Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sporuri si prime pe care politistii nu le-au vãzut niciodatã

• politistii nemteni nu au avut parte de premieri speciale, desi legea prevede astfel de fonduri • în schimb, oamenii legii beneficiazã de alte sporuri si pot primi prime consistente • orele suplimentare nu se plãtesc, ci se compenseazã cu zile libere •

Desi drepturile salariale ale politistilor sînt prevãzute clar într-un act legislativ, respectiv Ordonanta 38 din 2003, de la emiterea cãruia au trecut mai bine de 6 ani, existã sporuri si prime pe care politistii nemteni nu le-au încasat niciodatã. Astfel, conform ordonantei amintite, politistii care, prin actiuni deosebite, au determinat aducerea de venituri la bugetul de stat pot fi recompensati cu premii de pînã la 1% din cuantumul acestor venituri, dar nu mai mult decît venitul lor brut anual. Plata premiilor ar trebui sã se facã dintr-un fond de stimulente a cãrui constituire si utilizare se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului. Ei bine, acest fond de premiere nu a fost niciodatã constituit la nivelul IPJ Neamt. Informatia a fost confirmatã de purtãtorul de cuvînt, inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu. „Acest fond de premiere de 1% nu s-a constituit niciodatã la nivelul Politiei Neamt. ÃŽn schimb, în anii anteriori, au fost patru ofiteri de la Serviciul de Investigare a Frudelor care au primit niste prime modice din confiscãri. Banii nu au venit din acest fond special, ci de la Ministerul Finantelor“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu.
O supãrare a politistilor este si în cazul plãtii orelor suplimentare. Ordonanta privind salarizarea politistilor spune cã orele prestate peste durata normalã a timpului de lucru de politisti se vor plãti cu un spor din salariul de bazã. Ar fi vorba de 75% din salariul de bazã pentru primele douã ore de depãsire a duratei normale de lucru; 100% din salariul de bazã pentru orele urmãtoare si un spor de 100% pentru orele lucrate în zilele de repaus sãptãmînal sau în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, nu se lucreazã. Acelasi act legislativ mai spune cã orele suplimentare pot fi compensate cu timp liber corespunzãtor, la cererea politistului, în cazul în care orele nu au fost plãtite.
Numai cã la IJP Neamt, orele suplimentare se plãtesc foarte-foarte rar, indiferent de dorinta politistilor. Situatia se datoreazã lipsei banilor. „Nu existã, cel putin pentru acest an, buget pentru plata orelor suplimentare care, la alegere, pot fi plãtite sau compensate cu timp liber. Ultimele ore suplimentare plãtite au fost cele prestate la alegeri si nici atunci toate. Au fost plãtite doar 12 ore, iar pentru diferentã s-au achitat libere“, a declarat inspectorul Bãdeanu.

Alte drepturi generoase

Chiar dacã existã drepturi cu care politistii nemteni nu au fãcut „cunostintã“, politistii nu prea ar avea nevoie sã se plîngã, ei beneficiind de o serie de alte sporuri la care alte categorii profesionale nici nu pot visa. Astfel, politistii nemteni pot sã încaseze, suplimentar pe lîngã banii de leafã, salarii de merit si sporuri de excelentã. Acestea se plãtesc. Sporul de excelentã se acordã doar la maxim 1% din efectivele de politie, pentru cei care au rezultate deosebite în muncã. Acesta se încaseazã lunar pe o perioadã de 6 luni. De asemenea, nu existã probleme nici cu acordarea salariilor de merit, existînd politisti care încaseazã lunar bani cu acest titlu. salariul de merit este pînã la 20% din salariul pentru functia îndeplinitã. Salariul de merit se stabileste o datã pe an, si se acordã pentru cel mult 30% din numãrul total de posturi prevãzute în statele de organizare.
De asemenea, politistii mai beneficiazã de un spor de fidelitate de pînã la 20% din salariul de bazã
Toti politistii beneficiazã de gradatii în raport cu vechimea în muncã (3-5 ani, gradatia I; 5-10 ani, gradatia a II-a; 10-15 ani, gradatia a III-a; 15-20 de ani, gradatia a IV-a; 20-25 de ani, gradatia a V-a; peste 25 de ani, gradatia a VI-a). Fiecare gradatie reprezintã 6% din salariul pentru functia îndeplinitã, din salariul pentru gradul profesional detinut. Politistii care îndeplinesc functii de conducere beneficiazã lunar de o indemnizatie de conducere reprezentînd între 10-50% din salariul pentru functia îndeplinitã.
Politistii mai beneficiazã de un spor pentru misiune permanentã de 25% din salariul pentru functia îndeplinitã.
Sporul de „cifru“ este de 15-20% din salariul de bazã, însã îl primesc numai politistii care lucreazã cu cifru.
Iar exemplele ar putea continua cu sporul de anticoruptie-30%-, pentru politistii care se iau la trîntã cu coruptia, al XIII-lea salariu, care este egal cu o leafã de bazã, sporul de 20% pentru politistii care îsi desfãsoarã activitatea în unitãti situate în localitãti sau în zone izolate etc.
Mai trebuie spus cã politistii care ies la pensie beneficiazã de solde compensatorii. Pînã la 5 ani vechime, ajutorul este egal cu 3 salarii, iar cei care au peste 30 de ani vechime la data pesnionãrii beneficiazã de 20 de salarii compensatorii. Ce-i drept, banii nu se încaseazã toti odatã, din cauza crizei politistii pensionati fiind nevoiti sã accepte si plata în rate.

Articol afisat de 2221 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective