directia Apelor Siret Bac´┐Żu a promovat un proiect intitulat „Amenajare sector Bistrita ´┐Żntre Poiana Teiului si Borca“, care presupune realizarea unor diguri care ar reduce pericolul ruperii ghetarilor ´┐Żn zonele de risc. Totodat´┐Ż, trebuie continuate si lucr´┐Żrile la Borca ´┐Żn amonte, pentru c´┐Ż s´┐Żnt si acolo portiuni expuse inundatiilor. Aceste lucr´┐Żri s´┐Żnt ´┐Żn sarcina societ´┐Żtii Hidroelectrica.
De la Inspectoratul National pentru Situatii de Urgent´┐Ż au luat „pulsul“ zonei seful Directiei Protectiei Civile, colonelul Constantin Ene, si colonelul Ioan Ionit´┐Ż, expert ´┐Żn materiale explozibile. „P´┐Żn´┐Ż se vor pune ´┐Żn practic´┐Ż m´┐Żsurile anuntate, mult timp vom aplica m´┐Żsuri de prevenire si protectie a populatiei si gospod´┐Żriilor“, a declarat colonelul Constantin Ene.
Din comisia care s-a deplasat, ieri, pe Valea Muntelui au f´┐Żcut parte si Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administratiei Nationale Apele Rom´┐Żne, si directorul tehnic al Directiei Apelor Siret Bac´┐Żu, Nicolae Berindean.

Patrul´┐Żri nocturne

Dat fiind pericolul iminent pe care ´┐Żl reprezint´┐Ż blocul de gheat´┐Ż de pe r´┐Żul Bistrita pentru trei localit´┐Żti de pe Valea Muntelui, angajatii G´┐Żrzii de Interventie Poiana Teiului au preluat supravegherea z´┐Żporului pe timp de noapte, ´┐Żncep´┐Żnd de luni, 7 ianuarie. Astfel, noapte de noapte, ´┐Żntre orele 21 si 7, un echipaj al acestei unit´┐Żti militare vegheaz´┐Ż pentru ca nu cumva viata localnicilor s´┐Ż fie pus´┐Ż ´┐Żn pericol de blocuri de gheat´┐Ż care s-ar putea dizloca si deplasa spre casele aflate ´┐Żn apropierea albiei Bistritei, ori de apele al c´┐Żror nivel ar putea creste brusc din acelasi motiv.
´┐Żn cazul ´┐Żn care se ´┐Żntrez´┐Żreste vreun pericol, angajatii G´┐Żrzii de Interventie din Poiana Teiului sesizeaz´┐Ż dispecerul sediului central din Piatra Neamt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgent´┐Ż, a c´┐Żrui comand´┐Ż dispune m´┐Żsurile de alarmare si evacuare a populatiei.
Cresterea temperaturii ´┐Żnregistrat´┐Ż ´┐Żn zon´┐Ż at´┐Żt ziua, c´┐Żt si noaptea a determinat ridicarea nivelului apei si inundarea platformei coloniei santierului Hidroconstructia Poiana Teiului. Birourile santierului au fost inundate, apa m´┐Żsur´┐Żnd jum´┐Żtate de metru. ´┐Żn consecint´┐Ż, conducerea santierului Hidroconstructia Poiana Teiului a dispus, ´┐Żn cursul noptii de 7/8 ianuarie, evacuarea bunurilor si documentelor existente ´┐Żn birouri.
Conform raportului operativ ´┐Żntocmit de c´┐Żtre angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgent´┐Ż Neamt, ieri dimineat´┐Ż, lungimea z´┐Żporului dintre coada Lacului Izvoru Muntelui si punctul situat la 500 de metri amonte de podul Vadu R´┐Żu era de circa 15 kilometri, iar aglomer´┐Żrile de zai m´┐Żsurau de la jum´┐Żtate de metru la 5,5 metri. ´┐Żn aval de podul Zahorna, pe malul st´┐Żng al Bistritei, au fost inundate gr´┐Żdinile din trei gospod´┐Żriile particulare.
Mai s´┐Żnt inundate beciurile din 15 gospod´┐Żrii - sase din satul Poiana Teiului, pe malul st´┐Żng al r´┐Żului, ´┐Żn aval de podul Zahorna, nou´┐Ż din satul Topoliceni, pe malul drept al Bistritei. ´┐Żn zona postului hidrometric Frumosu, comuna Farcasa, s´┐Żnt inundate beciurile a sapte gospod´┐Żrii.

Articol afisat de 2285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. T´┐ŻRN´┐Ż, L.ILISESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective