Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

FANTOME VÎNATE DE GARDA FINANCIARĂ

Anchetele Monitorul confirmate de institutiile statului

• Garda Financiară a depus sesizări împotriva a trei societăti comerciale care au „aterizat“ în sediul de pe Barajului 17, Bicaz • comisarii financiari sustin în plîngerea formulată că persoanele juridice „prezintă un comportament fiscal specific firmelor fantomă“ • cele trei societăti înregistrează datorii către bugetul de stat în valoare totală de 421.731 lei • în paralel, politistii de la Serviciul de investigare a fraudelor economice fac propriile verificări •

Dezvăluirile cotidianului Monitorul privind transferul, cel putin ciudat, a peste 20 de societăti comerciale din toată tara la o adresă din orasul Bicaz, au îmbrăcat haină penală. Cazul face obiectul mai multor verificări, efectuate atît de către comisarii Gărzii Finaciare Neamt, dar si de lucrătorii Serviciului de investigare a fraudelor economice Neamt. Garda a făcut primul pas si a depus la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Bicaz două sesizări împotriva a trei persoane juridice care au poposit de pe alte meleaguri tocmai pe strada Barajului nr. 17. În prima plîngere este vorba de firmele Vario Trust Business SRL si Vas Plus Marin SRL, ambele avînd ca asociati pe Way Consulting Corporation Limited cu sediul în SUA, Delaware 19711. Comisarii au verificat legalitatea functionării celor două societăti la sediul din Bicaz, drept pentru care s-au deplasat la fata locului să vadă despre ce este vorba. Cercetările au arătat că cele două firme au functionat pînă la sfîrsitul anului 2008 în judetul Ilfov, unde au figurat cu alte denumiri - Turbogrup Agroserv SRL (Vario Trust Business SRL), respectiv Turbogrup Servis SRL (SC Vas Plus Marin SRL). Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov au comunicat Gărzii Financiare Neamt că cele două firme figurau cu obligatii fiscale către bugetul de stat, în valoare totală de 87.374 de lei. La fata locului, adică la sediul din Barajului 17, comisarii financiari au constatat că cele două firme nu functionează la sediul social declarat. Proprietarul imobilului le-a spus comisarilor că a închiriat cei 161 de metri pătrati unei firme si unei persoane fizice, si anume Laurentiu Gabriel Vâlcu, reprezentant al Way Consulting Corporation Limited. Comisarii au constatat că, în afară de firma Miriam Amanet SRL, care are deschis în acel spatiu un magazin de piese auto, nici o altă societate nu-si desfăsoară activitatea acolo. Comisarii au mai aflat de la Oficiul Registrului Comertului Neamt că Laurentiu Vâlcu detine o procură generală de administrare pentru Way Corporation Limited, documentul fiind redactat în Delaware. La fel si în cazul societătii Sylmedia Limited, pentru care detin procuri trei cetăteni români. Acestia s-au ocupat de toată documentatia necesară schimbării sediului social a celor 26 de societăti. Ca urmare a celor constatate, comisarii au opinat că „cele două persoane juridice prezintă un comportament fiscal specific firmelor fantomă, în sensul că înregistrează obligatii fiscale restante si se sustrag controlului financiar prin declararea fictivă a sediul unic“. Oamenii legii mai cred că există posibilitatea ca prin schimbarea denumirii si declararea fictivă a sediului să se urmărească sustragearea de la efectuarea controlului financiar-contabil si neachitarea obligatiilor către bugetul de stat.

„Nu se poate ca peste 20 de firme să-si schimbe sediul în acelasi loc, fără să existe ilegalităti în spate“

Cea de-a doua sesizare, depusă de comisari pe masa procurorilor din Bicaz, vizează „povestea“ firmei International Financial SRL, fostă Terra Construct SRL, înainte de schimbarea sediului. Reteta în acest caz a fost aceeasi ca si în cazul firmelor din Ilfov. Singura diferentă este aceea că valoarea datoriilor acestei societăti către bugetul de stat este de 334.357 lei. Si în acest caz, comisarii au solicitat procurorilor bicăjeni să dispună o anchetă. „Pentru trei din societătile comerciale vizate am încheiat deja verificările si s-au întocmit sesizări penale care au fost trimise spre cercetare Parchetului Bicaz. Este vorba de două firme din Ilfov si una din Alba, sesizările penale fiind pentru nefunctionarea firmelor la sediul declarat si sustragerea de la plata obligatiilor fiscale. Celelalte dosare referitoare la restul firmelor sînt în lucru, iar la o parte dintre ele nu am primit încă datele solicitate de la organele fiscale din judetele de unde au venit“, a declarat Constantin Nistor, comisar sef al Gărzii Financiare Neamt. Cele 3 societăti comerciale ale căror dosare au ajuns deja pe masa procurorilor s-au sustras de la plata a mai bine de 100.000 de lei ron (peste un miliard de lei vechi) cu titlu de obligatii fiscale datorate. Firmele din Ilfov au produs un prejudiciu de cîte 42.000 de lei ron fiecare, iar peste 30.000 de lei este prejudiciul retinut în cazul societătii comerciale din Alba“, a declarat comisarul Constantin Nistor, seful Gărzii Financiare Neamt.
Mai trebuie spus că nici politistii nu au stat cu mîinile în sîn, o anchetă privind aceste firme fiind în lucru la Serviciul de investigare a fraudelor economice Neamt. „Noi aveam date privind aceste schimbări de sedii, chiar din fază incipientă cînd la adresa Barajului 17 se înregistraseră 3-4 firme. Ne-a dat de gîndit acest lucru si am verificat la fata locului. Nu am găsit decît o firmă care are acolo un magazin de piese auto. În aceste conditii, am solicitat de la Oficiul Registrului Comertului informatii privind societătile înregistrate la acea adresă. Am luat legătura si cu Finantele Publice care, la rîndul lor, fuseseră avertizate cu privire la aceste societăti comerciale. Deocamdată este prematur să spunem că s-au comis ilegalităti. Verificările continuă si vom trage o concluzie. Părerea mea este că nu se poate ca peste 20 de firme să-si schimbe sediul în acelasi loc, peste noapte, fără să existe ilegalităti în spate. Dar vom vedea acest lucru“, a declarat comisarul sef Ioan Pînzariu, seful Serviciului de investigare a fraudelor Neamt.
Reamintim că din cele 25 de firme, cu sediul pe Barajului 17-Bicaz, 23 au fost transferate din alte judete, după ce au fost achizitionate de noii actionari. Este vorba de două societăti înregistrate în statul Delaware-SUA, înfiintate în 2008, care firme au adrese în acelasi sediu. Ele sînt Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited. Administratorul este o persoană juridică, respectiv prima societate, iar aceasta îsi exercită functia prin Ian Taylor, un cetătean din Noua Zeelandă. Toate cele 25 de firme au ca obiect de activitate „comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului“. Firmele au ajuns la Bicaz din mai multe judete, respectiv Timis, Galati, Arges, Brasov, Bucuresti, Ilfov, Iasi, Alba, Constanta, iar înainte de a fi transferate aveau diverse obiecte de activitate.

Off-shore-ul-cheia depăsirii dificultătilor financiare

După ce am prezentat detaliile cazului, am rămas cu o nelămurire: cum de s-au hotărît două off-shore-uri să transforme Bicazul într-o prosperă zonă economică. Cum un neozeelandez, despre care am scris deja că a fost implicat în cîteva controversate cazuri de presă, reprezintă peste 20 de firme numai în Bicaz, după ce le-a adunat cu fărasul din toată tara? Ce ar putea să se ascundă sub toate acestea? Optimistii ar putea spune simplu: o mare investitie, locuri de muncă, un boom economic pentru orăselul cunoscut pentru barajul său si pentru judet. Pesimistii ar putea face trimitere la altceva. Un posibil model al unui pesimist vi-l prezentăm în cele ce umează. Ar putea fi vorba despre devalizarea unor societati comerciale prin vînzarea activelor. Activele vîndute se transformă în bani care se transferă în străinătate prin intermediul unor firme off-shore. Bugetul de stat nu s-ar simti nici el foarte bine, deoarece firmele care intră deliberat în lichidare sau faliment nu-si mai îndeplinesc obligatiile fiscale. Administratorii lor dorm brusc mai linistiti fiind exonerati de orice răspundere. Cum se procedează: un off-shore, societate neînregistrată fiscal în România, preia părtile sociale ale firmei-client, acelasi off-shore (sau o firmă-fiică a acestuia) este numit administrator al societătii. Reprezentantul administratorului poate fi o persoană de negăsit sau cu domiciliu fictiv. Actiunea de preluare poate fi precedată de „curătarea“ firmei de creante prin cesionarea lor (gratuită sau aproape gratuită) către acelasi off-shore care se obligă să le restituie integral după ce le obtine pe cale judiciară; în acest caz se încheie contracte prin care off-shore-ul primeste dreptul de a urmări debitorii, inclusiv pe calea procedurii de insolventă, emit „facturi“ către acestia, după care, în cazul în care nu sînt virate sumele datorate, se declansează procedura insolventei. Pentru ca operatiunea de recuperare să nu poată fi urmărită de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spălării Banilor, se foloseste inclusiv metoda subcesionării creantelor după fragmentarea lor în sume mai mici, care să nu atragă atentia. O să vă întrebati ce legătură are schema de mai sus cu cazul de la Bicaz. Vedeti dumneavoastră vreuna? Administratorul e din Noua Zeelandă, persoană onorabilă si usor de găsit de fiscul românesc, firmele actionar sînt din America, două off-shore-uri, la fel de usor de contactat si găsit, există 25 de firme venite din tară despre care nu stim dacă au cesionat sau nu creante, reprezentantul administratorului mai este prin cîteva asemenea firme înregistrate în Delaware - SUA, unele firme au datorii la stat, unele firme au si denumirea schimbată.

Articol afisat de 3940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective