Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEAMTUL SI CRIZA

NEAMTUL SI CRIZA

• un sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie scoate la iveală problemele firmelor nemtene • au fost sondate 300 de societăti ce reprezintă 70% din PIB-ul judetului • „Cred că domeniile cele mai vulnerabile sînt confectiile, apoi tot ce este legat de căderea pietei imobiliare si mă refer aici la mobilă si constructii“, a declarat Mihai Apopii, presedintele CCI Neamt • „Sistemul bancar este încă în derută, iar productia încetineste din lipsă de finantare. Costurile ridicate duc la lipsa de clienti“, sustine Ioan Strătilă, directorul firmei Rifil •

Camera de Comert si Industrie Neamt a efectuat un sondaj în mediul de afaceri din judet pentru a identifica problemele cu care se confruntă de la declansarea crizei financiare mondiale. De la cei chestionati au venit păreri si solutii pe tema contracarării efectelor dar si relansării afacerilor. Acestea au fost transmise forurilor competente locale si judetene, dar vor ajunge si la viitorul guvern si parlament. Sondajul CCI Neamt a încercat să identifice problemele esentiale generate de criza financiară ce se transformă destul de repede în criză economică. „În măsura capacitătii de analiză a posibilitătilor de relationare cu organele statului, Camera de Comert va propune solutii atît pentru decidentii politici cît si firmelor membre pentru traversarea cu costuri acceptabile a acestei perioade“, se arată în comunicatul CCI Neamt. În perioada 13-25 noiembrie 2008 institutia a realizat un sondaj privind contextul socio-economic în 300 firme care reprezintă peste 70% din PIB-ul judetului. Au fost incluse în sondaj toate categoriile de mărime si domeniile de activitate localizate în orase cît si în zonele limitrofe. Ca imagine de ansamblu rezultă că în perioada 1 octombrie 2007 - 25 octombrie 2008, numai 11,6 % din firme au avut un trend ascendent, 47,5 % au trend stationar, în timp ce 40,9 % au înregistrat o tendintă descendentă. Marea majoritate, 83,7 % dintre firme si-au propus o strategie pentru traversarea crizei, iar restul nu. În functie de răspunsurile celor ce au deja un „plan de bătaie“, coroborate cu măsurile propuse pe plan international si seminariile pe tematica managementului crizei, au rezultat mai multe măsuri anticriză. În principal este vorba de reducerea costurilor prin identificarea si limitarea drastică a cheltuielilor, concentrarea pe activitatea principală care garantează peste 60 % din venituri, identificarea activitătii complementare sau diversificarea surselor de finantare. Alte măsuri se referă la renegocierea creditelor si contractelor de aprovizionare, un plan clar de disponibilizare a fortei de muncă pentru păstrarea oamenilor valorosi, amînarea investitiilor putin importante, evidenta si gestionarea strictă a lichiditătilor, precum si reducerea riscurilor prin încheierea de parteneriate. Alte directii se referă la investitii în educatia managerială a echipei de conducere si formare profesională a angajatilor, mentinerea bugetelor de promovare, dezvoltarea portofoliului de clienti si gestionarea cu calm si analiză ratională a informatiilor ce sînt lansate tot mai agresiv.

Viitorul guvern ar trebui să aplece urechea la vox populi

„Am încercat o analiză pe ansamblu si nu pe sectoare. Cred totusi că domeniile cele mai vulnerabile sînt confectiile, apoi tot ce este legat de căderea pietei imobiliare si mă refer aici la mobilă si constructii. Este o ordine firească. Am încercat prin acest sondaj o imagine semnificativă, din toate sectoarele, deoarece într-un singur domeniu ar fi fost vorba numai de o secventă, ceva decupat. Măsurile luate pînă acum de guvernanti au hibe de implementare si sînt altele mai ieftine si mai eficiente. Clasa politică trebuie să ia măsurile care se impun cu cei care fac afaceri de succes. Avem convingerea că acest prim semnal este binevenit si necesar mediului de afaceri nemtean si ne dorim să fie catalizatorul unui schimb de idei între oamenii de afaceri interesati, a unor dezbateri cu decidentii politici, cu parlamentarii noi alesi si împreună poate ne vom oferi o solutie în plus, o sansă pentru a traversa cu costuri mai mici această criză sau, si mai mult să ne salvăm afacerea în care am investit timp si bani si nu în ultimul rînd o perioadă din viata noastră“, a declarat Mihai Apopii, presedintele CCI Neamt. În baza răspunsurilor de la firme CCI Neamt propune viitorului guvern mai multe măsuri. Acestea ar fi eficientizarea activitătii organismelor de evaluarea a proiectelor structurale prin degrevarea bugetului public si transferarea acestei activităti unor entităti finantate din alte fonduri decît cele publice si asigurarea cu prioritate a cofinantării proiectelor, finantate de UE, prin subventionarea dobînzilor bancare, plus utilizarea Fondului de Garantare a IMM-urilor pentru implementarea lor. Se mai propune neimpozitarea profitului reinvestit, ajutorul pentru someri să se transforme în stimulente pentru firmele care nu disponibilizează, plata TVA-ului aferent facturilor pentru beneficiarii din sistemul bugetar după încasarea acestora si plata impozitului pe profit o dată pe an după încheierea anului financiar. Se mai cere reglementarea somajului tehnic si sustinerea acestuia în proportie egală angajator/stat pentru o anumită perioadă, plata obligatiilor CAS, CASS, pensii numai la sediul social al firmei si eliminarea obligatiei de a transmite raportări la punctele de lucru, eliminîndu-se plata în avans cu 7-10 zile a acestor sume. O altă măsură ar fi ca institutiile bugetare să se aprovizioneze în principal cu produse românesti, iar compensarea datoriilor la stat să se facă din TVA-ul nerestituit în 30 de zile.

„Nu cred că vor fi efecte nefaste asupra agriculturii“

Mediul de afaceri mai propune extinderea capitalizării Eximbank pentru asigurarea cofinantării firmelor privind implementarea proiectelor guvernamentale. Acest din urmă aspect este foarte important pentru că atragerea banilor europeni este de importantă maximă în perioada următoare, iar băncile desi prezintă produse specializate IMM-urilor, au doar interesul conservării profitului prin produse deghizate. Sprijinul statului în cofinantare trebuie să fie dedicat scopului, eficient si cu costuri colaterale reduse. Ar mai fi nevoie de reducerea numărului si cuantumului taxelor fiscale si parafiscale, precum si reducerea birocratiei prin renuntarea la multitudinea de agentii guvernamentale si delegarea atributiilor acestora spre organizatii ale mediului privat. „Cred că primul domeniu ce va resimti efectele crizei economice este cel al constructiilor si as îndrăzni să spun că la Piatra Neamt acest lucru vine ca urmare a lipsei resurselor de la bugetele locale si cel de stat. Vor fi afectate industria mobilei, industria prelucrării lemnului, si este un declin legat de scăderea consumului. Multă mobilă este pentru export, iar pe piata europeană sînt deja măsuri de austeritate. Vor fi atinse si industria constructiilor de masini, industria textilă, metalurgia, dar în schimb nu cred că vor fi efecte nefaste asupra agriculturii. Pe ansamblu sînt efecte în lant care afectează întreg ciclul tehnologic. Sistemul bancar este încă în derută, iar productia încetineste din lipsă de finantare. Costurile ridicate duc la lipsa de clienti. Este stiut că în industrie volumul mare de productie duce la costuri mai mici, iar din acest punct de vedere cred că înăsprirea conditiilor de creditare este un lucru care frînează. Băncile comerciale ar trebui să aibă în vedere acest lucru“, a afirmat Ioan Strătilă, director general al firmei Rifil.

Articol afisat de 894 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective