Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spaima AH1N1

Spaima AH1N1

• gripa porcinã impune reguli în spitale, toate unitãtile din judet intrînd în carantinã • la Urgenta Spitalului Judetean toti cei cu simptome respiratorii sînt consultati separat • cadrele medicale sînt obligate sã poarte mãsti la fel ca si pacientii cu viroze •

Marti, 3 noiembrie, a fost prima zi în care toate spitalele din Neamt au intrat în carantinã. Acest lucru a însemnat o limitare a numãrului de vizitatori si o restrictionare a intrãrii în spitale a persoanelor din afarã. Toate aceste mãsuri au stîrnit nemultumirea rudelor pacientilor internati pentru cã nu au fost lãsati sã le ducã mîncarea sau sã-i vadã, dar pînã la urmã lucrurile s-au linistit. Tot de ieri, cadrele medicale, în special cele de la Unitatea de Primiri Urgente, sînt obligate sã poarte mãsti de protectie la fel ca si toti pacientii care prezintã simptome respiratorii. Toti nemtenii care ajung la Urgentã cu diverse semne ale unor viroze sînt consultati într-o încãpere separatã pentru a nu intra în contact cu alti bolnavi. O altã mãsurã impusã prin carantinã este monitorizarea mult mai atentã a tuturor celor care au simptome ale unor afectiuni respiratorii iar cel mai mic semn de suspiciune trebuie raportat de urgentã la DSP, la Compartimentul de epidemiologie. „Zilele acestea asteptãm sã primim de la Centrul Regional Iasi primele stocuri de Tamiflu, medicamentul antiviral care se foloseste în tratarea gripei porcine. Oamenii nu trebuie sã intre în panicã si pentru a preveni îmbolnãvirea trebuie sã respecte mãsurile de igienã cu strictete“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.

Alarmã si la Roman

Conducerea Spitalului Roman s-a întîlnit marti, 3 noiembrie, cu medicii direct implicati din cadrul unitãtii în vederea stabilirea metodologiei de lucru, în cazul gripei cu virusul AH1N1. „Sectia contagioase este pregãtitã pentru izolarea pacientilor care prezintã suspiciuni de îmbolnãvire cu virusul AH1N1. Dacã numãrul cazurilor va fi depãsit, va fi pusã la dispozitie si Sectia dermato-venerologie, cu un grad bun de izolare si Sectia pediatrie pentru copii. Bolnavii cu o stare generalã gravã vor fi trimisi de la Sectia boli contagioase a Spitalului Roman, la clinica de profil din Iasi. Pe aceastã cale, rugãm populatia care prezintã semne de îmbolnãvire sã rãmînã la domiciliu. Avînd în vedere cã în fiecare an populatia a fost vaccinatã împotriva gripei sezoniere, în mod repetat, riscul deceselor prin gripa nouã este scãzut. Ne asteptãm la o virulentã a îmbolnãvirilor, dar nu la decese“, a declarat directorul medical adjunct Gabriela Popovici. Aceasta a mai precizat cã a fost suplimentatã aprovizionarea cu medicamente antitermice, revulsive si antiinflamatorii. De asemenea, conducerea unitãtii a pregãtit masinile proprii pentru transportul bolnavilor între sectiile spitalului. ÃŽn ceea ce priveste personalul medical, dacã va fi necesar vor fi chemate la serviciu cadrele medicale aflate în concediu de odihnã. ÃŽn caz de îmbolnãvire, cadrele sanitare vor fi fi înlocuite de colegii de muncã, cãrora li se vor plãti orele suplimentare lucrate. De asemenea, spitalul va achizitiona mãsti speciale de protectie atît pentru personalul medical cît si pentru pacienti.

La Tîrgu Neamt, vizite doar marti si joi

Spitalul Orãsenesc Tîrgu Neamt a intrat în carantinã de marti, 3
noiembrie, în conformitate cu deciziile luate la nivelul forurilor
centrale. Managerul spitalului, medicul Tudorel Axinia, declarã cã
planul de mãsuri privind profilaxia si prevenirea transmiterii infectiilor
în institutie a fost creionat încã de sãptãmîna trecutã. Astfel, a fost trimisã o adresã firmei care asigurã paza spitalului, cerîndu-se ca de la poartã sã fie lãsate sã treacã doar persoanele care apeleazã la servicii medicale. Accesul vizitatorilor care doresc sã ajungã la
pacientii internati va fi permis doar marti si joi, între orele 14 si 16,
dar nu vor putea intra oricînd si oricum. Se vor aduna grupuri de 4-
6 vizitatori, o infirmierã de pe sectie se va prezenta la poartã si îi va
prelua, dîndu-le fiecãruia pelerinã si mascã de protectie. Afise
despre instituirea carantinei s-au postat la toate pavilioanele
spitalului. O atentie deosebitã este acordatã Pediatriei, Sectiei Boli
Contagioase si Compartimentului de Primire Urgente, dar si
celelalte sectii au datoria de a institui si respecta cu strictete
mãsurile privind combaterea rãspîndirii gripei noi, a precizat
directorul Tudorel Axinia. S-a hotãrît ca dezinfectiile în spatiile
spitalului sã se repete la un interval de douã-trei zile, iar la
Compartimentul de Primire Urgente s-a creat un circuit separat
pentru pacientii cu afectiuni respiratorii, pentru a se evita
posibilitatea unei contaminãri, dezinfectarea pavimentelor fãcîndu-
se dupã fiecare bolnav în parte. La sãlile de mese si în saloane s-
au lipit anunturi cu avertismente pentru persoanele internate,
cãrora li se cere sã adopte mãsuri de prevenire si combatere a noii
gripe, mai ales prin spãlarea frecventã a mîinilor cu apã si sãpun. La spitalul din Tîrgu Neamt nu a apãrut nici un pacient suspect, dar a crescut adresabilitatea celor cu afectiuni respiratorii.

Simptomele noii maladii

Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere (prin picãturile rãspîndite de o persoanã infectatã care tuseste sau strãnutã sau, indirect, atunci cînd picãturile sau secretiile din nas sau gît ajung pe mîini sau pe alte suprafete care sînt atinse de alte persoane, care îsi duc apoi mîna la gurã sau nas). Virusul nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic în mod corespunzãtor. În general, simptomele clinice sînt similare cu cele ale gripei sezoniere umane (frison, febrã 39-40 grade, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muschilor si articulatiilor, stare de slãbiciune generalã, senzatia de întepãturi în nas si gît, strãnut, secretii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacã, chinuitoare). Persoanele infectate pot sã nu aibã nici un fel de simptome, dar pot evolua rapid pînã la pneumonie severã ce poate culmina chiar cu moartea bolnavului.

Metode de prevenire

Metodele nespecifice de prevenire a gripei dar si a celorlalte viroze respiratorii se referã la urmãtoarele aspecte: evitarea aglomeratiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, pãstrarea distantei (cel putin un metru) fatã de persoanele bolnave care tusesc sau strãnutã, folosirea servetelelor în caz de tuse sau strãnut si aruncarea acestora la cos dupã utilizare, spãlarea frecventã, cu apã caldã si sãpun, a mîinilor dupã ce strãnutãm, tusim, ne suflãm nasul si înainte de a mînca, aerisirea încãperilor (sãli de clasã, dormitoare), evitarea stationãrii în frig timp îndelungat, prezentarea obligatorie la medicul de familie odatã cu aparitia primelor semne de boalã.

Tratamentul

Gripa porcinã se trateazã doar cu antivirale precum Tamiflu. Acesta este un medicament ce nu se gãseste în farmacii ci este doar pentru uz spitalicesc. Orice alt medicament este ineficient în tratarea bolii. Vaccinarea antigripalã împotriva noului virus este singura metodã eficace de prevenire. În mod normal, vaccinarea trebuie fãcutã în perioada octombrie - decembrie, în special grupelor de populatie care pot transmite gripa cît si persoanelor cu risc crescut de a face complicatii datorate gripei. Vaccinarea împotriva porcinei va începe la sfîrsitul acestei luni si primii vor fi imunizati studentii, liceenii si angajatii spitalelor.

Articol afisat de 2449 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective