Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2009
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Mai 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Evul Mediu reînvie la Tîrgu Neamt

• pe 3-5 iulie, de Zilele Cetãtii Neamtului, în orasul de sub cetate va fi mare sãrbãtoare • se vor perinda domni si domnite, invitati de la alte curti domnesti, tãrani, cavaleri, ostasi, bufoni, boieri si mestesugari • oficialitãtile tîrgnemtene sperã în prezenta a circa o mie de oficialitãti • „De Zilele Cetãtii, toatã România va fi la Tîrgu Neamt“, a declarat primarul Decebal Arnãutu • cele mai bine plãtite vedete dintre cele care vor cînta sînt Mircea Vintilã, Vasile Seicaru si Sofia Vicoveanca - 2.000 de euro fiecare •

Redeschiderea portilor Cetãtii Neamtului va fi, dupã cum se pare, cel mai important eveniment al acestui an din judetul Neamt. Pentru cã mai este putin pînã la marea sãrbãtoare, care va avea loc între 3 si 5 iulie, vineri, 29 mai, autoritãtile judetene si cele tîrgnemtene se vor întîlni la Piatra Neamt pentru a discuta în amãnunt si pentru a parafa programul care se va desfãsura de „Zilele Cetãtii Neamtului: festivalul de artã voievodalã“.
Deschiderea oficialã va fi pe 4 iulie. Oficialitãtile vor fi întîmpinate de cãtre personaje din opera „Apus de soare“ cu pîine cu sare si vin specific Moldovei. Figuratie vor face domni si domnite, invitati de la alte curti domnesti, tãrani, cavaleri, ostasi, bufoni, boieri si mestesugari. Nu vor lipsi efectele pirotehnice, iar în curtea exterioarã a cetãtii vor fi standuri pentru promovarea artei traditionale. Cetatea va fi decoratã cu ghirlande de flori, steaguri medievale, steaguri cu stema Moldovei si a judetului Neamt.
Programele artistice se vor desfãsura pe parcursul celor trei zile pe stadionul de la poalele cetãtii, deoarece spatiul din cetate si din curtea exterioarã nu este suficient, nu prezintã sigurantã pentru multime, avînd în vedere înãltimea zidurilor fãrã parapet de sigurantã, plus puntea înaltã care nu suportã aglomeratia. Pe platoul de la stadion se va instala o scenã mobilã profesionistã, iar în jurul ei se va crea o adevãratã tabãrã medievalã prin instalare de corturi, pentru promovarea traditiei populare în ceea ce priveste portul, mestesugurile, bucãtãria traditionalã, bãuturile. Pentru a lua în calcul si vremea nefavorabilã se va instala în fata scenei un cort urias al sponsorului de bere, fãcîndu-se astfel o economie importantã la bugetul sãrbãtorilor. Pe parcursul zilei, pe scena mobilã vor urca artisti de marcã ai României, care vor sustine concerte cu repertoriu specific manifestãrii.

Bani grasi pentru prestatia artisticã

Dacã propunerea de program va fi parafatã vineri, atunci pe 3 iulie, cînd se va deschide Tîrgul Voievodal de pe stadionul din Tîrgu Neamt, vor avea loc expozitii cu mestesugari si bresle mestesugãresti, va fi muzicã, vor fi dansuri, animatii si reprezentatii, toate în spirit medieval. Nu vor lipsi degustãri de vinuri moldovenesti, iar seara vor concerta Mircea Baniciu&Vladi Cnejevici si Mircea Vintilã. Dacã primii doi vor fi plãtiti cu 3.600 de euro (pentru douã persoane), Vintilã va fi plãtit cu 2.000 de euro. ÃŽn ziua urmãtoare, la prînz, actorii de la Teatrul Botosani vor pune în scenã piesa „Apus de soare“, dupã care vor fi cîntate cîntece medievale, va avea loc o paradã de costume si salve de tun. Atmosfera de epocã va fi întretinutã pe parcursul întregii zile, pe stadion. Seara, vor cînta Vasile Seicaru - contra sumei de 2.000 de euro si formatia Compact, pentru 5.600 de euro (patru persoane). Duminicã, stadionul va fi locul de desfãsurare a multor evenimente artistice si se va întretine atmosfera de tîrg expozitional, pentru ca spre searã sã cînte Radu Ciordas&Compania de sunet (cinci persoane) - plãtiti cu 2.500 de euro, Sofia Vicoveanca - 2.000 de euro, Nicolae Furdui Iancu&Compania de sunet (cinci persoane) - 2.400 de euro. Adrian Ivanitzchi va cînta muzicã folk pentru 1.300 de euro, iar Nicu Alifantis&Compania de sunet (sase persoane) vor fi plãtiti cu 3.700 de euro.
Organizatorii vor plãti 5.600 de euro pentru a închiria, timp de trei zile, scena mobilã profesionistã (boxe, microfoane, monitoare, lumini, efecte si asistenta tehnicã, reprezentatã de zece persoane). Transformînd moneda europeanã în lei, se ajunge la suma totalã de 121.380 de lei, la care se adaugã TVA în valoare de 23.062 de lei. Asta înseamnã cã bugetul estimativ pentru artisti va fi de 144.442 lei, adicã 1,44 miliarde de lei vechi. La aceastã sumã se mai adaugã 36.687 de lei cu tot cu TVA, pentru animatie si spectacole interactive. Pentru prestatia trupelor de la Teatrul Nottara Bucuresti, artisti din Hunedoara, Sibiu, Cluj Napoca, dansatori din diverse zone ale tãrii etc, contravaloarea serviciilor prestate oscileazã între 480 si 2.520 de lei.

Dau un ban, dar stau în fatã

Organizatorii sînt dispusi sã cheltuiascã în total pentru tot ce înseamnã parte artisticã, suma de 1,831 miliarde de lei. „Va fi ceva extraordinar. De Zilele Cetãtii, toatã România va fi la Tîrgu Neamt. Noi am realizat acest program împreunã cu conducerea Consiliului Judetean, dar vineri, pe 29 mai, îl vom stabili în amãnunt si definitiv. Asteptãm circa o mie de oficialitãti. Invitãm toti ministrii. Si cînd spui un ministru, se presupune cã vine însotit de secretari si subsecretari de stat. Asteptãm presedintele României, reprezentanti ai Mitropoliei, Patriarhiei, Camerei de Comert si Industrie, SIF Transilvania, asteptãm foarte multi invitati. Consiliul Judetean ne va sustine cu suma de 1,3 miliarde de lei vechi, Primãria orasului Tîrgu Neamt va contribui cu 500 milioane de lei vechi si ne vom bucura de spijinul a multi sponsori si vom primi multe donatii“, a declarat Decebal Arnãutu, primarul orasului Tîrgu Neamt.
Desi s-a vrut ca redeschiderea portilor Cetãtii Neamtului sã aibã loc în cadrul unui festival, ulterior s-a renuntat la „titulatura“ manifestãrii, datoritã timpului scurt care a mai rãmas pînã la producerea evenimentului.

Articol afisat de 2148 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective