Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
PLOAIE DE GHEATĂ

PLOAIE DE GHEATĂ

• grindina căzută în satele Secuieni, Butnăresti, Miron Costin si Dulcesti marti după amiază, a lăsat locuitorii fără struguri, legume si alte recolte • autoritătile au trecut la inventarierea pagubelor • asociatiile agricole au suferit pierderi la floarea soarelui, în special, însă culturile au fost asigurate • „Gheata n-a fost mare, însă a fost tare deasă. Mă uit cu jale în grădină si cred că nimic nu mai poate fi recuperat“, a spus Maria Dramu, pensionară din Miron Costin •

O ploaie de gheată a făcut ravagii marti, 23 iunie, după-amiaza, în comunele Secuieni si Trifesti. Conform spuselor sătenilor din zonele respective, grindina, care a căzut timp de opt-nouă minute, a fost fără precedent, iar pagubele produse însemnate. Gheata, de la mărimea unui bob de mazăre pînă la cea a unui ou de porumbel, a culcat la pămînt viile, recoltele, legumele, din gospodăriile oamenilor. Culturile de cîmp au fost afectate aproape total la floarea soarelui si, partial, la porumb. „Grindina a căzut pe neasteptate fără ploaie, pe uscat, cum s-ar spune, pe un coridor între localitătile Secuieni si Butnăresti, în lungime de circa un kilometru. Gheata, de mărime pînă la un ou de porumbel, densă, a albit grădinile oamenilor si culturile de cîmp, după circa 10 minute. În gospodăriile din Secuieni si Butnăresti viile au fost distruse aproape în totalitate, la fel ca si recoltele de legume si zarzavaturi. Rosiile, ardeii, castravetii au căzut pradă ghetii, fără a fi vreo sansă de a-si reveni. La culturile de cîmp, pălăriile de floarea soarelui au fost rupte de pe tulpină, productia fiind total compromisă. O comisie va merge pe teren pentru a constata pagubele produse de acest fenomen meteorologic. După două trei zile vom avea o situatie clară a volumului pagubelor. Personal, consider că anul acesta densitatea grindinei a fost fără precedent. Am luat legătura cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, domnul Vasile Pruteanu, si l-am informat despre situatie“, a declarat Vasile Ivancea, primarul comunei Secuieni. El a mai mentionat că asociatiile agricole au culturile asigurate si, astfel, pagubele vor fi recuperate, în mare parte. „Problema va rămîne cu oamenii în vîrstă si necăjiti care nu au asigurare pe ceea ce au cultivat în grădină. Pentru ei legumele si zarzavatul constituie principalele surse de alimentatie. Nu cred că va mai putea fi recuperat ceva din grădinile gospodarilor. Nu rămîne decît să ne rugăm si să fim mai milostivi pentru ca Dumnezeu să nu ne mai lovească atît de crunt“, a încheiat primarul Ivancea. Si în localitatea Miron Costin, comuna Trifesti, gheata a bătut la fel de violent, lăsînd grădinile oamenilor pustii.

„Mare nenorocire s-a abătut asupra noastră“

„Pînă acum, la 77 de ani, nu am mai văzut asa ceva. Mare prăpăd a făcut gheata. A mai fost si în alti ani, însă acum am rămas fără rosii, castraveti, ardei. Strugurii, mai bine de jumătate, sînt la pămînt. Copiii si nepotii m-au ajutat în grădină pentru că trăiesc singură de mai multi ani si mă descurc mai greu. Acum munca lor si a mea s-a dus pe apa sîmbetei. Gheata n-a fost mare, poate cît bobul de mazăre, însă a fost tare deasă. Mă uit cu jale în grădină si cred că nimic nu mai poate fi recuperat. Mare nenorocire s-a abătut asupra noastră. Este pedeapsă de la Dumnezeu pentru că lumea este rea si multi si-au pierdut credinta“, a spus Maria Dramu, pensionară din Miron Costin. Si aici administratia publică locală va desemna o comisie pentru inventarierea pagubelor. Indiferent de cît de mare vor fi stricăciunile, un lucru este sigur, multi oameni necăjiti nu vor mai avea ce pune pe masă, într-un an si asa anuntat secetos.
Pagubele din cele două comune nemtene nu au fost produse de cantitătile mari de precipitatii, ci de grindină. Inginer Ion Păvăleanu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt, a declarat că în zona unde s-au înregistrat pierderile, ploile nu au fost bogate în precipitatii. „La Trifesti si Dulcesti s-au înregistrat ploi, intensificări ale vîntului si grindină. Nu avem posturi pluviometrice în cele două comune, dar raportînd la măsurătorile de la posturile din vecinătate, cantitatea de apă nu a fost mare. Dacă la Secuieni au căzut 16,2 litri pe metru pătrat, la Roman au fost doar 4,9 litri pe metru pătrat. Nu este nici o problemă în judet provocată de cantitatea de precipitatii, ci din cauza grindinei“, a declarat Ion Păvăleanu, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamt. Pînă ieri după-amiază, la Prefectura Nemat nu se centralizaseră integral pagubele produse de grindină în judet. „Stim că în comuna Trifesti, în localitătile Miron Costin si Trifesti, au fost afectate 380 de hectare de teren agricol si trei stîlpi ai Romtelecom. La Dulcesti au fost distruse culturi, dar încă nu s-a încheiat evaluarea situatiei în teen“, a declarat Crina Bălan, director în cadrul Prefecturii Neamt.

Articol afisat de 2030 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective