Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEAMTUL SI CRIZA

NEAMTUL SI CRIZA

• un sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie scoate la ivealã problemele firmelor nemtene • au fost sondate 300 de societãti ce reprezintã 70% din PIB-ul judetului • „Cred cã domeniile cele mai vulnerabile sînt confectiile, apoi tot ce este legat de cãderea pietei imobiliare si mã refer aici la mobilã si constructii“, a declarat Mihai Apopii, presedintele CCI Neamt • „Sistemul bancar este încã în derutã, iar productia încetineste din lipsã de finantare. Costurile ridicate duc la lipsa de clienti“, sustine Ioan Strãtilã, directorul firmei Rifil •

Camera de Comert si Industrie Neamt a efectuat un sondaj în mediul de afaceri din judet pentru a identifica problemele cu care se confruntã de la declansarea crizei financiare mondiale. De la cei chestionati au venit pãreri si solutii pe tema contracarãrii efectelor dar si relansãrii afacerilor. Acestea au fost transmise forurilor competente locale si judetene, dar vor ajunge si la viitorul guvern si parlament. Sondajul CCI Neamt a încercat sã identifice problemele esentiale generate de criza financiarã ce se transformã destul de repede în crizã economicã. „ÃŽn mãsura capacitãtii de analizã a posibilitãtilor de relationare cu organele statului, Camera de Comert va propune solutii atît pentru decidentii politici cît si firmelor membre pentru traversarea cu costuri acceptabile a acestei perioade“, se aratã în comunicatul CCI Neamt. ÃŽn perioada 13-25 noiembrie 2008 institutia a realizat un sondaj privind contextul socio-economic în 300 firme care reprezintã peste 70% din PIB-ul judetului. Au fost incluse în sondaj toate categoriile de mãrime si domeniile de activitate localizate în orase cît si în zonele limitrofe. Ca imagine de ansamblu rezultã cã în perioada 1 octombrie 2007 - 25 octombrie 2008, numai 11,6 % din firme au avut un trend ascendent, 47,5 % au trend stationar, în timp ce 40,9 % au înregistrat o tendintã descendentã. Marea majoritate, 83,7 % dintre firme si-au propus o strategie pentru traversarea crizei, iar restul nu. ÃŽn functie de rãspunsurile celor ce au deja un „plan de bãtaie“, coroborate cu mãsurile propuse pe plan international si seminariile pe tematica managementului crizei, au rezultat mai multe mãsuri anticrizã. ÃŽn principal este vorba de reducerea costurilor prin identificarea si limitarea drasticã a cheltuielilor, concentrarea pe activitatea principalã care garanteazã peste 60 % din venituri, identificarea activitãtii complementare sau diversificarea surselor de finantare. Alte mãsuri se referã la renegocierea creditelor si contractelor de aprovizionare, un plan clar de disponibilizare a fortei de muncã pentru pãstrarea oamenilor valorosi, amînarea investitiilor putin importante, evidenta si gestionarea strictã a lichiditãtilor, precum si reducerea riscurilor prin încheierea de parteneriate. Alte directii se referã la investitii în educatia managerialã a echipei de conducere si formare profesionalã a angajatilor, mentinerea bugetelor de promovare, dezvoltarea portofoliului de clienti si gestionarea cu calm si analizã rationalã a informatiilor ce sînt lansate tot mai agresiv.

Viitorul guvern ar trebui sã aplece urechea la vox populi

„Am încercat o analizã pe ansamblu si nu pe sectoare. Cred totusi cã domeniile cele mai vulnerabile sînt confectiile, apoi tot ce este legat de cãderea pietei imobiliare si mã refer aici la mobilã si constructii. Este o ordine fireascã. Am încercat prin acest sondaj o imagine semnificativã, din toate sectoarele, deoarece într-un singur domeniu ar fi fost vorba numai de o secventã, ceva decupat. Mãsurile luate pînã acum de guvernanti au hibe de implementare si sînt altele mai ieftine si mai eficiente. Clasa politicã trebuie sã ia mãsurile care se impun cu cei care fac afaceri de succes. Avem convingerea cã acest prim semnal este binevenit si necesar mediului de afaceri nemtean si ne dorim sã fie catalizatorul unui schimb de idei între oamenii de afaceri interesati, a unor dezbateri cu decidentii politici, cu parlamentarii noi alesi si împreunã poate ne vom oferi o solutie în plus, o sansã pentru a traversa cu costuri mai mici aceastã crizã sau, si mai mult sã ne salvãm afacerea în care am investit timp si bani si nu în ultimul rînd o perioadã din viata noastrã“, a declarat Mihai Apopii, presedintele CCI Neamt. ÃŽn baza rãspunsurilor de la firme CCI Neamt propune viitorului guvern mai multe mãsuri. Acestea ar fi eficientizarea activitãtii organismelor de evaluarea a proiectelor structurale prin degrevarea bugetului public si transferarea acestei activitãti unor entitãti finantate din alte fonduri decît cele publice si asigurarea cu prioritate a cofinantãrii proiectelor, finantate de UE, prin subventionarea dobînzilor bancare, plus utilizarea Fondului de Garantare a IMM-urilor pentru implementarea lor. Se mai propune neimpozitarea profitului reinvestit, ajutorul pentru someri sã se transforme în stimulente pentru firmele care nu disponibilizeazã, plata TVA-ului aferent facturilor pentru beneficiarii din sistemul bugetar dupã încasarea acestora si plata impozitului pe profit o datã pe an dupã încheierea anului financiar. Se mai cere reglementarea somajului tehnic si sustinerea acestuia în proportie egalã angajator/stat pentru o anumitã perioadã, plata obligatiilor CAS, CASS, pensii numai la sediul social al firmei si eliminarea obligatiei de a transmite raportãri la punctele de lucru, eliminîndu-se plata în avans cu 7-10 zile a acestor sume. O altã mãsurã ar fi ca institutiile bugetare sã se aprovizioneze în principal cu produse românesti, iar compensarea datoriilor la stat sã se facã din TVA-ul nerestituit în 30 de zile.

„Nu cred cã vor fi efecte nefaste asupra agriculturii“

Mediul de afaceri mai propune extinderea capitalizãrii Eximbank pentru asigurarea cofinantãrii firmelor privind implementarea proiectelor guvernamentale. Acest din urmã aspect este foarte important pentru cã atragerea banilor europeni este de importantã maximã în perioada urmãtoare, iar bãncile desi prezintã produse specializate IMM-urilor, au doar interesul conservãrii profitului prin produse deghizate. Sprijinul statului în cofinantare trebuie sã fie dedicat scopului, eficient si cu costuri colaterale reduse. Ar mai fi nevoie de reducerea numãrului si cuantumului taxelor fiscale si parafiscale, precum si reducerea birocratiei prin renuntarea la multitudinea de agentii guvernamentale si delegarea atributiilor acestora spre organizatii ale mediului privat. „Cred cã primul domeniu ce va resimti efectele crizei economice este cel al constructiilor si as îndrãzni sã spun cã la Piatra Neamt acest lucru vine ca urmare a lipsei resurselor de la bugetele locale si cel de stat. Vor fi afectate industria mobilei, industria prelucrãrii lemnului, si este un declin legat de scãderea consumului. Multã mobilã este pentru export, iar pe piata europeanã sînt deja mãsuri de austeritate. Vor fi atinse si industria constructiilor de masini, industria textilã, metalurgia, dar în schimb nu cred cã vor fi efecte nefaste asupra agriculturii. Pe ansamblu sînt efecte în lant care afecteazã întreg ciclul tehnologic. Sistemul bancar este încã în derutã, iar productia încetineste din lipsã de finantare. Costurile ridicate duc la lipsa de clienti. Este stiut cã în industrie volumul mare de productie duce la costuri mai mici, iar din acest punct de vedere cred cã înãsprirea conditiilor de creditare este un lucru care frîneazã. Bãncile comerciale ar trebui sã aibã în vedere acest lucru“, a afirmat Ioan Strãtilã, director general al firmei Rifil.

Articol afisat de 1191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective