Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ATÎT I-AU IUBIT

ATÎT I-AU IUBIT

Cum au votat nemtenii

• Mircea Geoană a obtinut în judet 14.800 de voturi în fata lui Traian Băsescu • în 62 de localităti, din 83 cîte sînt în judet, PSD a avut procente mai mari decît PDL • pe zona Piatra Neamt, PDL are cu 10 procente mai mult ca PSD • în Roman, diferenta PDL-PSD s-a redus la trei procente, în favoarea portocaliilor • pedelistii promit răsturnarea situatiei pentru turul II •

37,64% este procentul cu care pesedistul Mircea Geoană a iesit învingător în judetul Neamt. Pe locul II s-a situat Traian Băsescu, cu un procent de 31,48%, iar Crin Antonescu a obtinut 16,37%. Ca număr de voturi, în Neamt, Mircea Geoană a adunat 89.796, Băsescu - 75.108, iar Crin Antonescu a fost sustinut de către 39.055 de nemteni. La nivel de Piatra Neamt, Băsescu a iesit învingător cu un procent de 36,03% (18.576 de voturi), urmat de Geoană - 26,4% (13,478 de voturi) si Antonescu - 21,95% (11.315 voturi). La Roman, trendul a fost acelasi. Băsescu a iesit cel mai bine - 33,34% (9.822 de sustineri), Geoană - 30,70% (9.044 voturi), iar Antonescu - 20,13% (5.932%). Procentul cel mai mare pe Tîrgu Neamt a fost luat de PSD - 32,96%, urmat de PDL - 26,68% si PNL - 22,85%. La Bicaz, Băsescu a luat 33% (1.170 voturi), Geoană 28% (1.004 voturi), Antonescu 18% (640 de voturi).
La ora închiderii procesului electoral, 21.00, prezenta la vot pentru alegerea presedintelui a fost la nivel de judet de 50,62% (din care 49,91% în mediul urban), iar pentru referendumul national 48,97% (din care 47,82% în mediul urban). La sectiile de votare speciale s-au prezentat la vot 8.852 de persoane, care au votat pentru alegerea presedintelui. Dintre acestea, 8.525 si-au exprimat votul si pentru pentru referendumul national. Aceste procente situează judetul Neamt pe locul 33 la nivel national în privinta numărului de alegători care si-au exercitat dreptul la vot pentru presedintele României si pe locul 30 pentru referendumul national.

PSD, cîstigător de la un capăt la celălalt în două colegii

Liderii social-democrati sperau în victorie la aceste alegeri, dar pe alocuri rezultatele obtinute i-au uimit si pe ei. „Avem două colegii în care PSD a obtinut victorie în absolut toate localitătile. Este vorba despre Colegiul 5, al deputatului Ioan Munteanu, si de colegiul de la Tîrgu Neamt si comunele limitrofe. În cinci colegii din opt, cîte sînt în judet, PSD a iesit învingător. Cel mai bun scor a fost obtinut de către Colegiul 5, apoi Colegiul lui Victor Surdu (zona Horia - Girov si pînă la Tîrgu Neamt), apoi colegiul din zona Tîrgu Neamt si comunele învecinate, pe locul IV a iesit Valea Muntelui si pe locul V colegiul din zona Roznov. Am fost învinsi de către PDL la cele două colegii de pe Piatra Neamt si la cel din Roman“, a declarat senatorul Ion Chelaru, presedinte interimar al PSD Neamt. Dacă pietrenii si romascanii s-au dovedit a fi dedicati pedelistilor la aceste alegeri, tîrgnemtenii au votat PSD. Dintre parlamentarii pesedisti, cel mai bun scor a fost obtinut de către deputatul Ioan Munteanu, care a scos cu 8.000 de voturi mai mult decît PDL în colegiul său. „La Oniceni am scos un procent de 80%, la Bozieni de 72%, la Valea Ursului - 70%, la Gîndinti - 68%, iar la Săbăoani - 51%. În toate cele 16 comune din colegiu am cîstigat, inclusiv la Sagna, Stănita, Gherăiesti, Icusesti si Poienari, care au primari PDL. Am spus de la începutul campaniei că era o atmosferă de schimbare, la care s-a adăugat munca organizatiilor noastre. Diferenta dintre PSD si PDL este de 26 de procente în colegiul meu, iar PNL a obtinut 6%“, a declarat deputatul Ioan Munteanu. Si deputatul Culită Tărîtă a mai dovedit o dată sustinerea de care se bucură din partea electoratului, aducînd din colegiul său un procent de 41,52% în favoarea lui Mircea Geoană, în vreme ce sustinerea pentru Traian Băsescu a fost de 34,76%, iar pentru Crin Antonescu de 10,9%. Desi pe colegiu situatia a fost în favoarea rosiilor, în orasul Roznov s-a votat PDL, asa cum s-a întîmplat si în comuna Borlesti, unde a fost agreat mai mult Traian Băsescu.

PSD a cîstigat si unde erau primari PDL

În judetul Neamt sînt 34 de primari membri PSD, iar succesul acestei formatiuni s-a înregistrat în 62 de localităti, ceea ce înseamnă că aproape 30 de primari ai altor formatiuni s-au trezit învinsi de electorat în unitătile administrativ-teritoriale pe care le conduc. Sînt si cîtiva primari pesedisti care au fost în situatie inversă, la Bicazu Ardelean, Bicaz Chei si Tarcău. „Am obtinut rezultate foarte bune la Roman. După alegerile anterioare, PDL era în fata noastră cu 15 procente, iar după turul I al prezidentialelor am redus diferenta la trei procente. 500 de procente ne-au distantat acum de PDL, iar la alegerile trecute diferenta a fost de 15.000 de sustineri în avantajul portocaliilor. Cred că prezenta la vot a fost masivă la aceste alegeri din două motive principale. În primul rînd a fost valul evident anti-Băsescu, pe care l-am preluat de la populatie cu sloganul «Scăpati-ne de el!», iar al doilea motiv a fost smecheria lui Băsescu de a organiza referendumul în paralel cu alegerile“, a mai spus seful interimar al pesedistilor nemteni. Desi pînă aseară, la închiderea editiei, nu se realizase un clasament PSD pe tară, pentru a se sti exact pe ce loc se situează judetul nostru cu procentul de 37,64% în favoarea lui Mircea Geoană, liderii pesedisti nemteni sperau că Neamtul este în prima parte a topului. „Avem un avans de 14.800 de voturi fată de PDL, într-un judet adînc portocaliu. Cu vointa oamenilor, Neamtul a redevenit rosu“, a mai spus Ioan Chelaru.

PDL promite schimbarea

Desi scorul în municipiile judetului a fost în favoarea portocaliilor, situatia nu i-a multumit prea mult pe liderii acestei formatiuni. Se pare că primii care o vor „încasa“ de la sefii PDL sînt tocmai primarii localitătilor în care PSD a luat caimacul. „A fost o campanie care în judetul Neamt s-a desfăsurat fără incidente deosebite. Din punct de vedere al PDL cred că ar fi trebuit să avem în vedere o analiză punctuală pe localităti. A fost si o stare de automultumire si cred că nici consilierii locali nu s-au implicat suficient pentru a-i convinge pe cetăteni să îl voteze pe Traian Băsescu. Dar în turul II va fi mai multă mobilitate si sînt convins că Traian Băsescu va fi ales din nou presedinte al României. Ne-am trezit cu anumite surprize mai putin plăcute în comunele în care avem primari PDL“, a declarat Vasile Pruteanu, vicepresedinte al PDL Neamt. 15.937 de nemteni s-au dovedit a fi alături de peremistul Vadim Tudor, căruia i-au dat votul, ceea ce reprezintă un procent de 6,68%, peste media pe tară.

Articol afisat de 3348 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective