Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„VIZITA“ SRI LA TRIBUNAL

„VIZITA“ SRI LA TRIBUNAL

• solicitarea de documente de către Serviciului Român de Informatii la Tribunalul Neamt trebuia să rămînă strict confidentială • aceasta era motivată de „apărarea sigurantei nationale“ • SRI sustine ideea de profesionalism si transparentă • „În 16 ani de cînd sînt judecător nu am avut motive să privesc înapoi cînd merg pe stradă. Nu vreau să trăiesc cu spaima că mai este cineva“, a declarat judecătorul Baltag •

„Vizita“ unui lucrător al Serviciului Român de Informatii la Tribunalul Neamt mai crează încă rumoare, desi totul s-a întîmplat în urmă cu circa trei săptămîni. Purtătorul de cuvînt al instantei, judecătorul Iulian Mitrofan, si judecătorul de la care s-au cerut informatii, Gabriela Baltag, au detaliat ieri, 4 iunie, ce si cum despre acest incident. De la bun început magistratii au mentionat faptul că vizita SRI nu a fost una oficială, cu adresă si număr de înregistrare, ca solicitare de informatii. Lucrătorul SRI a venit ca omolog al celui de la instantă, responsabil cu relatiile publice. „Pe 14 mai 2009 a venit la sediul instantei un lucrăror de la SRI care a solicitat memoriul semnat de toti magistratii de la Tribunalul Neamt «Adevăr despre Justitia Românească“. I-am spus că este pe toate site-urile de specialitate, de la Consiliul Superior al Magistraturii, pînă la juridice.ro. Eu nu-l aveam asa că am directionat-o către Gabriela Baltag, presedintele Asociatiai Magistratilor din România, filiala Neamt. S-a făcut solicitarea ca discutia să rămînă confidentială, nu-mi mai amintesc dacă am răspuns afirmativ, dar nu cred, pentru că nu aveam de ce“, a declarat Iulian Mitrofan, purtător de cuvînt al Tribunalului Neamt. Zis si făcut si lucrătorul a plecat la celălalt sediu al Tribunalului, la Sectia comercială si contencios administrativ unde activează Baltag. Magistratul a sustinut că a fost căutată de o lucrătoare de la SRI, despre care nu-si mai aminteste cum se numeste, care i-a cerut memoriul pe format de hîrtie. „Initial nu am stiut cine este, stiam numai ce doreste, iar documentul era unul public, cunoscut de cei interesati. De la început a cerut să fie o discutie confidentială. Sînt în birou cu două colege si am avut impresia că nu vrea să deranjeze. I-am spus că nu am un birou personal si a propus să vorbim pe hol. Am stat acolo, pe o bancă si atunci am aflat că este de la SRI, chiar am si zîmbit, că nu vedeam care este interesul“, a afirmat judecătorul Gabriela Baltag. Magistratul a mai afirmat că au vorbit 15-20 de minute, strict pe marginea documentului, fără întrebări de altă natură sau cu referire la alte aspecte ale profesiei, sau din interiorul instantei. „M-a luat pe nepregătite, i-am dat documentul la care erau anexate semnăturile tuturor magistratilor care au aderat la protest. În afară de noi mai semnaseră si colegi, care sînt iesiti la pensie dar care împărtăsesc opiniile noastre. A notat totul pe un carnet, fiecare idee cu liniută, de la capăt. La un moment dat am întrebat la ce-i foloseste acest document si am primit argumente referitoare la siguranta natională“, a mai spus judecătorul Baltag.

Lucrătorul SRI, verificat în teren de superiori

Pe parcursul discutiei dintre magistrat si cadrul SRI, acestuia din urmă i-a sunat telefonul mobil. A închis repede, cu mentiunea că este ocupată. „A mai sunat o dată, a răpuns si a zis ceva de genul «Acum sînt aici. Sînt foarte deschisi». Atunci nu am dat importantă, dar cînd evenimentele s-au decantat m-am gîndit că o sunase cineva dintre superiori cu referirire la noi, la magistrati, si la documentul pe care-l ceruse. I-am dat ce a vrut si a plecat. Apoi mi-am anuntat colegii despre acest incident, precum si pentru interesul nejustificat al unui serviciu de informatii despre un document public“, a mai spus judecătorul Baltag. În altă ordine de idei cei doi magistrati au sustinut că: „Am stiut tot timpul că nu sîntem singuri pe lume“, dar că pînă la acest incident nu au avut semne clare că serviciile trăiesc si lucrează. Mai mult, acestia au realizat că scandalul declansat cu această ocazie a făcut mai multă publicitate memorandumului „Adevăr despre Justitia Românească“ decît toate site-urile de specialitate la un loc, timp de o lună. După redactarea memorandumului si semnarea acestuia de toti magistratii din cadrul Tribunalului Neamt, acesta a fost trimis către toate autoritătile române, Ministerul Justitiei, presedentie, etc, dar si la organisme internationale. A fost vorba de trei: Consiliul Europei, Comisia Europeană si Parlamentul European. Doar că în ziua incidentului cu SRI, o a patra institutuie a fost sesizată, dar nu de magistratii nemteni. „Ulterior, am aflat că fusese sesizat si CEDO pe o cauză împotriva statului român, în care reclamanti erau Flioreanu Laura, presedintele instantei, si altii. Noi nu am sesizat CEDO cu atît mai mult cu cît actiunea va fi respinsă deoarece nu au fost epuizate toate instantele din tară. Nici unul dintre noi nu am făcut acest lucru. De mentionat că plîngerea a fost înregistrată la CEDO pe 14 mai“, a adăugat judecătorul Mitrofan. În concluzie, reprezentantii magistratilor au sustinut că este un interes nejustificat din partea SRI, o actiune fără temei si care crează temeri si suspiciuni. „În 16 ani de cînd sînt judecător nu am avut motive niciodată să privesc înapoi cînd merg pe stradă. Dar aceste evenimente m-au dat peste cap si nu vreau să trăiesc cu spaima că mai este cineva“, a spus la final Gabriela Baltag.

Biroul de presă al SRI: S-a răspuns acestor acuzatii

Reprezentantii Biroului de presă al Serviciului Român de Informatii, contactati ieri de „Monitorul“ au fost evazivi si au sustinut că nu sînt elemente de noutate în ceea ce a declarat judecătoarea Gabriela Baltag. „S-a răspuns tuturor acuzatiilor lansate de magistrati. Nu este nimic nou în ceea ce a spus doamna judecător Gabriela Baltag. Există mai multe comunicate de presă în care Serviciul Român de Informatii si-a expus punctul de vedere vizavi de această problemă“, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvînt al SRI. Dar iată ce se spune ăntr-un comunicat datat 29 mai: „Este regretabil faptul că o actiune oficială a institutiei noastre, desfăsurat în plan local, a fost interpretată, după mai mult de două săptămîni, într-un mod tendentios si în totală neconcordantă cu realitatea, ca o încercare de «intimidare a judecătorilor si justitiei ca putere în stat». Urmare a mesajelor publice ale AMR referitoare la existenta unor «încercări de discreditare si presiuni» asupra justitiei în România, Directia Judeteană Neamt a SRI a efectuat un demers oficial (în conformitate cu dispozitiile art. 9 din Legea 14/1992 si art. 17 din Legea 51/1991) pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociatie care ar afecta starea de legalitate si principiul separatiei puterilor în stat. Acestea reprezintă valori constitutionale fundamentale pe care SRI, potrivit legii, este obligat să le apere.
Protejarea justitiei, inclusiv prin verificarea informatiilor legate de posibila afectare a independentei sale, intră si în atributiile institutiei noastre, care, în cazul dat, au fost exercitate cu profesionalism si transparentă. Apreciem că o atitudine deontologică adecvată a conducerii AMR ar fi impus consultarea oficială a institutiei noastre anterior lansării într-un registru speculativ a unor acuzatii publice lipsite de orice fundament, care încearcă de fapt, în actualul context, atragerea Serviciului într-o polemică pe tema situatiei justitiei din România. Buna functionare a sistemului judiciar reprezintă o conditie sine qua non a respectării drepturilor si libertătilor fundamentale în tara noastră. În acest sens, Serviciul Român de Informatii va actiona în continuare, în limitele competentelor si obligatiilor legale, pentru prevenirea ingerintelor în actul de justitie, protejarea ordinii constitutionale si a statului de drept. Institutia noastră îsi exprimă în continuare disponibilitatea de a sprijini conducerea AMR în clarificarea oricăror nelămuriri generate de această situatie“.

Articol afisat de 2041 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G.MUNTEANU, D.MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective