Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Copii între arme si droguri

Copii între arme si droguri

• o tînãrã din Bîra a reusit, zilele trecute, sã-si aducã din Germania cei doi copii • tatãl micutilor este arestat pentru cã a împuscat un neamt • ambii pãrinti au fost închisi din cauza traficului de droguri •

Doi frati de trei, respectiv cinci ani, care provin din relatia unei femei din comuna Bîra si a unui bãrbat de origine sîrbã, cu domiciliul în Germania, sînt sub monitorizarea permanentã a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt si a autoritãtilor locale. Micutii au fost adusi din Austria, unde tatãl avea acte, în România, de cãtre mama lor, Gina M., în vîrstã de 31 de ani, în urmã cu o lunã, dintr-un centru de ocrotire al minorilor.
Mama celor doi copii a povestit în exclusivitate pentru cotidianul „Monitorul“ povestea de dragoste pe care a trãit-o alãturi de tatãl celor doi copii si întregul sir de peripetii prin care a trecut, ajungînd, în cele din urmã, sã-l pãrãseascã. Ajunsi acasã la pãrintii sãi, unde locuieste, primul lucru care ne-a atras atentia a fost gospodãria îngrijitã, curtea spatioasã si plinã de verdeatã. Mama vorbea cu cei doi copii în nemteste. Un bot cu ochi negri si pãr ondulat, fetita, se cuibãrise în bratele celei care i-a dat viatã, iar bãiatul alerga prin curte, cu un stetoscop de jucãrie la gît.
Am intrat cerîndu-ne cuvenita iertare cã le stricãm tihna. Femeia ne-a poftit sã i ne alãturãm si, din vorbã în vorbã, a început sã îsi depene povestea de viatã demnã de un roman.

„Viata bate filmul“

Gina M. si-a cunoscut iubitul, mai mare ca ea, în urmã cu sapte ani, cînd a plecat sã munceascã la sîrbi. „Sora lui ne-a fãcut cunostintã. Am stat o vreme acolo, pentru cã pãrintii lui locuiesc în Serbia, dupã care am plecat în Germania. Ulterior, am mers în Austria, pentru cã acolo fãcuse scoala si avea el acte. Dupã trei ani, a venit pe lume bãietelul, Milan si doi ani mai tîrziu, fetita, Duska. Trebuia sã fac o serie de formalitãti, pentru a trece copiii pe numele concubinului meu, mama mi-a trimis la un moment dat si certificatul de nastere, însã, pînã la urmã,m-am gîndit cã era mai bine sã poarte numele meu. Altfel, dacã erau trecuti pe numele tatãlui, putea oricînd sã-i ia. ÃŽn decembrie, anul trecut, am venit în tarã, pentru cã trebuia sã îmi refac actele, trebuia sã îmi schimb buletinul. La începutul acestui an, am aflat cã iubitul meu a fost închis, din cauzã cã ar fi împuscat un cetãtean de origine germanã, în urma unui conflict pe care l-au avut de la o parcare. Vestea a venit ca un trãsnet si primul gînd a fost la copii, trebuia sã îi am cît mai repede alãturi de mine“, a povestit Gina M.
Viata alãturi de iubitul sãu a fost marcatã de multe peripetii, Gina M. ajungînd sã facã si închisoare din cauza lui. Femeia a povestit cã nu i-a fost deloc usor sã reziste ispitelor si cercurilor vicioase în care îi fusese atras partenerul. Din acest motiv, la un moment dat, a ajuns sã se gîndeascã la sinucidere. „Am dus o viatã grea, iar durerea cea mai mare era aceea cã avea prieteni dubiosi si asa a ajuns sã se bage în afaceri cu droguri. Nu stiu decît cã a fost arestat pentru acest lucru, în urmã cu vreo doi ani si, la scurt timp, am fost închisã si eu, fiind consideratã complice. Am fãcut cinci luni de închisoare, timp în care copiii au fost luati si dusi într-un centru de ocrotire a minorilor din Germania. Cei de la Protectia Copilului de acolo au avut grijã de dînsii. Dupã ce am iesit din închisoare, am fost la un azil, pentru reabilitare, unde trebuia sã fac dovada unui comportament adecvat. Cu toate cã am interdictie în Germania, atunci cînd am fost înstiintatã de faptul cã pot sã îmi iau copiii am trecut pe acolo, dar nu am avut rãgazul sã rãmîn, decît pînã sã îmi iau fetita si bãiatul. ÃŽmi vine foarte greu acum, nu am nici un venit, bani nu am, dar sînt împreunã cu copiii mei si asta e cel mai important. Pe 10 iunie a fost ziua bãiatului si atunci l-a sunat tatãl lui, din închisoare. Noi tinem legãtura, nu sîntem certati. Nu stiu dacã o sã mã mai întorc vreodatã la el, tot ce vreau în prezent este sã fiu aproape de copiii mei. Dacã ar fi sã aleg, evident cã as rãmîne împreunã cu copiii“, a mai spus Gina M.

Monitorizati de autoritãti

Olimpia Dancã, asistent social-referent în cadrul Primãriei Bîra, cunoaste bine împrejurãrile în care femeia s-a întors în tarã, reprezentantii DGASPC Neamt solicitîndu-i sã se ocupe îndeaproape de acest caz. „Mama a reusit sã îsi aducã cei doi copii în tarã abia acum trei sãptãmîni. Toate actele sînt fãcute însã pe Austria. Misiunea noastrã este sã îi supraveghem si pot spune cã au conditii bune, este curãtenie si mama se ocupã de dînsii. Femeia are interdictie de intrare în Germania, bunica este foarte bolnavã. Vom face demersurile necesare pentru a le face alocatii si mama sã beneficieze de ajutor social“, a declarat Olimpia Dancã.
Reprezentantii DGASPC Neamt îi monitorizeazã permanent pe cei doi copii. „Din ancheta socialã pe care am fãcut-o, bunica maternã a copiilor si-a dat acordul pentru trimiterea în tarã a celor doi nepoti. Conform procedurii, noi avem obligatia sã monitorizãm acest caz între 6 si 12 luni. Bunica le oferã celor doi copii conditiile necesare, iar mama se aflã în prezent alãturi de micuti“, a declarat Eugen Simion, inspector sef în cadrul Compartimentului pentru copii abuzati, maltratati si traficati de la DGASPC Neamt.

Articol afisat de 1849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective