Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Farmacisti vs. ministru

Farmacisti vs. ministru

• pînã pe 8 martie, farmacistii vor purta banderole negre, în semn de protest fatã unele afirmatii ale ministrului sãnãtãtii • acestia se simt jigniti de faptul cã Nicolãescu a afirmat cã se schimbã modalitatea de prescriere a retetelor din cauza farmacistilor care vînd medicamente scumpe • conform reglementãrii ministrului, medicamentele prescrise de medici pot fi foarte scumpe, iar bolnavii ar fi obligati sã cumpere exact produsul scris pe retetã • pentru o altã optiune, ei trebuie sã adreseze iarãsi medicului • adicã alt timp pierdut si nervi •

Farmacistii nemteni, ca de altfel cei din întreaga tarã, vor purta banderole de culoare neagrã pînã pe 8 martie, în semn de protest fatã de ministrul sãnãtãtii, care a declarat cã decizia de schimbare a modalitãtii de prescriere a medicamentelor este cauzatã de practica unor farmacisti de a elibera populatiei medicatie mai scumpã.
Aceastã declaratie a fost fãcutã de Nicolãescu sãptãmîna trecutã cînd, aflîndu-se la Tîrgu Mures, a anuntat cã în scurt timp medicii vor prescrie retete pe care se vor gãsi denumirile comerciale ale medicamentelor si nu cea comunã internationalã a substantei active. Noua modalitate de prescriere a retetelor va fi aplicatã de la 1 aprilie, cînd va intra în vigoare Contractul-Cadru pentru asistenta medicalã pentru anul 2008. Cu alte cuvinte, pacientului i se va prescrie brandul, nu denumirea comunã internationalã a substantei active continute de medicament. De doi ani încoace, reglementãrile în vigoare obligau medicii sã scrie pe retete doar substanta activã, iar farmacistul avea datoria sã îi recomande pacientului produsul cel mai ieftin, adicã la pretul de referintã. Numai în cazul în care pacientul solicita un medicament mai scump din aceeasi clasã, acesta putea fi eliberat de cãtre farmacist, iar pacientul confirma acest lucru semnînd pe reteta onoratã. Ca atare, pînã acum, în cazul medicamentelor compensate, pacientul trebuia sã achite farmacistului doar diferenta dintre pretul de referintã si partea compensatã în proportie de 50% sau 90%. Modificarea legislativã care permite medicului sã prescrie cele mai scumpe medicamente va aduce bolnavii în situatia de a fi obligati sã cumpere exact produsul farmaceutic prescris pe retetã, fãrã sã mai aibã posibilitatea de a opta pentru unul mai ieftin. Un studiu efectuat de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate aratã cã, în 2004, bolnavii au plãtit din buzunar nici mai mult nici mai putin decît 200 milioane de dolari, reprezentînd diferentele dintre preturile de referintã ale medicamentelor si cele ale brandurilor prescrise.
Ministrul Nicolãescu sustine cã aceastã modificare legislativã este în folosul populatiei, care este astfel protejatã de farmacistii care le vînd medicamentele mai scumpe. „Afirmatia aceasta ne jigneste profund si se vede clar intentia ministrului sãnãtãtii de a întoarce populatia împotriva farmacistilor. De parcã noi am face legile în tara asta, am dispune de pretul medicamentelor, ori am împãrti banii pentru acest sector de activitate. Pentru a spune lucrurilor pe nume si a-l face pe domnul ministru sã-si retragã jignirile la adresa noastrã, Colegiul Farmacistilor din România intentioneazã sã organizeze luna aceasta un miting la Bucuresti. O sã ne sfãtuim cu colegii din judet si vom decide care va fi participarea din partea Neamtului la acest miting“, a declarat farmacistul Ilie Echim, presedintele Colegiulu Farmacistilor Neamt.
Farmacistii sustin cã multi dintre bolnavii nemteni au venituri modeste si nu îsi vor putea permite medicamente scumpe, asa cã se vor trezi cã nu au bani sã plãteascã diferenta dintre pretul compensat si cel al medicamentului prescris si vor fi obligati sã meargã din nou la medic pentru a-i prescrie un medicament ieftin pe mãsura buzunarului lor.

Articol afisat de 1596 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective