Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃNÃTATEA PE DUCÃ

SÃNÃTATEA PE DUCÃ

• consumul de medicamente în farmacii s-a dublat • banii pentru medicamente alocati anului 2009 mai ajung pentru maximum 3 luni • de asemenea, banii spitalelor mai ajung pînã cel tîrziu la finalul lunii august • în acelasi timp, datoriile spitalelor din judet depãsesc 260 de miliarde de lei vechi •

Sãnãtatea nemteanã pare a fi grav bolnavã, dacã nu este chiar cu un picior în groapã iar cei care vor avea cel mai mult de pierdut de pe urma aceste stãri sînt bolnavii. Mai marii sãnãtãtii si-au schimbat pãrerea referitor la bugetul alocat acestui domeniu pentru anul 2009. Dacã luna trecutã bugetul era considerat modest dar rezonabil, acum este vãzut drept unul absolut insuficient care nu va mai acoperi nici cheltuielile pe urmãtoarele 3-4 luni. Mai exact, Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt este mai mult decît îngrijoratã de faptul cã fondurile alocate pentru decontarea medicamentelor compensate sau gratuite nu vor mai ajunge decît pentru maximum trei luni, întrucît consumul a crescut spectaculos în ultimele luni, depãsind toate previziunile fãcute pentru acest an. Datele centralizate de CJAS pe baza retetelor care au fost decontate în primele trei luni ale acestui an au arãtat cã medicii de familie au prescris lunar medicamente de zeci de miliarde de lei, consumul fiind aproape dublu fatã de anul trecut. ÃŽn lunile ianuarie si februarie 2009 Casa a decontat medicamente de peste 62 miliarde vechi lunar iar în martie, consumul a crescut, ajungînd la 72 miliarde, mai mult decît dublu fatã de aceeasi lunã a anului trecut cînd au fost eliberate medicamente de 35 miliarde. „Sîntem mai mult decît îngrijorati de faptul cã a crescut consumul de medicamente iar dacã vom continua în acest ritm, banii alocati prin buget pentru acest lucru nu vor mai ajunge decît pentru maximum trei luni. ÃŽn martie, de exemplu, consumul de medicamente a fost dublu fatã de aceeasi lunã a anului trecut si nu stim exact care ar fi explicatia. Unele motive ar putea fi faptul cã cã în martie au fost foarte multe viroze si probabil s-au prescris foarte multe medicamente dar si faptul cã au fost acceptati în programele nationale de sãnãtate mai multi bolnavi si de aceea a crescut valoarea medicatiei prescrisã. Pentru a vedea exact de ce au fost consumuri atît de mari, zilele urmãtoare vom începe controale la medicii de familie pentru a vedea dacã retetele prescrise sînt în regulã“, a precizat economist Gabriela Zamfir, presedintele CJAS Neamt.

„Toate astea ni se trag de la un «Gîg㻓

Medicii de familie se simt ofensati de lipsa de încredere a Casei referitoare la o eventualã prescriere fãrã temei a mai multor medicamente decît era necesar. De aceea ei se aratã dispusi sã punã la dispozitia Casei carnetele de retete pentru ca inspectorii sã verifice filã cu filã pentru a vedea cã nimeni nu a prescris medicamente aiurea. „Toatã povestea asta cu controlul ni se trage de la un «Gîgã», cã altfel nu pot sã-i spun. Directorul Casei de la Suceava a declarat public cã bolnavii cronici, dupã 4-5 luni de tratament ar cam trebui sã se vindece si sã nu le mai prescriem medicamente. Aceastã declaratie este cel putin inconstientã întrucît dupã cum bine se stie o boalã cronicã rareori se vindecã, pacientul avînd nevoie de cele mai multe ori toatã viata de medicatie. Or, dacã nouã ni se cere sã nu mai prescriem medicamente cronicilor dupã o perioadã nu înseamnã decît sã condamnãm la moarte pacientii. Pe de altã parte, cresterea consumului s-a datorat si faptului cã multi bolnavi, de teamã cã nu mai apucã medicamente luna viitoare, au solicita retete pentru douã trei luni si de aceea consumul s-a dublat. Casa n-are decît sã vinã în control. Ba mai mult, chiar îi poftest pe cei de acolo sã vinã sã verifice filã cu filã carnetele de retete pentru a vedea cã nici un medic de familie nu este inconstient si nu prescrie medicamente aiurea, de dragul de a prescrie“, a precizat doctor Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

Si spitalele sînt cu un picior în groapã

Dacã banii pentru medicamente mai ajung maximum trei luni, nici spitalele din judet nu o duc mai bine, la ele perioada de gratie fiind cam de patru luni. Casa de Asigurãri de Sãnãtate a fãcut o evaluare a fondurilor alocate unitãtilor sanitare cu paturi si a consumurilor din lunile ce au trecut de la începutul anului si a ajuns la concluzia cã fondurile mai acoperã cheltuielile pînã cel tîrziu în august. Dupã aceea, Dumnezeu cu mila! „Banii nu sînt suficienti pentru nici unul dintre spitalele din judet. Astfel, dupã analizele efectuate am concluzionat cã spitalele din Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov mai au bani doar pînã la sfîrsitul lunii august iar cel de la Bisericani pînã în septembrie. Ambulanta stã deocamdatã cel mai bine, banii ajungînd acolo pînã la sfîrsitul lunii octombrie. Noi sperãm ca dupã aceste date sã primim fonduri din rezerva pe care o constituie la început de an Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. Dacã nu, nu stiu ce se va întîmpla, “a adãugat presedinta CJAS Neamt, Gabriela Zamfir. Terminarea banilor pentru un spital înseamnã cã angajatii nu-si vor mai putea lua lefurile dar si, lucrul cel mai grav, imposibilitatea de a achizitiona materiale si medicamente necesare functionãrii unitãtii. Cu alte cuvinte, pacientii care vor merge la spital spre sfîrsitul anului riscã sã meargã de acasã cu sacosica de medicamente dar si cu mîncarea la pachet. Cu toate acestea, conducerea Spitalului Judetean nu este prea îngrijoratã, sustinînd cã o astfel de situatie nu este fãrã precedent. „Nu este pentru prima datã cînd se întîmplã asa ceva si de fiecare datã s-a gãsit o rezolvare. Cert este cã anul acesta este recesiune economicã, este o perioadã de austeritate dar cert este cã fonduri avem pînã la începutul lui septembrie. Vom vedea ce va mai fi dupã aceea“, a declarat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Judetean. Culmea este cã în afara cheltuielilor curente, spitalele nemtene trebuie sã mai si achite datorii restante, unele chiar de anul trecut, în valoare totalã de peste 260 de miliarde de lei.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective