Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 4 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Importanta mãruntisurilor vietii

Conducerea PD-L a anuntat cu surle si trîmbite o campanie de strîngere de semnãturi pentru instituirea Parlamentului unicameral.
Înfãtisatã si gîdilatã de Emil Boc, monumentalã întruchipare a ridicolului în România ultimului secol, initiativa se vrea, indiscutabil, o gãselnitã electoralã. Instituirea sistemului unicameral presupune modificarea Constitutiei. Un astfel de proces implicã dificultãti mult mai mari decît cele sugerate de o campanie de strîngere de semnãturi. Cum ar fi, de exemplu, organizarea unui Referendum riscant. În plus, modificarea Constitutiei are o cale mult mai simplã decît strîngerea de semnãturi: majoritatea de dupã scrutin îsi impune vointa în Parlament. Dacã partidul prezidential ar tine cu adevãrat la modificarea sistemului nostru parlamentar, nimic nu-l opreste sã astepte scrutinul din 30 noiembrie 2008, sã-l cîstige cu peste 50% din voturi si, beneficiind de o asemenea majoritate, sã impunã schimbarea Constitutiei. Nu vom spune însã cã initiativa PD-L e o prostie din punct de vedere constitutional. Vom spune cã e o prostie din punct de vedere electoral. Strategii formatiunii s-au gîndit cã strîngerea de semnãturi poate fi un bun pretext de a face nitelus campanie. Intrã omul în cortul de la coltul strãzii, confundîndu-l cu un butic de ace si mosorele, si activistul PD-L, punîndu-l sã semneze, îi spune cum va fi împînzitã România lui 2050 cu autostrãzi dacã partidul prezidential va cîstiga scrutinul. Un astfel de calcul trãdeazã o butucãnoasã neîntelegere a tãrii de dincolo de Chitila. Astfel de campanii în chestiuni de politicã generalã n-au nici o legãturã cu viata de fiecare zi, singura care conteazã pentru alegãtorul român din 2008. Asa cum au dovedit în chip zdrobitor alegerile locale din acest an, electoratul nostru nu mai e sensibil la problemele tinînd de generalitate. În 1992, 1996, poate si în 2000, o parte a electoratului a fost atent la angajamente cum ar fi: lupta împotriva coruptiei, anticomunismul, democratizarea tãrii. Între timp s-au petrecut însã douã fapte care au impus electoratului un pragmatism definitoriu:
1) O anume lehamite fatã de clasa politicã. Drept urmare, partidele sînt privite acum din perspectiva a ceea ce oferã ele imediat pentru îmbunãtãtirea vietii.
2) Constiinta cã din punctul de vedere al politicului nu se mai poate întîmpla nimic grav. România e membrã a NATO si a Uniunii Europene. Supravegheatã atent de aceste douã organisme, tara noastrã nu are cum derapa de la standardele de democratie si ordine de drept. În consecintã, cetãteanul romîn, linistit în ce priveste mersul societãtii, s-a concentrat pe chestiuni tinînd de viata cotidianã. Aceastã tendintã s-a vãzut la alegerile din 2004. Desi acuzat de coruptie, de dictaturã, PSD a cîstigat alegerile datoritã mãsurilor luate pentru îmbunãtãtirea vietii cotidiene. Adîncitã la localele din 2008, aceastã tendintã se va confirma la scrutinul pentru parlamentare 2008. Cu atît mai importante vor fi angajamentele tinînd de mãruntisurile vietii cu cît uninominalul va confrunta candidatii cu exigente tinînd de problemele cîtorva localitãti. Astfel cã PD-L-istii aruncã bani în vînt. Ceea ce ar fi un pãcat. Chiar dacã nu sînt banii lor.

Articol afisat de 1509 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion CRISTOIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective