Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primari neputinciosi în fata deseurilor

Sedintă la Prefectură ieri, ca urmare a alteia, de săptămîna trecută, de la Consiliul Judetean. În cursul zilei de miercuri, 18 martie, la sediul institutiei, prefectul Mihai Archip a avut o întîlnire cu sefii de la Agentia de Mediu, Garda de Mediu, Directia Silvică, Sistemul de Gospodărire a Apelor, primarul comunei Tasca si primarul comunei Săvinesti. În cadrul întîlnirii au fost discutate problemele ridicate de primari în cadrul sedintei Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă, care a avut loc în cursul săptămînii trecute, privind salubrizarea cursurilor de apă si curătenia localitătilor.
Primarul de Tasca a ridicat problema obstacolelor din material lemnos si PET-uri, care blochează cursul Bistritei în dreptul localitătii. „Primarii, prin programul adoptat săptămîna trecută, sînt obligati să debaraseze zonele de mizerii. Anul trecut am avut peste 500 de metri cubi de lemn depozitati în amonte de comună de către cei care exploatează material lemnos. Dacă vă gînditi că primăria are atîtia bani ca să mute sute de metri pătrati de lemn, apartinînd unui agent economic care face bani de pe urma lui, vă înselati. Si datorită acestor lemne apar inundatiile, iar primarii sînt scosi vinovati. Nu vine nimeni să atentioneze Apele Române sau Directia Silvică pentru asta. Noi sîntem obligati să urmărim cursurile de apă pe lungimea comunelor, desi nu avem dreptul să luăm nici o măsură. Iar dacă ne trebuie o masină de balast ca să punem pe un drum, trebuie musai să plătim. Cei de la Hidroelectrica mă anuntă noaptea, eventual de 3 ori, la intervale scurte, că măresc debitul la deversare. Si sar din pat, mă duc 12 kilometri la pîrîu, si supraveghez zona. Nu stiu dacă ar trebui să am grijă de bustenii de pe curs. Cred că e timpul să se inventeze o masinărie de strîns gunoaiele, eventual să se realizeze un fel de sită care să retină deseurile, să nu mai ajungă în albie“, a declarat primarul de Tasca, Alexandru Drăgan, la sedinta de zilele trecute.
Constantin Grigoriu, directorul Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Bistrita, a declarat că în ultimii ani, lacurile si apele curgătoare din judet au devenit adevărate depozite de deseuri. În 2008, Hidroelectrica a cheltuit peste 400.000 de lei pentru strîngerea bidoanelor din plastic de pe luciile de apă. Au fost strînse peste 93 de tone de astfel de deseuri si peste 1.271 de tone de lemne si resturi lemnoase.
În urma discutiilor de miercuri de la Prefectură s-a stabilit ca în comisiile de verificare a modului de îndeplinire a măsurilor din Planul de salubrizare adoptat la nivelul judetului, să facă parte si un reprezentant al Directiei Silvice, ca specialist, pentru a lua măsurile necesare de prevenire a blocării apei cu deseuri lemnoase. Totodată, i se va solicita societătii Hidroelectrica să realizeze un lant de busteni plutitori în zona Tasca pentru ca bidoanele din plastic să fie astfel retinute. Primarul de Săvinesti a prezentat la Prefectură problema legată de faptul că un brat al Bistritei ajunge la depozitul de deseuri din zonă si antrenează gunoaiele în aval. Pentru evitarea unei asemenea situatii s-a hotărît să fie luate măsuri care să ducă la dirijarea curentului apei pe mijlocul albiei din exploatări de balast.

Articol afisat de 1428 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective