Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Răni încă deschise după atentatele de la Madrid

La Săbăoani,

• astăzi se împlinesc cinci ani de la atentatele teroriste de la Madrid, unde au căzut victime doi săbăoneni • uitarea autoritătilor s-a asternut pe mormintele lor, dar ochii părintilor si rudelor sînt încă în lacrimi • familiile îndoliate au în continuare copiii la muncă în Italia si Spania • părintii lui Alois Mărtinas au fost în Peninsula Iberică la inaugurarea unui monument ridicat în amintirea martirilor •

Familiile Diac si Mărtinas, din Săbăoani, mai plîng încă si astăzi după copiii lor, Nicoleta respectiv Alois, cu toate că au trecut cinci ani de la atentatele sîngeroase din Gara-Atocha, Madrid. Emil Mărtinas ne-a întîmpinat, în pragul casei, cu uimire că si-a mai adus aminte cineva de Alois, în afară de familie. Anul trecut, la invitatia statului spaniol, a fost împreună cu sotia la Madrid si a participat la inaugurarea unui monument în memoria victimelor atentatelor teroriste. „Acest monument si o medalie din partea statului spaniol“ au fost singurele reparatii morale. În rest doar strîngeri de mînă si putină compasiune. „Pentru noi durerea pierderii lui Alois nu are pret si cît vom trăi nu va fi niciodată uitat. Autoritătile române si cele locale au uitat de tragedia trăită de familia mea si cea a lui Carol Diac. Am reusit să mă si îmbolnăvesc si eu si sotia si am rămas acasă să ne plîngem mortul, în fiecare an, în fiecare clipă cînd îi vedem poza pe perete“, a spus, cu lacrimi în ochi, Emil Mărtinas. Acesta a mentionat că doar gîndul că mai are două fete si un băiat prin străini, îl îngrozeste la cîte evenimente se întîmplă în Italia si Spania. Părintii Nicoletei Diac, cu ochii în lacrimi, au precizat că nici autoritătile spaniole si nici cele române nu au mai acordat vreo sumă ca despăgubire.

„A rămas un gol în suflet“

Pe Carol Diac l-am găsit în curtea gospodăriei, ca de obicei, zorit să termine curătenia de primăvară. A auzit de la Emil Diac si de la copiii ceilalti zburătăciti pentru un trai mai bun printre străini, de monumentul de la Atocha si ar vrea să-l viziteze anul acesta. „Pînă în septembrie as dori să plec în Spania să văd si eu monumentul si să aduc acasă medalia Nicoletei. În rest, de cinci ani nimeni nu ne-a căutat să ne mai acorde vreun ajutor, desi promisiuni au fost. În afara unui ajutor de 10 milioane de lei oferite cu mărinimie de omul de afaceri Culită Tărîtă, nu am mai primit absolut nici un ban, nici de la statul spaniol si nici de la cel român. Au fost făcute promisiuni doar atunci cînd fetita noastră de 27 de ani era întinsă în sicriu. Ca părinti, cu toată durerea, pentru că Nicoleta va rămîne în sufletul nostru cît vom trăi, în fiecare an vom face prăznuirea care se cuvine celor dispăruti. Am rămas cu un mare gol în sufletele noastre. Am încercat să depăsim această lovitură dată de soartă, însă, mereu, cînd ne uităm la poza fetitei noastre, ne aducem aminte si eu si sotia mea de clipele grele prin care am trecut. Noroc că mai avem încă alti sase copii, patru dintre acestia lucrînd în Italia si doi în Spania. Sper să nu fie nimic rău, pentru că s-au strîmbat lucrurile si în străinătate, si cu drag îi asteptăm acasă de Paste sau în august, în perioada concediilor, pentru a fi împreună toată familia, mai putin biata Nicoleta“, a spus, cu voce tremurîndă si ochii în lacrimi Carol Diac.
Reamintim că tinerii săbăoneni, de 27 respectiv 26 de ani, au fost ucisi în atentatele teroriste cu bombe care au avut loc la Madrid, în dimineata zilei de 11 martie 2004, în garniturile de tren care duceau foarte multi spanioli, dar si imigranti, la muncă. Plecati de mai multi ani în străinătate, pentru o „viată un pic mai bună“, cele două destine ale tinerilor s-au frînt în plină putere, lăsînd în urmă părinti, frati si surori, pradă durerii si deznădejdii. Aventura spaniolă a săbăonenilor dispăruti prematur se aseamănă, în multe privinte. Nicoleta Diac a plecat în Spania în 2000, găsindu-si cu greu un loc de muncă, care să-i asigure un venit cît de cît decent. A fost angajată pe post de menajeră, la o familie înstărită din Madrid. Spaniolii s-au comportat corect cu tînăra, oferindu-i si prilejul de a petrece un concediu undeva pe malul oceanului. Alois Mărtinas a terminat Liceul Vasile Alecsandri din Săbăoani. După bacalaureat, si-a tot căutat loc de muncă, cît mai aproape de casă. Oferta nefiind prea grozavă, s-a gîndit să împrumute 1.500 de dolari si să aleagă calea zecilor de mii de români, aceea a străinătătii. A plecat în 2001, împreună cu prietena lui, Rodica Eva. Au găsit de lucru la Madrid, Alois în domeniul constructiilor, Rodica angajîndu-se ca menajeră.

Articol afisat de 1442 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective