Maisadour vrea revolutie agricolã în Neamt
• cultura porumbului pare atractivã cînd se vede mîna specialistilor • fermierii au luat cunostintã în teren cu soiurile de mare valoare ale concernului francez • • „Evenimentul a fost organizat sub egida Open Fields. Este vorba despre studierea modului în care s-au comportat hibrizii de porumb Maisadour în conditiile de climã si sol date“, a precizat inginerul Alex Molodoi • Elita cultivatorilor agricoli din judetul Neamt, alãturi de arendasi sau proprietari de terenuri si specialistii unor cunoscute firme de profil s-au reunit ieri, 25 septembrie, la jumãtatea distantei dintre Roman si Piatra Neamt, pentru un simpozion intreresant. A fost vorba despre prezentarea unor loturi experimentale, însãmîntate cu hibrizi de porumb produsi de concernul Maisadour, una dintre fortele la nivel mondial în domeniu. Parcelele au fost lucrate sub îndrumarea inginerului Alex Molodoi, nelipsit de la manifestarea de ieri, alãturi de colegii sãi de la firmele Almos, Agral Star, Agro Trade, dar si de reprezentantii de la Agrifarm. Liviu Bumbu, seful Directiei Agricole si de Dezvoltare Ruralã (DADR) Neamt, alãturi de alti membri ai stafului institutiei, a tinut un scurt discurs subliniind importanta momentului.
„Precizez din start cã la nivel de judet, la ora aceasta, peste 60% dintre suprafete sînt lucrate de cãtre societãti specializate, ceea ce este foarte bine. Situatia de la noi este unicã în tarã, întrucît doar 2,5% din terenul arabil a rãmas nelucrat. Meritul cel mai mare este al firmelor, de genul celor care ne-au chemat astãzi aici“, deoarece s-au îngrijit sã lucreze pãmîntul la standarde ridicate. Sînt cãutate soiuri noi, fapt cu atît mai îmbucurãtor pentru zonã. Totusi, rentabilitatea în agriculturã rãmîne destul de micã, roblemã pe care cred cã o putem combate prin calitate“, a precizat Liviu Bumbu. Alex Molodoi, alãturi de Wolfgang Kruger, managerul de la Almos si specialistii „Maisadour
“ sau sefii companiilor partenere au stat la dipozitia celor de fatã cu rãspunsuri la toate întrebãrile. Rînd pe rînd, apoi, au fost observate lanurile cu hibrizi de porumb, de la soiurile timpurii pînã la cele mai tîrzii, trecîndu-se la analize concrete. Au fost studiate boabele, s-au efectuat mãsurãtori cantitative si chiar ale umiditãtii. S-au fãcut numeroase calcule, în urma cãrora cei de fatã au concluzionat cã Maisadour are sanse sã se impunã ca un nume în zonã. Fiecare fermier si-a gãsit cîte un soi pe care ar dori sã-l încerce în anii care vor urma, în functie de specificul fiecãrei zone. „Evenimentul a fost organizat sub egida Open Fields, în localitatea Bãlãnesti. Este vorba despre studierea modului în care s-au comportat hibrizii de porumb Maisadour în conditiile de climã si sol date“, a precizat inginerul Alex Molodoi. De mentionat cã, pe lîngã hibrizii de porumb, cei de fatã au putut asista si la o prezentare de utilaje agricole din ultimele game ale firmelor de profil. Totul s-a încheiat dupã-amiazã, la un restaurant din zonã, unde oaspetii si organizatorii au putut sã continue discutiile si sã schimbe idei, agricultura fiind consideratã drept o activitate cu mare potential în zonã, cu o singurã conditie: investitii în calitate.
|