Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2009
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 August 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mărsăluitorii din Băneasa

• 14 elevi, provenind de la clasa de simultan a scolii Băneasa, riscă din toamnă o navetă de cosmar • drumul impracticabil din zonă face ca microbuzele scolare să nu poată ajunge în cătun • Primarul Doinel Grumezescu a opinat că Băneasa este condamnată la sărăcie lucie, fără perspective de dezvoltare •Din toamnă, 14 elevi de clasele l-lV, de la scoala din cătunul Băneasa, comuna Bozieni, sînt pasibili de a deveni veritabili „mărsăluitori“, din cauză că Ministerul Educatiei a decis desfiintarea claselor de simultan. Acest lucru va face ca zilnic, acesti copii să facă o navetă de calvar, din cauza distantei lungi, peste 10 kilometri, dus-întors pînă la Scoala din satul Iucsa, acolo unde vor fi repartizati. Microbuzele scolare n-au nici ele sanse prea multe de a asigura naveta acestor mici năpăstuiti, mai ales pe timpul iernii cînd drumul Băneasa-Iucsa devine impracticabil. Nici vara sau în celelalte anotimpuri nu este mai bine, praful sau noroiul fiind la ele acasă. Localul scolii este insalubru, din paiantă cu acoperis din plăci de azbociment. Doinel Grumezescu, primarul comunei, a precizat că oamenii o duc greu, în special din cauza calitătii proaste a pămîntului. „Se ajunge mai greu la Băneasa. Am studiat mai multe oportunităti. Pentru un drum mai bun, asfaltat, va fi necesar, probabil, un proiect comun cu Valea Ursului, pentru a întruni conditiile necesare finantării. Am mai balastat în sat portiuni de drum, însă ploile căzute au măturat totul si au lăsat pămîntul gol“, a declarat primarul Doinel Grumezescu. Acesta a mentionat că, în afară de aceste lucruri, împreună cu ISJ Neamt a fost studiată si posibilitatea initierii unui proiect pentru o scoală nouă în acest sat. „Va fi mai greu, pentru că, anual, doar cîtiva elevi de clasele I-IV frecventează cursurile scolii din Băneasa. Ne-am gîndit la o scoală cu două săli de clasă si o cancelarie. Noile măsuri nu au făcut decît să-mi scadă optimismul că vom găsi întelegere pentru a construi si acest obiectiv“, a conchis primarul Doinel Grumezescu. Acesta a mentionat că micile cătune pozitionate geografic departe de lumea civilizată sînt exemple tipice de cătune care vor „muri“ cu timpul.

Sătuc condamnat la sărăcie

Primarul Doinel Grumezescu, a precizat că sansele acestui cătun sînt minime de a progresa din cauză că nu se pot initia proiecte de dezvoltare rurală, eligibile, pentru că nu sînt întrunite conditiile impuse. „Cătunul Băneasa este condamnat la sărăcie pentru mai multă vreme. Am fost mereu preocupat să îmbunătătesc în această zonă conditiile de trai. Este greu, mai ales că pozitionarea localitătii, la 10 kilometri de «centru», nu oferă multe posibilităti de transport. Drumurile sînt vechi, de pămînt. Terenul agricol este «lutos», neproductibil, iar oamenii lucrează cu ziua sau cresc animale“, a declarat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni. Singurele semne de civilizatie, curentul electric, o biserică încă în constructie si o scoală amplasată într-o clădire unde jumătate din spatiu este ocupat de un magazin mixt. Pentru a ajunge în cătunul Băneasa trebuie să faci sport extrem. Drumul de pămînt din satul Iucsa si pînă în „centrul“ cătunului este presărat cu numeroase suisuri si sleauri adînci lăsate de rotile carelor. Praful se învălmăseste în urma trecătorilor. Oamenii din sat l-au denumit „Drumul Golgotei“. Cătunul este împărtit în trei zone: Răzesi, Leontesti si Băneasa „centru“. În Răzesi sînt doar cinci căsute din paiantă, acoperite cu plăci de azbociment. Sătenii spun că electricitatea nu le tine de foame.

Articol afisat de 1120 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective