Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Simfonia tevilor în gama repartitoarelor

• din motive de economie, sînt locatari care opresc repartitoarele în apartamente • consecinte: instalatia din tot blocul începe sã duduie infernal • în plus, costurile nu sînt deloc mai mici, ba din contra • în termeni tehnici, zgomotul care seamãnã cu o rafalã de mitralierã se numeste dezechilibru hidraulic • „Ca mãsuri, noi nu putem decît sã încercãm reducerea debitului pe instalatii, ca sã se atenueze zgomotul, dar pe instalatiile din apartamente nu avem control“, spune seful de la Aqua Calor n

De prin decembrie, de cînd s-a dat drumul la cãldurã în sistem centralizat, dupã remedierea avariilor inerente, în majoritatea celor peste treizeci de mii de apartamente din Piatra Neamt a început concertul tevilor. Nu numai în apartamentele dependente de Aqua Calor, ci si în cele dotate cu centrale proprii. Fenomenul tevilor duduind enervant de tare s-a fãcut simtit în aproape toate zonele orasului, începînd cu Calea Romanului si terminînd cu zona statiei de salvare. Mai mult enervati de duduiala intermitentã decît îngrijorati de ce s-ar putea întîmpla, oamenii au întrebat ce se întîmplã si de ce. Iar rãspunsul a venit de la Aqua Calor, care la rîndu-i a primit numeroase sesizãri telefonice privind zgomotele pe instalatii, în special în perioada zilelor de sãrbãtoare. Se cheamã „dezechilibru hidraulic“. Dacã pe o coloanã este presiune mai micã decît pe alta din acelasi bloc, apar zgomote în calorifere, si nu mai poate dormi nimeni. ÃŽn plus, caloriferul se încãlzeste doar pînã la o anumitã temperaturã oricît de „la mare“ ar fi dat robinetul. De ce apar presiuni diferite pe coloanele aceluiasi bloc? Rãspunde Aqua Calor: „Si pe noi ne sunã oamenii sã ne sesizeze acest aspect. Am trimis oameni în teren si s-a intervenit pe instalatii pentru atenuarea disconfortului. Ce se întîmplã? Zgomotul pe instalatii se datoreazã variatiilor de presiune si debit care se produc. Din cauza repartitoarelor de cãldurã. O altã cauzã ar fi dezechilibrele hidraulice care se produc din cauza debransãrilor fãcute“, explicã directorul Cosmin Grãdinaru. Practic, instalatia termicã a unui bloc a fost fãcutã pentru toate apartamentele din el. Cînd parte din locuinte s-au rupt de la reteaua centralizatã, au apãrut disfunctionalitãti. Ele au fost reglate pe parcurs de cei de la Aqua Calor, însã opritul/ pornitul repetat al repartitoarelor din locuintele bransate nu actioneazã ideal aspra tevãraiei.

„Ei cred cã fac economie, dar de fapt dau peste cap viteza constantã a debitului“

„Oamenii tin repartitoarele aproape închise, la 1 sau 2, iar viteza apei în coloanã creste. De asta duduie. Ei cred cã fac economie, dar de fapt dau peste cap viteza constantã a debitului si întregul flux. Ca mãsuri, noi nu putem decît sã încercãm reducerea debitului pe instalatii, astfel încît sã se atenueze din zgomot. ÃŽnsã contribuie la zgomot si instalatiile neaerisite din interiorul locuintelor, la care noi nu avem acces si asupra cãrora noi nu putem interveni“, a adãugat directorul Aqua Calor.
Cosmin Grãdinaru a precizat însã cã în afara zgomotului crunt si iritant nu existã alt pericol pentru cã tevile sînt rezistente la presiune si nu sînt afectate de reducerea sau cresterea ei.
Metoda aleasã de unii pietreni pentru facturi mai mici la întretinere nu afecteazã doar fonic, ba are un efect contrar celui dorit de proprietar. Dezechilibrarea repartitoarelor poate fi reteta sigurã pentru facturi chiar mai mari decît la pausal. În principiu, echilibrarea hidraulicã se realizeazã prin montarea unor robinete de reglare automatã a presiunii diferentiale. Se eliminã astfel fluctuatiile de debit, zgomotele din instalatiile de încãlzire echipate cu robinete termostatice, consumurile de cãldurã în exces, dar si lipsa agentului termic de la consumatorii dezavantajati. În plus, se oferã posibilitatea supravegherii permanente a functionãrii instalatiilor de încãlzire, prin citirea periodicã a pierderilor de presiune si a valorii debitului pe coloane. Echilibrarea hidraulicã se impune mai ales la blocurile foarte înalte si la cele aflate foarte aproape de punctele termice. Solutia este montarea unor vane speciale - sau diafragme - care sã echilibreze presiunea, însã, ca de obicei, lucrarea presupune costuri ridicate cu care locatarii nu prea sînt de acord.

Articol afisat de 4479 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective