Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
100 DE MILIOANE PENTRU BODYGUARZII MÃNÃSTIRII

100 DE MILIOANE PENTRU BODYGUARZII MÃNÃSTIRII

• firma de pazã, angajatã de Mãnãstirea Agapia pentru a interzice accesul membrilor unei familii în locuintã, încaseazã 100 de milioane de lei vechi lunar • în contractul încheiat între societate si lãcas, se stipuleazã cã valoarea contractului este de 9.955 lei/lunar, fãrã TVA • întelegerea a fost încheiatã pe perioadã nedeterminatã •

Mãnãstirea Agapia nu o duce deloc rãu din punct de vedere financiar, iar aceastã concluze poate fi trasã dupã ce citesti contractul încheiat între reprezentantii lãcasului de cult si cei ai unei firme de pazã din Iasi. Suma de bani oferitã de mãnãstire pentru serviciile oferite de bodyguarzi în litigiul pe care sfîntul lãcas îl are cu familia Marin, este una substantialã. Nu mai putin de 9.955 de lei plãteste lunar mãnãstirea firmei de pazã. Contractul cu societatea din judetul vecin a fost încheiat pe 8 iunie 2009 si este semnat, din partea asazãmîntului de cult, de stareta Olimpiada Chiriac. Acelasi contract mai prevede cã programul agentilor este non stop, iar mãnãstirea plãteste 6,8 lei/orã, fãrã TVA, pentru fiecare angajat. Un calcul simplu aratã cã pînã în prezent firma ieseanã a primit cîteva sute de milioane de lei vechi de la Mãnãstirea Agapia. Stareta Olimpiada Chiriac a angajat firma de pazã în vara acestui an, cînd a considerat cã trebuie sã îngrãdeascã accesul familiei Marin la locuinta acestora din apropierea lãcasului de cult. Povestea este destul de veche, cele douã pãrti avînd pe rol mai multe procese. „Nu sîntem lãsati sã intrãm pe poarta din spate a casei noastre, desi cîstigasem la Curtea de Apel Bacãu dreptul de acces la toatã suprafata de teren de 467 de metri pãtrati de teren. Mãnãstirea, cu ajutorul agentilor nu ne lasã sã intrãm în curte decît pe unde vor ei, respectiv pe poarta din fatã a casei pe care noi o foloseam mai rar. Am fãcut plîngere penalã împotriva reprezentantilor mãnãstirii dar si a firmei de pazã, pentru cã ceea ce au fãcut ei este un abuz de proprietate“, a declarat Florin Marin. Mãnãstirea a ripostat si l-a actionat în instantã pe acesta, solicitînd plata unor daune în valoare de un miliard de lei vechi si demolarea constructiei. La Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt existã un dosar penal, în care stareta Olimpiada Chriac, dar si reprezentantii firmei de pazã sînt cercetati sub aspectul comiterii infractiunii de abuz contra intereselor persoanei. Florin Marin si sotia sa au cumpãrat, în anul 2001, o casã si un teren în suprafatã de 800 de metri pãtrati în vatra satului Agapia. Tranzactia a fost fãcutã conform prevederilor legale, fiind încheiat un contract de vînzare-cumpãrare.

„Mai bine ne fãceam o casã în pustiu“

Acum, cînd au aflat cîti bani aruncã în vînt mãnãstirea pentru a-i plãti pe bodyguarzi, Florin Marin este decis sã renunte la poprietatea sa. „Din pãcate, Apocalipsa nu rãmîne mincinoasã si, cu tristete constat, cã ea vine de la cãlugãrite. Deoarece mã simt si sînt proprietarul casei si în ziua de astãzi bodyguarzii adusi de mãnãstire nu mã lasã sã-mi folosesc proprietatea. ÃŽn aceastã perioadã de crizã, mãnãstirea îsi permite sã plãteascã 100 de milioane de lei pe lunã, fãrã a mai pune la socotealã cazarea si hrana pentru paznici si cîinii pe care acestia îi folosesc. Normal cã firmei de pazã îi convine acest contract, iar mãnãstirii nu-i pasã cã banii primiti ca pomelnice de la necãjiti si credinciosi sînt folositi în interese meschine. Sîntem disperati de tot ce se întîmplã cu familia noastrã si dacã nu se va face dreptate vor iesi la ivealã si alte lucruri urîte despre ce se întîmplã la Mãnãstirea Agapia. Nãdãjduim în întelepciunea mitropolitului cã va da o mînã de ajutor familiei noastre si vor fi închise toate judecãtile în litigiul pe care îl avem. Nu mai avem nici puterea si nici banii necesari pentru a ne judeca în continuare, de aceea sîntem decisi sã vindem casa mãnãstirii. Am crezut cã ne vom gãsi un loc de liniste sufleteascã si trupeascã, însã am avut parte numai de necaz, gîlcceavã si suspin. Dacã stiam cã aceastã sfîntã maicã va avea un astfel de comportament si ne va plimba prin toate tribunalele din tarã, mai bine ne fãceam o casã în pustiu“, a declarat tîrgnemteanul Florin Marin, care este preot la o parohie din Republica Moldova.

Bodyguarzi acceptati de Mitropolie

Desi reprezentantii Mitropoliai Moldovei si Bucovinei nu stiau de existenta unui contract între Mãnãstirea Agapia si firma de pazã din Iasi, decizia a fost repede acceptatã. Dupã ce s-a elucidat asupra acestei situatii, preotul Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei, a declarat cã Mãnãstirea Agapia va recupera toti banii de la familia Marin. „Existã acel litigiu dintre mãnãstire si familia Marin, cei din urmã construind ilegal un imobil pe terenul mãnãstirii. Deoarece existã intentia lui Florin Marin de a continua lucrãrile la imobilul respectiv, mãnãstirea a apelat la aceastã variantã, si anume de a angaja o firmã de pazã. Banii cheltuiti vor fi recuperati de la familia Marin, urmînd ca mãnãstirea sã cearã la sfîrsitul procesului despãgubiri cu suma de bani respectivã. ÃŽn mod clar se va întîmpla asa, pentru cã familia Marin nu are dreptate în acest litigiu“, a declarat pãrintele Sturzu.
Reamintim cã dupã ce a cumpãrat, în anul 2000, un imobil situat în comuna Agapia, familia Marin a solicitat o autorizatie de demolare de la primãrie, însã au fost amînati de mai multe ori, pînã cînd au aflat cã au fost dati în judecatã de Mãnãstirea Agapia care sustinea cã terenul de sub casã este proprietatea lãcasului. Ce-i drept, pe baza unei hotrãrîri judecãtoresti din 2002, mãnãstirea fusese împroprietãritã cu 49 de hectare de teren, o bunã parte din aceastã suprafatã aflîndu-se sub casele a 40 de familii din Agapia. Printre acestea se aflã si familia Marin, una dintre familiile care se judecã de ani buni cu mãnãstirea. La începutul acestui an, Primãria Agapia a solicitat în instantã anularea partialã a titlului de proprietate, prin care mãnãstirea a fost împroprietãritã cu terenurile de sub casele oamenilor. Procesul se aflã pe rolul Judecãtoriei Tîrgu Neamt.

Articol afisat de 2214 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective