Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vorbe de la noii parlamentari

• întrebati pe nepusă masă care va fi primul lucru pe care-l vor face după ce depun jurămîntul de parlamentar, noii alesi ai nemtenilor au dat răspunsuri personalizate • Mihaela Stoica vrea să nu voteze la două mîini • Stelian Ghită vrea clarificarea banilor din sănătate • Marius Rogin asteaptă să vadă cine face guvernul • Marius Neculae vrea centre educationale • Toader Mocanu vrea să-si facă două birouri parlamentare • Ioan Munteanu stie ce are de făcut din primul mandat • Culită Tărâtă vrea să aducă pensiile agricultorilor la nivelul celor din sistemul de stat • Victor Surdu vrea reînfiintarea tîrgurilor de animale • Ioan Chelaru îsi face introspectie ca să afle de ce a scos scor sub asteptări • Emil Bostan se apucă de lucru după ce-i spun primarii munteni ce să facă • Ovidius Mărcutianu are două griji: unde va locui si ce haine să ia cu el •

Abia alesi si validati, cei 11 parlamentari de Neamt sînt deja cu gîndul la Bucuresti, acolo unde vor petrece marea parte a următorilor patru ani. Fără să stie exact cînd vor fi chemati să depună jurămîntul de credintă fată de neam si tară, alesii nemtenilor au început să se gîndească la ce vor face cînd vor ajunge în preajma si, mai rău, în incinta Casei Poporului. Aproape toti au fost însă luati pe nepregătite de întrebarea „ce vor face prima dată după depunerea jurămîntului“. Campania electorală pare a fi uitată, alegerile s-au încheiat cu succes pentru ei, asa că mai toti si-au permis să pună înainte interesele proprii. Cel putin acum, pînă să ajungă apăsati de interesele celor care i-au votat.

PD-L: Of, of...

Mihaela Stoica, deputat PD-L, a chicotit cînd a auzit întrebarea. „Of, of, of... N-am un răspuns acum. Să fac ce am zis că fac. Adică să se aprobe bugetul si să conving Ministerul Transporturilor să treacă de la studiu de prefezabilitate la studiu de fezabilitate cu autostrada, să facem drumul de la Bacău la Piatra pe patru benzi, să depunem proiectul cu centrul pentru persoane vîrstnice. Asta pe partea de primărie. Pe Camera Deputatilor, dacă mă duc la Bucuresti, vreau să respect regulamentul Camerei si să nu votez la două mîini“, a adăugat ea după ce s-a mai gîndit putin. Colegul său, Stelian Ghită, încă n-a uitat ce a promis în campanie: „Voi face ce am discutat în campanie. Strict pe sănătate. În primul rînd vreau clarificarea sistemului de finantare a sănătătii. Banii strînsi la bugetul asigurărilor de sănătate să nu mai meargă în altă parte, ci strict pe sănătate. Iar programele nationale să fie finantate de la bugetul de stat, nu din asigurările de sănătate. Pentru că asta e problema: sistemul este subfinantat si de aia am ajuns unde sîntem“. Nici Marius Neculae, tot deputat PD-L iesit pe Roman, nu s-a îndepărtat prea mult de campanie: „Am mai multe proiecte. Vreau întîi să vedem ce guvern votăm si abia după aceea putem vorbi. Am si proiecte personale, dar nu stiu dacă le voi putea promova imediat. Întîi sînt proiectele din programul de guvernare al PD-L. Pentru mine prioritatea este învătămîntul. Vreau centre educationale, similare cu cel făcut în plan local. De asemenea, sînt pentru majorarea salariilor cadrelor didactice. Există o lege, a fost votată, trebuie aplicată“. Marius Rogin, deputat PD-L pe Tîrgu Neamt, are deja experienta unui mandat, asa că nu s-a hazardat să avanseze vreo promisiune desartă. „Prioritatea mea? Este Tîrgu Neamtul. Nu pot detalia acum, e în functie de cine iese la guvernare. Abia după văd ce fac, ce strategie aplic - regională, zonală... ce să fac pînă atunci, să zic că repar cizmele pensionarilor? În orice caz voi conlucra cu toti parlamentarii de Neamt, ca să facem cumva si să aducem fonduri în judet“, a declarat el.
Toader Mocanu, singurul senator PD-L de Neamt, are preocupări mai lumesti după ce zice „Jur“. Surprins de întrebare pe lîngă masină, Toader Mocanu a cerut o clipă de răgaz, după care a oferit hotărît răspunsul: „Primul punct pe agenda de lucru e constituirea comisiilor Senatului, pe optiuni, pe profesii, pe mai stiu eu ce. Iar din punct de vedere al activitătii în Senat, categoric este formarea birourilor. Intentia mea e să-mi fac la Piatra si la Roznov birouri parlamentare, cu program, deschise, ca să nu pierd legătura cu electoratul nici un moment. Nu voi precupeti nici un efort pentru a tine legătura cu electoratul“.

PSD: nu există nr. 1, toate sînt priorităti...

Ioan Munteanu, deputat pe zona Romanului, are si el experienta unui mandat. Tocmai de aceea, zice el, nu s-a obosit în campanie să promită marea cu sarea, pentru că stie ce are de făcut ca parlamentar. „Nu am o prioritate nr. 1. Eu n-am promis în campanie nici aeroport la Piatra Neamt, nici autostrăzi, avioane sau mai stiu eu ce. Prioritătile mele sînt atributiile unui parlamentar. Tot ce scrie la regulament ca atributii sînt priorităti pentru mine. Asta am făcut si în mandatul trecut si s-a văzut că activitatea mea a fost apreciată, deci mi-am făcut bine datoria“, a declarat social-democratul. Culită Tărâtă, deputat pe zona Roznovului, n-a uitat ce l-au rugat oamenii: „Primul punct va fi initierea proiectului de lege privind ridicarea pensiilor celor care au lucrat în cooperativele agricole si zootehnie la nivelul pensiilor de stat. Cum ajung acolo, încep să fac ce am promis oamenilor în campanie. Nu las să treacă nici o zi. Vreau ca într-un timp foarte scurt să vin în fata alegătorilor si să le prezint rezultatele muncii pe care o depun pentru ei“. Victor Surdu, si el deputat PSD pe centrul judetului, are tot priorităti rurale: „Reînfiintarea tîrgurilor de animale. Modernizate, pe proiecte, asa cum scrie la carte. Pentru că este o activitate economică derulată săptămînal si care le-a creat mari prejudicii oamenilor. Sînt traditionale, de cînd hăul si pîrăul, dar au fost închise pentru a facilita afacerile unora sau altora. Pentru tărani, ele trebuie redeschise imediat. Dar modernizate, pe proiecte europene, asa cum scrie si la lege“.
Ioan Chelaru, singurul senator PSD de Neamt, are si el experientă parlamentară. Numai că n-a rezolvat încă tot cu alegerile. Mai are de făcut o introspectie: „E greu de spus care va fi primul punct pe agenda mea de lucru. În campanie nu am făcut nici un fel de promisiuni. Mi-am luat însă angajamentul ca împreună cu colegii Ioan Munteanu si Victor Surdu să facem ca zona noastră să nu mai fie săracă. Vreau să precizez că nu am cumpărat voturi si de aceea sînt foarte mîndru de rezultatul obtinut, chiar dacă este sub asteptările mele, ceea ce va trebui să analizez putin“.

PNL: cu picioarele pe pămînt si cu ochii la valiză

Emil Bostan, deputatul PNL de Valea Muntelui, nu stie ce va face după ce depune jurămîntul. Dar are o idee despre cine îl va ajuta să se dumirească. „După ce depun jurămîntul, ne vom întîlni cu toti primarii din colegiul 8 si vom stabili o listă de priorităti cu necesitătile fiecărei comunităti în parte. Sînt probleme care tin mai mult de primării, dar trebuie sprijinite, prin lobby si ce mai putem face noi ca parlamentari. Să ne apucăm de treabă si să ne întîlnim cu cei 11 pentru Neamt, să ne dăm mîna, să încercăm să facem ceva pentru judet, că este mai putin favorizat de Bucuresti. Este ca o pată neagră. Ne asteaptă o muncă grea, dar cu entuziasmul nostru - că nu sîntem chiar în vîrstă, vom pune la punct lucrurile asa încît să fie mai bine pentru judet si pentru locuitorii lui“.
Ovidius Mărcutianu, senatorul PNL de Neamt, are preocupări cît se poate de lumesti pentru momentul ce va urma jurămîntului de credintă. După o pauză de cîteva clipe, acesta a spus răspicat care e prioritatea sa nr. 1: „Să văd unde o să locuiesc. Deci organizarea în Bucuresti. Prima mea grijă va fi să văd unde stau si ce haine să duc. Apoi, functie de discutiile cu ceilalti parlamentari, vom ataca prima problemă a judetului Neamt. Dar nu pot s-o zic acum, pentru că n-o am. Ideea e să ne întîlnim toti cei 11 parlamentari de Neamt, să punem la punct agenda de lucru si să o urmărim cu asiduitate timp de patru ani si să le putem spune oamenilor ce am făcut după ce ne-au ales“.

Articol afisat de 2595 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de mickey999 la data 04.12.2008 06:21
Vorbe de claca...
Intrebarea adresata noilor alesi e de bun simt insa raspunsul , pe care ar trebui sa-l stiti cu totii e foarte dur si in acelasi timp foarte adevarat ! Ei bine , au sa faca p..la mare toti in 4 ani cit au sa frece mangalu' pe la BUcuresti.
Scuze M(u)iutza, asta au sa faca "domnii" parlamentari , tu nu esti purtatoare de colotzel da' sint sigur ca tare ai sa te mai zbatzi sa nu-ti ramina gainusha uscata precum o "perja" stafidita!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective