Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 12 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Explicatiile unui paradox

N-a scãpat nici mãcar comentatorilor turmentati un amãnunt: Dupã anuntarea rezultatelor de la scrutinul din 1 iunie 2008, PDL, PSD si PNL si-au strigat victoria. Un scrutin e o întrecere. Orice întrecere are victoriosi si învinsi. Începutul verii lui 2008 ne-a adus astfel un paradox: Întrecerea care a fost scrutinul pentru locale nu are nici un învins. Dacã ar fi sã credem liderilor, toate partidele au învins. Multi s-au mirat ironic la o asemenea realitate. Noi nu ne-am mirat. E o modã deja pentru stabii de partide sã proclame, indiferent de rezultatele obtinute, victoria formatiunii la scrutin. S-a întîmplat asa si la europarlamentare. Cu un oarecare efort, am putea gãsi si explicatiile acestui fenomen, de ultimã orã dupã decembrie 1989:
1) Toate formatiunile sînt marcate de lupte interne. În fiecare, Seful e pîndit de ceilalti pentru a-l rãsturna din fotoliu. Prilejul fericit pentru a pune în discutie o sefie de partide rãmîne, indiscutabil, examenul electoral. Un esec poate fi, în orice clipã, pretextul de a se cere modificãri la vîrf. Constienti de aceasta, liderii se grãbesc sã proclame mãretele succese obtinute la scrutin. Sau, ca în cazul lui Mircea Geoanã, sã se piteascã în spatele lui Sorin Oprescu pentru a marca esecul de la Bucuresti.
2) În România, nici mãcar în 2008, la 19 ani de la Revolutie, nu s-a creat un electorat însufletit de credinte ideologice. O parte a alegãtorilor, tot mai mare, dupã cum o aratã localele, voteazã mai rãu ca o clientelã politicã. Cealaltã opteazã pentru cei puternici. Sînt putin alegãtori care rãmîn alãturi de un partid si la rãu. Explicatia trebuie cãutatã, înainte de toate, în slaba preocupare a partidelor de a se identifica ideologic. PSD, desi se pretinde de Stînga, a avut multe decizii de Centru. PDL e o formatiune fãrã identitate, o piftie care tremurã la hachitele lui Traian Bãsescu. PNL a luat la guvernare multe mãsuri de Stînga. Alãturi de aceastã slãbiciune, se aseazã incapacitatea de a cuceri electoratul prin credinte. În campania pentru primul tur, voluntarii, cei care dau sarea si piperul unei formatiuni politice, au fost, în realitate, insi plãtiti de partide. O astfel de situatie impune partidelor nevoia unei permanente figuratii de atotputernice, de rãsfãtate ale sortii. Recunoasterea unui esec e suspectatã de a duce la pierderea electoratului captiv.
3) Asa cum a arãtat campania pentru primul tur de scrutin, partidele pariazã pe o uriasã, incredibilã risipã de fonduri. Banii pentru panouri, clipuri, afise vin de la clientela politicã. Aceasta, ca si electoratul, nu e fixatã pe un partid. Migreazã de la o formatiune la alta dupã cum simte cã e rost de cîstig. Dînd curs acestei realitãti, partidele sînt obligate sã nu-i recunoascã esecurile. Nu în ultimul rînd, o explicatie trebuie cãutatã în scorurile apropiate obtinute de principalele partide. Cînd se va ivi o departajare serioasã între ele, lucrurile vor sta altfel.

Articol afisat de 1490 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective