Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MISTERELE CETÃTII

MISTERELE CETÃTII

• monumentului ce strãjuie Valea Ozanei i-a fost trecut pragul de peste 20.000 de turisti de la începutul lunii • „Sîntem trei - patru ghizi si nu putem face fatã“, afirmã muzeograful Gheorghe Maxim • se poate vorbi acum de Muzeul Cetatea Neamtului si nu de o simplã fortãreatã • cele mai atractive incinte sînt sala de sfat si judecatã, sala armelor, închisoarea si paraclisul •



Cetatea Neamtului a revenit în fortã în circuitul turistic national si international, fapt dovedit de miile de turisti care au vizitat în ultimele trei sãptãmîni monumentul inaugurat la începutul lunii iulie, dupã doi ani de lucrãri de restaurare si reabilitare. Custodele Gheorghe Maxim a declarat cã zilnic urcã la cetate circa 500 de vizitatori, iar numãrul acestora creste pînã la 2.000 într-o zi de weekend. Ceea ce s-ar traduce în peste 20.000 de turisti de la începutul lunii. „Sîntem trei - patru ghizi si nu putem face fatã“, afirmã muzeograful, precizînd cã pentru grupurile organizate un tur al fortãretei poate dura trei sferturi de orã. Ansamblul arhitectonic a devenit mult mai atractiv dupã ce a fost restaurat timp de doi ani cu importante fonduri europene si judetene, în valoare de circa 3 milioane de euro. Schimbarea este radicalã, nu mai existã un astfel de loc în tarã, au remarcat turistii care mai trecuserã pe aici cu ani în urmã. Au venit si strãini, francezi, spanioli, dar si tîrgnemtenii s-au dus în numãr mare sã vadã monumentul transformat în muzeu, cu exponate în mai toate încãperile.



Sala armelor

Cele mai atractive sînt sala de sfat si judecatã, sala armelor, închisoarea, dar si paraclisul, deschis zilnic pentru cei care vor sã se închine si sã aprindã o lumînare, adusã de ei, fiindcã nu se comercializeazã în incinta monumentului. Pe lîngã fotografii sau copiile dupã documentele vechi în care se face referire la cetate, turistii pot sã vadã si obiecte care reînvie atmosfera din vremurile trecute, cînd cetatea era locuitã. Trecînd pragul sãlii de sfat si judecatã, ai impresia cã te-ai întors înapoi în timp. Încãperea pare gata sã gãzduiascã o întrunire pentru cãpeteniile militare, sînt scaune si o masã lungã, din lemn înnegrit de vreme. Pe pereti sînt expuse sãbii, scuturi, sulite, o armurã dã impresia unui ostean gata sã intervinã, iar în partea din spate, dupã un geam de sticlã, stau, ca într-o vitrinã, cinci plãiesi în straie militare din vremurile din urmã, se poate vedea chiar si un cal în mãrime naturalã.

ÃŽnchisoarea

La fel de interesantã se dovedeste pentru vizitatori închisoarea, cu atît mai sugestivã prin prezenta a patru rãufãcãtori, legati cu lanturi. ÃŽncãtusatii au bãrbi mari si neîngrijite, cãmesoaie lungi, pe jos sînt paie, chiar si un butuc, lanturi pe pereti, e întunecos si rece, cu tot iluminatul care a pãtruns în toate spatiile din cetate, dupã restaurare. Speriati de atmosferã, copiii mai mititei dau iute bir cu fugitii. Pe gratii, un panou cu un fragment din scrisoarea unui fost ostean al lui Ieremia Movilã. ÃŽl chema Cocrisel, era „numai cu cãmasa“, si cerea sã i se dea de stire pãrintelui sãu cã zace în temnitã, „de mãnîncã lutul si pãduchii“. Erau întemnitati aici prizonierii militari, dar si cei care comiteau infractiunile consemnate în documentele medievale: viclenia, neascultarea, tîlhãria si furtul, rãpirea de fete, bigamia, sacrilegiul, sodomia, mãrturia mincinoasã (limba strîmbã), denuntarea calomnioasã (sudalma mare), loviri, rãniri simple, vãtãmãri corporale (ucisãturi), sfada, insultele.

Camera de provizii, sala de mese, paraclisul

Deasupra închisorii, la nivelul solului, se aflã camera de provizii si sala de mese. În prima sînt depozitate recipiente pentru pãstrarea hranei si a apei, butoiase si putini din lemn, ulcioare, saci de cînepã burdusiti cu merinde, chiar si o bucatã de brînzã pare pusã la scurs într-o pînzã, lîngã alte douã bucãti de cas, de pe o policioarã. Ici-colo sînt agãtate mãnunchiuri de plante uscate, la dispozitia bucãtarilor. În apropiere, este sala de mese, gata parcã sã se umple de zarva plãiesilor. Cîteva scaune cu spãtar sînt asezate în jurul unei mese lungi de lemn, acoperitã cu stergare, pe care se aflã cîteva ulcioare si un vas ceramic cu un polonic în el. De jur împrejur, pe pereti, cãni de lut si linguroaie, iar pe plitã, cîteva vase înalte par sã tinã mîncarea caldã pentru meseni. Scãunele cu trei picioare si lavite întregesc mobilierul. La nivelul superior, paraclisul este la fel de vizitat, mai ales cã are aspectul unei bisericute, cu catapeteasmã, icoane si strane. Turistii profitã de prilej pentru a înãlta la ceruri o rugãciune din locul unde altãdatã îngenunchea si se ruga marele Stefan.

Muzeul Cetatea Neamtului, realizat în doar trei luni

Fiecare exponat a trecut prin mîinile lui Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, care a avut la dispozitie doar trei luni pentru „îmbrãcarea“ încãperilor: „Dacã e sã ne referim la istoria restaurãrii, reabilitãrii monumentului istoric Cetatea Neamt, as vrea sã vã spun, cu document în fatã, cã prima actiune este din 2002, fãcutã de Complexul Muzeal Neamt, cînd am realizat studiul de fezabilitate care a fost folosit ulterior la proiectul pe care tocmai l-am inaugurat si care se spune cã este de datã mai recentã. Dupã 2002, a fost 2004, alt proiect, au fost niste sume mult mai mici cheltuite pentru micile restaurãri care s-au fãcut la Cetate. Important este cã pînã la urmã am ajuns la faza aceasta, s-au realizat niste lucruri extraordinare, am transformat practic monumentul în muzeul Cetatea Neamt. Este vorba despre 21 de spatii muzeale în care se vorbeste despre istoria întreagã a cetãtii de la prima atestare documentarã si de la ceea ce se crede cã a fost în timpul lui Petru I Musat pînã la distrugerea ordonatã în 1717 de Mihai Racovitã, si nu numai, avînd în vedere cã obiectivul a stat în atentia poetilor, scriitorilor, autoritãtilor Moldovei, chiar si pînã la 1834, cînd se hotãrãste sã se ia prima mãsurã de nerisipire a zidurilor Cetãtii. Fiindcã mult timp Cetatea Neamt a fost folositã drept carierã de piatrã de cãtre locuitorii din orasul de la poalele culmii Plesului, astfel încît s-au adus în timp, evident, fãrã sã se stie, o stricãciune foarte mare acestui obiectiv. Am încercat la amenajarea spatiilor sã folosim experienta cãpãtatã în timp. Zilele astea s-au împlinit 33 de ani de cînd am pãsit prima datã la cetate în calitate de ghid. Tineam loc la acea vreme unui coleg care era plecat în concediu. Au mai fost si alte experiente muzeografice pe care le-am avut în cadrul Complexului Muzeal Judetean. M-am uitat în stînga, m-am uitat în dreapta, la ce au realizat altii în tarã si în alte pãrti, am folosit materialele avute la dispozitie, am realizat replici si copii facsimile, cam tot ce s-a fãcut în Cetate a trecut prin mîna mea. Trei luni de zile este foarte putin, colegilor mei au replicat cã e o adevãratã nebunie. Cu sigurantã de acum înainte vor curge vizitatorii avînd în vedere reclama“, declara recent Gheorghe Dumitroaia.

Articol afisat de 2629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective