Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DEZASTRU PISCICOL PE LACUL LATES

DEZASTRU PISCICOL PE LACUL LATES

• aproximativ 6 tone de peste din speciile crap, fitofag, salãu si biban, a murit • reprezentantii DSV au declansat o anchetã pentru a stabili cauzele dezastrului • pescuitul în iaz a fost oprit pînã la noi ordine • specialistii în pisciculturã afirmã cã este cel mai mare dezastru de acest gen, înregistrat în judet în ultimii 35 de ani •

Imagine de cosmar ieri dimineatã pe iazul Lates, din comuna Bîrgãoani. Mii de pesti morti pluteau în derivã pe luciul apei, iar mirosul provenit de la cele peste cinci tone de peste adunat în grãmezi pe marginea lacului se simtea de la sute de metri depãrtare. Semnele dezastrului au fost anuntate încã din noaptea de marti spre miercuri, cînd paznicii au gãsit pesti morti pe marginea iazului. Cîteva ore mai tîrziu, odatã cu venirea luminii avea sã fie cunoscutã si dimensiunea dezastrului: mii de pesti, din speciile crap românesc, crap chinezesc (fitofag), biban si salãu, erau morti, fiind aruncati spre maluri de valuri. Printre „victime“ se aflau exemplare superbe de crap românesc si fitofag, a cãror greutate depãsea lejer 15 kilograme. Imediat au fost anuntati administratorii iazului, dar si autoritãtile. Doi reprezentanti ai Directiei Sanitar Veterinare, însotiti de medicul veterinar din comunã s-au deplasat la fata locului pentru a investiga cauzele dezastrului. Au fost prelevate atît probe de peste, dar si probe de apã. „Nu putem sti deocamdatã care au fost cauzele. Am luat probe atît de peste, dar si de apã. Probele vor fi duse colegilor de laborator si vor fi analizate. Cînd vom avea rezultatul ne vom putea pronunta clar“, a declarat unul dintre reprezentantii de la DSV. Afectati de cele întîmplate, administratorii iazului s-au ferit sã facã declaratii, chiar dacã erau voci care afirmau cã la mijloc ar fi fost vorba de o mînã criminalã. „Nu putem spune cã a fost un act criminal, pînã nu avem rezultatele de la DSV. Cît despre valoarea prejudiciului, acesta urmeazã sã fie stabilit. Nu stim clar cît peste a murit, dar nici cauzele. Pescuitul va fi interzis pe iaz pînã la o datã pe care o vom anunta“, a declarat Gabi Sandu, presedintele Club Planet Carp, care administreazã iazul. O altã persoanã din cadrul conducerii clubului a precizat cã va fi destul de greu de precizat o datã la care sã fie reluat pescuitul sportiv. „Noi aici nu fãceam pisciculturã cu scopul de a comercializa pestele. Este un club sportiv, iar locul era destinat pescarilor. Avem mai multe specii, de la crap si stiucã la biban, salãu si caras. Nu stim ce ar fi putut provoca aceastã grozãvie“. Desi nu s-a fãcut o evaluare finalã, reprezentantii iazului sînt de pãrere cã aproximativ 5-6 tone a murit.

Carasul a scãpat

Fiind o specie mai rezistentã, carasul a scãpat, angajatii gãsind doar cîtiva pesti morti din aceastã specie. ÃŽn schimb, rãpitorul si exemplarele mai bãtrîne sînt mult mai sensibile atît la lipsa de oxigen, dar si la boli. Un pisciculor nemtean afirmã cã, în ultimii ani, în Neamt nu s-au înregistrat astfel de cazuri. „ÃŽn Neamt, în ultimii 35 de ani nu s-a întîmplat asa ceva. Din cunostintele mele, mai ales cã stiu si iazul Lates, nu cred cã la mijloc sã fi fost lipsa oxigenului. Cu sigurantã cauza este cu totul alta. Iazul Lates este unul cu un volum mare de apã, aproximativ 800.000-1.000.000 milion de metri cubi si nu cred cã lipsa oxigenului ar fi putut duce la moartea atîtor pesti. Acolo existã izvoare, apa s-a mai miscat, asa cã este greu sã mergi pe varianta asta. Stiu cã în anii anteriori exista foarte multã vegetatie submersã. Este posibil ca aceasta sã fi putrezit si sã fi cãzut pe fund consumînd oxigenul. Numai asa s-ar explica o moarte din cauza acestei cauze. Oricum, probele de laborator vor arãta clar ce s-a întîmplat. Singurul caz asemãnãtor, dar cu o altã cauzã s-a înregistrat în anii 87-88 la Dulcesti. Atunci niste muncitori care stropeau sfecla au spãlat bidoanele în care aveau pesticide în iaz. Au murit 5-6 tone de peste. Pe de altã parte, nu cred cã cei care administreazã acum iazul nu au fãcut verificãri periodice pentru a vedea care este cantitatea de oxigen din apã. Aceste lucruri se fac cel putin o datã pe lunã iar dacã sînt probleme intervii din timp“, ne-a declarat piscicultorul contactat de Monitorul, si care a dorit sã-si pãstreze anonimatul.

Pestele mort, predat firmei Protan

Pentru a se îndepãrta focarul de infectie, reprezentantii iazului au luat legãtura cu firma Protan, ce are ca obiect de activitate colectarea si distrugerea cadavrelor de animale. Un autovehicul al societãtii urma sã ridice ieri dupã amiazã pestele mort si sã-l transporte la crematoriul de la Roman. Primul semn al tragediei a apãrut marti dimineatã, cînd administratorul lacului Lates a cerut ajutor la numãrul unic de urgente 112, dupã ce a constatat cã puietul a început sã moarã. Lucrãtorii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã s-au deplasat la fata locului cu o motopompã pentru a aera apa. Primii pesti morti au fost din speciile crap si salãu, fiind vorba în general de puiet. Pompierii au scos apa din lac si i-au dat drumul înapoi. Din nefericire, interventia pompierilor nu a avut rezultatul scontat. Reamintim cã în iunie 2008, iazul Lates a trecut în administrarea Clubului Sportiv Planet Carp. Noii administratori au depus toate eforturile pentru a amenaja iazul la standarde care sã le permitã organizarea de concursuri nationale de pescuit. Si au si reusit, aici avînd loc mai multe competitii de acest gen. Anul trecut, iazul a fost populat cu crap de peste 10 kg, dar si de peste 20 de kg. Clubul Planet Carp are peste 30 de membri. Nu este un club exclusivist, pescarii putînd sã-si încerce norocul aici în schimbul unei taxe. Pescuitul se face numai cu respectarea regulamentului, pescarii fiind obligati ca pestele prins, cu exceptia carasului, sã fie aruncat înapoi în lac.

Articol afisat de 5129 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective