Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Simfonia tevilor ´┐Żn gama repartitoarelor

• din motive de economie, s´┐Żnt locatari care opresc repartitoarele ´┐Żn apartamente • consecinte: instalatia din tot blocul ´┐Żncepe s´┐Ż duduie infernal • ´┐Żn plus, costurile nu s´┐Żnt deloc mai mici, ba din contra • ´┐Żn termeni tehnici, zgomotul care seam´┐Żn´┐Ż cu o rafal´┐Ż de mitralier´┐Ż se numeste dezechilibru hidraulic • „Ca m´┐Żsuri, noi nu putem dec´┐Żt s´┐Ż ´┐Żncerc´┐Żm reducerea debitului pe instalatii, ca s´┐Ż se atenueze zgomotul, dar pe instalatiile din apartamente nu avem control“, spune seful de la Aqua Calor n

De prin decembrie, de c´┐Żnd s-a dat drumul la c´┐Żldur´┐Ż ´┐Żn sistem centralizat, dup´┐Ż remedierea avariilor inerente, ´┐Żn majoritatea celor peste treizeci de mii de apartamente din Piatra Neamt a ´┐Żnceput concertul tevilor. Nu numai ´┐Żn apartamentele dependente de Aqua Calor, ci si ´┐Żn cele dotate cu centrale proprii. Fenomenul tevilor duduind enervant de tare s-a f´┐Żcut simtit ´┐Żn aproape toate zonele orasului, ´┐Żncep´┐Żnd cu Calea Romanului si termin´┐Żnd cu zona statiei de salvare. Mai mult enervati de duduiala intermitent´┐Ż dec´┐Żt ´┐Żngrijorati de ce s-ar putea ´┐Żnt´┐Żmpla, oamenii au ´┐Żntrebat ce se ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Ż si de ce. Iar r´┐Żspunsul a venit de la Aqua Calor, care la r´┐Żndu-i a primit numeroase sesiz´┐Żri telefonice privind zgomotele pe instalatii, ´┐Żn special ´┐Żn perioada zilelor de s´┐Żrb´┐Żtoare. Se cheam´┐Ż „dezechilibru hidraulic“. Dac´┐Ż pe o coloan´┐Ż este presiune mai mic´┐Ż dec´┐Żt pe alta din acelasi bloc, apar zgomote ´┐Żn calorifere, si nu mai poate dormi nimeni. ´┐Żn plus, caloriferul se ´┐Żnc´┐Żlzeste doar p´┐Żn´┐Ż la o anumit´┐Ż temperatur´┐Ż oric´┐Żt de „la mare“ ar fi dat robinetul. De ce apar presiuni diferite pe coloanele aceluiasi bloc? R´┐Żspunde Aqua Calor: „Si pe noi ne sun´┐Ż oamenii s´┐Ż ne sesizeze acest aspect. Am trimis oameni ´┐Żn teren si s-a intervenit pe instalatii pentru atenuarea disconfortului. Ce se ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Ż? Zgomotul pe instalatii se datoreaz´┐Ż variatiilor de presiune si debit care se produc. Din cauza repartitoarelor de c´┐Żldur´┐Ż. O alt´┐Ż cauz´┐Ż ar fi dezechilibrele hidraulice care se produc din cauza debrans´┐Żrilor f´┐Żcute“, explic´┐Ż directorul Cosmin Gr´┐Żdinaru. Practic, instalatia termic´┐Ż a unui bloc a fost f´┐Żcut´┐Ż pentru toate apartamentele din el. C´┐Żnd parte din locuinte s-au rupt de la reteaua centralizat´┐Ż, au ap´┐Żrut disfunctionalit´┐Żti. Ele au fost reglate pe parcurs de cei de la Aqua Calor, ´┐Żns´┐Ż opritul/ pornitul repetat al repartitoarelor din locuintele bransate nu actioneaz´┐Ż ideal aspra tev´┐Żraiei.

„Ei cred c´┐Ż fac economie, dar de fapt dau peste cap viteza constant´┐Ż a debitului“

„Oamenii tin repartitoarele aproape ´┐Żnchise, la 1 sau 2, iar viteza apei ´┐Żn coloan´┐Ż creste. De asta duduie. Ei cred c´┐Ż fac economie, dar de fapt dau peste cap viteza constant´┐Ż a debitului si ´┐Żntregul flux. Ca m´┐Żsuri, noi nu putem dec´┐Żt s´┐Ż ´┐Żncerc´┐Żm reducerea debitului pe instalatii, astfel ´┐Żnc´┐Żt s´┐Ż se atenueze din zgomot. ´┐Żns´┐Ż contribuie la zgomot si instalatiile neaerisite din interiorul locuintelor, la care noi nu avem acces si asupra c´┐Żrora noi nu putem interveni“, a ad´┐Żugat directorul Aqua Calor.
Cosmin Gr´┐Żdinaru a precizat ´┐Żns´┐Ż c´┐Ż ´┐Żn afara zgomotului crunt si iritant nu exist´┐Ż alt pericol pentru c´┐Ż tevile s´┐Żnt rezistente la presiune si nu s´┐Żnt afectate de reducerea sau cresterea ei.
Metoda aleas´┐Ż de unii pietreni pentru facturi mai mici la ´┐Żntretinere nu afecteaz´┐Ż doar fonic, ba are un efect contrar celui dorit de proprietar. Dezechilibrarea repartitoarelor poate fi reteta sigur´┐Ż pentru facturi chiar mai mari dec´┐Żt la pausal. ´┐Żn principiu, echilibrarea hidraulic´┐Ż se realizeaz´┐Ż prin montarea unor robinete de reglare automat´┐Ż a presiunii diferentiale. Se elimin´┐Ż astfel fluctuatiile de debit, zgomotele din instalatiile de ´┐Żnc´┐Żlzire echipate cu robinete termostatice, consumurile de c´┐Żldur´┐Ż ´┐Żn exces, dar si lipsa agentului termic de la consumatorii dezavantajati. ´┐Żn plus, se ofer´┐Ż posibilitatea supravegherii permanente a function´┐Żrii instalatiilor de ´┐Żnc´┐Żlzire, prin citirea periodic´┐Ż a pierderilor de presiune si a valorii debitului pe coloane. Echilibrarea hidraulic´┐Ż se impune mai ales la blocurile foarte ´┐Żnalte si la cele aflate foarte aproape de punctele termice. Solutia este montarea unor vane speciale - sau diafragme - care s´┐Ż echilibreze presiunea, ´┐Żns´┐Ż, ca de obicei, lucrarea presupune costuri ridicate cu care locatarii nu prea s´┐Żnt de acord.

Articol afisat de 4494 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective