Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Aprilie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PASTE STROPIT CU ALCOOL SI... SÃŽNGE

PASTE STROPIT CU ALCOOL SI... SÃŽNGE

• în zilele de Paste, sute de nemteni au ajuns la urgentã în stare gravã de la prea multã mîncare si bãuturã • tinerii au ajuns la spital preponderent din cauza alcoolului iar adultii si bãtrînii din cauza mîncãrurilor grele • la Ambulanta Roman au fost 160 de solicitãri, cele mai multe din partea celor agresati sau bãuti • medicii orelisti romascani au rãmas fãrã atã chirurgicalã si mese, din cauza avalansei de fracturi de piramidã nazalã •

ÃŽn ciuda tuturor recomandãrilor medicilor dar si a bunului simt, nemtenii nu s-au putut abtine si anul acesta sã nu dea iama în ouã rosii, cozonaci, drob sau fripturã de miel dar, mai ales printre sticlele cu bãuturã, ajungînd în numãr foarte mare la sectiile de primiri urgentã ale spitalelor. ÃŽn zilele de dinaintea sãrbãtorilor, cadrele medicale de la Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Judetean au avut ceva mai putine solicitãri, medicii spunînd cã era doar „linistea“ de dinaintea furtunii. Si faptele au dovedit cã nu s-au înselat. Asa se face cã, începînd de sîmbãtã seara, de pe la ora 18-19, nemtenii au început sã aparã la UPU în numãr mare semn cã unii nu s-au mai abtinut si au început masa de Paste în avans. Noaptea de ÃŽnviere a fost una cu adevãrat extrem de grea pentru cadrele medicale, fiind nevoite sã consulte peste 100 de bolnavi, unii în stare gravã. Cele mai multe cazuri ce au necesitat îngrijiri au fost problemele digestive de orice fel precum colicile biliare, indigestiile, durerile de stomac, hemoragiile digestive etc, toate cauzate de alimentatia în exces. Din pãcate, erau printre pacienti foarte multe persoane care sufereau de boli cronice sau cardiace iar mîncarea grea, consumul de alcool dar si oboseala acumulatã în zilele de dinaintea sãrbãtorilor au dus la acutizarea si agravarea simptomelor. Majoritatea celor cu probleme digestive erau persoane mature sau bãtrîni. ÃŽn schimb, tinerii, unii dintre ei chiar de 16-17 ani, au lãsat-o mai moale cu mîncarea dar au compensat cu alcoolul, pînã la urmã ajungînd la UPU în comã sau aproape de aceastã stare. „Noaptea de ÃŽnviere a fost una extrem de solicitantã, pacientii venind în numãr foarte mare cu probleme de sãnãtate foarte grave. ÃŽn afara problemelor digestive si a consumului exagerat de alcool au mai fost si douã cazuri de stop cardio-respirator precum si multe traumatisme ceea ce a fãcut sã nu avem timpi morti absolut deloc. Abia spre dimineatã s-au mai linistit lucrurile dar n-a tinut mult aceastã stare. ÃŽn jurul orei 10, în prima zi de Paste, au ajuns din nou la urgentã foarte multi pacienti, cu probleme similare si situatia a rãmas la fel pînã marti spre prînz, cînd lucrurile au intrat oarecum în normal“, a precizat doctorul Cristian Pãsãlãu, seful Unitãtii de Primire a Urgentelor Neamt. ÃŽn cele trei zile de Paste, media consultatiilor acordate de medicii din Piatra Neamt s-a apropiat de 150 de cazuri în 24 de ore, ceea ce reprezintã aproape o triplare a numãrului de pacienti care ajung într-o zi obisnuitã la UPU.

Activitate non-stop la Ambulantã

Personalul de la Statia de Ambulantã Roman au rãspuns unui numãr de 160 de solicitãri, începînd din noaptea de ÃŽnviere pînã a treia zi de Paste, dupã amiazã. Cele mai multe apeluri au fost fãcute pe 19 si 20 aprilie, din cauza agresiunilor si a consumului exagerat de alcool. Doctor Claudia Dumitrasc, medic coordonator în cadrul Statiei de Ambulantã Roman a declarat cã, în prima zi de Paste, agresiunile au ocupat primul loc, în rîndul solicitãrilor, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane tinere cu vîrsta cuprinsã între 20-30 de ani. „ Din noaptea ÃŽnvierii Domnului, pînã a treia zi de Paste, la ora 13, au fost înregistrate 160 de apeluri în cadrul Statiei de Ambulantã Roman. Este un numãr foarte mare de apeluri în mai putin de 72 de ore. Dintre aceste solicitãri, peste jumãtate au fost înregistrate pentru agresiuni si etilism. Romascanii au mai solicitat interventia cadrelor medicale de la salvare pentru afectiuni cronice, cãzãturi si sindroame febrile la copii. Din sfera afectiunilor digestive, cele mai multe s-au înregistrat începînd cu a doua zi de Paste cînd pacientii au reînceput sã resimtã efectele exceselor alimentare, mai ales în cazul celor care au tinut tot postul Pastelui. Cu sigurantã si în zilele urmãtoare ne vom confrunta cu un numãr crescut de afectiuni digestive cauzat de festinurile culinare“, a declarat doctor Claudia Dumitrasc.

„N-a mai curs de multã vreme atîta sînge“

Numãrul mare de agresiuni au dat bãtãi de cap medicilor de la Spitalul Municipal de Urgentã care s-au confruntat cu o avalansã de cazuri de traumatisme cranio-faciale, începînd din Vinerea Mare. Centrul de Primiri Urgente a fost ticsit de victime ale agresiunilor si a cãzãturilor, generate de consumul excesiv de alcool. Potrivit precizãrilor fãcute de medicul Rãzvan Hotãranu, zilele de Paste de anul acesta au fost printre cele mai aglomerate, din ultimii nouã ani. „Nu ne-am mai confruntat de multi ani cu un numãr atît de mare de prezentãri la CPU, cu ocazia sãrbãtorilor pascale. Consumul de alcool a fost cel care a generat numãrul mare de bãtãi, cãzãturi din cãrute si de pe biciclete. Nu s-a mai înregistrat de multã vreme un numãr atît de mare de traumatisme cranio-faciale, cu sîngerãri atît de mari. S-au înregistrat sapte cazuri de fracturi de piramidã nazalã, opt cazuri de epistaxis, produse în urma agresiunilor si a cãzãturilor pe fondul exceselor bachice. La acestea s-au adãugat fracturi de etmoid si douã cazuri de fracturã de mandibulã care au necesitat transportul pacientilor la Clinica Oro-Maxilo-Facialã Iasi. S-au bãtut ca nebunii, cu bîte, cu sticle. N-a mai curs de multã vreme atîta sînge. La un moment dat am apelat la medicii chirurgi, pentru cã am epuizat mesele si ata chirurgicalã din Sectia ORL. Am rãmas fãrã unguente, necesare în tratamentul plãgilor faciale. A fost urgie. A doua zi de Paste am suturat plãgi pînã la ora 1.30 noaptea“, a declarat medicul orelist Rãzvan Hotãranu. Petru B., de 30 de ani, din Bãlusesti, a fost adus la Spitalul Roman, în noaptea de 20/21 aprilie, la scurt timp dupã miezul noptii, cu policontuzii, în urma loviturilor administrate de cãtre... sora sa. Potrivit precizãrilor fãcute de cadrele medicale, tînãrul este oligofren si este agresat în repetate rînduri de cãtre rude. Marti, 21 aprilie, la ora cinci dimineata, la CPU a fost adus si Cristi M., în vîrstã de 23 de ani, din Roman, care a fost diagnosticat cu traumatism cranio-facial. Acesta a relatat medicilor cã a fost agresat în propria locuintã de persoane pe care le cunostea.

Articol afisat de 1714 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective