Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ultima sută de lei dată de Ceausescu

Parlamentul, într-o veselă unanimitate, a hotărît mărirea cu 50 la sută a lefurilor profesorimii. Mama, care a trăit o viată dintr-o leafă de mizerie ca dascăl de scoală, este, mi-am zis eu, postum răzbunată. M-am bucurat. Apoi, zi de zi, auzind opinii, cîntărind lucrurile, ascultînd văicărelile premierului, mi-am dat seama că lucrurile nu sînt atît de simple. S-a tras de buget în toate directiile ca de un cîine mort. S-au dat, zic unii, pomeni mari si mici, mai ales acum de cînd bate alizeul sau crivătul campaniei electorale. Revendicările dascălilor, în totul îndreptătite, vor fi urmate de revendicările moaselor, asistentelor medicale, doctorilor si portarilor de spital. Fierb, la temperatură înaltă, functionarii publici. Politistii, militarii, gornistii primăriilor, stingătorii de incendii nu vor să rămînă de fraieri. Unii cer măriri de 60 la sută ale retributiei, altii dublarea salariului. Bugetul este deja făcut zdrente. Tragedia n-ar fi întreagă, iar mortul n-ar fi mort definitiv, dacă lumea în întregul ei n-ar fi zgîltîită de o criză mai mare, zic unii, decît cea din anii 30 ai veacului trecut. Un vecin de stradă, din Bucuresti, profesor la o scoală generală din cartier, zice că n-ar fi mare brînză măririle de leafă la personalul didactic. Un învătător de tară are vreo sase milioane salariu. Mărirea cu 50 la sută înseamnă să ajungă la nouă milioane. E rezonabil. E rezonabil, dar la sutele de mii de salariati din învătămînt se adună. Apoi, sînt si unii, profesori universitari care au lefuri mai răsărite. Dacă ai 25 de milioane, prin adaosul de 50 la sută, ajungi la 37,5 miliane. Se cam bagă de seamă. Dar, revin, reparatia validată de Curtea Constitutională, mi se pare corectă. Tragedia începe sau va începe în momentul în care si ceilalti bugetari vor cere la fel. Leul se va duce de rîpă. Îmi aduc aminte că după 1990 se votaseră un fel de pensii pentru tărani. Bunica din partea mamei, care trudise toată viata pămîntul, s-a bucurat pentru primii 500 de lei pe care îi primea lunar de la stat. Cu banii ăstia cumpăra atunci ceva ulei, zahăr. Era convinsă că minunea venea de la Iliescu si zadarnic îi spuneam eu că presedintele de atunci nu are nici un merit în această chestiune. Nu mă credea. Îl vota mereu. L-a votat pînă a murit. I-am spus că din cei 500 de lei o să ajungă să-si cumpere un covrig. Am avut, din nenorocire, dreptate. M-am înselat doar în privinta aprecierii optimiste. Nu după multă vreme, bunica nu-si mai putea cumpăra nici măcar un covrig cu 500 de lei. Dacă se va petrece acelasi lucru si acum, mai ales că ne suflă în ceafă criza mondială? Dacă leafa dublă va face într-o jumătate de an cît un sfert din leafa mică de azi?
În ultimul discurs (cel din balcon) al lui Ceausescu, atunci cînd începuseră să tălăzuiască multimile, iar plutonul de executie îsi încărca armele, fostul conducător al României comuniste a promis o mărire generală de leafă de o sută de lei. N-a promis dublarea sau triplarea lefurilor. N-a promis o mărire cu 50 la sută. A pus, ca de la el, încă o sută de lei la lefurile care erau atunci de 2.000, 3.000, 5.000 de lei. Mă gîndesc acum dacă nu cumva dictatorul, constient de suma uriasă care se aduna, nu-si permitea să ciupească mai mult din buget. Era mai lucid, pe marginea gropii, decît multi politicieni sau lideri sindicali de azi, care, în dorinta de a fi pe plac poporului, de a dobîndi voturi mai multe, pot anemia pînă la volatilizare leul nostru greu? Nu sînt un nostalgic. Am scos, în decembrie 89, primul ziar, care se chema Tineterul Liber, în care am scris „Jos comunismul!“, „Jos Ceausescu!“. Ceausescu trăia si nu stiam dacă, întorcîndu-se, nu voi face cunostintă cu plutonul de executie. Dar comparatia de mai sus mi-a venit pe o linie logică. S-a cheltuit prea mult aiurea pentru a mai putea, iată, face un gest simplu si necesar de reparatie pentru largi categorii de oameni, între care se numără si profesorii. Bătînd un cui la temelia unei case subrede, cutremurul iscat dărîmă clădirea.

Articol afisat de 1068 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective