Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fetitã de 13 ani, ucisã de obezitate?

Fetitã de 13 ani, ucisã de obezitate?

• o fetitã de 13 ani din Tupilati a murit fulgerãtor • cauza decesului a fost o insuficientã a tuturor organelor precum si o infectie gravã a rinichilor • toate acestea se pare cã au fost provocate de obezitatea de care suferea adolescenta •

O fetitã de 13 ani din Tupilati a murit fulgerãtor în ultima zi a sãptãmînii trecute dintr-o cauzã mai putin obisnuitã, care i-a uimit pînã si pe medicii legisti nemteni. Concret, Elena A. a fost toatã ziua de duminicã împreunã cu pãrintii si sora ei mai mare la un grãtar într-o pãdure din apropierea localitãtii. La un moment dat, a dat semne de obosealã iar sora ei i-a alertat pe pãrinti spunîndu-le cã Elena nu se simte deloc bine. Pãrintii, ajunsi imediat lîngã fatã au gãsit-o pe aceasta în stare de inconstientã. Au încercat sã-i acorde primul ajutor timp în care au sunat disperati si la Ambulantã. Cînd au ajuns, medicii au constatat cã fetita se afla în stop cardio respirator iar toate încercãrile de resuscitare nu au avut nici un succes, fata murind la scurt timp. Corpul victimei a fost adus la morgã pentru necropsie iar marti, legistii au cãutat sã afle cauza stiintificã a decesului. Concluziile legistilor au arãtat cã adolescenta care suferea de obezitate de gradul trei a murit din cauza unei insuficiente pluriorganice precum si a unei pionefroze, adicã a unei infectii extrem de puternice a rinichilor. „Este un caz mai deosebit avînd în vedere vîrsta fetitei precum si cauzele ce au condus la moartea ei. Practic copilei nu-i mai functionau aproape deloc toate organele iar rinichii erau invadati de puroi. Am discutat cu pãrintii care mi-au spus cã niciodatã în ultimul timp nu i-a fost rãu fetei si nici nu a avut febrã sau alte semne care sã ateste cã are o oarecare suferintã. Este inexplicabil cum a dus acest copil o asemenea infectie pe picioare precum si faptul cã suferea de o insuficientã pluriorganicã. Am prelevat si probe histopatologice precum si probe de sînge pentru a face analize suplimentare în vederea stabilirii cauzei exacte a mortii. Cred cã un factor ce a contribuit la decesul acestui copil a fost si obezitatea“ a precizat medicul legist Serghei Ciuchilan, din cadrul Serviciului de Medicinã Legalã Neamt.

Fata a mai suferit un stop cardio respirator acum 4 ani

Elena provine dintr-o familie înstãritã din Tupilati. Pãrintii au fost plecati multi ani în Italia timp în care fata, împreunã cu sora ei mai mare au rãmas în grija unei bunici. Aceasta a murit la începutul anului iar pãrintii s-au întors atunci definitiv în tarã. Erau pãrinti care-si iubeau copiii. Medicul din comunã sustine cã fetita a mai suferit în urmã cu 4 ani un stop cardio respirator în timp ce era la scoalã, la ora de educatie fizicã. „Acum 4 ani, fetita a fãcut un stop cardio-respirator dar atunci am reusit s-o salvãm. Eu si asistenta am aplicat toate metodele de resuscitare pe care le puteam face noi si am avut succes, astfel încît, la venirea ambulantei copila respira singurã. Atunci a fãcut investigatii complete la spitalul din Piatra Neamt si din cîte stiu nu i s-a gãsit nimic. Stiu cã apoi pãrintii au fost cu ea la un control amãnuntit la Bucuresti unde iarãsi nu i s-a descoperit nimic semnificativ. De atunci copila nu a mai venit la mine pentru consultatii sau trimiteri si nici pãrintii nu au tinut legãtura cu dispensarul. Si de moartea fetitei am aflat întîmplãtor si am fost de-a dreptul socatã si zguduitã de o asemenea tragedie. Din datele pe care le am eu despre acest copil nu reiese nici o cauzã care sã ducã la moartea lui. Singurul lucru la care mã pot gîndi acum este obezitatea care i-ar fi putut agrava starea sa de sãnãtate, fetita avînd o greutate de peste 50 de kg. As vrea sã atrag si eu încã o datã atentia tuturor pãrintilor pentru a nu mai exista astfel de tragedii sã fie mai atenti la alimentatia copiilor. Acestia nu trebuie lãsati sã mãnînce în exces dulciuri si trebuie stimulati sã se hrãneascã cît mai sãnãtos si sã facã multã miscare“ a declarat doctorita Camelia Negelschi, medic în Tupilati de peste 22 de ani.

Obezitatea afecteazã din ce în ce mai multi copii

Obezitatea este o boalã care în ultimii ani afecteazã tot mai multi copii. Hrana nesãnãtoasã, dulciurile consumate în exces si lipsa miscãrii fizice duc la îngrãsarea din ce în ce mai tare a copiilor care din plinuti si dolofani ajung treptat supraponderali si apoi obezi. Obezitatea este o boalã care are trei stadii, de gradul I cînd afecteazã mai putin de 30% din corp, de gradul II cînd este afectat între 30 si 50% din corp si de gradul trei cînd peste jumãtate din corp este afectat de grãsime. Aceastã greutate excesivã poate provoca copiilor probleme articulare si osoase, dureri de cap, tulburãri de vedere, hipoventilatie (ducînd la ameteli si performante slabe în timpul zilei, sforãit, infarct miocardic), boli ale vezicii biliare, tensiune arterialã crescutã, niveluri înalte ale grãsimilor în sînge si diabet. Simptomele obezitãtii încep de la obosealã, dureri de spate, dureri de cap, probleme articulare si tulburãri de somn pînã la probleme la scoalã. Obezitatea este cauzatã de doi factori - o dietã nesãnãtoasã (în mod tipic prea bogatã în zaharuri si grãsimi) si lipsa exercitiului fizic. Dacã nu este tratatã la timp, problemele copiilor se pot agrava si în cazuri extreme se ajunge la deces.

Articol afisat de 2375 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective