Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Poveste tristă... cu o „tornadă“

Poveste tristă... cu o „tornadă“

• locuinta lui Emanuel Andrici, din Boghicea, a rămas fără acoperis, după ce un fel de tornadă l-a smuls si spulberat la circa 100 de metri distantă • situatia familiei, compusă din patru membri este delicată, rate în bănci, venituri deloc • în urma raportului comisiilor de evaluare a pagubelor, va fi initiat un proiect în vederea acordării de despăgubiri sătenilor afectati de grindină • administratia locală din Boghicea nu dispune de fonduri pentru ajutorarea sinistratilor, dar va căuta eventuali...sponsori •

Ploile cu grindină si furtunile căzute pe 5 septembrie, au afectat în comuna Boghicea opt gospodării, cel mai dramatic fiind cazul familiei Andrici, care a rămas fără acoperis la casă. Martorii oculari au povestit că din senin s-a stîrnit „ceva cum se vede numai la televizor, o tornadă“ care a ridicat în trombă acoperisul locuintei lui Emanuel Andrici, l-a purtat prin aer circa 100 de metri, înainte de a-l zdrobi de pămînt. alte sapte anexe si case au rămas fără o parte din acoperămînt sau cu el găurit de grindină. Comisia, numită prin ordin de prefectul de Neamt, Mihai Archip, formată din specialisti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă, Consiliului Judetean si ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, s-a deplasat în teren pentru a vedea la cît se ridică pagubele produse de ploaia cu gheată. Evaluările au stabilit că în afara familiei Andrici, celelalte gospodării au suferit pagube minore. În baza unui proiect se vor solicita bani din fondul de interventii la dispozitia Guvernului pentru despăgubiri. Pînă cînd vor primi sprijin, trei din membrii familiei Andrici, mama si doi copii micuti vor sta la părinti, din cauză că locuinta este de nefolosit. Ceea ce au reusit să facă bietii oameni a fost să întindă niste folie în locul acoperisului, pentru a-si mai apăra lucrurile si asa jilave de ploaie.

Îi ajutăm... dar cum?

Primarul comunei, Eugen Mihai a precizat că posibilitătile administratiei publice locale sînt reduse, însă din putinul care mai este va căuta să ofere un mic sprijin tinerei familii. „ Sotii Andrici, foarte tineri si cu doi copii mici de abia au reusit, în această vară să termine casa, după ce s-au înglodat în datorii pe la două bănci. De bine ce aveau casă nouă, nenorocirea i-a lovit, sub forma acestei tornade, fenomen ce nu a mai fost văzut pe aici, prin zonă. Emanuel, capul familiei, imediat după ce a terminat casa, a plecat în Grecia pentru a munci să-si achite ratele la bănci. După trei săptămîni, de la plecare a primit vestea că a rămas fără acoperis. La sfatul sotiei a rămas la muncă, mai ales în noile conditii. Vom încerca să-i ajutăm cumva, desi nu prea avem cum. Poate niste sponsori din zonele învecinate ar fi dispuse să ajute tînăra familie care mai are si doi copii mici de crescut“, a declarat primarul Eugen Mihai.
Reamintim că în judetul Neamt, pe 5 septembrie au fost afectate, în comuna Boghicea, culturi de porumb, vită-de-vie si pomi fructiferi, reteaua de alimentare cu energie electrică si opt stîlpi de telefonie si opt gospodării. O altă comună lovită crunt a fost Stănita, unde grindina a spart acoperisurile a 40 de case si 86 de anexe gospodăresti, iar ploile au afectat 7 kilometri de drum comunal, stîlpi de telefonie si de retea electrică. Satul Ghidion a fost cel mai afectat de potopul de grindină care s-a abătut asupra oamenilor. Au mai fost lovite de gheată si localitătile Poienile Oancei, Veja, Todireni si Cichirdic, însă în mai mică măsură. În urma evaluărilor, pe care le-am făcut încă de sîmbătă, am constatat că 40 de case au fost afectate, fiindu-le distrus acoperisul, plus alte 40 de grajduri si fînării. Grindina a mai făcut ravagii si în localitătile Căuseni si Oteleni. Totodată, au fost avariate două linii de medie tensiune si 29 de posturi de transformare, localitătile Trifesti, Secuieni, Slobozia si Stănita rămînînd fără energie electrică.

Articol afisat de 1477 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective