Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Poveste tristã... cu o „tornadã“

Poveste tristã... cu o „tornadã“

• locuinta lui Emanuel Andrici, din Boghicea, a rãmas fãrã acoperis, dupã ce un fel de tornadã l-a smuls si spulberat la circa 100 de metri distantã • situatia familiei, compusã din patru membri este delicatã, rate în bãnci, venituri deloc • în urma raportului comisiilor de evaluare a pagubelor, va fi initiat un proiect în vederea acordãrii de despãgubiri sãtenilor afectati de grindinã • administratia localã din Boghicea nu dispune de fonduri pentru ajutorarea sinistratilor, dar va cãuta eventuali...sponsori •

Ploile cu grindinã si furtunile cãzute pe 5 septembrie, au afectat în comuna Boghicea opt gospodãrii, cel mai dramatic fiind cazul familiei Andrici, care a rãmas fãrã acoperis la casã. Martorii oculari au povestit cã din senin s-a stîrnit „ceva cum se vede numai la televizor, o tornadã“ care a ridicat în trombã acoperisul locuintei lui Emanuel Andrici, l-a purtat prin aer circa 100 de metri, înainte de a-l zdrobi de pãmînt. alte sapte anexe si case au rãmas fãrã o parte din acoperãmînt sau cu el gãurit de grindinã. Comisia, numitã prin ordin de prefectul de Neamt, Mihai Archip, formatã din specialisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Consiliului Judetean si ai Sistemului de Gospodãrire a Apelor, s-a deplasat în teren pentru a vedea la cît se ridicã pagubele produse de ploaia cu gheatã. Evaluãrile au stabilit cã în afara familiei Andrici, celelalte gospodãrii au suferit pagube minore. ÃŽn baza unui proiect se vor solicita bani din fondul de interventii la dispozitia Guvernului pentru despãgubiri. Pînã cînd vor primi sprijin, trei din membrii familiei Andrici, mama si doi copii micuti vor sta la pãrinti, din cauzã cã locuinta este de nefolosit. Ceea ce au reusit sã facã bietii oameni a fost sã întindã niste folie în locul acoperisului, pentru a-si mai apãra lucrurile si asa jilave de ploaie.

Îi ajutãm... dar cum?

Primarul comunei, Eugen Mihai a precizat cã posibilitãtile administratiei publice locale sînt reduse, însã din putinul care mai este va cãuta sã ofere un mic sprijin tinerei familii. „ Sotii Andrici, foarte tineri si cu doi copii mici de abia au reusit, în aceastã varã sã termine casa, dupã ce s-au înglodat în datorii pe la douã bãnci. De bine ce aveau casã nouã, nenorocirea i-a lovit, sub forma acestei tornade, fenomen ce nu a mai fost vãzut pe aici, prin zonã. Emanuel, capul familiei, imediat dupã ce a terminat casa, a plecat în Grecia pentru a munci sã-si achite ratele la bãnci. Dupã trei sãptãmîni, de la plecare a primit vestea cã a rãmas fãrã acoperis. La sfatul sotiei a rãmas la muncã, mai ales în noile conditii. Vom încerca sã-i ajutãm cumva, desi nu prea avem cum. Poate niste sponsori din zonele învecinate ar fi dispuse sã ajute tînãra familie care mai are si doi copii mici de crescut“, a declarat primarul Eugen Mihai.
Reamintim cã în judetul Neamt, pe 5 septembrie au fost afectate, în comuna Boghicea, culturi de porumb, vitã-de-vie si pomi fructiferi, reteaua de alimentare cu energie electricã si opt stîlpi de telefonie si opt gospodãrii. O altã comunã lovitã crunt a fost Stãnita, unde grindina a spart acoperisurile a 40 de case si 86 de anexe gospodãresti, iar ploile au afectat 7 kilometri de drum comunal, stîlpi de telefonie si de retea electricã. Satul Ghidion a fost cel mai afectat de potopul de grindinã care s-a abãtut asupra oamenilor. Au mai fost lovite de gheatã si localitãtile Poienile Oancei, Veja, Todireni si Cichirdic, însã în mai micã mãsurã. În urma evaluãrilor, pe care le-am fãcut încã de sîmbãtã, am constatat cã 40 de case au fost afectate, fiindu-le distrus acoperisul, plus alte 40 de grajduri si fînãrii. Grindina a mai fãcut ravagii si în localitãtile Cãuseni si Oteleni. Totodatã, au fost avariate douã linii de medie tensiune si 29 de posturi de transformare, localitãtile Trifesti, Secuieni, Slobozia si Stãnita rãmînînd fãrã energie electricã.

Articol afisat de 1549 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective