Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fîntîni otrãvite

• inundatiile au lãsat cîteva mii de suflete fãrã apã de bãut • fîntînile din Bodesti au fost inundate • medicii au interzis consumul de apã pînã vor fi dezinfectate • în comuna Dãmuc, pe 250 de metri de drum s-a produs o alunecare de teren n

Ploile torentiale si inundatiile care au lovit în urmã cu douã zile judetul Neamt a lãsat cîteva mii de oameni fãrã apã potabilã. Fîntînile din comuna Bodesti au fost colmatate iar apa nu poate fi consumatã. O echipã de medici epidemiologi au mers joi dimineatã în comuna respectivã pentru a vedea la fata locului care este situatia si au constatat cã fîntînile nu mai pot fi utilizate dat fiind faptul cã au fost colmatate. ÃŽn consecintã, medicii au interzis oamenilor din localitate sã consume apã din acele fîntîni si sã foloseascã pentru bãut si mîncare apa îmbuteliatã, sau dacã nu, din putinele fîntîni rãmase neinundate dar si pe aceea s-o foloseascã doar dupã ce în prealabil o fierb. „O echipã a plecat în teritoriu si a constatat cã apa din Bodesti este improprie consumului uman de aceea sa-a luat mãsura interzicerii consumului de apã din fîntînile respective. Acestea urmeazã a fi curãtate iar apoi le vom dezinfecta. Dupã aceea vom preleva probe de apã si dacã acestea vor arãta cã nu sînt probleme, oamenii vor putea sã foloseascã apa. Este bine sã nu riste si sã consume apa din fîntînile colmatate întrucît riscurile sînt foarte mari. Consumul apei infectate ar putea duce la aparitia bolilor diarieice, a afectiunilor digestive dar si a leptospirozelor întrucît leptospirele au fost antrenate de ape din sol. ÃŽn alte localitãti din judet nu au fost probleme similare. ÃŽn localitãtile Alexandru cel Bun si Pîngãrati, fîntînile au fost probabil inundfate dar, dat fiind faptul cã acestea sînt legate la reteaua de apã a orasului, populatia nu are nici un motiv sã foloseascã apa din fîntîni. Alte probleme deosebite referitoare la sãnãtatea publicã nu au apãrut în urma inundatiilor“, a declarat doctor Mihaela Grãdinaru, director coordonator adjunct al Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt.

Încã douã sate afectate de ploi

Ploile abundente cãzute pe teritoriul judetului în perioada 2 - 3 iunie a.c., au mai avut urmãri si în alte localitãti decît cele zece de care se stia initial. Conform raportãrilor primarilor din judet, pagube s-au mai înregistrat în Dulcesti, Roznov si Dãmuc.
În comuna Dulcesti au fost afectate prin mîliri, siroiri, spãlãri de balast si distrugeri de rigole urmãtoarele drumuri comunale si sãtesti: DC 93 Dulcesti - Miron Costin (0,55 km), DC 55 - Rosiori - DN15 D (0,25 km) si 0,8 km de drumuri sãtesti din localitatea Dulcesti. Pe teritoriul orasului Roznov, în satul Slobozia, ca urmare a cresterii debitului pe rîul Cracãu, s-a produs revãrsarea lui si a inundat douã gospodãrii (o locuintã si douã curti). Au fost luate mãsuri operative pentru evacuarea apei din gospodãrii si pentru limitarea efectelor inundatiei prin realizarea unor brese în drum pentru scurgerea apei revãrsate în albia rîului Cracãu. În comuna Dãmuc s-a produs o alunecare de teren pe drumurile comunale Asãu si Pîrîul cu Strungi, pe o distantã de aproximativ 250 de metri, iar drumul comunal Pîrîul Fruntii a fost deteriorat pe o distantã de trei km. Linia de medie tensiune cu 11 de posturi de transformare a fost remediatã, cele cinci localitãti - Miron Costin, Bogzesti, Climesti, Butnãresti si Giulesti beneficiind acum de energie electricã.
„Comisiile de evaluare lucreazã pe teren iar situatia exactã o vom sti abia la sfîrsitul activitãtii lor. Atunci facem bilantul si se va afla valoarea pagubelor, în functie de care vom actiona în continuare“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Articol afisat de 1677 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective