Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mister în cazul cataloagelor arse

Mister în cazul cataloagelor arse

• situatia scolarã a elevilor de la Liceul Economic din Tîrgu Neamt a fost refãcutã în totalitate • Politia nu a reusit sã-l identifice încã pe suspectul înregistrat de camerele video ale unitãtii • nu sînt elevi cu probleme grave la învãtãturã, asa cã mobilul faptei pare sã fie altul • se fac speculatii cã ar fi o lucrãturã împotriva directoarei Anisoara Ioniche • se pare cã infractorul stia locul unde era ascunsã cheia de la fisetul unde erau cataloagele •

Misterul persistã în cazul celor 27 de cataloage si trei condici de prezentã sustrase si arse duminicã, 31 mai, la Liceul Economic „Vasile Conta“. Politia nu a identificat încã fãptasul filmat de camerele de supraveghere din incinta unitãtii, iar în jurul cazului se fac o multime de speculatii. Important este însã în acest moment faptul cã situatia scolarã a elevilor a fost refãcutã în totalitate, asa cã evenimentul nu se rãsfrînge în mod negativ asupra copiilor si pãrintilor, la final de an scolar. Cadrele didactice au avut de muncit serios pentru asta, pe lîngã datele pe care le aveau în caietele lor de evaluare s-au folosit si carnetele de elev, iar la clasele mici s-a discutat si cu pãrintii, care s-au arãtat dispusi sã semneze cã situatia la învãtãturã a copilului lor este cea realã. Cataloagele provizorii au fost înlocuite cu cele definitive doar pe ultima sutã de metri, pentru ca nu cumva sã mai aparã vreun incident care sã dea din nou lucrurile peste cap. Pentru linistea tuturor, imediat dupã spargere, s-a instituit paza cu ajutorul angajatilor liceului, a declarat directorul adjunct Eugenia Tiugea. Ziua, personalul feminin, iar noaptea, bãrbatii, astfel încît nimic sã nu afecteze închiderea anului scolar. Dar cum dascãlii nu pot face asta permanent, acum se discutã despre asigurarea securitãtii scolii pe timpul vacantei si se cautã solutiile cele mai bune cu ajutorul Consiliului de Administratie si al Primãriei. S-a pus problema montãrii unui sistem de alarmã, dar s-a ajuns la concluzia cã nu este cea mai bunã variantã pentru liceu, fiindcã are mai multe intrãri. Asa cã tot paza cu un om ar fi mai bunã, considerã conducerea scolii. Cele opt camere de supraveghere, pentru care s-au cheltuit în total 77 de milioane de lei vechi, nu au fost o barierã pentru intrusul care a lãsat unitatea fãrã 27 de cataloage si trei condici de prezentã. Unele camere se montaserã în timpul fostului director, Manole, dar sistemul s-a îmbunãtãtit si s-au mai adãugat trei, pentru un areal mai mare, fiindcã s-a mai întîmplat sã se descopere geamuri sparte la fatada scolii, a spus profesoara Eugenia Tiugea. „Noi am avut încuiate cataloagele într-un fiset metalic, iar cheia era pusã într-un loc de care stiam numai noi. Eu zic cã am luat mãsuri, dar cînd am pus camere, nu ne-am gîndit la hoti, le-am pus sã urmãrim elevii, culoarul în pauzã, curtea, intrãrile“, a precizat directorul adjunct.

Directorul nu se simte vizat

Conducerea scolii nu crede cã fapta de acum douã sãptãmîni ar fi fost comisã de un elev turbulent, supãrat pe situatia scolarã. Printre cele cîteva sute de scolari ai liceului nu este nici un repetent, doar 2-3 copii amenintati de corigentã, si unul singur cu situatia neîncheiatã din cauza numeroaselor absente din timpul anului scolar. Desi au mai iesit în evidentã de-a lungul timpului prin teribilisme ale vîrstei si chiul, elevii problemã nu sînt, în opinia directorilor liceului, niste infractori. Chiar si politistii spun cã existã o multime de variante de lucru, cazul fiind complicat si din cauza condicelor de prezentã dispãrute, care diferentiazã cazul de la Tîrgu Neamt de alte spete similare întîlnite prin tarã. Unii profesori cred cã infractorul a fost pus de cineva care a vrut sã loveascã în directoarea Anisoara Ioniche, asa încît aceasta sã fie acuzatã de neglijentã în modul de pãstrare a cataloagelor si sã fie schimbatã. Numai fãptasul va putea rãspunde la aceste întrebãri, cînd va fi gãsit de politie. Profesoara spune cã sînt simple speculatii, nu se simte vizatã, crede cã mai degrabã gestul s-a îndreptat împotriva scolii. „Ne-am gîndit cã dacã era îndreptat împotriva conducerii, era suficient sã ia un singur catalog, nu pe toate, cã am auzit cã au mai fost astfel de cazuri. Nu cred cã poate fi vorba de neglijentã, fiindcã noi am avut încuiate cataloagele în fiset metalic, alte licee nici nu au asa ceva. Si nu cred cã cineva ar avea motive sã fie supãrat cã am intrat director, pentru cã venirea mea la Vasile Conta s-a fãcut prin concurs, unul corect“, a declarat Anisoara Ioniche, care a precizat cã a fost felicitatã de conducerea Inspectoratului Scolar pentru felul în care a gestionat situatia, nefiind pusã problema unor sanctiuni.
Reamintim cã duminicã, 31 mai, spre searã, o persoanã rãmasã deocamdatã neidentificatã a pãtruns în interiorul liceului si a distrus toate cele 27 de cataloage ale institutiei scolare si trei condici de prezentã. Fapta a fost descoperitã dimineata la ora 7, de cãtre secretarã, care a observat cã erau în fiset numai copertile, foile din interior lipseau. Ulterior s-au descoperit urme de foi de cataloage arse pe podeaua din grupul sanitar al profesorilor. Primele verificãri au arãtat cã fãptasul a spart un geam de la o intrare secundarã, a reusit sã pãtrundã în holul principal, iar de aici în cancelarie. A luat cheile de la locul cunoscut de cadrele didactice, semn cã a avut informatii din interiorul liceului, a deschis usile fisetului metalic si a rupt foile tuturor cataloagelor, lãsînd la locul lor obisnuit doar copertile, si a luat cu el si trei condici de prezentã. Si acestea urmeazã sã fie refãcute fiindcã constituie dovada pontajelor pe baza cãrora s-au fãcut plãtile cãtre cadrele didactice.

Articol afisat de 1200 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective