Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ultima sutã de lei datã de Ceausescu

Parlamentul, într-o veselã unanimitate, a hotãrît mãrirea cu 50 la sutã a lefurilor profesorimii. Mama, care a trãit o viatã dintr-o leafã de mizerie ca dascãl de scoalã, este, mi-am zis eu, postum rãzbunatã. M-am bucurat. Apoi, zi de zi, auzind opinii, cîntãrind lucrurile, ascultînd vãicãrelile premierului, mi-am dat seama cã lucrurile nu sînt atît de simple. S-a tras de buget în toate directiile ca de un cîine mort. S-au dat, zic unii, pomeni mari si mici, mai ales acum de cînd bate alizeul sau crivãtul campaniei electorale. Revendicãrile dascãlilor, în totul îndreptãtite, vor fi urmate de revendicãrile moaselor, asistentelor medicale, doctorilor si portarilor de spital. Fierb, la temperaturã înaltã, functionarii publici. Politistii, militarii, gornistii primãriilor, stingãtorii de incendii nu vor sã rãmînã de fraieri. Unii cer mãriri de 60 la sutã ale retributiei, altii dublarea salariului. Bugetul este deja fãcut zdrente. Tragedia n-ar fi întreagã, iar mortul n-ar fi mort definitiv, dacã lumea în întregul ei n-ar fi zgîltîitã de o crizã mai mare, zic unii, decît cea din anii 30 ai veacului trecut. Un vecin de stradã, din Bucuresti, profesor la o scoalã generalã din cartier, zice cã n-ar fi mare brînzã mãririle de leafã la personalul didactic. Un învãtãtor de tarã are vreo sase milioane salariu. Mãrirea cu 50 la sutã înseamnã sã ajungã la nouã milioane. E rezonabil. E rezonabil, dar la sutele de mii de salariati din învãtãmînt se adunã. Apoi, sînt si unii, profesori universitari care au lefuri mai rãsãrite. Dacã ai 25 de milioane, prin adaosul de 50 la sutã, ajungi la 37,5 miliane. Se cam bagã de seamã. Dar, revin, reparatia validatã de Curtea Constitutionalã, mi se pare corectã. Tragedia începe sau va începe în momentul în care si ceilalti bugetari vor cere la fel. Leul se va duce de rîpã. Îmi aduc aminte cã dupã 1990 se votaserã un fel de pensii pentru tãrani. Bunica din partea mamei, care trudise toatã viata pãmîntul, s-a bucurat pentru primii 500 de lei pe care îi primea lunar de la stat. Cu banii ãstia cumpãra atunci ceva ulei, zahãr. Era convinsã cã minunea venea de la Iliescu si zadarnic îi spuneam eu cã presedintele de atunci nu are nici un merit în aceastã chestiune. Nu mã credea. Îl vota mereu. L-a votat pînã a murit. I-am spus cã din cei 500 de lei o sã ajungã sã-si cumpere un covrig. Am avut, din nenorocire, dreptate. M-am înselat doar în privinta aprecierii optimiste. Nu dupã multã vreme, bunica nu-si mai putea cumpãra nici mãcar un covrig cu 500 de lei. Dacã se va petrece acelasi lucru si acum, mai ales cã ne suflã în ceafã criza mondialã? Dacã leafa dublã va face într-o jumãtate de an cît un sfert din leafa micã de azi?
ÃŽn ultimul discurs (cel din balcon) al lui Ceausescu, atunci cînd începuserã sã tãlãzuiascã multimile, iar plutonul de executie îsi încãrca armele, fostul conducãtor al României comuniste a promis o mãrire generalã de leafã de o sutã de lei. N-a promis dublarea sau triplarea lefurilor. N-a promis o mãrire cu 50 la sutã. A pus, ca de la el, încã o sutã de lei la lefurile care erau atunci de 2.000, 3.000, 5.000 de lei. Mã gîndesc acum dacã nu cumva dictatorul, constient de suma uriasã care se aduna, nu-si permitea sã ciupeascã mai mult din buget. Era mai lucid, pe marginea gropii, decît multi politicieni sau lideri sindicali de azi, care, în dorinta de a fi pe plac poporului, de a dobîndi voturi mai multe, pot anemia pînã la volatilizare leul nostru greu? Nu sînt un nostalgic. Am scos, în decembrie 89, primul ziar, care se chema Tineterul Liber, în care am scris „Jos comunismul!“, „Jos Ceausescu!“. Ceausescu trãia si nu stiam dacã, întorcîndu-se, nu voi face cunostintã cu plutonul de executie. Dar comparatia de mai sus mi-a venit pe o linie logicã. S-a cheltuit prea mult aiurea pentru a mai putea, iatã, face un gest simplu si necesar de reparatie pentru largi categorii de oameni, între care se numãrã si profesorii. Bãtînd un cui la temelia unei case subrede, cutremurul iscat dãrîmã clãdirea.

Articol afisat de 1336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective