Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 August 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RECESIUNEEE!!!!

RECESIUNEEE!!!!

• pentru a face fatã crizei, dar mai ales pentru a obtine bani de la FMI se vor face economii în sectorul bugetar • salariatii de la stat vor strînge cureaua pînã dincolo de ultima gaurã • finantistii nemteni vor pleca douã sãptãmîni în concediu fãrã platã • 400 de norme din învãtãmîntul nemtean vor dispãrea • prefectul crede cã solutia iesirii din crizã va fi renuntarea la sporuri si diminuarea salariilor • politistii au rãmas deja fãrã cîteva drepturi bãnesti •

Asa cum analistii si oamenii de afaceri au apreciat de la finele anului trecut si începutul lui 2009, criza economicã s-a adîncit în a doua jumãtate a anului, mai exact în luna august. Desi nimãnui nu-i place sã recunoascã cã cineva a avut dreptate, la acea vreme autoritãtile si guvernantii nu au avut urechi sã audã, astfel încît în acest moment sîntem aproape în recesiune. Asta înseamnã cã mediul de afaceri e la limita de jos, iar pentru a rezista ar trebui sã se taie în carne vie. De aceastã datã nu la patroni, ci în sectorul de stat, acolo unde de mult se spune cã bani grei se duc pe apa sîmbetei. Concret, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a sustinut cã angajamentul de scãdere a cheltuielilor cu 0,6% din PIB va presupune un numãr mare de personal disponibilizat. „Pînã la jumãtatea anului viitor, în iunie, avînd în vedere angajamentul de reducere cu 0,6% din PIB al cheltuielilor salariale, va fi vorba despre un numãr mare de personal disponibilizat. Nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane“, a spus Pogea care nu a dorit sã specifice numãrul exact de concedieri pentru care s-a convenit cu FMI. Se pare cã la nivel national disponibilizãrile în sectorul bugetar ar putea ajunge la 100.000-150.000 pînã la mijlocul anului viitor. Chiar ieri, 11 august 2009, ministrul Pogea a mai sustinut cã absolut toti salariatii din sistemul public vor avea zece zile neplãtite pînã la finalul anului 2009.

10 zile fãrã platã pentru finantistii nemteni

Mãsurile anticrizã de la vîrful ministerului se vor propaga în teritoriu, iar în judetul Neamt vor fi loviti de recesiune 528 de finantisti. „Nu am primit absolut nimic oficial pe aceastã temã dar cred cã cel putin la nivelul Ministerului de Finante nu vor avea loc concedieri. Totusi, pînã la sfîrsitul anului e posibil ca fiecare salariat din cadrul Directiei de Finante Neamt sã intre în concediu fãrã platã pentru 10 zile lucrãtoare, adicã douã sãptãmîni. Se va face un grafic si prin rotatie fiecare va sta acasã. Repet, nu am primit nimic oficial, dar cred cã asa se va întîmpla. Noi avem un numãr de 528 de salariati, în afarã de cei temporari, care înlocuiesc pe aceia plecati în concediu de crestere a copilului“, a declarat Jan Sava, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt. O altã variantã luatã în calcul de guvernati ar fi reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore pe zi, pentru o perioadã determinatã. Aceasta este una din optiunile ministrului Pogea care nu specificat care variantã o va aplica. Concedierile în sectorul de stat au fost anuntate si de Adriean Videanu, minstrul economiei, care a sustinut cã este nevoie de reducerea cheltuielilor, ceea ce va însemna o reducere a salariilor lor cu 4%, pînã la sfîrsitul anului.

Spitalele n-au de unde da afarã

Toate institutiile care sînt finantate de la bugetul de stat sînt deja afectate de la începutul anului de criza economicã pe care o traverseazã România. Cel mai acut, criza este resimtitã în sistemul sanitar dat fiind faptul cã toatã lumea se loveste zilnic de problemele apãrute anul acesta. Astfel, spitalele nemtene sînt aproape de faliment, fiind cu fondurile pe sponci de multe luni. Furnizorii refuzã de multe ori sã mai aprovizioneze spitalele din judet tocmai pentru cã acestea nu mai au bani sã le plãteascã. ÃŽn aceste conditii, pacientii sînt nevoiti ca, de multe ori, sã vinã la spital cu traista de medicamente cumpãrate din banii lor. Totusi, dacã la investitii si cheltuieli lucrurile stau prost, din punct de vedere al salariilor, lucrãtorii sistemului sanitar încã îsi mai prtimesc lefurile. ÃŽn schimb, angajatii Directiei de Sãnãtate Publicã de mai bine de douã luni nu si-au mai luat lefurile întregi, ei fiind tãiati de la o multime de sporuri. La fel si cei de la Centrul de Transfuzii care sînt din nou pe cale de a face grevã ca urmare a faptului cã se doreste eliminarea unor sporuri si în cazul lor. ÃŽn sistemul medical nemtean se poate spune totusi cã angajatii au noroc anul acesta. Chiar dacã lefurile lor vor fi mai mici iar volumul de muncã are sanse reale sã fie tot mai mare (morbiditatea creste în vremuri de recesiune economicã), aici nu se pune problema somajului. Spitalele nu vor face disponibilizãri întrucît numãrul salariatilor este cu mult mai mic decît necesarul, iar criza de medici cu care se confruntã toate unitãtile sanitare nu pate fi combãtutã cu nimic. „Nici nu se pune problema sã disponibilizãm personal. Avem o acutã lipsã, în special de medici si abia facem fatã cu ce avem, darmite sã mai fim obligati sã dãm afarã“, a precizat doctorul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Judetean Neamt.

Prefectul crede cã este de preferat reducerea salariilor decît somajul

Bugetarii sînt îngrijorati acum nu doar de faptul cã ar putea sau chiar au lefuri mai mici dar stau ca pe ghimpi de teamã sã nu rãmînã fãrã slujbe. Totusi, prefectul judetului Neamt, Mihai Archip este mai optimist si crede cã economiile cerute de cãtre Guvern pot fi fãcute si fãrã trimiterea angajatilor în somaj. „Nu am primit încã nimic concret de la Guvern referitor la cerinta Fondului Monetar International de a reduce cheltuielile din sectorul bugetar dar cu sigurantã vom fi anuntati cã este momentul sã facem economii drastice si eventual sã disponibilizãm personal acolo unde se va putea. La Prefecturã cred cã nu se va pune problema trimiterii oamenilor acasã întrucît schema noastrã de personal si asa este cu 11 oameni mai putin decît ar trebui. Pe de altã parte, cred cã este firesc sã încercãm sã facem economii peste tot acolo unde este posibil dar cred cã nu se va ajunge chiar la trimiterea angajatilor în somaj. Sînt de pãrere cã economiile se pot face din diminuarea salariilor, din neacordarea unor sporuri precum si din luarea prin rotatie a bugetarilor a concediului fãrã platã. Astfel, am putea iesi cu totii din crizã si fãrã a provoca adevãrate drame în familii prin demiterea salariatilor. ÃŽn aceste vremuri de crizã cu totii ne regîndim bugetul fie cel al familiei fie cel al institutiilor si pentru cã toti tindem sã facem economii este normal ca si institutiile statului sã fie mai strînse la pungã“, a declarat prefectul Mihai Archip.

Criza închide scolile

Sãrãcia sistemului de stat afecteazã si învãtãmîntul. Astfel, ca urmare a solicitãrii primului ministru de a reduce cheltuielile, Ministerul Educatiei a anuntat cã va renunta la circa 20.000 cadre didactice, majoritatea lor fiind suplinitori sau personal necalificat. La nivelul judetului, criza va duce la eliminarea a aproximativ 400 de norme didactice. Asta nu înseamnã cã 400 de persoane vor pleca din învãtãmînt dar faptul cã aproximativ 300 de persoane vor deveni somere este o estimare realistã. Eliminarea unor norme, mai ales din satele mici si cu putini copii va duce cu sigurantã la închiderea unor scoli si va forta elevii sã facã naveta în unitãtile din comune. Cine va mai merge! Deocamdatã ISJ Neamt nu a finalizat lista cu normele eliminate sau cu scolile care se vor închide, acest lucru urmînd a fi fãcut zilele urmãtoare.

Politia, la cota de avarie

Nu mai constituie nici un secret faptul cã criza a afectat puternic si activitatea politistilor nemteni. S-au fãcut reduceri la capitolul cheltuieli, astfel încît politistii sînt nevoiti sã scoatã bani din buzunar pentru consumabile sau chiar pentru combustibil. Lucrurile nu stau mai bine nici la capitolul drepturi bãnesti. Deja sînt probleme cu primele de vacantã care nu s-au mai achitat de aproape sase luni, iar politistii care locuiesc cu chirie nu si-au mai primit compensatia bãneascã. Cît priveste o eventualã reducere a numãrului de politisti, mãsura nu ar face altceva decît sã afecteze si mai grav activitatea Politiei Neamt. „Nu avem nimic oficial în acest moment. Tot ce stim este de la televizor si din ziare. ÃŽnsã dacã decizia de intrare fortatã în concediu fãrã platã va fi aplicabilã si în cazul ministerului nostru, cu sigurantã decizia va fi respectatã“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.
Problema este cã, în cazul politistilor nu poti sã iei o decizie de a trimite o întreagã unitate în concediu fãrã platã. Acest lucru va trebui fãcut prin rotatie.

Articol afisat de 2119 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 12.08.2009 07:54
bataie de joc si luati de prosti! punct.
EU ZIC SA SE FACA ECONOMIE ALTFEL: TOT GUVERNUL CU INTREG APARATUL SAU , TOT PARLAMENTUL , TOTI CEI DIN ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA , TOTI CEI CU PESTE 3000RON/LUNA DIN CONSILIILE JUDETENE SI CONSILIILE LOCALE DIN MINISTERE SI AGENTII GUVERNAMENTALE SA RENUNTE LA SALARIU TIMP DE 1 LUNA DAR SA MEARGA LA LUCRU.
Ad�ugat de gyovy la data 12.08.2009 09:26
Ce este? Recesiune? Suntem de mult in prapastie,si acum ne apropiem de fundul ei.
Tara asta este in cadere libera.N-au reusit sa o termine odata cu lovitura de stat din `89 si au facut-o dupa,distrugandu-ne economia,cu ajutorul populatiei,care in mare majoritate,este analfabeta si cu un grad mic de inteligenta,implicit foarte usor de manipulat.Asadar,asteptati-va la tot ce este mai rau,chiar la dezmembrarea teritoriala,pentru ca un stat in faliment,nu se va putea opune.O sa ne rugam de oameni ca Vadim sa vina in fruntea a ceea ce va mai ramanea din tara,dar va fi prea tarziu.Sanatate si dati in continuare cu voturile la cei care va cumpara in viu ca pe animale.Daca vor mai fi bani pentru a organiza alegerile.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective