Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TIGANII, ÃŽNSCENAREA, COREENII SI PUCIUL

TIGANII, ÃŽNSCENAREA, COREENII SI PUCIUL

• conducerea Partidei Romilor Pro-Europa Neamt a fost schimbatã de la centru • imediat, „ca din întîmplare“, cu sprijinul unui ONG al partidului, în Roman a apãrut o echipã de filmare din... Coreea • unii romascani au afirmat cã reporterii au filmat o scenã de cersetorie înscenatã • fostul lider amenintã cu plecarea definitivã din partid •

Un scandal cu tentã electoralã, apãrut în sînul etniei romilor din municipiul Roman, ar putea aduce prejudicii de imagine localitãtii si chiar a tãrii, dupã ce o echipã a unui post de televiziune coreean a realizat un reportaj privind viata comunitãtii. Coincidentã sau nu, aceasta s-a întîmplat la foarte putinã vreme dupã ce în Partida Romilor Pro Europa - Filiala Neamt a apãrut o schimbare surprizã. Deputatul Nicolae Pãun, presedintele formatiunii politice, a decis ca sefia organizatiei judetene sã fie preluatã de Simion Stan, dupã ce o bunã perioadã de vreme lider interimar a fost Liviu Daraban. Aspectul interesant, însã, s-a petrecut luni, 17 martie, cînd coreenii, afiliati unui post de televiziune multinational, au poposit la Roman, dupã ce au luat legãtura cu Asociatia „Romani Criss“, al cãrui membru de nãdejde a fost Liviu Daraban, o serie de cetãteni declarîndu-se indignati de modul în care „oaspetii“ si-au fãcut documentarea. Laura I., angajatã a unei institutii din învãtãmînt, a declarat cã a observat în centrul orasului cum reporterii îndemnau o membrã a etniei sã cerseascã.
„Mã îndreptam spre Colegiul Roman Vodã si, în dreptul Policlinicii cu Platã, am observat un grup de asiatici care filmau ceva si mi-au atras atentia. M-a frapat faptul cã filmau o tintã fixã. Am observat cã urmãreau o cetãteancã de etnie romã. Curiozitatea m-a îndemnat sã vãd de fac în continuare, moment în care i-am observat discutînd cu respectiva. Unul din ei o îndemna sã meargã undeva si apoi am vãzut-o mergînd la masinile parcate, simulînd un cersit. Mi s-a pãrut revoltãtor. Apoi am mers furioasã la o prietenã a mea, cãreia chiar i-am spus c㠫îmi vine sã bat pe cineva». E revoltãtor!“, a spus Laura I.

Ce face un rom o zi întreagã?

Liderii locali ai etniei romilor au fost sesizati cu privire la acest aspect si s-au declarat cu totul împotriva acestui gen de manifestare a reporterilor. „Respectivii au venit în România sã filmeze ce face un rom o zi întreagã, pentru un reportaj. Astfel au contactat organizatiile noastre si au primit douã numere de telefon, unul al meu, iar altul al unui coleg din Ardeal. Urma sã ne întîlnim în fata primãriei, dar pînã cînd am ajuns acolo, nu stiu ce s-a întîmplat. Eu unul nu cred cã au instigat pe cineva la cersetorie, dar dacã au filmat scene de genul acesta, cu sigurantã trebuie sã le steargã. Personal, i-am îndrumat în strada Nouã si strada Fabricii, precizîndu-le sã nu exagereze cu aspectele negative“, a declarat Liviu Daraban, fost lider al Partidei Romilor Pro Europa, Neamt. Referindu-se la aspectul politic, acesta a confirmat „înscãunarea“ la sefia formatiunii politice a romascanului Simion Stan. „Functia mea a fost interimarã, dar conducerea centralã l-a repus pe fostul lider. Stiu cã s-a vorbit despre el cã este peste hotare, însã de trei-patru luni e acasã. Vinerea aceasta mã voi întîlni cu domnul deputat Nicolae Pãun, pentru o serie de discutii. Dacã dumnealui îsi va mentine hotãrîrea, eu voi pleca din partid“, a mai declarat Liviu Daraban. Acesta este sustinut si de Sorin Daraban, liderul romascan al romilor, care a declarat cã toatã munca din ultima perioadã a fost depusã de ei doi în organizatii. Pînã la ora închiderii editiei, Simion Stan, fost consilier local la Roman, nu a putut fi contactat.

Problema romilor, tot pe umerii municipalitãtii

Primarul municipiului, Dan Ioan Cãrpusor, a opinat cã tot ceea ce tine de etnia romilor romascani este o problemã ce poate fi rezolvatã de autoritãtile locale. „A fost primit un fax prin care am fost înstiintati cã Stan Simion este presedintele Partidei Romilor si nu Liviu Daraban. ÃŽntr-adevãr, existã momentan douã tabere. Situatia cine este lider, cine nu, va fi discutatã, probabil, la nivelul organizatiei Partidei Romilor Roman. Nu ne rãmîne decît sã asteptãm deciziile liderilor pentru a stabili un dialog util pentru ambele pãrti, autoritãti locale si etnia romã. Faptul cã niste reporteri sud-coreeni au filmat în «Satul Olimpic» si au precizat cã acolo oamenii trãiesc în mizerie nu mã impresioneazã cu nimic. Timp de douã sãptãmîni, au fost blocate mai multe utilaje în strada Fabricii, de unde s-au colectat circa 200 de tone de gunoi“, a declarat edilul sef. Acesta a mai opinat cã rezolvarea problemelor rromilor va rãmîne tot în sarcina municipalitãtii. „Mã lasã rece vizitele fãcute în «Satul Olimpic» si scopul lor. Romii romascani sînt problema noastrã si nici un guvern nu a avut o strategie corectã în acest sens. S-au încercat mereu tertipuri cu discriminarea. ÃŽn fond, toate aceste descinderi din strada Fabricii nu conduc decît la afectarea imaginii romilor, care sînt deseori pusi într-o luminã nefavorabilã, dar si a autoritãtilor locale“, a mai spus primarul Dan Ioan Cãrpusor.

Articol afisat de 1762 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective