Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Excursii la podul de gheatã de pe Bistrita

Excursii la podul de gheatã de pe Bistrita

• ieri, o echipã de reprezentanti ai mai multor ministere au mers pe Valea Muntelui si au vãzut care este starea gheturilor • zãporul de pe Bistrita este un fenomen unic în Europa • este posibil ca blocul de gheatã care se formeazã pe cursul apei sã fie unic si în lume • trei curti au fost inundate • la fel si birourile santierului Hidroconstructia de la Poiana Teiului •

Podul de gheatã format pe o lungime de circa 15 kilometri pe cursul Bistritei a adus în judetul Neamt oficiali de la mai multe institutii din Bucuresti si nu numai. Acestia s-au reunit la Prefecturã si împreunã cu prefectul Toader Mocanu, seful ISU Neamt, colonel Ioan Niticã, si directorul Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, inginer Emil Bostan, au mers pe Valea Muntelui. „Vom face o deplasare la fata locului, pentru a parcurge tot traseul Bistritei pe teritoriul judetului Neamt, si apoi vom merge în amonte, cãtre Neagra, în Suceava, pentru concluzii. Atentia noastrã este spre asigurarea protectiei populatiei si gospodãriilor. Deocamdatã, nu existã nici un motiv de îngrijorare. Angajati de la Apele Române monitorizeazã non-stop fenomenul. Lor li se alãturã militari de la Brigada de interventie Poiana Teiului, care patruleazã continuu. De asemenea, de la ISU Neamt au fost dislocati încã zece militari care stau pe Valea Muntelui pentru supravegherea fenomenului. Vom face lobby la ministere pentru canalizarea Bistritei, pentru regularizare. Doar cã decizia privind un astfel de program nu se ia la nivel de judet, ci la ministere“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Ghetarul a crescut dupã Crãciun

Emil Bostan a prezentat evolutia fenomenului de zãpor în aceastã perioadã rece. „Fenomenul s-a creat de la punctul de revãrsare a Bistritei în Lacul Izvoru Muntelui. Pentru început, a apãrut datoritã scãderii temperaturii în perioada 27-29 decembrie 2007 si apoi a cãpãtat amploare cãtre amonte. Pentru cîteva zile a apãrut o senalizare si pãrea cã lucrurile intrã pe un fãgas normal, dar începînd cu 2-3 ianuarie 2008, temperaturile în zonã au coborît pînã la minus 23,5-25 grade Celsius. Apoi, au crescut temperaturile în bazinul superior al Bistritei, s-a adãugat transportul de zai din amonte si fenomenul a cãpãtat amploare. Am instruit personalul de supraveghere si am dispus patrulare continuã pe malul apei. Pînã acum, situatia este sub control, dar lucrurile se schimbã de la o zi la alta, în functie de evolutia temperaturii. Pentru cã în ultimul timp s-a încãlzit au apãrut ochiuri de apã, si în aval se constatã o tendintã de senalizare. Cea mai complicatã zonã este la Santierul Hidroconstructia, unde existã infliltratii, si la postul hidrometric, dincolo de sosea, unde sînt beciuri inundate“, a declarat Emil Bostan.
Emil Vamanu, directorul Directiei Apelor Siret Bacãu, a spus cã fenomenul zãporului de pe Bistrita preocupã autoritãtile de cîtiva ani. Existã un studiu întocmit pe zona Bistritei de cãtre o firmã din Olanda. Fenomenul se înregistreazã în Bazinul Dornelor si pe Bistrita în aval si este unic în Europa si posibil si în lume. Blocajele sînt favorizate de o pantã mai linã si situatia este deosebitã pentru cã gospodãriile sînt situate în albia majorã a Bistritei. Asta înseamnã cã este foarte greu de efectuat lucrãri printre gospodãrii. Ultimele constructii au fost realizate tot mai aproape de albie, pentru cã acum cîtiva ani oamenii nu stiau cã va apãrea zãpor pe Bistrita. ÃŽn Bazinul Dornelor, în primãvarã se produce o încãlzire localã pentru cã este acolo o depresiune si se grãbeste topirea zãpezii. Mai vin peste asta si ploile si la scurgerea apei din amonte se produc blocaje. S-a întîmplat acest lucru si în 2003, si în 2005 si se va întîmpla si de acum încolo“, a declarat directorul Emil Vamanu.

Planuri sînt, bani, mai putin

Directia Apelor Siret Bacãu a promovat un proiect intitulat „Amenajare sector Bistrita între Poiana Teiului si Borca“, care presupune realizarea unor diguri care ar reduce pericolul ruperii ghetarilor în zonele de risc. Totodatã, trebuie continuate si lucrãrile la Borca în amonte, pentru cã sînt si acolo portiuni expuse inundatiilor. Aceste lucrãri sînt în sarcina societãtii Hidroelectrica.
De la Inspectoratul National pentru Situatii de Urgentã au luat „pulsul“ zonei seful Directiei Protectiei Civile, colonelul Constantin Ene, si colonelul Ioan Ionitã, expert în materiale explozibile. „Pînã se vor pune în practicã mãsurile anuntate, mult timp vom aplica mãsuri de prevenire si protectie a populatiei si gospodãriilor“, a declarat colonelul Constantin Ene.
Din comisia care s-a deplasat, ieri, pe Valea Muntelui au fãcut parte si Ovidiu Gabor, director general adjunct al Administratiei Nationale Apele Române, si directorul tehnic al Directiei Apelor Siret Bacãu, Nicolae Berindean.

Patrulãri nocturne

Dat fiind pericolul iminent pe care îl reprezintã blocul de gheatã de pe rîul Bistrita pentru trei localitãti de pe Valea Muntelui, angajatii Gãrzii de Interventie Poiana Teiului au preluat supravegherea zãporului pe timp de noapte, începînd de luni, 7 ianuarie. Astfel, noapte de noapte, între orele 21 si 7, un echipaj al acestei unitãti militare vegheazã pentru ca nu cumva viata localnicilor sã fie pusã în pericol de blocuri de gheatã care s-ar putea dizloca si deplasa spre casele aflate în apropierea albiei Bistritei, ori de apele al cãror nivel ar putea creste brusc din acelasi motiv.
În cazul în care se întrezãreste vreun pericol, angajatii Gãrzii de Interventie din Poiana Teiului sesizeazã dispecerul sediului central din Piatra Neamt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, a cãrui comandã dispune mãsurile de alarmare si evacuare a populatiei.
Cresterea temperaturii înregistratã în zonã atît ziua, cît si noaptea a determinat ridicarea nivelului apei si inundarea platformei coloniei santierului Hidroconstructia Poiana Teiului. Birourile santierului au fost inundate, apa mãsurînd jumãtate de metru. În consecintã, conducerea santierului Hidroconstructia Poiana Teiului a dispus, în cursul noptii de 7/8 ianuarie, evacuarea bunurilor si documentelor existente în birouri.
Conform raportului operativ întocmit de cãtre angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt, ieri dimineatã, lungimea zãporului dintre coada Lacului Izvoru Muntelui si punctul situat la 500 de metri amonte de podul Vadu Rãu era de circa 15 kilometri, iar aglomerãrile de zai mãsurau de la jumãtate de metru la 5,5 metri. În aval de podul Zahorna, pe malul stîng al Bistritei, au fost inundate grãdinile din trei gospodãriile particulare.
Mai sînt inundate beciurile din 15 gospodãrii - sase din satul Poiana Teiului, pe malul stîng al rîului, în aval de podul Zahorna, nouã din satul Topoliceni, pe malul drept al Bistritei. În zona postului hidrometric Frumosu, comuna Farcasa, sînt inundate beciurile a sapte gospodãrii.

Articol afisat de 2258 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective