Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Decembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

BĂNCILE DAU FRISOANE DE SĂRBĂTORI

• creditele luate de-a valma de nemteni, cu buletinul sau cu ipotecă pe casă, se cifrează la 25.000 de miliarde de lei vechi • parte din datorii au fost acoperite • totusi sînt restante la plată de circa 1.000 de miliarde lei vechi • pentru acesti bani nemtenii debitori stau cu securea deasupra capului •

Statistica lunară întocmită de Banca Natională a României relevă faptul că perioada de gratie a creditării în tara noastră ne-a îngropat în datorii, la propriu. Unii încă nu sînt prea tare afectati de criza economică sau strîng cureaua si reusesc să tină pasul cu ratele pe care le au la una sau la mai multe bănci, în timp ce altii au fost depăsiti de sumele lunare pe care le au de returnat pe la diverse institutii de credit. Parte din împrumuturi au fost gajate cu diverse bunuri, sau au fost garantate cu ipotecă pe casă, însă unele credite au fost luate pur si simplu cu buletinul, fără nici un fel de garantie. Pe scurt, Sărbătorile de iarnă i-au prins pe nemteni cu împrumuturi totale la diverse institutii bancare de fix 2.500 de miliarde de lei vechi. Cei care încă îsi pot plăti ratele sînt destui, dar pe de altă parte sînt si multi care figurează în bazele de date sub denumirea de debitori. Acestia au rămas datori cu putin peste 1.000 de miliarde de lei vechi, din împrumuturile în lei si valută pe care le-au contractat de-a lungul timpului si pe care acum nu le mai pot acoperi. Suma este enormă la nivelul judetului Neamt si cei aflati în această situatie nu se vor bucura în tihnă de Crăciun si Anul Nou cînd stiu că băncile i-ar putea executa silit pentru împrumuturile nereturnate. Statistica a fost întocmită de BNR si are în vedere situatia înregistrată la finele lunii octombrie 2009. Comparativ cu luna septembrie 2009, valoarea creditelor a crescut sensibil, deoarece atunci se cifra la 24.470 miliarde de lei. Vestea bună este că timp de o lună nu a mai crescut valoarea creditelor restante.

Restante mai mari la creditele în lei, decît la cele în valută

Conform comunicatului BNR nemtenii au în acest moment împrumuturi în lei care se cifrează la 1,27 miliarde de lei noi (12.712 miliarde lei vechi). Din acestea 1,18 miliarde lei ron reprezintă valoarea creditelor curente, în timp ce restantele se cifrează la 82,88 milioane de lei ron (828 miliarde lei vechi), în crestere fată de luna trecută. Desi pare un paradox, persoanele fizice s-au creditat aproximativ cît mediul de afaceri. Asa se face că agentii economici s-au împrumutat cu un total de 641,3 milioane de lei ron (6.410 miliarde lei vechi). În acelasi timp împrumuturile în lei contractate de persoanele fizice sînt sensibil mai mici, adică 626 milioane lei noi (6.260 miliarde lei vechi). Si cum creditul cu buletinul si fără nici un fel de garantii a făcut cu ochiul la multi, din totalul împrumuturilor populatiei, cea mai mare parte adică 590 milioane lei reprezintă credite de consum, 13,3 milioane lei noi au fost contractate pentru achizitionarea de locuinte, iar diferenta de 8,5 milioane lei ron au fost împrumuturi pentru alte scopuri. Desi tot timpul bancherii si analistii economici ne-au recomandat să luăm credite în moneda în care luăm salariu, nu toti au ascultat aceste sfaturi. Asa se face că în perioada supusă analizei creditele în valută contractate în total de nemteni sînt aproape cît cele în lei, respectiv 1,23 miliarde de lei noi (12.300 miliarde de lei vechi). 1,206 miliarde lei noi reprezintă împrumuturile curente, dar restantele la plată sînt mult mai mici decît la creditele în lei si se cifrează la un total de 27,7 milioane lei ron (277 miliarde lei vechi). Necazul cel mare apasă atît mediul de afaceri cît si persoanele fizice, dar se pare că acestea din urmă au avut nevoi mai mari si s-au împrumutat în valută aproape de două ori mai mult decît firmele. Astfel, agentii economici au credite în monedă străină de 448,6 milioane de lei ron (4.460 miliarde lei vechi), în timp ce persoanele fizice au luat de la bancă împrumuturi în valută de 784,6 milioane de lei noi (7.846 miliarde lei vechi). Paradoxul constă în aceea că numai 229 milioane lei ron au fost credite pentru locuinte, în timp ce cea mai mare parte a împrumuturilor populatiei în valută, peste 525 milioane lei noi, reprezintă credite de consum.

Economiile s-au mai „subtiat“ putintel

Pentru că cei mai multi dintre noi s-au împrumutat mai mult decît le permitea buzunarul, reversul constă în aceea că putini dintre nemteni, persoane fizice sau juridice, au pus deoparte ceva bani albi pentru zile negre, astfel că disponibilitătile la vedere ale nemtenilor nu ating decît pragul de 380 milioane de lei noi. Din această sumă agentii economici au 107 milioane de lei, în timp ce în conturile populatiei este suma de 262,2 milioane lei noi. Analiza relevă faptul că economiile s-au mai „subtiat“ putin, deoarece în luna anterioară, septembrie 2009, erau de peste 405 milioane de lei noi (peste 4.000 miliarde de lei vechi). Sînt ceva economii si în valută, totalul disponibilitătilor la vedere în valută fiind de peste 170 milioane de lei noi. „Grosul“ de peste 144 milioane de lei ron se află la populatie, în timp ce agentii economici au în bănci economii în valută de 25 milioane de lei noi.

Articol afisat de 869 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective