Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
POLITISTI PE INTERNET

POLITISTI PE INTERNET

• un tînãr pietrean a creat un site - www.politiadinromania.ro - unde cei nemultumiti de activitatea politistilor pot sã-si spunã pãsul • aici pot fi dezvãluite abuzurile comise de politisti, însã nu sînt interzise nici laudele la adresa acestora • „Sincer si fãrã ironie, dedic acest forum tuturor politistilor profesionisti care sînt nevoiti sã poarte o etichetã socialã negativã din cauza cîtorva politisti corupti sau incompetenti“, a declarat realizatorul site-ului •

Robert Iosub, un tînãr informatician pietrean, este creatorul unui site pe Internet, unde vizitatorii virtuali au ocazia sã-si relateze povestile cu abuzuri sau ilegalitãti ale politistilor. El afirmã cã ideea înfiintãrii unui astfel de site i-a venit în momentul în care a constatat cã tot ce se întîmplã rãu în România este din cauza celor care tac si acceptã situatia. „ÃŽn primul rînd în mediul Internet din România se simtea nevoia unui astfel de forum si, în al doilea rînd, pãrerea mea este cã tot ce se întîmplã rãu în aceastã tarã este din vina celor care tac si acceptã situatia. Eu nu vreau sã fiu vinovat! ÃŽnfiintarea acestui forum este ideea mea, dar a fost creat împreunã cu echipa de la firma unde lucrez, respectiv Grigore Ioachim Alexandru, Tofan Diana si Filip Marius. Am fost întrebat de multã lume dacã e ceva personal, iar eu nu spun decît: categoric NU! Eu nu am avut ocazia sã suport decît mici rãutãti din partea unor politisti si nu mã simt lezat profund de ele, dar se pare cã altii au probleme adevãrate cu unii oameni în uniformã. ÃŽn cazul meu, numãrul de politisti cu care mã înteleg bine si sînt adevãrati profesionisti este net superior fatã de cîtiva care fac de rîs uniforma. La fel ca în orice sistem au si ei uscãturile lor. Si, în altã ordine de idei, Piatra Neamt este un oras linistit si politistii care ni se par nouã rãi aici sînt nimic în comparatie cu ce se întîmplã în alte judete. Sincer si fãrã ironie, dedic acest forum tuturor politistilor profesionisti care sînt nevoiti sã poarte o etichetã socialã negativã din cauza cîtorva politisti corupti sau incompetenti“, a declarat pentru „Monitorul“, Robert Iosub.

„Nu m-a contactat nimeni de la DNA sau DGA“

ÃŽntrebat dacã institutiile cu atributii în combaterea coruptiei l-au contactat, tînãrul informatician a rãspuns negativ. „Dacã am fost contactat de cineva de la DGA? Eu am trimis mail-uri peste tot, si la DNA, si la alte structuri care ar putea fi cointeresate, dar rãspunsul a fost zero. Asta nu înseamnã cã ei nu vor monitoriza acest forum, ba chiar cred cã va fi un bun mijloc pentru cei interesati sã îsi documenteze munca“, a mai precizat Iosub. Ideea acestuia a prins repede printre internauti, lucru demonstrat si de numãrul destul de mare de mesaje postate pe forum. „Au început sã aparã pe forum mesaje în care sînt relatate diverse întîmplãri mai concrete sau mai cusute cu atã albã. ÃŽncã sîntem la început si cu toate astea lumea începe sã aibã curaj sã vorbeascã. Presa scrisã si cea electronicã ne-a sprijinit din proprie initiativã în mediatizarea nationalã a acestui forum, ceea ce înseamnã cã lucrurile încep sã se miste si lumea e interesatã. Cel mai frumos lucru este cã, pe lîngã întîmplãrile negative povestite pe acest forum, sînt si oameni care aduc multumiri pentru cazuri rezolvate si laudã sistemul. Deci, ideea de forum echilibrat si de bun simt s-a concretizat exact cum a fost proiectatã“, a conchis Robert Iosub.

„Nino-nino-danonino“

Site-ul politiadinromania.ro a fost lansat în urmã cu mai bine de o lunã. Pagina are mai multe sectiuni dedicate compartimentelor Rutierã, Criminalisticã si Ordine Publicã din cadrul inspectoratelor de politie. Utilizatorii pot publica întîmplãri cu politisti, dar si fãrãdelegi comise de acestia sau abuzuri. Nu sînt interzise nici laudele la adresa oamenilor în uniformã. Unul dintre mesaje a fost postat chiar de cãtre Iosub care relateazã o întîmplare ce a fãcut obiectul unui articol publicat în cotidianul „Monitorul“ în luna ianuarie 2008. Este vorba de un incident pe care Iosub l-a avut cu un lucrãtor de la Politia Rutierã Neamt. „ÃŽntr-o searã în luna ianuarie o masinã mergea de ceva timp în spatele meu cu faza lungã, efectiv mã urmãrea. Am fost sigur cã e o femeie care merge cu faza lungã pe acelasi traseu. Pentru cã mã incomoda am depãsit masina din fatã si, cînd colo, hopa... cu faza lungã si cu camera de luat vederi pornitã, nino-nino-danonino. (...) politistul de beton“, povesteste pe forum contravenientul. Acesta a fost amendat, însã politistul a completat procesul verbal cu o datã gresitã. ÃŽn loc sã treacã anul 2008 a trecut 2007. Motiv suficient pentru anularea procesului verbal în instantã.

Mesaje pe site

Majoritatea mesajelor postate pe site-ul www.politiadinromania.ro sînt cu si despre politistii de la circulatie. Iatã doar cîteva din aceste mesaje. „Ce mã deranjeazã pe mine: atitudinea: le vorbesti calm si respectuos si ei considerã cã e de datoria lor sã fie flegmatici si zeflemitori. E parcã o marcã înregistratã a agentilor de politie. Nu mai aduc în discutie flagrantele greseli de exprimare, atît oralã, cît si în scris. Este rusinos si dezonorant pentru institutia politiei sã adãposteascã (salariu si spãgi, pe care unii le pretind - voalat, e adevãrat) asemenea exemplare; faptul cã desi reclam de ceva timp o stare de lucruri defectuoasã într-o anumitã zonã a capitalei (nerespectarea culorii rosii a semaforului de cãtre participantii la trafic, care conduce la blocarea intersectiei), nu mi se comunicã nici o solutie, dimpotrivã, sînt ironizatã cu linistitorul «Ã£sta e traficul»; sistemul de semaforizare este neactualizat la conditiile actuale de trafic, de unde si aglomerãrile. Nu existã programe diferite în functie de intensitatea traficului; vezi zone critice în care trebuie sã te descurci ca în junglã, în timp ce în zonele mai linistite întîlnesti cîte 2 agenti care «dirijeazã» traficul în redundantã cu semaforul arhisuficient. Ca plãtitor de taxe si impozite, consider toate acestea abuzuri si am pretentia sa fie solutionate. ÃŽn caz contrar, stimatii domni de la politia rutierã sã-si gãseascã alte ocupatii si sã lase locul altora mai competenti“, scrie pe forum un utilizator din Bucuresti.
Un pietrean, cu nick-ul „gigibibescu“ este, la rîndul lui, nemultumit tot de politistii de la circulatie. „Trec direct la subiect. Sînt nou pe forum, dar am multe de spus. Ultima chestiune pe care am întîlnit-o a fost legat de faptul cã acesti domni plini de dispret nu vãd nimic, sau nu doresc sã vadã ceea ce se întîmplã în unele cazuri grave. Spun asta deoarece, cu aproape o lunã în urmã, pe la 3 noaptea, un domn bine într-un Mercedes a iesit dintr-o parcare de la un striptease din zona Sarata, si a mers în fata mea, din bordurã în bordurã pînã în centrul orasului. Mi-a fost teamã sã-l depãsesc pentru cã era rangã de beat si avea si farurile stinse. Am sunat la Politie si le-am relatat ce se întîmplã, dar mi-au pus atîtea întrebãri si pînã la urmã mi-au închis telefonul. Am vãzut o patrulã pe stradã si am oprit lîngã ei. Le-am arãtat masina care fãcea slalom fãrã ostacole si mi-au rãspuns cã l-a verificat în urmã cu 4 ore si nu avea nimic. ÃŽn timp ce îmi spuneau asta, Mercedesul era sã mã calce si sã se izbeascã în masina politiei (GYO). ÃŽn continuare, domn’ politist a spus cã nu e nici o problemã. Oare-s chiori, prosti sau prosti?. Mai rãmîne o variantã: nu vor sã vadã“.
Mesajul lui „gigibibescu“ l-a fãcut pe administratorul site-ului sã inaugureze o altã sectiune care se numeste „Politistii care se fac cã nu vãd“. Iatã cum comenteazã administratorul nemultumirea lui „gigibibescu“. „Nu stiu ce sã zic? Sincer, întîmplarea face ca sã cunosc multi politisti din Piatra si mai ales pe cei din conducerea departamentului de circulatie care sînt oameni seriosi si sigur i-ar mînca pe pîine (n.n. pe politistii care se fac cã nu vãd) sã afle asa ceva. Si, ca fapt divers, nu stiu cine îsi mai permite asa ceva în Piatra Neamt, deoarece au la circulatie vreo 2-3 militieni scãpati de sub control, care iau si permise de la colegi de-ai lor si dau amenzi de radar la masinile cu numãr MAI. Deci, excesul de zel e în ADN-ul lor. Ar fi interesant de filmat cu un celular o treabã de asta“.

Articol afisat de 2334 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective