Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Obuz sudat - explozie fatalã

Obuz sudat - explozie fatalã

• un tînãr de 28 de ani a sãrit în aer în curtea socrului din Bârgãoani • acesta a vrut sã sudeze o teavã de un obuz pentru a-si face un tasator • sãtenii le-au spus pirotehnistilor cã obiecte ca cele care l-au ucis pe tînãr, sînt folosite de mai multi dintre ei • la un vecin al victimei a mai fost descoperit o jumãtate de obuz, folosit la ascutitul coasei •

De o cruntã moarte a avut parte un tînãr în vîrstã de 28 de ani, din Piatra Neamt, care s-a gîndit sîmbãtã, 28 martie, sã sudeze o „coadã“ la un proiectil de rãzboi, pentru a-si face o unealtã numai bunã la tasat pãmîntul. Florin Tutuianu a mers la rude, în comuna Bârgãoani, acesta încercînd sã-si arate mãiestria de sudor, prin alipirea unei tevi de capãtul care continea capsa detonatoare a piesei de munitie. Cel mai probabil, victima a fost înselatã de faptul cã piesa metalicã era în stare avansatã de ruginire si, aparent, era inofensivã. Explozia bombei de dimensiuni destul de mari l-a spulberat. La fata locului, anchetatorii au avut parte de o scenã de cosmar; cadavrul tînãrului prezenta mai multe arsuri, amputatie picior stîng si gambã stangã, evisceratie abdominalã si multiple arsuri. Politistii si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) „Petrodava“ Neamt nu au gãsit indicii care sã arate altceva decît vina lui Florin Tutuianu. La fata locului au ajuns inclusiv echipe de criminalisti, în jurul orei 16.40, cînd s-a înregistrat nenorocirea. „Postul de Politie Bârgãoani a fost sesizat despre faptul cã victima a decedat, la locuinta socrului sãu din localitate, în urma unei explozii. Prin cercetãrile efectuate colegii nostri au stabilit cã tînãrul se afla în curtea socrului, unde a încercat sã sudeze un dispozitiv din fier, pentru a-l folosi la tasarea pãmîntului. Necunoscînd faptul cã bucata de metal pe care încerca sã o sudeze era un proiectil, în contact cu electrodul s-a produs deflagratia. ÃŽn urma exploziei, tînãrul a decedat pe loc. Ulterior, cadavrul acestuia a fost transportat la Serviciul de Medicinã Legalã Neamt, în vederea efectuãrii necropsiei“, a declarat inspector Cãtãlina Bãdeanu, ofiter de presã al Politiei Neamt. Pirotehnistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Petrodava s-au deplasat la fata locului, demarînd o anchetã pentru a afla de unde avea tînãrul proiectilul. Cercetãrile aveau sã scoatã la ivealã un lucru de o gravitate extremã, si anume cã respectivul proiectil fusese folosit ani buni în gospodãria respectivã, mai ales la „bãtutul coasei“. Mai multi sãteni le-au spus pirotehnistilor cã în localitate sînt persoane care folosesc proiectile pe post de unelte.

Socrul a scãpat cu viatã

Imediat, un echipaj de la ISU a plecat prin sat pentru a-i identifica pe cei care folosesc astfel de dispozitive mortale. ÃŽn momentul în care s-au trezit cu angajatii ISU la poartã, oamenii nu au mai recunoscut. A existat o exceptie. La un vecin de-al victimei, pirotehnistii au gãsit o jumãtate de proiectil, ce era folosit pe post de nicovalã. „Socrul victimei a declarat cã avea proiectilul de mai mult timp si cã-l folosea atunci cînd ascutea coasa. Ei au crezut cã nu existã nici un pericol, pentru cã proiectilul nu avea focosul înfiletat. Corpul era însã plin cu trotil, iar în momentul în care s-a încercat sudarea lui a explodat. Evenimentul s-a produs în momentul în care Florin T. a încercat sã-l foloseascã în gospodãrie, executînd o lucrare de sudurã, arcul electric determinînd explozia elementului de munitie“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.
Tragedia putea fi mult mai mare, socrul tînãrului scãpînd ca prin minune. Bãrbatul si-a ajutat ginerele sã fixeze teava care urma sã fie sudatã de proiectil, dupã care s-a retras pentru a-si feri ochii de flamã. Omul se afla la aproximativ 20 de metri atunci cînd a avut loc deflagratia. De mentionat cã, dupã cum afirmã specialistii în protectie civilã, tînãrul a procedat exact cum nu trebuia în situatia de fatã, acesta trebuind sã nu se hazardeze în manipularea obuzului. De altfel, cazul acestuia nu a fost singular în municipiul Roman si zona limitrofã. Reamintim cã anul trecut, un „cãutãtor“ de fier vechi a gãsit un proiectil pe malul Moldovei si l-a cãrat la piatã cu propria cãrutã, punînd în pericol sute de persoane. Un alt sãtean, din comuna Tãmãseni, care a gãsit o bombã în timp ce îsi lucra o grãdinã în judetul Bacãu, a bãgat proiectilul în sacosã si l-a dus acasã cu autobuzul, dupã care l-a predat la Politie. Un gest similar a fãcut si primarul de Dulcesti, care, semnalat de cîtiva lucrãtori ce sãpau un sant, despre descoperirea unui proiectil, l-a pus în masinã si l-a dus, de asemenea, acasã, dupã care a anuntat oamenii legii.
Colonelul Ioan Niticã, seful ISU Neamt, a mentionat cã, anual, în tarã, mãcar cîte o persoanã mai cade victimã fostelor rãzboaie, din cauza nesocotirii mãsurilor preventive ce trebuie aplicate în cazul gãsirii unor bombe. De altfel, în ultimii 10 ani, în Neamt au murit patru persoane din cauza exploziilor accidentale sau provocate ale unor proiectile de rãzboi. Ultima tragedie a avut loc acum cinci ani, culmea, tot în luna martie, în comuna Farcasa, unde un bãrbat care a gãsit o grenadã a vrut sã vadã dacã functioneazã. Si... a functionat. Specialistii ISU Piatra Neamt recomandã, mai ales în aceastã perioadã, în care lucrãrile agricole sînt în toi, persoanelor care gãsesc „vestigii“ ale rãzboaielor mondiale, sã nu întreprindã nici un gest, nici mãcar în sensul de a muta proiectilele.

Articol afisat de 2662 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU; D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective