Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Izbîndã pentru dascãlii de peste trei decenii la catedrã

sindicatul a obtinut o sentintã favorabilã la Tribunalul Judetean, în baza cãreia trebuie sã se facã o corecturã la salarii • Consiliul Judetean poate schimba situatia, dacã va contesta sentinta •

1.786 de cadre didactice din judetul Neamt au motiv de bucurie zilele acestea, întrucît liderii de sindicat pe care i-au învestit sã îi reprezinte si sã le sustinã interesele au obtinut o sentintã de la Tribunalul Judetean Neamt, în baza cãreia vor beneficia de o recalculare a salariului pe ultimii patru ani. Nu este exclus ca bucuria sã le fie de scurtã duratã, întrucît mai urmeazã o perioadã în care Consiliul Judetean Neamt, pîrît în proces, sã depunã contestatie si procesul sã se reia la Curtea de Apel Bacãu. Liderii de sindicat ai Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt se declarã optimisti si în cazul în care procesul nu este încã la final, întrucît colegii lor din tarã au trecut prin situatii similare si ultima sentintã a fost tot de partea lor. „Pe fond, la Piatra Neamt, la Tribunalul Judetean, am cîstigat procesul care urmãreste aplicarea corectã a transelor de vechime pentru cadrele didactice cu mai bine de 30 de ani vechime. Acum se poate depune recurs din partea Consiliului Judetean Neamt. Dacã va face acest demers, atunci procesul va ajunge la Curtea de Apel Bacãu. Dacã nu va fi interesat de continuarea procesului, atunci sentinta actualã va deveni definitivã si irevocabilã si o vom transforma în somatie, pentru a fi pusã în aplicare“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt, filiala Neamt.

Restantele de încasat diferã de la caz la caz

Procesul privind aplicarea corectã a transelor de vechime se referã la cadrele didactice care au peste trei decenii de vechime la catedrã - 30, 35, 40 si chiar 45 de ani, cãrora ar fi trebuit sã li se calculeze salariile conform unui alt articol decît cel invocat. Acestor cadre didactice ar fi trebuit sã li se calculeze salariile avîndu-se în vedere o transã superioadã de vechime (1/25 din transa anterioarã), lucru care în judetul Neamt nu s-a întîmplat. Asta înseamnã cã pentru toti cei în cauzã salariile au fost calculate eronat. „Toate transele de vechime în cazul colegilor care au peste 30 de ani la catedrã sînt gresit aplicate. Din acest motiv am deschis proces. Este vorba de peste 1.700 de cadre didactice care au pierdut la salariu. ÃŽn toatã tara, procesul privind aplicarea corectã a transelor de vechime a fost cîstigat, motiv pentru care sîntem optimisti si credem cã si dascãlii nemteni vor beneficia de drepturile lor. Am chemat în instantã unitãtile scolare în care îsi desfãsoarã activitatea colegi de-ai nostri cu peste 30 de ani vechime, consiliile locale prin care vin banii pentru dascãlii respectivi si Consiliul Judetean Neamt. Am plecat cu un singur proces, pentru ca ulterior sã se disjungã si sã ajungem la 148. Important este cã am înregistrat victorie în toate cele 148 de cazuri. Ca sume care vor fi înapoiate dascãlilor nu ne putem pronunta acum. La fiecare scoalã, cadrele didactice sînt pe grila de 30 de ani vechime, 35, 40, 45 de ani vechime. Abia dupã calcule pe fiecare caz în parte se va sti despre cîti bani e vorba si vom avea o imagine asupra sumei totale la nivel de judet“, a mai spus Gabriela Grigore.
În procesul acesta au fost implicate 81 de consilii locale si 148 de scoli din judet, iar de partea cealaltã au fost interesele a 1.786 de cadre didactice. O altã victorie de care s-au bucurat multi dintre cei 1.786 de dascãli a fost în procesul care a urmãrit acordarea unei plãti suplimentare la salariu pentru educatoarele si învãtãtorii cu peste 25 de ani vechime si gradul didactic întîi. Acestia, conform legislatiei în vigoare, trebuie sã beneficieze de o normã didacticã mai scurtã cu douã ore. Cum însã tot ei au asigurat activitatea si în cele douã ore, s-a impus o recalculare, pe ultimii trei ani pentru cã asa s-a convenit, a contravalorii acestei prestatii. Asa se face cã 869 de învãtãtori si educatoare care îndeplineau cele douã conditii au împãrtit în urmã cu circa un an suma de 27,5 miliarde de lei vechi. Sumele nu au fost egale.

Articol afisat de 1902 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective