Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 August 2009
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mãrsãluitorii din Bãneasa

• 14 elevi, provenind de la clasa de simultan a scolii Bãneasa, riscã din toamnã o navetã de cosmar • drumul impracticabil din zonã face ca microbuzele scolare sã nu poatã ajunge în cãtun • Primarul Doinel Grumezescu a opinat cã Bãneasa este condamnatã la sãrãcie lucie, fãrã perspective de dezvoltare •Din toamnã, 14 elevi de clasele l-lV, de la scoala din cãtunul Bãneasa, comuna Bozieni, sînt pasibili de a deveni veritabili „mãrsãluitori“, din cauzã cã Ministerul Educatiei a decis desfiintarea claselor de simultan. Acest lucru va face ca zilnic, acesti copii sã facã o navetã de calvar, din cauza distantei lungi, peste 10 kilometri, dus-întors pînã la Scoala din satul Iucsa, acolo unde vor fi repartizati. Microbuzele scolare n-au nici ele sanse prea multe de a asigura naveta acestor mici nãpãstuiti, mai ales pe timpul iernii cînd drumul Bãneasa-Iucsa devine impracticabil. Nici vara sau în celelalte anotimpuri nu este mai bine, praful sau noroiul fiind la ele acasã. Localul scolii este insalubru, din paiantã cu acoperis din plãci de azbociment. Doinel Grumezescu, primarul comunei, a precizat cã oamenii o duc greu, în special din cauza calitãtii proaste a pãmîntului. „Se ajunge mai greu la Bãneasa. Am studiat mai multe oportunitãti. Pentru un drum mai bun, asfaltat, va fi necesar, probabil, un proiect comun cu Valea Ursului, pentru a întruni conditiile necesare finantãrii. Am mai balastat în sat portiuni de drum, însã ploile cãzute au mãturat totul si au lãsat pãmîntul gol“, a declarat primarul Doinel Grumezescu. Acesta a mentionat cã, în afarã de aceste lucruri, împreunã cu ISJ Neamt a fost studiatã si posibilitatea initierii unui proiect pentru o scoalã nouã în acest sat. „Va fi mai greu, pentru cã, anual, doar cîtiva elevi de clasele I-IV frecventeazã cursurile scolii din Bãneasa. Ne-am gîndit la o scoalã cu douã sãli de clasã si o cancelarie. Noile mãsuri nu au fãcut decît sã-mi scadã optimismul cã vom gãsi întelegere pentru a construi si acest obiectiv“, a conchis primarul Doinel Grumezescu. Acesta a mentionat cã micile cãtune pozitionate geografic departe de lumea civilizatã sînt exemple tipice de cãtune care vor „muri“ cu timpul.

Sãtuc condamnat la sãrãcie

Primarul Doinel Grumezescu, a precizat cã sansele acestui cãtun sînt minime de a progresa din cauzã cã nu se pot initia proiecte de dezvoltare ruralã, eligibile, pentru cã nu sînt întrunite conditiile impuse. „Cãtunul Bãneasa este condamnat la sãrãcie pentru mai multã vreme. Am fost mereu preocupat sã îmbunãtãtesc în aceastã zonã conditiile de trai. Este greu, mai ales cã pozitionarea localitãtii, la 10 kilometri de «centru», nu oferã multe posibilitãti de transport. Drumurile sînt vechi, de pãmînt. Terenul agricol este «lutos», neproductibil, iar oamenii lucreazã cu ziua sau cresc animale“, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Singurele semne de civilizatie, curentul electric, o bisericã încã în constructie si o scoalã amplasatã într-o clãdire unde jumãtate din spatiu este ocupat de un magazin mixt. Pentru a ajunge în cãtunul Bãneasa trebuie sã faci sport extrem. Drumul de pãmînt din satul Iucsa si pînã în „centrul“ cãtunului este presãrat cu numeroase suisuri si sleauri adînci lãsate de rotile carelor. Praful se învãlmãseste în urma trecãtorilor. Oamenii din sat l-au denumit „Drumul Golgotei“. Cãtunul este împãrtit în trei zone: Rãzesi, Leontesti si Bãneasa „centru“. În Rãzesi sînt doar cinci cãsute din paiantã, acoperite cu plãci de azbociment. Sãtenii spun cã electricitatea nu le tine de foame.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective