Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O ZI LA BULÃU

O ZI LA BULÃU

• detinutii din arestul Politiei Neamt au destule drepturi chiar dacã-s dupã gratii • din meniul zilnic nu lipseste carnea, norma de hranã fiind de 6 lei pe zi • în timpul liber arestatii au la dispozitie bibliotecã, ziare, pot dormi si efectua plimbãri • au si dreptul sã facã diverse cumpãrãturi lunare • în primele patru luni ale acestui an serviciile prestate de IJP pentru detinuti au costat 210 milioane de lei vechi •

Multi dintre noi tindem sã credem cã cei care ajung în arest au o viatã de cosmar. Si se poate spune si asa, dacã ne gîndim cã nimeni nu-si doreste sã stea nici mãcar un minut acolo, despre libertate spunîndu-se cã o pretuiesti la adevãrata valoare doar dupã ce n-o mai ai. Analizînd însã situatia la rece se poate spune cã detinutii din ziua de azi au parte de un tratament nesperat nu cu multi ani în urmã. Doar cã trebuie sã respecte un program strict, cazon, cu reguli bine stabilite. Se poate spune cã si l-au „dorit“ de vreme ce au ajuns dupã gratii, pentru cã au stiut ce riscuri îsi asumã cînd în libertate au fost „zmei“. Cele 19 persoane, cîte se aflau la sfîrsitul sãptãmînii trecute în arestul politiei Neamt, beneficiazã de masã, asistentã medicalã, apã caldã, cãldurã, repaos, plimbare zilnicã, pachete, etc. Pentru parte din aceste servicii, Inspectoratul Judetean de Politie a cheltuit, în primele patru luni ale acestui an, 20.981 de lei. Ratia zilnicã a unui detinut este de 6 lei. ÃŽn schimbul acestor bani, ei primesc trei mese pe zi. Meniul este variat si diferã de la o zi la alta. Dimineata: pîine cu telemea/marmeladã/unt. La prînz, obligatoriu o masã caldã formatã din ciorbã - felul întîi (nu este obligatoriu sã continã carne), iar felul doi trebuie sã fie obligatoriu cu carne (ostropel, pilaf, tocanitã de cartofi, etc). Seara, detinutii primesc doar un singur fel de mîncare, însã trebuie sã fie obligatoriu cu carne (paste fãinoase, plãcintã cu carne, etc). Trebuie spus cã mîncarea este gãtitã de un bucãtar care se ocupã special de acest lucru. La nici o masã nu li se serveste desert, însã beneficiazã de suplimente în perioada sãrbãtorilor religioase. „ÃŽn functie de posibilitãti, ei primesc ouã rosii, cozonac, fripturã, fructe. De asemenea, în fiecare vineri, între orele 9-13, pot primi pachete si au vorbitor. Au la dispozitie aproximativ 30 de minute, însã acest lucru se face numai cu acceptul procurorului“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Cumpãrãturi si arest suprateran

Detinutii la care nu vin rudele cu pachet, au dreptul la cumpãrãturi. Acestea se fac pe bazã de cerere de cãtre personalul din arest. „Fac o cerere si o înainteazã sefilor arestului. Ulterior, politistii merg la magazin si fac cumpãrãturile solicitate. ÃŽntr-o lunã nu au voie sã facã cumpãrãturi decît în valoare de jumãtate din salariul mediu brut pe economie“, a completat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu. Toti cei care trec prin arest beneficiazã de asistentã medicalã si îngrijire medicalã ori de cîte ori este nevoie. Pentru probleme medicale deosebite, ei pot ajunge pentru consultatii la policlinicã sau la spital. ÃŽn fiecare zi, conform programului, fiecare detinut se poate bãrbieri si spãla. Timpul liber si-l împart între somn, citit si plimbãri în spatiul special amenajat. Maxim douã ore de miscare într-un spatiu prevãzut cu o plasã de protectie. Ei mai au la dispozitie o bibliotecã dotatã cu sute de cãrti. Pot citi beletristicã, cãrti politiste sau religioase. Iar în colectia arestului sînt titluri care mai pot înlãtura din monotonia detentiei: „Aventurile bravului soldat Svejk“, „Voievodul tiganilor“, „Poveste cu roboti“, „Dragul meu Sherlock Holmes“, Mostenirea familiei Guldenburg“, „Marea de culoarea vinului“, „Calea cãtre Hristos“, si multe altele. Si, nu trebuie uitat cã fiecare detinut are dreptul sã dea un telefon pe sãptãmînã. ÃŽn acest sens, compania de telefonie a montat un aparat cu cartelã chiar în incinta arestului. Intrarea României în Uniunea Europeanã ne obligã sã asigurãm conditii mult mai bune celor care ajung dupã gratii. Astfel, Inspectoratul Judetean de Politie Neamt urmeazã sã demareze lucrãrile pentru construirea unui arest suprateran, asa cum prevãd normele europene. Deocamdatã, proiectul se aflã în stand-by din cauza lipsei fondurilor. „Toti cei care ajung în arestul politiei, beneficiazã de toate drepturile, conform legii în vigoare. Asa cum Uniunea Europeanã a solicitat, urmeazã ca si la Piatra Neamt sã fie construit un arest suprateran. Proiectul existã, însã din cauza lipsei banilor a fost amînatã punerea lui în practicã“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.
Noul arest va oferi persoanelor care îi vor trece pragul, conditii la standarde europene. Fiecare camerã va avea grup sanitar propriu si mobilier nou, iar arestul va avea un club, unde detinutii îsi vor putea petrece timpul liber uitîndu-se la televizor sau citind.

Articol afisat de 1884 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective