Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce surprize ne mai oferã începutul de an

• valori noi ale birurilor au intrat intrat în vigoare de la 1 ianuarie • a crescut valoarea ajutorului de deces si a indemnizatiei de crestere a copilului • tichetele de tren neutilizate de pensionari nu se convertesc în bani •

Imediat dupã începerea noului an au intrat în vigoare si noi cote la vechi biruri. Este vorba de contributiile de asigurãri de sãnãtate, de asigurãri sociale, somaj sau boli profesionale. Acestea au fost publicate în „Monitorul Oficial“ si au fost incluse în Ordonanta de Urgentã 226/ 2008 referitoare la unele mãsuri financiar-bugetare.
Conform actului normativ, pentru anul 2009 cota de contributii pentru asigurãrile de sãnãtate este de 5, 5% pentru angajat si 5, 2% pentru angajator. ÃŽn cazul persoanelor care se asigurã facultativ procentul este de 10, 7%. La asigurãrile sociale cota de contributie pentru conditii normale de muncã este de 28%, din care 9, 5% este datorat de angajati, iar diferenta de 18, 5% este partea angajatorului. La conditiile deosebite de muncã birul rãmîne la valoarea de 9, 5% pentru salariati, dar patronii vor plãti mai mult, respectiv 23, 5%. Contributia pentru conditiile speciale de muncã ajunge la o valoare de 33%, din care 9, 5% este partea salariatului, iar 28, 5% este partea datoratã de angajatori. Contributiile de asigurare de somaj sînt ceva mai reduse, iar cota datoratã de angajator la bugetul asigurãrilor este unicã, de 0, 5%. Contributia individualã datoratã de salariati este în acelasi procent. ÃŽn 2009 persoanele asigurate în baza unui contract vor plãti dublu, adicã 1%, în timp ce cota datoratã de orice angajator la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0, 25%. Cotele de contributii datorate de angajatori pentru accidente de muncã si boli profesionale sînt stabilite între 0, 1% si 0, 85%, în functie de clasa de risc, si se aplicã asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. ÃŽn domeniul pensiilor, de la 1 ianuarie 2009 s-a stabilit cresterea cuantumului ajutorului de deces, de la 1. 550 de lei la 1. 702 lei. Suma este valabilã pentru pensionarul sau asiguratul din sistemul public de pensii, în timp ce pentru un membru al familiei pensionarului sau asiguratului dreptul se reduce la jumãtate, 851 de lei. Valoarea punctului de pensie, la început de an, este de aproape 700 de lei, mai exact 697, 5 lei ron.
Desi au existat mai multe discutii pe tema tichetelor de cãlãtorie pe calea feratã acordate pensionarilor, s-a stabilit cã pentru cele neutilizate în anul 2008 nu se face compensarea în bani. Referitor la tichetele de masã actul normativ prevede cã institutiile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitãtile finantate integral din venituri proprii, înfiintate pe lîngã institutiile publice, nu vor beneficia de tichete de masã în 2009. Fac exceptie de la aceastã prevedere institutiile finantate integral din venituri proprii.
Noutãti sînt si la indemnizatia pentru cresterea copilului, deoarece dreptul poate fi, la alegere, un procent de 85% din media drepturile salariale, ori 600 de lei, cît era si anul trecut. ÃŽncepînd cu 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, beneficiazã de concediu pentru cresterea copilului. Acestea pot opta pentru procentul de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4. 000 de lei, sau varianta veche, de 600 de lei lunar, la care se mai adaugã 200 de lei cu titlu de alocatie de stat pentru copil. Concediul poate fi de 2 ani, sau 3 ani, în cazul copiilor cu handicap.

Articol afisat de 1497 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective