Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Februarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Depozitul de gaze de la Mãrgineni, mizã în scandalul Patriciu vs Romgaz

• desi, deocamdatã, se aflã doar în fazã de proiect, imensul depozit de înmagazinare a gazelor naturale de la Mãrgineni a devenit miza unui scandal national • Dinu Patriciu a atacat Romgaz despre care a afirmat cã este o întreprindere care trãieste pe spinarea românilor • la rîndul sãu, directorul general al Romgaz a declarat cã afirmatiile magnatului ascund interese • se pare cã Dinu Patriciu a pus ochii pe depozitul de la Mãrgineni, pe care ar dori sã îl transforme în afacere proprie • autoritãtile locale si judetene din Neamt nu au fost contactate de nimeni, pînã acum • despre soarta acestui depozit nu au aflat decît din presã •



Desi, deocamdatã, nici nu existã, preconizatul depozit de gaze naturale din Mãrgineni a devenit miza unui scandal de proportii iscat în compania Romgaz. Asta dupã declaratiile explozive fãcute de omul de afaceri Dinu Patriciu care au scos la ivealã interese de preluare a controlului asupra obiectivului gîndit a avea o capacitate de înmagazinare de 2,6 miliarde de metri cubi de gaze. Mecanismul este unul cît se poate de logic: vara cumperi gaze la pret mic, le stochezi, iar iarna le vinzi scump. Discutiile, care se pare cã au început înainte de 1997, s-au materializat într-un proiect al unei societãti mixte, ce includea si construirea depozitului de înmagazinare de la Mãrgineni, care a fost pus pe tapet în 2001. Dar, totul a rãmas la stadiul de discutii, neajungîndu-se la un numitor comun vreme de cîtiva ani. ÃŽn 2003, Gazexport si Stroitransgaz, companiile de export, respectiv de transport a Gazprom si-au fãcut cunoscute intentiile de a construi depozitul subteran de înmagazinare a gazelor de la Mãrgineni. Ceea ce, însã, nu s-a mai întîmplat. ÃŽn noiembrie 2005, Rompetrol si The Rompetrol Group au încheiat un memorandum pentru depozitul de gaze, dar care nu s-a materializat. Cert este cã tot acest pãienjenis de interese s-a tesut la nivel central, pentru cã autoritãtile locale si judetene nu au habar pe ce „comoarã“ stau. ÃŽn toti acesti ani, nici conducerea Primãriei Mãrgineni si nici a judetului nu au fost întrebate „de sãnãtate“, asta în contextul în care o asemenea investitie nu se poate face decît pe domeniul public. De asemenea, pot apãrea complicatii, în sensul cã ar putea fi necesarã exproprierea unor cetãteni care ar detine terenuri în zona vizatã. Mai mult decît atît, pe teritoriul comunei Mãrgineni functioneazã un centru zonal al celor de la gaze, care deserveste circa 7 comune. Dar angajatii de aici „sînt prea mici pentru un rãzboi atît de mare“.

Afaceri cu gaz pe spinarea românilor?

Dupã o lungã perioadã de tãcere, depozitul de la Mãrgineni a intrat din nou în atentia opiniei publice, cînd Dinu Patriciu a sãrit la „gîtul“ celor de la Romgaz. „Sã i se ia licentele, sã fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare, deoarece consumã banul public. Este o întreprindere care de 18 ani trãieste pe spinarea contribuabilului, pentru cã nu e al lor gazul pe care îl exploateazã, e al contribuabilului, al cetãteanului român“, a declarat Patriciu, citat de un cotidian central. Alexa Iakob, directorul general al Romgaz, a replicat cã declaratiile lui Dinu Patriciu ascund o serie de interese. „Declaratiile domnului Patriciu nu sînt noi si sînt de înteles, pentru cã el vrea sã obtinã niste perimetre care îl intereseazã, dar nu poate sã cumpere Romgaz“, a fost declaratia lui Alexa Iakob, citat de acelasi cotidian central. Declaratia directorului Romgaz se bazeazã pe un rationament foarte apropiat de adevãr: Dinu Patriciu doreste sã profite de pe urma privatizãrii Romgaz si sã îsi însuseascã depozitul de înmagazinare a gazelor de la Mãrgineni, pe care sã îl transforme în afacere proprie, foarte probabil în parteneriat cu Gazprom. Astfel, gazele rusesti achizitionate vara ar urma sã fie depozitate la Mãrgineni, iar iarna ar urma sã fie vîndute românilor la preturi, evident, mult mai ridicate.

„Poate cã interesele sînt prea mari“

Depozitele de gaze pot fi realizate în foste zãcãminte, care sînt reumplute cu gaze sub presiune. Romgaz are o capacitate de înmagazinare de 3 miliarde mc de gaz, în 6 depozite: douã în bazinul Transilvaniei si 4 în zona extracarpaticã. Alte douã depozite le detine în asociere cu alte firme. Preconizatul depozit de la Mãrgineni, „mãrul discordiei“ dintre Romgaz si Dinu Patriciu, ar avea o mare importantã pentru România. Estimãrile aratã cã investitia în amenajarea sa se cifreazã la circa 258 milioane de euro. Romgaz a gîndit folosirea etapizatã a depozitului de la Mãrgineni: în primã fazã ar urma sã stocheze 600 milioane de metri cubi, care sã asigure consumul judetelor din Moldova, iar ulterior o crestere la 2 miliarde de metri cubi, dar în mãsura încheierii de contracte cu firme internationale pentru stocarea acestei cantitãti. Ce stiu autoritãtile locale din comuna Mãrgineni despre acest proiect? Nimic, în afarã de ceea ce apare în presã, dupã cum ne-a declarat primarul Ion Surdu. „Nu ne-a întrebat nimeni nimic, nu ne-a spus nici dã-te mai încolo. Lumea tot discutã, dar la nivel local nu s-a întîmplat nimic. Avem în comunã un sediu zonal al Romgaz, dar nu ne-a fost furnizatã nici o informatie. Totul se discutã la nivel central, cãrtile se fac sus. Din ‘97 se tot vorbeste despre acest depozit, de pe vremea cînd Radu Berceanu era la Industrii. Dar, din cîte am auzit, va fi o investitie mare, cu sigurantã va fi nevoie sã alocãm teren din domeniu public, poate va fi nevoie sã luãm si de la proprietari. Auzisem cã ar fi vorba de vreo 15 hectare, dar în rest nimic cert. Poate cã interesele sînt prea mari“, a subliniat primarul comunei Mãrgineni, Ion Surdu. Semnale nu au ajuns nici la nivelul conducerii Consiliului Judetean Neamt, preconizata investitie a Romgaz fiind o mare necunoscutã.
END

Articol afisat de 2513 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective