Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grevã si contribuabili bulversati

• nemtenii s-au trezit în fata Fiscului cu usile închise • nici un functionar nu a miscat un deget pînã la ora 10 • a fost închis pînã si biroul de la Politie • la Primãria Piatra Neamt numai centralista a rãspuns la telefon ieri între 8 si 10, dar fãrã sã facã legãturi în birouri •

Nemtenii de rînd au fost luati prin surprindere ieri, 9 octombrie 2008, de protestul finantistilor care vor salarii mai mari cu 50%. Timp de douã ore, de la 8 la 10, nici un functionar nu a miscat un deget, usile au fost închise, în timp ce contribuabilii umili asteptau la rînd sã-si plãteascã dãrile. Toti cei 427 de finantisti au aderat la protest, inclusiv cei de la biroul aflat în incinta Politei, unde se plãtesc anumite taxe, cu toate cã numai 350 sînt membri de sindicat. Chiar dacã cei circa 80 de nemteni aflati cu treburi la Trezorerie au încercat sã-i scoatã pe functionari din grevã, li s-a explicat cã este un demers legal, iar cã programul va fi reluat fix de la ora 10. „Timp de douã ore nu a lucrat nimeni, toti am fost în grevã de avertisment, inclusiv colegii de la biroul din cadrul Politiei Neamt. S-au adunat destui oameni, au fost nervi, dar le-am explicat celor prezenti cã nu aveam obligatia asigurãrii unei treimi din personal decît în cazul grevei generale, nu si la cea de avertisment. Am reluat lucrul de la ora 10 si au fost solutionate toate problemele. Sîntem constienti de neplãcerile produse, dar asteptãm în continuare rezultatele negocierilor. ÃŽn cazul în care revendicãrile noastre nu vor primi un rãspuns favorabil pînã pe data de 15 octombrie, pe 16 intrãm în grevã generalã, cu toate consecintele pe care le implicã acest lucru“, a declarat Dãnuta Mancas, lider de sindicat al finantistilor nemteni afiliati la Sed Lex si FNSA. Revendicãrile acestora se referã la acordarea majorãrii salariale de 50% diferentiat, mai mult pentru categoriile de salariati cu venituri sub 800 de lei si mai putin pentru cei care depãsesc un net de 1.500 de lei.

Greva la Sindicatul „Stefan cel Mare“

Peste 300 de salarati ai primãriei au luat ieri pauzã de douã ore, de la primele ore ale diminetii, în semn de solidaritate de breaslã si protest împtriva guvernului. Veniti la muncã la ora 8, angajatii si-au vãzut d-ale lor. Nimic neobisnuit, întrucît programul de lucru cu publicul începe oricum la 8.30. Dupã acest moment însã toatã lumea si-a luat pauzã de grevã. Doar centralista era disponibilã: „Eu nu sînt în grevã. Chiar dacã as fi, tot trebuie sã rãspund la telefon. Numai cã nu vã pot face legãtura nicãieri, cã n-am voie sã dau la nici un birou. Doar la domnu’ primar si la domnii vici. Cã ei nu sînt în grevã“. Reprezentantul Sindicatului „Stefan cel Mare“, din care fac parte si cîtiva angajati ai primãriei pietrene, era dus la conferinta de presã a celor de la Cartel Alfa. „Nu stim unde. Nimeni de la noi nu stie unde au sediul cei de la Cartel Alfa. Nici nu stiam de conferintã, abia acum am aflat. Iar liderul nostru de sindicat nu rãspunde la telefon“, a spus Gabriel Muraru, sef peste relatiile publice ale primãriei. Greva s-a tinut cap coadã, de la ora 8 pînã la ora 10. De toatã lumea din primãrie, chit cã nu toti din cei peste trei sute de salariati sînt functionari publici. Unii mai sînt si personal contractual. Iar din functionarii publici, nu toti sînt membri de sindicat. „N-as putea sã spun acum cîti membri de sindicat sînt de la noi, cã nu avem o evidentã. Avem date doar la nivelul întregului sindicat «Stefan cel Mare», care include însã si primãriile Roznov, Dumbrava Rosie, Sãvinesti, Dobreni si alte cîteva. Toatã lumea a intrat însã în grevã. Conducerea a fost anuntatã cã vor participa la greva de avertisment toti salariatii institutiei, chiar dacã nu fac parte din sindicat“, a mai spus Gabriel Muraru. Revendicãrile celor din primãria pietreanã sînt aceleasi cu ale întregii caste a functionarilor publici: 50% în plus la leafã, începînd cu 1 ianuarie 2009. Asta pentru cã parlamentarii au majorat lefurile dascãlilor sãptãmîna trecutã. Greva de avertisment de ieri a fost doar un prim pas. La Bucuresti a continuat cu pichetarea Guvernului si urmeazã ca azi sã aibã loc o primã rundã de negocieri cu premierul Tãriceanu. ÃŽn caz de esec, sindicalistii vor declansa joia vitoare grevã generalã pe termen nelimitat.

Protest si la Tîrgu Neamt

Grevã doar pentru o parte a functionarilor publici, la Tîrgu Neamt
Greva declansatã ieri a fost respectatã doar de angajatii Directiei de Finante din Tîrgu Neamt si de cei de la Trezorerie. ÃŽntre orele 8 si 10 nu s-a lucrat, iar contribuabilii care aveau treburi de rezolvat la institutiile mentionate au fost rugati politicos sã revinã mai tîrziu. De altfel, un afis postat pe usã indica cetãtenilor durata actiunii de protest si faptul cã era „grevã pentru echitate socialã“. La Primãria Tîrgu Neamt activitatea s-a derulat fãrã întrerupere. Greva nu a avut nici un ecou, fiecare angajat si-a vãzut de îndatoririle sale, fãrã sã-si punã problema vreunei sistãri a lucrului cu publicul. Aceasta fiindcã în cadrul primãriei nu existã sindicat, nici preocupãri de naturã revendicativã. Functionarii din administratia localã nu s-au raliat nici altã datã miscãrilor sindicale din ramura lor de activitate. Oricum, dacã se cîstigã niste drepturi în plus, de ele beneficiazã toti functionarii publici, indiferent dacã fac parte din sindicat sau nu.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. OSTAHIE, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective