Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Izolati de propria casã

• familia Albu locuieste la Bîtca Doamnei si abia mai poate iesi din curte din cauza malurilor instabile • Primãria Piatra Neamt zice cã e lucrarea Apelor Române • Apele Române zic cã nu mai sînt bani pentru finalizarea lucrãrilor •

La trei ani si mai bine de cînd inundatiile au fãcut ravagii în Piatra Neamt, unii încã le mai simt efectele. Pentru cã banii pentru îndiguiri s-au dus pe apa Sîmbetei, o familie care locuieste la Bîtca Doamnei are de pãtimit de fiecare datã cînd vrea sã iasã din curte, de fiecare datã cînd vrea sã se întoarcã acasã. Locuinta familiei Albu este peste pîrîul Doamna. Acum trei ani, ploile si alunecãrile de teren care au avut loc la Bîtca au fãcut ca malurile sã se surpe si podetele sã fie afectate. ÃŽntre timp, podetul care lega casa lor de malul cu drumul spre oras a fost fãcut, dar malurile au rãmas tot ca-n garã. Problema e cã riscurile devin din ce în ce mai mari. Ieri dimineatã, Mihai Albu a fost pe punctul de a se prãbusi în albia rîului, cu tot cu masinã, sub ochii îngroziti ai sotiei, care îl ghida. Pentru cã iesirea din curte este atît de latã încît abia încape o masinã micã pe podet. Iar malurile sînt pe punctul a se prãvãli în Doamna. „Dimineatã, cînd sã scoatã masina din curte, am vãzut cã roata era pe muchia malului. Mai avea un pic si cãdea în rîpã, cu masinã cu tot. Nu e normal, mai ales dupã atîtia ani. Ei s-au apucat de refãcut gabioanele dupã inundatiile de acum trei ani si nu au finalizat lucrãrile. S-au oprit la coltul grãdinii noastre. De la noi spre podul mare care duce la Agîrcia nu s-a mai fãcut nimic. Or digul trebuia continua. Asa, dacã vine apa mare, ia si podul nou fãcut, pentru cã lucrãrile nu sînt consolidate. Au fãcut diguri la toti, chiar si în zone în care nu existã case. Aici, la noi, unde sînt sase case, n-au mai fãcut. S-au oprit. Iar la noi situatia e si mai gravã pentru cã sîntem singurii care nu putem intra cu masina în curte. Noroc cã e mai îngustã si o strecurãm pe lîngã stîlpi, dar dacã vrea sã intre o cãrutã cu lemne în curte, n-are pe unde. Nu e normal. Normal era, dacã au început o lucrare, s-o termine“, spune dr. Elena Albu. Sotul sãu, Mihai, crede cã la mijloc e ceva putred si spune cã proiectul initial nu a fost respectat. „Ca sã-i lase neatins gardul strîmb unui vecin de la mai sus, au deviat zidul de sprijin. Gabionul este strangulat si a început sã se macine de dedesubt, mai ales cã are zone în care stã suspendat. Au fãcut interventii inutile în proiect. Au fãcut o sutã de metri de gabion într-o zonã pustie, în care nu era nevoie, iar aici, în zona caselor n-au mai fãcut cã nu au mai avut bani. Sînt sase case izolate. Plus cã drumul este în pericol de a se prãbusi“, spune Mihai Albu.
„Ei“ ar fi Primãria Piatra Neamt. Oficialii pietreni spun însã cã lucrarea nu le apartine. Municipalitatea a avut în zonã un singur proiect, privind amenajarea pietonalã si carosabilã, în valoare de 100.000 de lei noi.
„Lucrarea nu este încã receptionatã pentru cãnu e finalizatã. Urmeazã“, spune Nicoleta Husaru, purtãtorul de cuvînt al primãriei, adãugînd cã „ei“ ar fi de fapt Sistemul de Gospodãrire a Apelor. Gabioanele sînt în ograda Apelor Române, care au primit în 2006 exact 107.506 lei din fondul de urgentã aflat la dispozitia Guvernului ca sã regularizeze albia pîrîului Doamna. Cei de la Ape zic cã au muncit cît au muncit de trei ani încoace, dar s-au oprit anul trecut, pentru cã au ajuns la fundul sacului. Abia sãptãmîna viitoare de vor afla dacã bugetul le va fi suplimentat ca sã-si continue treaba. „Lucrarea de la Bîtca nu este gata. Din pãcate s-au terminat banii si de asta s-a sistat treaba. Pentru reluarea lucrãrii, un coleg va merge marti, 19 august, la Administratia Nationalã a Apelor, unde va sustine necesitatea acordãrii de noi fonduri. Trebuie realizatã o întãrire a malului pe încã 300 de metri. Cunosc situatia din teren, stiu ce este acolo, dar din lipsã de bani în momentul de fatã nu se poate face nimic“, a declarat inginer Stelian Mihãilã, director al Sistemului de Gospdãrire a Apelor Neamt.

Articol afisat de 1582 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective