Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRESEDINTELE CJ, CONTESTAT DE PDL

PRESEDINTELE CJ, CONTESTAT DE PDL

• 24 de consilieri judeteni l-au votat pe Dan Vasile Constantin în functia de presedinte al Consiliului Judetean • PRM a anuntat cã va contesta hotãrîrea, ceea ce înseamnã cã revenirea PSD în fruntea CJ va fi amînatã • nici PDL nu este de acord • în timpul sedintei nu au lipsit schimburile de replici dure • Gheorghe Stefan clameazã „cooperativa PNL#PSD#PCR“, constituitã „împotriva naturii“ • „Astea-s abureli electorale“, rãspunde social-democratul Ioan Munteanu • „Nu existã aliantã PNL-PSD. Protocoale cu PSD au încheiat altii“, replicã liberalul Serban Strãtilã •

Majoritatea consilierilor judeteni nemteni si-a dorit un nou presedinte, în persoana pesedistului Dan Vasile Constantin. Vointa s-a materializat în sedinta Consiliului Judetean Neamt de miercuri, 30 aprilie, zi în care au votat pentru ca actualul mandat sã înceapã si sã se încheie cu acelasi om la cîrmã - Dan Vasile Constantin. Dupã o absentã de fix doi ani si o lunã, PSD revine în fruntea legislativului. Doar cã lucrurile se pare cã nu vor fi atît de simple, întrucît cei care n-au fost de acord cu aceastã revenire au anuntat cã se vor adresa instantei de judecatã.

Unde-i lege, e si tocmealã?

Conform proiectului ordinii de zi aferent sedintei de pe 30 aprilie, la ultimul punct ar fi trebuit ales un nou presedinte, pe baza initiativei consilierului Neculai Puscasu. ÃŽntrucît propunerea era „cu cîntec“, înainte de supunerea la vot a ordinii de zi, Daniil Harasemiuc (încã mai era consilier judetean la acel moment) a cerut acordul colegilor pentru retragerea proiectului. El a devenit vocea pedelistã care a sustinut cã, în prezent, alegerea unui presedinte de consiliu judetean se face pe bazã de vot uninominal, conform Legii 35/2008 si nu cum s-a întîmplat pînã acum, cînd consilierii se alegeau între ei. Acelasi lucru l-a sustinut si Dan Morar. Prezent la sedintã a fost si presedintele Partidului Social Democrat filiala Neamt, deputatul Ioan Munteanu, cel care s-a dovedit a fi „regizorul“ de pe margine, de care au ascultat cu strictete toti pesedistii din plen. Asa cã la „soaptele“ acestuia, oamenii din subordine i-au cerut secretarului general al Consiliului Judetean, juristul Mihaela Ignatovici, sã precizeze cadrul legal în bazã cãruia se face alegerea presedintelui. Aceasta a prezentat noile prevederi ale Legii 35, în baza cãrora presedintele de CJ se alege chemînd judetul la vot. Avocata PSD Cristina Flenchea Gutu s-a pronuntat, pentru a doua oarã în acest mandat, si a vorbit în calitate de jurist: „Cred cã ne aflãm în contextul legii vechi, pentru cã în contextul legii noi, cum ar trebui sã procedãm - sã facem alegeri la nivel de judet pentru a alege acum presedintele?“. Pentru cã spiritele se încinseserã, iar pesedistii o tineau pe-a lor, vrînd musai alegerea sefului legislativului, Dumitru Badea a cerut o pauzã de 15 minute, pentru consultãri. Doar cã aceasta a fost de 35 de minute, timp în care se pare cã i s-a cerut si pãrerea avocatului romascan Ioan Chelaru, la cabinetul cãruia lucreazã doi consilieri judeteni. Au urmat mai multe chemãri în salã, apeluri fãcute de cel care conducea sedinta - vicele Dumitru Badea. S-a supus la vot ordinea de zi si cu 22 de voturi pentru si 8 împotrivã, a rãmas pe tapet proiectul initiat de Neculai Puscasu.

„Ce pãcate am fãcut, cã rãu mã mai pedepsiti!“

Semiharababura instalatã cam de la începutul sedintei a continuat, motiv pentru care, înainte de acest vot, Dumitru Badea i-a acuzat pe pesedisti cã fac tigãnealã în sedintã, iar dupã numãrãtoare a spus: „Ce pãcate am fãcut, cã rãu mã mai pedepsiti! Acum n-am fãcut nimic rãu, iar cînd eram tînãr am fost un securist de omenie!“. S-a rîs, s-a mai glumit, dupã care s-au votat în cîteva minute toate proiectele, pînã la ultimele douã, numerotate 18 si 19. Cel din urmã se referea la alegerea presedintelui si atunci cînd i-a venit rîndul, au apãrut încrîncenãrile. Dan Morar a revenit cu apelul cã se voteazã în afara cadrului legal. „Din punctul meu de vedere nu sîntem în legalitate. Dacã masinãria de vot va functiona, si sigur va functiona, asta e. Dar indiferent de decizie, grupul nostru va ataca hotãrîrea în contencios“. ÃŽn ciuda semnalului tras, s-a trecut la propuneri pentru noul presedinte. A existat doar una fãcutã de actualul vicepresedinte pesedist, Romicã Rotaru. El l-a sustinut pe Dan Vasile Constantin, care a rãmas fãrã contracandidat. S-au împãrtit buletinele de vot si s-a trecut la votul secret. ÃŽn timp ce fiecare îsi exprima opinia dupã un paravan improvizat, Dumitru Badea li s-a adresat consilierilor PSD: „Cine credeti voi cã vã mai voteazã la alegeri, dacã acuma votati abuziv? Nu este legal ce faceti!“. Emil Creangã, PSD, fiind atent la replicã, l-a întrebat de ce instigã lumea la revoltã, dar a rãmas fãrã rãspuns. Rînd pe rînd, cei 32 de consilieri cu drept de vot au trecut pe dupã paravan. Dupã numãrãtoare, Dan Vasile Constantin a obtinut numãrul de voturi pe care cam miza PSD chiar înainte de sedintã - 24 pentru, 6 împotrivã si 2 abtineri. Au urmat aplauzele, care au fost întrerupte de peremistul Badea, întrucît a cerut ca mai întîi sã se supunã la vot proiectul si apoi sã se manifeste bucuria în plen. La acest vot, deschis de data asta, n-au mai votat 24, ci 23 de consilieri. Deputatul Munteanu a precizat cã într-un fel s-a votat „la secret“ si în altul „la vedere“.

Promisiuni pe termen scurt

Dupã tot acest ritual a luat cuvîntul Dan Vasile Constantin, noul presedinte al CJ. „Vã multumesc pentru încrederea acordatã azi, la alegerea presedintelui de CJ. Avem foarte multe de fãcut în institutie si vã asigur cã aceasta va functiona fãrã probleme si fãrã a fi supusã vreunei presiuni politice. Hotãrîrea, pe care o astept, va intra în vigoare dupã ce îmi va fi comunicatã de cãtre secretarul CJ, Mihaela Ignatovici“. Nici n-a reusit bine Constantin sã le multumeascã pentru sustinere colegilor sãi, cã Dumitru Badea a anuntat cã PRM va ataca hotãrîrea, asa cum spuseserã si pedelistii, în contencios. „Atunci cînd s-a aprobat introducerea acestui proiect pe ordinea de zi eu m-am opus, întrucît a intrat în vigoare noua lege, care precizeazã cã presedintele se alege prin vot uninominal. Toate vechile prevederi s-au abrogat. PRM va contesta hotãrîrea si se va urma cursul firesc al acestei proceduri. Orice act atacat în Contencios nu se pune în practicã. Si nici nu voi semna aceastã hotãrîre“, a declarat Dumitru Badea, care pînã va fi înlocuit de noul presedinte are atributiile acestuia.
În aceste conditii, circul în CJ se reia. Scandal a fost si cînd s-a vrut schimbarea ex-presedintelui Marcoci, care pînã la urmã a plecat cînd a vrut el, legîndu-se de niste chichite legislative. El a fost sef al legislativului judetean de la finele lui martie 2006 si pînã luna trecutã, luîndu-i locul lui Dan Vasile Constantin, schimbat prin ordin al prefectului pe motiv de incompatibilitate. Constantin nu si-a recunoscut niciodatã incompatibilitatea, motiv pentru care timp de doi ani s-a tot plimbat prin instante de judecatã pentru a obtine o sentintã favorabilã. Deocamdatã nu i s-a întîmplat acest lucru, iar dacã se va face pe voia sa, oricum va fi prea tîrziu. Ar rãmîne cu satisfactia sufleteascã.

Plesnealã electoralã

Imediat dupã sedinta de CJ, PD-L a convocat conferintã de
presã. Presedintele filialei nemtene, Gheorghe Stefan, a spus cã
rezultatul de ieri este încã o dovadã a bunei functionãri a aliantei
nefiresti formate din PNL si PSD. „Contrar Partidului Democrat
Liberal, PNL si PSD au format o aliantã contra naturii, se cred
stãpînii acestui judet si se comportã abuziv. Pentru ei nu mai existã legi, desi unii din ei le-au votat în Parlament si acum le încalcã fãrã scrupule. Noi ne vom lupta pentru dreptate si adevãr. Cînd s-a împãrtit bugetul judetului pe anul acesta, Vlad Marcoci era presedinte si nu ne aflam pe acelasi palier politic. Totusi, împãrtirea banilor s-a fãcut corect, pe criterii clare, fãrã sã se tinã cont de culoarea politicã a primarului. Asa trebuie sã fie peste tot. Dar cei din PNL si PSD vor sã bage mîna în buzunarele românilor, fãrã sã tinã cont de legi. Au format cooperativa PNL#PSD#PCR“, a declarat Gheorghe Stefan, dupã care si-a întãrit spusele cu un citat din Cristian Tudor Popescu: „Dupã doi ani de guvernare, liberalii se îmbucã fest cu filosofia PSD: spartul capetelor cu laptopul, folosirea guvernului si bugetului tãrii ca bîte si pietre în lupta lor politicã de sant. ÃŽnainte de PNL si PSD asa au fãcut comunistii, transformînd nu numai economia, dar si întreaga noastrã viatã într-o anexã a politicii“. Liberalii neagã categoric orice colaborare cu PSD, mai ales la CJ Neamt. Serban Strãtilã spune cã PNL nu si-a
nominalizat candidat tocmai pentru a nu fi acuzat cã are întelegeri
cu cine stie cine. „Noi nu facem întelegeri cu nimeni, îi lãsãm pe
altii sã facã manevre de culise. Noi vrem sã cîstigãm presedintia
Consiliului Judetean în alegeri, prin vot, nu prin aranjamente. Iar în
privinta asta, candidatul PNL este singurul din toti care nu a fost
membru PCR si sã ne uitãm cã se luptã cu doi fosti prefecti PSD.
Nu existã aliantã PNL-PSD. Protocoale cu PSD au încheiat altii. Si
nu înteleg de ce domnul Stefan este atît de supãrat, pentru cã el
si-a adjudecat deja lucrãri de la Consiliul Judetean, încã de anul trecut“, a declarat Serban Strãtilã, presedintele PNL Neamt. Seful PSD Neamt a fost si mai acid cu rãspunsul dat lui Gheorghe Stefan. „Ar fi bine ca fiecare presedinte, mai ales cei care o declarã, sã se uite în jurul lor, la candidatii pe care i-au nominalizat. O sã constate cu surprindere cã toti comunistii nostri sînt soimi ai patriei pe lîngã ce au ei în partid. E usor sã spui cã au venit comunistii iar si vor sã fure din avutia poporului. Nu se va întîmpla asta. ÃŽi asigur pe toti locuitorii judetului Neamt cã, atîta vreme cît sînt eu presedinte la PSD, nu se va întîmpla asta. Astea-s abureli electorale, ca sã prosteascã alegãtorii pentru alegerile de pe 1 iunie“, a spus Ioan Munteanu.

Articol afisat de 1787 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 01.05.2008 03:05
Daca Pinalti isi lasa barba, va fi Bluto in picioare,
galagios si vulgar, dar unul pretenos lui Popeye, si nu adversar ca in celebrul desen animat, caci Olive, adica prezideaua Norvegiei cea tampa, nu ar pune botul niciodata la Pinalti, incat sa declanseze rivalitate intre cei doi.
Luptele astea pentru ciolan dovedesc faptul ca, indiferent din ce partid fac parte, hienele care se bat pentru el sunt mai lacome decat oricand, dar cel mai hamesit pare Pinalti, chiar daca a strans la bani fara numar incat sa-i ajunga o mie de ani de acum incolo.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective