Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cresc gheturile pe Bistrita

Cresc gheturile pe Bistrita

• zãpor era pe o lungime de 3,2 km • drumurile sînt practicabile • toate ambulantele solicitate au ajuns la pacienti •

Nemtenii au depãsit cu bine perioada de început de iarnã. N-au rãmas troieniti, pe drumuri se circulã, chiar dacã în conditii de iarnã, iar masinile Salvãrii au ajuns la solicitanti. Ghinionul le-a iesit în drum cîtorva nemteni, care s-au ales cu mînile sau picioarele rupte, alunecînd pe ghetus. Pe rîul Bistrita, amonte de acumularea Topoliceni, ieri la prînz nivelurile si debitele au fost în general stationare. Fenomenul de zãpor se manifesta pe o lungime de 3,2 km începînd de la coada Lacului Topoliceni pînã amonte 1.200 de metri pod Sãvinesti. De la barajul Topoliceni, pînã aval 200 de metri pod Ruseni s-a format canal dezghetat cu lãtimi de la doi la opt metri. ÃŽn aval de canalul pîrîul Pîntei s-a format pod de gheatã cu grosimi de la 10 la 50 cm, pe o lungime de 30 de metri. Pe sectorul cuprins între coada Lacului Izvorul Muntelui si în amonte existau aglomerãri de gheturi pe o lungime de un kilometru si jumãtate, avînd grosimi de la 40 la 50 cm. ÃŽn medie, grosimea aglomerãrilor de gheturi este cuprinsã între 10 cm si 1,2 metri. ÃŽn ultimele 24 de ore fenomenul s-a extins cu circa 0,6 km. Temperatura aerului la ora 12:00 era de minus 3,5 grade Celsius. Pe teritoriul Neamtului nu existã sectoare de drum înzãpezite sau cu circulatie pe un singur fir, carosabilul fiind acoperit cu zãpadã frãmîntatã si tratatã cu material antiderapant cu grosimi de unul si doi cm. Retelele electrice si posturile de transformare sînt functionabile. „Mãsurile luate si actiunile întreprinse de cei de la Sectia Drumuri Nationale si Judetene si Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã au fãcut ca în judet sã nu se manifeste situatii deosebite. Nu au fost nici persoane izolate în viscol“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea.

Ambulanta, mai greu, dar a ajuns la pacienti

Zãpezile abundente nu au dat prea tare peste cap activitatea celor de la Ambulantã. Masinile acestui serviciu au reusit sã ajungã din fericire la toate solicitãrile, mai greu, cu întîrzieri, dar au ajuns. Se pare cã si oamenii au avut mai putin nevoie de medici ca de obicei, numãrul solicitãrilor adresate Serviciului de Ambulantã fiind mai mic decît în zilele de dinainte de a ninge. „Nu pot spune cã zãpada nu ne-a dat bãtãi de cap dar avînd în vedere cã masinile noastre sînt echipate de iarnã, am reusit sã ajungem la toate solicitãrile pe care le-am primit, cu mici întîrzieri, e drept, dar am ajuns la toate. Nu au fost nici solicitãri din zone izolate astfel încît am fãcut fatã tuturor problemelor“ a precizat medicul Letitia Dãmoc, sefa Serviciului Judetean de Ambulantã. Nici în primele zile cu ninsoare abundentã, marti si miercuri, nu au fost probleme majore la Ambulantã, doar o singurã masinã tamponîndu-se usor. ÃŽn schimb, dacã pe sosele parcã s-a circulat putin mai bine joi, pe trotuare lucrurile s-au mai complicat, astfel încît mai multi nemteni au ajuns în ultimele ore la Unitatea de Primiri Urgente cu mîni si picioare fracturate. Joi dimineatã de exemplu, în doar cîteva ore, la UPU Neamt au ajuns trei pacienti, doi dintre ei avînd picioarele rupte motiv pentru care au si fost internati în spital. Cel de-al treilea a avut mai mult noroc, rupîndu-si doar antebratul. ÃŽn afara acestora au mai venit alti cîtiva pacienti care cãzuserã pe gheatã dar, din fericire, acestia s-au ales doar cu vînãtãi si zgîrieturi, astfel încît, dupã ce au fost pansati, au fost trimisi acasã.
Atît politistii, dar si lucrãtorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã sînt pregãtiti sã intervinã dacã situatia o va impune. Trebuie precizat ISU are un protocol de colaborare cu Serviciul de Ambulantã care prevede acordarea de sprijin pentru transportul bolnavilor în general, a celor care efectueazã dialize în special. Se intervine numai atunci cînd arterele de circulatie sînt blocate. ÃŽn acest sens, pompierii sînt dotati cu un autocamion cu tractiune 6x6, o masinã capabilã sã ajungã în locuri blocate de troiene. „Intervenim si pentru limitarea si înlãturarea efectelor unor situatii de urgentã, sprijinind activitatea societãtilor care au în responsabilitate eliberarea cãilor de acces, atunci cînd situatia o impune“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.

Articol afisat de 1677 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dora78 la data 18.12.2009 05:52
Prin judet...
S-a circulat destul de bine, corect. Dar de ce nu scrieti nimic despre felul RUSINOS în care a gestionat PPN venirea iernii în Piatra - Neamt??? Ca niciodatã, în nicio altã iarnã, zilele astea abia se putea merge cu masina prin oras, mai mare jena pentru "fitele" pe care le are Stefan!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective