Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2009
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iunie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PLOAIE DE GHEATÃ

PLOAIE DE GHEATÃ

• grindina cãzutã în satele Secuieni, Butnãresti, Miron Costin si Dulcesti marti dupã amiazã, a lãsat locuitorii fãrã struguri, legume si alte recolte • autoritãtile au trecut la inventarierea pagubelor • asociatiile agricole au suferit pierderi la floarea soarelui, în special, însã culturile au fost asigurate • „Gheata n-a fost mare, însã a fost tare deasã. Mã uit cu jale în grãdinã si cred cã nimic nu mai poate fi recuperat“, a spus Maria Dramu, pensionarã din Miron Costin •

O ploaie de gheatã a fãcut ravagii marti, 23 iunie, dupã-amiaza, în comunele Secuieni si Trifesti. Conform spuselor sãtenilor din zonele respective, grindina, care a cãzut timp de opt-nouã minute, a fost fãrã precedent, iar pagubele produse însemnate. Gheata, de la mãrimea unui bob de mazãre pînã la cea a unui ou de porumbel, a culcat la pãmînt viile, recoltele, legumele, din gospodãriile oamenilor. Culturile de cîmp au fost afectate aproape total la floarea soarelui si, partial, la porumb. „Grindina a cãzut pe neasteptate fãrã ploaie, pe uscat, cum s-ar spune, pe un coridor între localitãtile Secuieni si Butnãresti, în lungime de circa un kilometru. Gheata, de mãrime pînã la un ou de porumbel, densã, a albit grãdinile oamenilor si culturile de cîmp, dupã circa 10 minute. ÃŽn gospodãriile din Secuieni si Butnãresti viile au fost distruse aproape în totalitate, la fel ca si recoltele de legume si zarzavaturi. Rosiile, ardeii, castravetii au cãzut pradã ghetii, fãrã a fi vreo sansã de a-si reveni. La culturile de cîmp, pãlãriile de floarea soarelui au fost rupte de pe tulpinã, productia fiind total compromisã. O comisie va merge pe teren pentru a constata pagubele produse de acest fenomen meteorologic. Dupã douã trei zile vom avea o situatie clarã a volumului pagubelor. Personal, consider cã anul acesta densitatea grindinei a fost fãrã precedent. Am luat legãtura cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, domnul Vasile Pruteanu, si l-am informat despre situatie“, a declarat Vasile Ivancea, primarul comunei Secuieni. El a mai mentionat cã asociatiile agricole au culturile asigurate si, astfel, pagubele vor fi recuperate, în mare parte. „Problema va rãmîne cu oamenii în vîrstã si necãjiti care nu au asigurare pe ceea ce au cultivat în grãdinã. Pentru ei legumele si zarzavatul constituie principalele surse de alimentatie. Nu cred cã va mai putea fi recuperat ceva din grãdinile gospodarilor. Nu rãmîne decît sã ne rugãm si sã fim mai milostivi pentru ca Dumnezeu sã nu ne mai loveascã atît de crunt“, a încheiat primarul Ivancea. Si în localitatea Miron Costin, comuna Trifesti, gheata a bãtut la fel de violent, lãsînd grãdinile oamenilor pustii.

„Mare nenorocire s-a abãtut asupra noastrã“

„Pînã acum, la 77 de ani, nu am mai vãzut asa ceva. Mare prãpãd a fãcut gheata. A mai fost si în alti ani, însã acum am rãmas fãrã rosii, castraveti, ardei. Strugurii, mai bine de jumãtate, sînt la pãmînt. Copiii si nepotii m-au ajutat în grãdinã pentru cã trãiesc singurã de mai multi ani si mã descurc mai greu. Acum munca lor si a mea s-a dus pe apa sîmbetei. Gheata n-a fost mare, poate cît bobul de mazãre, însã a fost tare deasã. Mã uit cu jale în grãdinã si cred cã nimic nu mai poate fi recuperat. Mare nenorocire s-a abãtut asupra noastrã. Este pedeapsã de la Dumnezeu pentru cã lumea este rea si multi si-au pierdut credinta“, a spus Maria Dramu, pensionarã din Miron Costin. Si aici administratia publicã localã va desemna o comisie pentru inventarierea pagubelor. Indiferent de cît de mare vor fi stricãciunile, un lucru este sigur, multi oameni necãjiti nu vor mai avea ce pune pe masã, într-un an si asa anuntat secetos.
Pagubele din cele douã comune nemtene nu au fost produse de cantitãtile mari de precipitatii, ci de grindinã. Inginer Ion Pãvãleanu, director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, a declarat cã în zona unde s-au înregistrat pierderile, ploile nu au fost bogate în precipitatii. „La Trifesti si Dulcesti s-au înregistrat ploi, intensificãri ale vîntului si grindinã. Nu avem posturi pluviometrice în cele douã comune, dar raportînd la mãsurãtorile de la posturile din vecinãtate, cantitatea de apã nu a fost mare. Dacã la Secuieni au cãzut 16,2 litri pe metru pãtrat, la Roman au fost doar 4,9 litri pe metru pãtrat. Nu este nici o problemã în judet provocatã de cantitatea de precipitatii, ci din cauza grindinei“, a declarat Ion Pãvãleanu, director al Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt. Pînã ieri dupã-amiazã, la Prefectura Nemat nu se centralizaserã integral pagubele produse de grindinã în judet. „Stim cã în comuna Trifesti, în localitãtile Miron Costin si Trifesti, au fost afectate 380 de hectare de teren agricol si trei stîlpi ai Romtelecom. La Dulcesti au fost distruse culturi, dar încã nu s-a încheiat evaluarea situatiei în teen“, a declarat Crina Bãlan, director în cadrul Prefecturii Neamt.

Articol afisat de 2336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective