Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fîntîni otrăvite

• inundatiile au lăsat cîteva mii de suflete fără apă de băut • fîntînile din Bodesti au fost inundate • medicii au interzis consumul de apă pînă vor fi dezinfectate • în comuna Dămuc, pe 250 de metri de drum s-a produs o alunecare de teren n

Ploile torentiale si inundatiile care au lovit în urmă cu două zile judetul Neamt a lăsat cîteva mii de oameni fără apă potabilă. Fîntînile din comuna Bodesti au fost colmatate iar apa nu poate fi consumată. O echipă de medici epidemiologi au mers joi dimineată în comuna respectivă pentru a vedea la fata locului care este situatia si au constatat că fîntînile nu mai pot fi utilizate dat fiind faptul că au fost colmatate. În consecintă, medicii au interzis oamenilor din localitate să consume apă din acele fîntîni si să folosească pentru băut si mîncare apa îmbuteliată, sau dacă nu, din putinele fîntîni rămase neinundate dar si pe aceea s-o folosească doar după ce în prealabil o fierb. „O echipă a plecat în teritoriu si a constatat că apa din Bodesti este improprie consumului uman de aceea sa-a luat măsura interzicerii consumului de apă din fîntînile respective. Acestea urmează a fi curătate iar apoi le vom dezinfecta. După aceea vom preleva probe de apă si dacă acestea vor arăta că nu sînt probleme, oamenii vor putea să folosească apa. Este bine să nu riste si să consume apa din fîntînile colmatate întrucît riscurile sînt foarte mari. Consumul apei infectate ar putea duce la aparitia bolilor diarieice, a afectiunilor digestive dar si a leptospirozelor întrucît leptospirele au fost antrenate de ape din sol. În alte localităti din judet nu au fost probleme similare. În localitătile Alexandru cel Bun si Pîngărati, fîntînile au fost probabil inundfate dar, dat fiind faptul că acestea sînt legate la reteaua de apă a orasului, populatia nu are nici un motiv să folosească apa din fîntîni. Alte probleme deosebite referitoare la sănătatea publică nu au apărut în urma inundatiilor“, a declarat doctor Mihaela Grădinaru, director coordonator adjunct al Directiei de Sănătate Publică Neamt.

Încă două sate afectate de ploi

Ploile abundente căzute pe teritoriul judetului în perioada 2 - 3 iunie a.c., au mai avut urmări si în alte localităti decît cele zece de care se stia initial. Conform raportărilor primarilor din judet, pagube s-au mai înregistrat în Dulcesti, Roznov si Dămuc.
În comuna Dulcesti au fost afectate prin mîliri, siroiri, spălări de balast si distrugeri de rigole următoarele drumuri comunale si sătesti: DC 93 Dulcesti - Miron Costin (0,55 km), DC 55 - Rosiori - DN15 D (0,25 km) si 0,8 km de drumuri sătesti din localitatea Dulcesti. Pe teritoriul orasului Roznov, în satul Slobozia, ca urmare a cresterii debitului pe rîul Cracău, s-a produs revărsarea lui si a inundat două gospodării (o locuintă si două curti). Au fost luate măsuri operative pentru evacuarea apei din gospodării si pentru limitarea efectelor inundatiei prin realizarea unor brese în drum pentru scurgerea apei revărsate în albia rîului Cracău. În comuna Dămuc s-a produs o alunecare de teren pe drumurile comunale Asău si Pîrîul cu Strungi, pe o distantă de aproximativ 250 de metri, iar drumul comunal Pîrîul Fruntii a fost deteriorat pe o distantă de trei km. Linia de medie tensiune cu 11 de posturi de transformare a fost remediată, cele cinci localităti - Miron Costin, Bogzesti, Climesti, Butnăresti si Giulesti beneficiind acum de energie electrică.
„Comisiile de evaluare lucrează pe teren iar situatia exactă o vom sti abia la sfîrsitul activitătii lor. Atunci facem bilantul si se va afla valoarea pagubelor, în functie de care vom actiona în continuare“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Articol afisat de 1383 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective