Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2009
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Iulie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MISTERELE CETĂTII

MISTERELE CETĂTII

• monumentului ce străjuie Valea Ozanei i-a fost trecut pragul de peste 20.000 de turisti de la începutul lunii • „Sîntem trei - patru ghizi si nu putem face fată“, afirmă muzeograful Gheorghe Maxim • se poate vorbi acum de Muzeul Cetatea Neamtului si nu de o simplă fortăreată • cele mai atractive incinte sînt sala de sfat si judecată, sala armelor, închisoarea si paraclisul •Cetatea Neamtului a revenit în fortă în circuitul turistic national si international, fapt dovedit de miile de turisti care au vizitat în ultimele trei săptămîni monumentul inaugurat la începutul lunii iulie, după doi ani de lucrări de restaurare si reabilitare. Custodele Gheorghe Maxim a declarat că zilnic urcă la cetate circa 500 de vizitatori, iar numărul acestora creste pînă la 2.000 într-o zi de weekend. Ceea ce s-ar traduce în peste 20.000 de turisti de la începutul lunii. „Sîntem trei - patru ghizi si nu putem face fată“, afirmă muzeograful, precizînd că pentru grupurile organizate un tur al fortăretei poate dura trei sferturi de oră. Ansamblul arhitectonic a devenit mult mai atractiv după ce a fost restaurat timp de doi ani cu importante fonduri europene si judetene, în valoare de circa 3 milioane de euro. Schimbarea este radicală, nu mai există un astfel de loc în tară, au remarcat turistii care mai trecuseră pe aici cu ani în urmă. Au venit si străini, francezi, spanioli, dar si tîrgnemtenii s-au dus în număr mare să vadă monumentul transformat în muzeu, cu exponate în mai toate încăperile.Sala armelor

Cele mai atractive sînt sala de sfat si judecată, sala armelor, închisoarea, dar si paraclisul, deschis zilnic pentru cei care vor să se închine si să aprindă o lumînare, adusă de ei, fiindcă nu se comercializează în incinta monumentului. Pe lîngă fotografii sau copiile după documentele vechi în care se face referire la cetate, turistii pot să vadă si obiecte care reînvie atmosfera din vremurile trecute, cînd cetatea era locuită. Trecînd pragul sălii de sfat si judecată, ai impresia că te-ai întors înapoi în timp. Încăperea pare gata să găzduiască o întrunire pentru căpeteniile militare, sînt scaune si o masă lungă, din lemn înnegrit de vreme. Pe pereti sînt expuse săbii, scuturi, sulite, o armură dă impresia unui ostean gata să intervină, iar în partea din spate, după un geam de sticlă, stau, ca într-o vitrină, cinci plăiesi în straie militare din vremurile din urmă, se poate vedea chiar si un cal în mărime naturală.

Închisoarea

La fel de interesantă se dovedeste pentru vizitatori închisoarea, cu atît mai sugestivă prin prezenta a patru răufăcători, legati cu lanturi. Încătusatii au bărbi mari si neîngrijite, cămesoaie lungi, pe jos sînt paie, chiar si un butuc, lanturi pe pereti, e întunecos si rece, cu tot iluminatul care a pătruns în toate spatiile din cetate, după restaurare. Speriati de atmosferă, copiii mai mititei dau iute bir cu fugitii. Pe gratii, un panou cu un fragment din scrisoarea unui fost ostean al lui Ieremia Movilă. Îl chema Cocrisel, era „numai cu cămasa“, si cerea să i se dea de stire părintelui său că zace în temnită, „de mănîncă lutul si păduchii“. Erau întemnitati aici prizonierii militari, dar si cei care comiteau infractiunile consemnate în documentele medievale: viclenia, neascultarea, tîlhăria si furtul, răpirea de fete, bigamia, sacrilegiul, sodomia, mărturia mincinoasă (limba strîmbă), denuntarea calomnioasă (sudalma mare), loviri, răniri simple, vătămări corporale (ucisături), sfada, insultele.

Camera de provizii, sala de mese, paraclisul

Deasupra închisorii, la nivelul solului, se află camera de provizii si sala de mese. În prima sînt depozitate recipiente pentru păstrarea hranei si a apei, butoiase si putini din lemn, ulcioare, saci de cînepă burdusiti cu merinde, chiar si o bucată de brînză pare pusă la scurs într-o pînză, lîngă alte două bucăti de cas, de pe o policioară. Ici-colo sînt agătate mănunchiuri de plante uscate, la dispozitia bucătarilor. În apropiere, este sala de mese, gata parcă să se umple de zarva plăiesilor. Cîteva scaune cu spătar sînt asezate în jurul unei mese lungi de lemn, acoperită cu stergare, pe care se află cîteva ulcioare si un vas ceramic cu un polonic în el. De jur împrejur, pe pereti, căni de lut si linguroaie, iar pe plită, cîteva vase înalte par să tină mîncarea caldă pentru meseni. Scăunele cu trei picioare si lavite întregesc mobilierul. La nivelul superior, paraclisul este la fel de vizitat, mai ales că are aspectul unei bisericute, cu catapeteasmă, icoane si strane. Turistii profită de prilej pentru a înălta la ceruri o rugăciune din locul unde altădată îngenunchea si se ruga marele Stefan.

Muzeul Cetatea Neamtului, realizat în doar trei luni

Fiecare exponat a trecut prin mîinile lui Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamt, care a avut la dispozitie doar trei luni pentru „îmbrăcarea“ încăperilor: „Dacă e să ne referim la istoria restaurării, reabilitării monumentului istoric Cetatea Neamt, as vrea să vă spun, cu document în fată, că prima actiune este din 2002, făcută de Complexul Muzeal Neamt, cînd am realizat studiul de fezabilitate care a fost folosit ulterior la proiectul pe care tocmai l-am inaugurat si care se spune că este de dată mai recentă. După 2002, a fost 2004, alt proiect, au fost niste sume mult mai mici cheltuite pentru micile restaurări care s-au făcut la Cetate. Important este că pînă la urmă am ajuns la faza aceasta, s-au realizat niste lucruri extraordinare, am transformat practic monumentul în muzeul Cetatea Neamt. Este vorba despre 21 de spatii muzeale în care se vorbeste despre istoria întreagă a cetătii de la prima atestare documentară si de la ceea ce se crede că a fost în timpul lui Petru I Musat pînă la distrugerea ordonată în 1717 de Mihai Racovită, si nu numai, avînd în vedere că obiectivul a stat în atentia poetilor, scriitorilor, autoritătilor Moldovei, chiar si pînă la 1834, cînd se hotărăste să se ia prima măsură de nerisipire a zidurilor Cetătii. Fiindcă mult timp Cetatea Neamt a fost folosită drept carieră de piatră de către locuitorii din orasul de la poalele culmii Plesului, astfel încît s-au adus în timp, evident, fără să se stie, o stricăciune foarte mare acestui obiectiv. Am încercat la amenajarea spatiilor să folosim experienta căpătată în timp. Zilele astea s-au împlinit 33 de ani de cînd am păsit prima dată la cetate în calitate de ghid. Tineam loc la acea vreme unui coleg care era plecat în concediu. Au mai fost si alte experiente muzeografice pe care le-am avut în cadrul Complexului Muzeal Judetean. M-am uitat în stînga, m-am uitat în dreapta, la ce au realizat altii în tară si în alte părti, am folosit materialele avute la dispozitie, am realizat replici si copii facsimile, cam tot ce s-a făcut în Cetate a trecut prin mîna mea. Trei luni de zile este foarte putin, colegilor mei au replicat că e o adevărată nebunie. Cu sigurantă de acum înainte vor curge vizitatorii avînd în vedere reclama“, declara recent Gheorghe Dumitroaia.

Articol afisat de 2338 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective