Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TIGANII, ÎNSCENAREA, COREENII SI PUCIUL

TIGANII, ÎNSCENAREA, COREENII SI PUCIUL

• conducerea Partidei Romilor Pro-Europa Neamt a fost schimbată de la centru • imediat, „ca din întîmplare“, cu sprijinul unui ONG al partidului, în Roman a apărut o echipă de filmare din... Coreea • unii romascani au afirmat că reporterii au filmat o scenă de cersetorie înscenată • fostul lider amenintă cu plecarea definitivă din partid •

Un scandal cu tentă electorală, apărut în sînul etniei romilor din municipiul Roman, ar putea aduce prejudicii de imagine localitătii si chiar a tării, după ce o echipă a unui post de televiziune coreean a realizat un reportaj privind viata comunitătii. Coincidentă sau nu, aceasta s-a întîmplat la foarte putină vreme după ce în Partida Romilor Pro Europa - Filiala Neamt a apărut o schimbare surpriză. Deputatul Nicolae Păun, presedintele formatiunii politice, a decis ca sefia organizatiei judetene să fie preluată de Simion Stan, după ce o bună perioadă de vreme lider interimar a fost Liviu Daraban. Aspectul interesant, însă, s-a petrecut luni, 17 martie, cînd coreenii, afiliati unui post de televiziune multinational, au poposit la Roman, după ce au luat legătura cu Asociatia „Romani Criss“, al cărui membru de nădejde a fost Liviu Daraban, o serie de cetăteni declarîndu-se indignati de modul în care „oaspetii“ si-au făcut documentarea. Laura I., angajată a unei institutii din învătămînt, a declarat că a observat în centrul orasului cum reporterii îndemnau o membră a etniei să cersească.
„Mă îndreptam spre Colegiul Roman Vodă si, în dreptul Policlinicii cu Plată, am observat un grup de asiatici care filmau ceva si mi-au atras atentia. M-a frapat faptul că filmau o tintă fixă. Am observat că urmăreau o cetăteancă de etnie romă. Curiozitatea m-a îndemnat să văd de fac în continuare, moment în care i-am observat discutînd cu respectiva. Unul din ei o îndemna să meargă undeva si apoi am văzut-o mergînd la masinile parcate, simulînd un cersit. Mi s-a părut revoltător. Apoi am mers furioasă la o prietenă a mea, căreia chiar i-am spus că «îmi vine să bat pe cineva». E revoltător!“, a spus Laura I.

Ce face un rom o zi întreagă?

Liderii locali ai etniei romilor au fost sesizati cu privire la acest aspect si s-au declarat cu totul împotriva acestui gen de manifestare a reporterilor. „Respectivii au venit în România să filmeze ce face un rom o zi întreagă, pentru un reportaj. Astfel au contactat organizatiile noastre si au primit două numere de telefon, unul al meu, iar altul al unui coleg din Ardeal. Urma să ne întîlnim în fata primăriei, dar pînă cînd am ajuns acolo, nu stiu ce s-a întîmplat. Eu unul nu cred că au instigat pe cineva la cersetorie, dar dacă au filmat scene de genul acesta, cu sigurantă trebuie să le steargă. Personal, i-am îndrumat în strada Nouă si strada Fabricii, precizîndu-le să nu exagereze cu aspectele negative“, a declarat Liviu Daraban, fost lider al Partidei Romilor Pro Europa, Neamt. Referindu-se la aspectul politic, acesta a confirmat „înscăunarea“ la sefia formatiunii politice a romascanului Simion Stan. „Functia mea a fost interimară, dar conducerea centrală l-a repus pe fostul lider. Stiu că s-a vorbit despre el că este peste hotare, însă de trei-patru luni e acasă. Vinerea aceasta mă voi întîlni cu domnul deputat Nicolae Păun, pentru o serie de discutii. Dacă dumnealui îsi va mentine hotărîrea, eu voi pleca din partid“, a mai declarat Liviu Daraban. Acesta este sustinut si de Sorin Daraban, liderul romascan al romilor, care a declarat că toată munca din ultima perioadă a fost depusă de ei doi în organizatii. Pînă la ora închiderii editiei, Simion Stan, fost consilier local la Roman, nu a putut fi contactat.

Problema romilor, tot pe umerii municipalitătii

Primarul municipiului, Dan Ioan Cărpusor, a opinat că tot ceea ce tine de etnia romilor romascani este o problemă ce poate fi rezolvată de autoritătile locale. „A fost primit un fax prin care am fost înstiintati că Stan Simion este presedintele Partidei Romilor si nu Liviu Daraban. Într-adevăr, există momentan două tabere. Situatia cine este lider, cine nu, va fi discutată, probabil, la nivelul organizatiei Partidei Romilor Roman. Nu ne rămîne decît să asteptăm deciziile liderilor pentru a stabili un dialog util pentru ambele părti, autorităti locale si etnia romă. Faptul că niste reporteri sud-coreeni au filmat în «Satul Olimpic» si au precizat că acolo oamenii trăiesc în mizerie nu mă impresionează cu nimic. Timp de două săptămîni, au fost blocate mai multe utilaje în strada Fabricii, de unde s-au colectat circa 200 de tone de gunoi“, a declarat edilul sef. Acesta a mai opinat că rezolvarea problemelor rromilor va rămîne tot în sarcina municipalitătii. „Mă lasă rece vizitele făcute în «Satul Olimpic» si scopul lor. Romii romascani sînt problema noastră si nici un guvern nu a avut o strategie corectă în acest sens. S-au încercat mereu tertipuri cu discriminarea. În fond, toate aceste descinderi din strada Fabricii nu conduc decît la afectarea imaginii romilor, care sînt deseori pusi într-o lumină nefavorabilă, dar si a autoritătilor locale“, a mai spus primarul Dan Ioan Cărpusor.

Articol afisat de 1380 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective