Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PROFESORI SCOSI LA TABLĂ DE ELEVI

PROFESORI SCOSI LA TABLĂ DE ELEVI

• dascălii vor fi evaluati la sfîrsitul anului scolar si notati cu calificative - S, B, FB • de acest lucru se vor ocupa părintii, elevii, primarul sau consilierii locali • cît de subiectivi sau obiectivi sînt acestia rămîne de văzut • cei cu „foarte bine“ vor avea dreptul să-si negocieze salarii mai mari • evaluarea se face în functie de punctualitatea la ore, de adaptarea limbajului la mediul de provenientă si la nivelul cunostintelor elevilor, de respectarea drepturilor copilului, de modul de notare, contributia la promovarea scolii etc • sindicalistii nu-s încîntati de această variantă de apreciere a dascălilor •

Învătămîntul nemtean va fi răscolit din adîncuri odată cu o nouă prevedere a sefilor educatiei românesti, care tot experimentează aiurea de vreo 20 de ani. Dascălii vor fi urmăriti îndeaproape pe parcursul anului scolar, iar la final vor fi notati, pentru ca apoi să primească un calificativ pe baza căruia ar putea să ceară un salariu mai mare, la o negociere directă. Specialistii Ministerului Educatiei împreună cu sindicalistii si expertii Agentiei Române pentru Asigurarea Calitătii în Învătămîntul Preuniversitar au finalizat criteriile de performantă pe baza cărora va fi evaluată activitatea cadrelor didactice iar în functie de calificativul primit (S, B, FB), fiecare profesor îsi va putea ulterior renegocia salariul. Astfel, potrivit acestor criterii de performantă, toti profesorii vor fi analizati în patru etape: autoevaluarea, evaluarea colegilor, a directorului si stabilirea calificativului în cadrul Consiliului de Administratie al scolii. La această ultimă fază a evaluării participă membrii consiliului, care sînt părinti, profesori, elevi si reprezentanti ai comunitătii locale.
Potrivit celor convenite pînă în acest moment, testările nu se vor da doar pe hîrtie, ci si în fata Consiliului de Administratie, sub forma unui interviu, „în care se va completa si fisa finală de evaluare, prin medierea diferentelor existente între cele trei aprecieri. Pe baza dovezilor prezentate se va stabili calificativul final“, se arată în documentul final care se află pe masa ministrului Ecaterina Andronescu. Evaluările cuprind tot ce tine de viata de profesor, de la activitatea la oră si pînă la felul în care acesta apără imaginea institutiei si sînt concretizate în puncte.

Cum se va face notarea

Cel mai mare scor, de 30 de puncte, se va da pentru performanta profesorului de a-si realiza efectiv programa scolară. Adică evaluatorii vor verifica dacă profesorul este punctual la ore si dacă realizează întocmai si la timp activitătile planificate, dacă utilizează manualele si dacă le asigură elevilor cunostinte aplicabile în viata de zi cu zi. Va conta si dacă profesorul predă tinînd cont de „particularitătile geografice, demografice, etnice, economice, sociale si culturale ale comunitătii din care face parte scoala“, se precizează în document. Tot pentru acest domeniu de evaluare profesorul trebuie să-si adapteze limbajul la mediul de provenientă si la nivelul cunostintelor elevilor. Mai mult, va fi notat si dacă respectă prevederile legale privind drepturile copilului si ale omului. Profesorul va primi înca 20 de puncte dacă îsi notează corect elevii si dacă acestia sînt multumiti. Tot 20 de puncte primeste si dacă participă la cursuri de formare profesională sau dacă utilizează biblioteca si alte centre de documentare. Cîte 10 puncte va mai cîstiga pentru următoarele domenii: contributia la activitatea generală a scolii si la promovarea imaginii ei, realizarea de activităti extrascolare si dacă îsi proiectează eficient programa scolară.
Pentru a primi calificativul „foarte bine“, care reprezintă minimum nota 8, profesorului i se pun si conditii. Trebuie să primească această notă la cel putin patru domenii de performantă. Iar „satisfăcător“ va primi dacă este notat astfel la toate domeniile. Însă un profesor va primi „nesatisfăcător“ dacă acest calificativ este obtinut la cel putin un domeniu din cele sase. Evaluarea se va face după încheierea anului scolar, după care se vor lua si decizii pe baza ei.

Cum vor fi afectati profesorii de aceste calificative

Cel cu punctajul final de „nesatisfăcător“ va fi obligat să se înscrie „într-un program de formare adecvat pentru corectarea punctelor slabe identificate“, iar evaluarea se va repeta după un semestru. Pentru calificativul general „satisfăcător“, salariul va rămîne la nivelul anterior, pînă la următoarea evaluare. Obtinerea calificativelor generale „bine“ si „foarte bine“ va conduce la majorări salariale, care vor fi determinate prin negociere. Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din învătămînt (FSLI), la care sînt afiliati si dascălii nemteni, spun că deocamdată nu se stie cum se va face negocierea, nici cu cine. „Aceste criterii au fost gîndite mergîndu-se pe ideea descentralizării. Vom vedea cum se va prinde si în legea salarizării unice a bugetarilor, dacă vor fi procente din venit sau altfel“. Alti sindicalisti sustin ideea existentei unui salariu de bază la care se adaugă o parte de venit calculată în functie de performantă.

Primarul, mai important decît inspectorul scolar general

Dacă planurile sefilor învătămîntului românesc vor deveni literă de lege, atunci dascălii vor trebui să se comporte ca si „cu oul rosu“ cu primarii si consilierii locali, întrucît de părerea lor va depinde viitorul lor. „Această evaluare se vrea a se realiza în contextul descentralizării, dar pe modelul din tările occidentale, ceea ce nu e cazul la noi. La descentralizare, directorul va fi ales de primar, si atunci există o logică în această vointă a ministerului. Dar problema este cu primarii care nu au pregătirea necesară ca să evalueze un cadru didactic. Nu vreau să generalizez, dar sînt unii care nu au atîtea studii cît să poată întelege cum functionează scoala. Sînt si primari care fac echipă cu directorul. Desigur, scoala oferă niste servicii comunitătii si comunitatea ar trebui să fie implicată, dar depinde de cît de multă influentă va avea. De cît de obiectivă sau subiectivă va fi evaluarea primarilor si a consilierilor locali. Si desigur, si a celorlalti implicati în acest act“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al FSLI Neamt. Cam la fel se văd lucrurile si la ISJ. „Calificativele care se vor acorda ar putea isca enorm de multe discutii si situatii neplăcute. Trebuie discutate foarte atent si corect toate situatiile si depinde de abilitatea celor care le acordă“, a declarat inspectorul general adjunct Grigorută Oniciuc.

Articol afisat de 1882 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de gyovy la data 20.03.2009 14:59
Sa ne fereasca Dumnezeu! Bine ca am terminat scoala inainte de aceasta "evaluare".La mintea pe care o aveam atunci,aacum eram un mare prost,pentru ca as fi dat nesatisfacator la toti profesorii exigenti si F.B. la cei cu care putem sa fac ce vreau eu.
Este foarte clar ca acesti idioti care ne conduc,vor sa distruga absolut tot ce tine de valoare.Bunul simt si buna crestere,sunt deja la cele mai mici cote.Odata cu aceste masuri,e clar ca ele se vor prabusi.Nu va mai fi necesar sa se mituiasca profesorii,pentru ca ei vor fi foarte usor santajati,cu acordarea acestor calificative.Este de ajuns ca un prost smecher,sa influenteze o clasa intrega,pentru ca acea clasa sa stabileasca un calificativ prost,pentru un profesor sau mai multi.Pana acum,ma mai indoiam de zvonurile,conform carora,exista un plan bine stabilit,de indobitocire a acestui popor.Acum sunt convins de existenta lui.Daca si aceste lucruri vor deveni realitate,nu ne mai ramane decat sa punem mana pe par.Se merge prea departe.Asa ceva este de neconceput.Cum ar putea unul,provenit dintr-o familie de joasa speta,impreuna cu mai multi ca el,sa dea calificativ unui profesor?Cum va putea un parinte alcoolic si care n-a facut decat vreo doua clase,sa clifice un profesor?
Adăugat de gyovy la data 20.03.2009 15:20
----------
Cum se va face evaluarea in cadrul consiliului local?Crede cineva ca acolo sunt doar baieti cu studii superioare?Nici vorba.Am avut ocazia sa sustin intr-o comuna,intr-o sedinta a consiliului local,cauza unei gradinite de acolo si nu mi-a venit sa cred,ca acolo sunt oameni,in proportie de 80%,de-a dreptul prosti.Dar nu prosti.Ai dracului de prosti.Oameni,care nu stiu nici macar punctele cardinale.Oameni,care nu stiu sa vorbeasca si sa scrie corect in limba romana.Oameni,care cred ca dezbaterile in ceea ce priveste educatia,sunt pierderi de timp.Pare greu de crezut,dar lucrurile stau chiar mult mai rau,in ceea ce priveste pe cei ce vor acorda "note de trecere" profesorilor si invatatorilor.Este de ajuns sa priviti o emisiune TV si sa urmariti cum sunt scrise mesajele de pe"burtiera",sau modul in care se exprima chiar si parlamentarii,ca sa vedeti ca ca ducem o crunta lipsa de educatie generala,dar si lingvistica.
Adăugat de gyovy la data 20.03.2009 15:42
----------
Ceea ce se incearca acum sa se faca,este una din loviturile de gratie date acestui neam.Unde s-a mai pomenit,ca elevii sa dea note de trecere profesorilor si invatatorilor,decat in mintea unor dobitoci.Pana unde se poate merge?Cat mai puteti suporta fratilor? Niciodata nu a fost asa crunt lovita,tagma mintilor luminate.Chiar daca nu sunt mediatizati,99% din dragii nostri profesori,fosti sau actuali,sunt adevarate redute de cultura.Vor accepta ei marsavia asta?Vor accepta ei sa fie asa de injositi? Nu cred.S-ar putea ca cineva sa se joace prea mult cu focul si sa se arda.Dar sa se arda tare.Rau de tot.Nu sunt din randul dascalilor,dar sunt cu totul alaturi de ei.Daca vrea cineva sa initiem un protest,cel putin la nivel local,poate sa-mi trimita un mesaj "privat" dand clic pe pseudonimul meu.Daca nu ne mobilizam,vom fi asimilati de nulitati.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective