Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Izolati de propria casă

• familia Albu locuieste la Bîtca Doamnei si abia mai poate iesi din curte din cauza malurilor instabile • Primăria Piatra Neamt zice că e lucrarea Apelor Române • Apele Române zic că nu mai sînt bani pentru finalizarea lucrărilor •

La trei ani si mai bine de cînd inundatiile au făcut ravagii în Piatra Neamt, unii încă le mai simt efectele. Pentru că banii pentru îndiguiri s-au dus pe apa Sîmbetei, o familie care locuieste la Bîtca Doamnei are de pătimit de fiecare dată cînd vrea să iasă din curte, de fiecare dată cînd vrea să se întoarcă acasă. Locuinta familiei Albu este peste pîrîul Doamna. Acum trei ani, ploile si alunecările de teren care au avut loc la Bîtca au făcut ca malurile să se surpe si podetele să fie afectate. Între timp, podetul care lega casa lor de malul cu drumul spre oras a fost făcut, dar malurile au rămas tot ca-n gară. Problema e că riscurile devin din ce în ce mai mari. Ieri dimineată, Mihai Albu a fost pe punctul de a se prăbusi în albia rîului, cu tot cu masină, sub ochii îngroziti ai sotiei, care îl ghida. Pentru că iesirea din curte este atît de lată încît abia încape o masină mică pe podet. Iar malurile sînt pe punctul a se prăvăli în Doamna. „Dimineată, cînd să scoată masina din curte, am văzut că roata era pe muchia malului. Mai avea un pic si cădea în rîpă, cu masină cu tot. Nu e normal, mai ales după atîtia ani. Ei s-au apucat de refăcut gabioanele după inundatiile de acum trei ani si nu au finalizat lucrările. S-au oprit la coltul grădinii noastre. De la noi spre podul mare care duce la Agîrcia nu s-a mai făcut nimic. Or digul trebuia continua. Asa, dacă vine apa mare, ia si podul nou făcut, pentru că lucrările nu sînt consolidate. Au făcut diguri la toti, chiar si în zone în care nu există case. Aici, la noi, unde sînt sase case, n-au mai făcut. S-au oprit. Iar la noi situatia e si mai gravă pentru că sîntem singurii care nu putem intra cu masina în curte. Noroc că e mai îngustă si o strecurăm pe lîngă stîlpi, dar dacă vrea să intre o cărută cu lemne în curte, n-are pe unde. Nu e normal. Normal era, dacă au început o lucrare, s-o termine“, spune dr. Elena Albu. Sotul său, Mihai, crede că la mijloc e ceva putred si spune că proiectul initial nu a fost respectat. „Ca să-i lase neatins gardul strîmb unui vecin de la mai sus, au deviat zidul de sprijin. Gabionul este strangulat si a început să se macine de dedesubt, mai ales că are zone în care stă suspendat. Au făcut interventii inutile în proiect. Au făcut o sută de metri de gabion într-o zonă pustie, în care nu era nevoie, iar aici, în zona caselor n-au mai făcut că nu au mai avut bani. Sînt sase case izolate. Plus că drumul este în pericol de a se prăbusi“, spune Mihai Albu.
„Ei“ ar fi Primăria Piatra Neamt. Oficialii pietreni spun însă că lucrarea nu le apartine. Municipalitatea a avut în zonă un singur proiect, privind amenajarea pietonală si carosabilă, în valoare de 100.000 de lei noi.
„Lucrarea nu este încă receptionată pentru cănu e finalizată. Urmează“, spune Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvînt al primăriei, adăugînd că „ei“ ar fi de fapt Sistemul de Gospodărire a Apelor. Gabioanele sînt în ograda Apelor Române, care au primit în 2006 exact 107.506 lei din fondul de urgentă aflat la dispozitia Guvernului ca să regularizeze albia pîrîului Doamna. Cei de la Ape zic că au muncit cît au muncit de trei ani încoace, dar s-au oprit anul trecut, pentru că au ajuns la fundul sacului. Abia săptămîna viitoare de vor afla dacă bugetul le va fi suplimentat ca să-si continue treaba. „Lucrarea de la Bîtca nu este gata. Din păcate s-au terminat banii si de asta s-a sistat treaba. Pentru reluarea lucrării, un coleg va merge marti, 19 august, la Administratia Natională a Apelor, unde va sustine necesitatea acordării de noi fonduri. Trebuie realizată o întărire a malului pe încă 300 de metri. Cunosc situatia din teren, stiu ce este acolo, dar din lipsă de bani în momentul de fată nu se poate face nimic“, a declarat inginer Stelian Mihăilă, director al Sistemului de Gospdărire a Apelor Neamt.

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective