Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRESEDINTELE CJ, CONTESTAT DE PDL

PRESEDINTELE CJ, CONTESTAT DE PDL

• 24 de consilieri judeteni l-au votat pe Dan Vasile Constantin ├«n functia de presedinte al Consiliului Judetean • PRM a anuntat c├ú va contesta hot├úr├«rea, ceea ce ├«nseamn├ú c├ú revenirea PSD ├«n fruntea CJ va fi am├«nat├ú • nici PDL nu este de acord • ├«n timpul sedintei nu au lipsit schimburile de replici dure • Gheorghe Stefan clameaz├ú „cooperativa PNL#PSD#PCR“, constituit├ú „├«mpotriva naturii“ • „Astea-s abureli electorale“, r├úspunde social-democratul Ioan Munteanu • „Nu exist├ú aliant├ú PNL-PSD. Protocoale cu PSD au ├«ncheiat altii“, replic├ú liberalul Serban Str├útil├ú •

Majoritatea consilierilor judeteni nemteni si-a dorit un nou presedinte, în persoana pesedistului Dan Vasile Constantin. Vointa s-a materializat în sedinta Consiliului Judetean Neamt de miercuri, 30 aprilie, zi în care au votat pentru ca actualul mandat sã înceapã si sã se încheie cu acelasi om la cîrmã - Dan Vasile Constantin. Dupã o absentã de fix doi ani si o lunã, PSD revine în fruntea legislativului. Doar cã lucrurile se pare cã nu vor fi atît de simple, întrucît cei care n-au fost de acord cu aceastã revenire au anuntat cã se vor adresa instantei de judecatã.

Unde-i lege, e si tocmealã?

Conform proiectului ordinii de zi aferent sedintei de pe 30 aprilie, la ultimul punct ar fi trebuit ales un nou presedinte, pe baza initiativei consilierului Neculai Puscasu. ├Äntruc├«t propunerea era „cu c├«ntec“, ├«nainte de supunerea la vot a ordinii de zi, Daniil Harasemiuc (├«nc├ú mai era consilier judetean la acel moment) a cerut acordul colegilor pentru retragerea proiectului. El a devenit vocea pedelist├ú care a sustinut c├ú, ├«n prezent, alegerea unui presedinte de consiliu judetean se face pe baz├ú de vot uninominal, conform Legii 35/2008 si nu cum s-a ├«nt├«mplat p├«n├ú acum, c├«nd consilierii se alegeau ├«ntre ei. Acelasi lucru l-a sustinut si Dan Morar. Prezent la sedint├ú a fost si presedintele Partidului Social Democrat filiala Neamt, deputatul Ioan Munteanu, cel care s-a dovedit a fi „regizorul“ de pe margine, de care au ascultat cu strictete toti pesedistii din plen. Asa c├ú la „soaptele“ acestuia, oamenii din subordine i-au cerut secretarului general al Consiliului Judetean, juristul Mihaela Ignatovici, s├ú precizeze cadrul legal ├«n baz├ú c├úruia se face alegerea presedintelui. Aceasta a prezentat noile prevederi ale Legii 35, ├«n baza c├úrora presedintele de CJ se alege chem├«nd judetul la vot. Avocata PSD Cristina Flenchea Gutu s-a pronuntat, pentru a doua oar├ú ├«n acest mandat, si a vorbit ├«n calitate de jurist: „Cred c├ú ne afl├úm ├«n contextul legii vechi, pentru c├ú ├«n contextul legii noi, cum ar trebui s├ú proced├úm - s├ú facem alegeri la nivel de judet pentru a alege acum presedintele?“. Pentru c├ú spiritele se ├«ncinseser├ú, iar pesedistii o tineau pe-a lor, vr├«nd musai alegerea sefului legislativului, Dumitru Badea a cerut o pauz├ú de 15 minute, pentru consult├úri. Doar c├ú aceasta a fost de 35 de minute, timp ├«n care se pare c├ú i s-a cerut si p├úrerea avocatului romascan Ioan Chelaru, la cabinetul c├úruia lucreaz├ú doi consilieri judeteni. Au urmat mai multe chem├úri ├«n sal├ú, apeluri f├úcute de cel care conducea sedinta - vicele Dumitru Badea. S-a supus la vot ordinea de zi si cu 22 de voturi pentru si 8 ├«mpotriv├ú, a r├úmas pe tapet proiectul initiat de Neculai Puscasu.

„Ce p├úcate am f├úcut, c├ú r├úu m├ú mai pedepsiti!“

Semiharababura instalat├ú cam de la ├«nceputul sedintei a continuat, motiv pentru care, ├«nainte de acest vot, Dumitru Badea i-a acuzat pe pesedisti c├ú fac tig├úneal├ú ├«n sedint├ú, iar dup├ú num├úr├útoare a spus: „Ce p├úcate am f├úcut, c├ú r├úu m├ú mai pedepsiti! Acum n-am f├úcut nimic r├úu, iar c├«nd eram t├«n├úr am fost un securist de omenie!“. S-a r├«s, s-a mai glumit, dup├ú care s-au votat ├«n c├«teva minute toate proiectele, p├«n├ú la ultimele dou├ú, numerotate 18 si 19. Cel din urm├ú se referea la alegerea presedintelui si atunci c├«nd i-a venit r├«ndul, au ap├úrut ├«ncr├«ncen├úrile. Dan Morar a revenit cu apelul c├ú se voteaz├ú ├«n afara cadrului legal. „Din punctul meu de vedere nu s├«ntem ├«n legalitate. Dac├ú masin├úria de vot va functiona, si sigur va functiona, asta e. Dar indiferent de decizie, grupul nostru va ataca hot├úr├«rea ├«n contencios“. ├Än ciuda semnalului tras, s-a trecut la propuneri pentru noul presedinte. A existat doar una f├úcut├ú de actualul vicepresedinte pesedist, Romic├ú Rotaru. El l-a sustinut pe Dan Vasile Constantin, care a r├úmas f├úr├ú contracandidat. S-au ├«mp├úrtit buletinele de vot si s-a trecut la votul secret. ├Än timp ce fiecare ├«si exprima opinia dup├ú un paravan improvizat, Dumitru Badea li s-a adresat consilierilor PSD: „Cine credeti voi c├ú v├ú mai voteaz├ú la alegeri, dac├ú acuma votati abuziv? Nu este legal ce faceti!“. Emil Creang├ú, PSD, fiind atent la replic├ú, l-a ├«ntrebat de ce instig├ú lumea la revolt├ú, dar a r├úmas f├úr├ú r├úspuns. R├«nd pe r├«nd, cei 32 de consilieri cu drept de vot au trecut pe dup├ú paravan. Dup├ú num├úr├útoare, Dan Vasile Constantin a obtinut num├úrul de voturi pe care cam miza PSD chiar ├«nainte de sedint├ú - 24 pentru, 6 ├«mpotriv├ú si 2 abtineri. Au urmat aplauzele, care au fost ├«ntrerupte de peremistul Badea, ├«ntruc├«t a cerut ca mai ├«nt├«i s├ú se supun├ú la vot proiectul si apoi s├ú se manifeste bucuria ├«n plen. La acest vot, deschis de data asta, n-au mai votat 24, ci 23 de consilieri. Deputatul Munteanu a precizat c├ú ├«ntr-un fel s-a votat „la secret“ si ├«n altul „la vedere“.

Promisiuni pe termen scurt

Dup├ú tot acest ritual a luat cuv├«ntul Dan Vasile Constantin, noul presedinte al CJ. „V├ú multumesc pentru ├«ncrederea acordat├ú azi, la alegerea presedintelui de CJ. Avem foarte multe de f├úcut ├«n institutie si v├ú asigur c├ú aceasta va functiona f├úr├ú probleme si f├úr├ú a fi supus├ú vreunei presiuni politice. Hot├úr├«rea, pe care o astept, va intra ├«n vigoare dup├ú ce ├«mi va fi comunicat├ú de c├útre secretarul CJ, Mihaela Ignatovici“. Nici n-a reusit bine Constantin s├ú le multumeasc├ú pentru sustinere colegilor s├úi, c├ú Dumitru Badea a anuntat c├ú PRM va ataca hot├úr├«rea, asa cum spuseser├ú si pedelistii, ├«n contencios. „Atunci c├«nd s-a aprobat introducerea acestui proiect pe ordinea de zi eu m-am opus, ├«ntruc├«t a intrat ├«n vigoare noua lege, care precizeaz├ú c├ú presedintele se alege prin vot uninominal. Toate vechile prevederi s-au abrogat. PRM va contesta hot├úr├«rea si se va urma cursul firesc al acestei proceduri. Orice act atacat ├«n Contencios nu se pune ├«n practic├ú. Si nici nu voi semna aceast├ú hot├úr├«re“, a declarat Dumitru Badea, care p├«n├ú va fi ├«nlocuit de noul presedinte are atributiile acestuia.
În aceste conditii, circul în CJ se reia. Scandal a fost si cînd s-a vrut schimbarea ex-presedintelui Marcoci, care pînã la urmã a plecat cînd a vrut el, legîndu-se de niste chichite legislative. El a fost sef al legislativului judetean de la finele lui martie 2006 si pînã luna trecutã, luîndu-i locul lui Dan Vasile Constantin, schimbat prin ordin al prefectului pe motiv de incompatibilitate. Constantin nu si-a recunoscut niciodatã incompatibilitatea, motiv pentru care timp de doi ani s-a tot plimbat prin instante de judecatã pentru a obtine o sentintã favorabilã. Deocamdatã nu i s-a întîmplat acest lucru, iar dacã se va face pe voia sa, oricum va fi prea tîrziu. Ar rãmîne cu satisfactia sufleteascã.

Plesnealã electoralã

Imediat dupã sedinta de CJ, PD-L a convocat conferintã de
presã. Presedintele filialei nemtene, Gheorghe Stefan, a spus cã
rezultatul de ieri este încã o dovadã a bunei functionãri a aliantei
nefiresti formate din PNL si PSD. „Contrar Partidului Democrat
Liberal, PNL si PSD au format o aliantã contra naturii, se cred
st├úp├«nii acestui judet si se comport├ú abuziv. Pentru ei nu mai exist├ú legi, desi unii din ei le-au votat ├«n Parlament si acum le ├«ncalc├ú f├úr├ú scrupule. Noi ne vom lupta pentru dreptate si adev├úr. C├«nd s-a ├«mp├úrtit bugetul judetului pe anul acesta, Vlad Marcoci era presedinte si nu ne aflam pe acelasi palier politic. Totusi, ├«mp├úrtirea banilor s-a f├úcut corect, pe criterii clare, f├úr├ú s├ú se tin├ú cont de culoarea politic├ú a primarului. Asa trebuie s├ú fie peste tot. Dar cei din PNL si PSD vor s├ú bage m├«na ├«n buzunarele rom├ónilor, f├úr├ú s├ú tin├ú cont de legi. Au format cooperativa PNL#PSD#PCR“, a declarat Gheorghe Stefan, dup├ú care si-a ├«nt├úrit spusele cu un citat din Cristian Tudor Popescu: „Dup├ú doi ani de guvernare, liberalii se ├«mbuc├ú fest cu filosofia PSD: spartul capetelor cu laptopul, folosirea guvernului si bugetului t├úrii ca b├«te si pietre ├«n lupta lor politic├ú de sant. ├Änainte de PNL si PSD asa au f├úcut comunistii, transform├«nd nu numai economia, dar si ├«ntreaga noastr├ú viat├ú ├«ntr-o anex├ú a politicii“. Liberalii neag├ú categoric orice colaborare cu PSD, mai ales la CJ Neamt. Serban Str├útil├ú spune c├ú PNL nu si-a
nominalizat candidat tocmai pentru a nu fi acuzat cã are întelegeri
cu cine stie cine. „Noi nu facem ├«ntelegeri cu nimeni, ├«i l├ús├úm pe
altii sã facã manevre de culise. Noi vrem sã cîstigãm presedintia
Consiliului Judetean în alegeri, prin vot, nu prin aranjamente. Iar în
privinta asta, candidatul PNL este singurul din toti care nu a fost
membru PCR si sã ne uitãm cã se luptã cu doi fosti prefecti PSD.
Nu existã aliantã PNL-PSD. Protocoale cu PSD au încheiat altii. Si
nu înteleg de ce domnul Stefan este atît de supãrat, pentru cã el
si-a adjudecat deja lucr├úri de la Consiliul Judetean, ├«nc├ú de anul trecut“, a declarat Serban Str├útil├ú, presedintele PNL Neamt. Seful PSD Neamt a fost si mai acid cu r├úspunsul dat lui Gheorghe Stefan. „Ar fi bine ca fiecare presedinte, mai ales cei care o declar├ú, s├ú se uite ├«n jurul lor, la candidatii pe care i-au nominalizat. O s├ú constate cu surprindere c├ú toti comunistii nostri s├«nt soimi ai patriei pe l├«ng├ú ce au ei ├«n partid. E usor s├ú spui c├ú au venit comunistii iar si vor s├ú fure din avutia poporului. Nu se va ├«nt├«mpla asta. ├Äi asigur pe toti locuitorii judetului Neamt c├ú, at├«ta vreme c├«t s├«nt eu presedinte la PSD, nu se va ├«nt├«mpla asta. Astea-s abureli electorale, ca s├ú prosteasc├ú aleg├útorii pentru alegerile de pe 1 iunie“, a spus Ioan Munteanu.

Articol afisat de 1789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. OSTAHIE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad´┐Żugat de Tzepelica la data 01.05.2008 03:05
Daca Pinalti isi lasa barba, va fi Bluto in picioare,
galagios si vulgar, dar unul pretenos lui Popeye, si nu adversar ca in celebrul desen animat, caci Olive, adica prezideaua Norvegiei cea tampa, nu ar pune botul niciodata la Pinalti, incat sa declanseze rivalitate intre cei doi.
Luptele astea pentru ciolan dovedesc faptul ca, indiferent din ce partid fac parte, hienele care se bat pentru el sunt mai lacome decat oricand, dar cel mai hamesit pare Pinalti, chiar daca a strans la bani fara numar incat sa-i ajunga o mie de ani de acum incolo.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective