Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2009
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
O ZI LA BUL├U

O ZI LA BUL´┐ŻU

• detinutii din arestul Politiei Neamt au destule drepturi chiar dac´┐Ż-s dup´┐Ż gratii • din meniul zilnic nu lipseste carnea, norma de hran´┐Ż fiind de 6 lei pe zi • ´┐Żn timpul liber arestatii au la dispozitie bibliotec´┐Ż, ziare, pot dormi si efectua plimb´┐Żri • au si dreptul s´┐Ż fac´┐Ż diverse cump´┐Żr´┐Żturi lunare • ´┐Żn primele patru luni ale acestui an serviciile prestate de IJP pentru detinuti au costat 210 milioane de lei vechi •

Multi dintre noi tindem s´┐Ż credem c´┐Ż cei care ajung ´┐Żn arest au o viat´┐Ż de cosmar. Si se poate spune si asa, dac´┐Ż ne g´┐Żndim c´┐Ż nimeni nu-si doreste s´┐Ż stea nici m´┐Żcar un minut acolo, despre libertate spun´┐Żndu-se c´┐Ż o pretuiesti la adev´┐Żrata valoare doar dup´┐Ż ce n-o mai ai. Analiz´┐Żnd ´┐Żns´┐Ż situatia la rece se poate spune c´┐Ż detinutii din ziua de azi au parte de un tratament nesperat nu cu multi ani ´┐Żn urm´┐Ż. Doar c´┐Ż trebuie s´┐Ż respecte un program strict, cazon, cu reguli bine stabilite. Se poate spune c´┐Ż si l-au „dorit“ de vreme ce au ajuns dup´┐Ż gratii, pentru c´┐Ż au stiut ce riscuri ´┐Żsi asum´┐Ż c´┐Żnd ´┐Żn libertate au fost „zmei“. Cele 19 persoane, c´┐Żte se aflau la sf´┐Żrsitul s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnii trecute ´┐Żn arestul politiei Neamt, beneficiaz´┐Ż de mas´┐Ż, asistent´┐Ż medical´┐Ż, ap´┐Ż cald´┐Ż, c´┐Żldur´┐Ż, repaos, plimbare zilnic´┐Ż, pachete, etc. Pentru parte din aceste servicii, Inspectoratul Judetean de Politie a cheltuit, ´┐Żn primele patru luni ale acestui an, 20.981 de lei. Ratia zilnic´┐Ż a unui detinut este de 6 lei. ´┐Żn schimbul acestor bani, ei primesc trei mese pe zi. Meniul este variat si difer´┐Ż de la o zi la alta. Dimineata: p´┐Żine cu telemea/marmelad´┐Ż/unt. La pr´┐Żnz, obligatoriu o mas´┐Ż cald´┐Ż format´┐Ż din ciorb´┐Ż - felul ´┐Żnt´┐Żi (nu este obligatoriu s´┐Ż contin´┐Ż carne), iar felul doi trebuie s´┐Ż fie obligatoriu cu carne (ostropel, pilaf, tocanit´┐Ż de cartofi, etc). Seara, detinutii primesc doar un singur fel de m´┐Żncare, ´┐Żns´┐Ż trebuie s´┐Ż fie obligatoriu cu carne (paste f´┐Żinoase, pl´┐Żcint´┐Ż cu carne, etc). Trebuie spus c´┐Ż m´┐Żncarea este g´┐Żtit´┐Ż de un buc´┐Żtar care se ocup´┐Ż special de acest lucru. La nici o mas´┐Ż nu li se serveste desert, ´┐Żns´┐Ż beneficiaz´┐Ż de suplimente ´┐Żn perioada s´┐Żrb´┐Żtorilor religioase. „´┐Żn functie de posibilit´┐Żti, ei primesc ou´┐Ż rosii, cozonac, friptur´┐Ż, fructe. De asemenea, ´┐Żn fiecare vineri, ´┐Żntre orele 9-13, pot primi pachete si au vorbitor. Au la dispozitie aproximativ 30 de minute, ´┐Żns´┐Ż acest lucru se face numai cu acceptul procurorului“, a declarat inspectorul principal C´┐Żt´┐Żlina B´┐Żdeanu, purt´┐Żtorul de cuv´┐Żnt al Politiei Neamt.

Cump´┐Żr´┐Żturi si arest suprateran

Detinutii la care nu vin rudele cu pachet, au dreptul la cump´┐Żr´┐Żturi. Acestea se fac pe baz´┐Ż de cerere de c´┐Żtre personalul din arest. „Fac o cerere si o ´┐Żnainteaz´┐Ż sefilor arestului. Ulterior, politistii merg la magazin si fac cump´┐Żr´┐Żturile solicitate. ´┐Żntr-o lun´┐Ż nu au voie s´┐Ż fac´┐Ż cump´┐Żr´┐Żturi dec´┐Żt ´┐Żn valoare de jum´┐Żtate din salariul mediu brut pe economie“, a completat inspectorul C´┐Żt´┐Żlina B´┐Żdeanu. Toti cei care trec prin arest beneficiaz´┐Ż de asistent´┐Ż medical´┐Ż si ´┐Żngrijire medical´┐Ż ori de c´┐Żte ori este nevoie. Pentru probleme medicale deosebite, ei pot ajunge pentru consultatii la policlinic´┐Ż sau la spital. ´┐Żn fiecare zi, conform programului, fiecare detinut se poate b´┐Żrbieri si sp´┐Żla. Timpul liber si-l ´┐Żmpart ´┐Żntre somn, citit si plimb´┐Żri ´┐Żn spatiul special amenajat. Maxim dou´┐Ż ore de miscare ´┐Żntr-un spatiu prev´┐Żzut cu o plas´┐Ż de protectie. Ei mai au la dispozitie o bibliotec´┐Ż dotat´┐Ż cu sute de c´┐Żrti. Pot citi beletristic´┐Ż, c´┐Żrti politiste sau religioase. Iar ´┐Żn colectia arestului s´┐Żnt titluri care mai pot ´┐Żnl´┐Żtura din monotonia detentiei: „Aventurile bravului soldat Svejk“, „Voievodul tiganilor“, „Poveste cu roboti“, „Dragul meu Sherlock Holmes“, Mostenirea familiei Guldenburg“, „Marea de culoarea vinului“, „Calea c´┐Żtre Hristos“, si multe altele. Si, nu trebuie uitat c´┐Ż fiecare detinut are dreptul s´┐Ż dea un telefon pe s´┐Żpt´┐Żm´┐Żn´┐Ż. ´┐Żn acest sens, compania de telefonie a montat un aparat cu cartel´┐Ż chiar ´┐Żn incinta arestului. Intrarea Rom´┐Żniei ´┐Żn Uniunea European´┐Ż ne oblig´┐Ż s´┐Ż asigur´┐Żm conditii mult mai bune celor care ajung dup´┐Ż gratii. Astfel, Inspectoratul Judetean de Politie Neamt urmeaz´┐Ż s´┐Ż demareze lucr´┐Żrile pentru construirea unui arest suprateran, asa cum prev´┐Żd normele europene. Deocamdat´┐Ż, proiectul se afl´┐Ż ´┐Żn stand-by din cauza lipsei fondurilor. „Toti cei care ajung ´┐Żn arestul politiei, beneficiaz´┐Ż de toate drepturile, conform legii ´┐Żn vigoare. Asa cum Uniunea European´┐Ż a solicitat, urmeaz´┐Ż ca si la Piatra Neamt s´┐Ż fie construit un arest suprateran. Proiectul exist´┐Ż, ´┐Żns´┐Ż din cauza lipsei banilor a fost am´┐Żnat´┐Ż punerea lui ´┐Żn practic´┐Ż“, a declarat inspectorul principal C´┐Żt´┐Żlina B´┐Żdeanu, purt´┐Żtorul de cuv´┐Żnt al Politiei Neamt.
Noul arest va oferi persoanelor care ´┐Żi vor trece pragul, conditii la standarde europene. Fiecare camer´┐Ż va avea grup sanitar propriu si mobilier nou, iar arestul va avea un club, unde detinutii ´┐Żsi vor putea petrece timpul liber uit´┐Żndu-se la televizor sau citind.

Articol afisat de 1918 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective