Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

BÃNCILE DAU FRISOANE DE SÃRBÃTORI

• creditele luate de-a valma de nemteni, cu buletinul sau cu ipotecã pe casã, se cifreazã la 25.000 de miliarde de lei vechi • parte din datorii au fost acoperite • totusi sînt restante la platã de circa 1.000 de miliarde lei vechi • pentru acesti bani nemtenii debitori stau cu securea deasupra capului •

Statistica lunarã întocmitã de Banca Nationalã a României relevã faptul cã perioada de gratie a creditãrii în tara noastrã ne-a îngropat în datorii, la propriu. Unii încã nu sînt prea tare afectati de criza economicã sau strîng cureaua si reusesc sã tinã pasul cu ratele pe care le au la una sau la mai multe bãnci, în timp ce altii au fost depãsiti de sumele lunare pe care le au de returnat pe la diverse institutii de credit. Parte din împrumuturi au fost gajate cu diverse bunuri, sau au fost garantate cu ipotecã pe casã, însã unele credite au fost luate pur si simplu cu buletinul, fãrã nici un fel de garantie. Pe scurt, Sãrbãtorile de iarnã i-au prins pe nemteni cu împrumuturi totale la diverse institutii bancare de fix 2.500 de miliarde de lei vechi. Cei care încã îsi pot plãti ratele sînt destui, dar pe de altã parte sînt si multi care figureazã în bazele de date sub denumirea de debitori. Acestia au rãmas datori cu putin peste 1.000 de miliarde de lei vechi, din împrumuturile în lei si valutã pe care le-au contractat de-a lungul timpului si pe care acum nu le mai pot acoperi. Suma este enormã la nivelul judetului Neamt si cei aflati în aceastã situatie nu se vor bucura în tihnã de Crãciun si Anul Nou cînd stiu cã bãncile i-ar putea executa silit pentru împrumuturile nereturnate. Statistica a fost întocmitã de BNR si are în vedere situatia înregistratã la finele lunii octombrie 2009. Comparativ cu luna septembrie 2009, valoarea creditelor a crescut sensibil, deoarece atunci se cifra la 24.470 miliarde de lei. Vestea bunã este cã timp de o lunã nu a mai crescut valoarea creditelor restante.

Restante mai mari la creditele în lei, decît la cele în valutã

Conform comunicatului BNR nemtenii au în acest moment împrumuturi în lei care se cifreazã la 1,27 miliarde de lei noi (12.712 miliarde lei vechi). Din acestea 1,18 miliarde lei ron reprezintã valoarea creditelor curente, în timp ce restantele se cifreazã la 82,88 milioane de lei ron (828 miliarde lei vechi), în crestere fatã de luna trecutã. Desi pare un paradox, persoanele fizice s-au creditat aproximativ cît mediul de afaceri. Asa se face cã agentii economici s-au împrumutat cu un total de 641,3 milioane de lei ron (6.410 miliarde lei vechi). În acelasi timp împrumuturile în lei contractate de persoanele fizice sînt sensibil mai mici, adicã 626 milioane lei noi (6.260 miliarde lei vechi). Si cum creditul cu buletinul si fãrã nici un fel de garantii a fãcut cu ochiul la multi, din totalul împrumuturilor populatiei, cea mai mare parte adicã 590 milioane lei reprezintã credite de consum, 13,3 milioane lei noi au fost contractate pentru achizitionarea de locuinte, iar diferenta de 8,5 milioane lei ron au fost împrumuturi pentru alte scopuri. Desi tot timpul bancherii si analistii economici ne-au recomandat sã luãm credite în moneda în care luãm salariu, nu toti au ascultat aceste sfaturi. Asa se face cã în perioada supusã analizei creditele în valutã contractate în total de nemteni sînt aproape cît cele în lei, respectiv 1,23 miliarde de lei noi (12.300 miliarde de lei vechi). 1,206 miliarde lei noi reprezintã împrumuturile curente, dar restantele la platã sînt mult mai mici decît la creditele în lei si se cifreazã la un total de 27,7 milioane lei ron (277 miliarde lei vechi). Necazul cel mare apasã atît mediul de afaceri cît si persoanele fizice, dar se pare cã acestea din urmã au avut nevoi mai mari si s-au împrumutat în valutã aproape de douã ori mai mult decît firmele. Astfel, agentii economici au credite în monedã strãinã de 448,6 milioane de lei ron (4.460 miliarde lei vechi), în timp ce persoanele fizice au luat de la bancã împrumuturi în valutã de 784,6 milioane de lei noi (7.846 miliarde lei vechi). Paradoxul constã în aceea cã numai 229 milioane lei ron au fost credite pentru locuinte, în timp ce cea mai mare parte a împrumuturilor populatiei în valutã, peste 525 milioane lei noi, reprezintã credite de consum.

Economiile s-au mai „subtiat“ putintel

Pentru cã cei mai multi dintre noi s-au împrumutat mai mult decît le permitea buzunarul, reversul constã în aceea cã putini dintre nemteni, persoane fizice sau juridice, au pus deoparte ceva bani albi pentru zile negre, astfel cã disponibilitãtile la vedere ale nemtenilor nu ating decît pragul de 380 milioane de lei noi. Din aceastã sumã agentii economici au 107 milioane de lei, în timp ce în conturile populatiei este suma de 262,2 milioane lei noi. Analiza relevã faptul cã economiile s-au mai „subtiat“ putin, deoarece în luna anterioarã, septembrie 2009, erau de peste 405 milioane de lei noi (peste 4.000 miliarde de lei vechi). Sînt ceva economii si în valutã, totalul disponibilitãtilor la vedere în valutã fiind de peste 170 milioane de lei noi. „Grosul“ de peste 144 milioane de lei ron se aflã la populatie, în timp ce agentii economici au în bãnci economii în valutã de 25 milioane de lei noi.

Articol afisat de 1119 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective