Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

VISE MORTALE (CU PLANTE)

• magazine în care se vînd amestecuri de plante cu efect halucinogen sînt si-n Neamt • nu se stie numãrul exact pentru cã nimeni nu le controleazã • desi se vînd produse similare drogurilor, autoritãtile nu le-au verificat mai deloc • la sfîrsitul anului trecut, mai multi adolescenti au ajuns la spital deoarece au inhalat amestecuri de plante si substante comercializate unde nu te astepti • recent, în aceste magazine a apãrut si o sare de baie care injectatã sau inhalatã are efect similar cocainei •

Magazinele etnobotanice au ajuns din nou în atentia publicã dupã ce în ultimele zile mai multi tineri din Bucuresti au murit în urma consumului unui praf denumit „
Special Gold“. Aceasta se comercializeazã în toate magazinele etnobotanice, sau „magazinele de vise“ asa cum mai sînt ele cunoscute si contin substante asemãnãtoare amfetaminelor. Consumul acestui praf poate da dependentã rapid si în final poate provoca stop cardiac consumatorilor. Desi au fost trase în mass-media nenumãrate semnale de alarmã de-a lungul timpului, mai ales dupã ce multi tineri si adolescenti au ajuns la urgentã în stare gravã din cauza consumului unor astfel de plante, pînã acum autoritãtile nu au fãcut efectiv nimic. Magazinele etnobotanice functioneazã în continuare, ba chiar s-au înmultit în ultima perioadã, semn cã le merge bine.

Magazine neverificate de autoritãtile sanitare

ÃŽn ciuda faptului cã aceste magazine reprezintã un real pericol public prin faptul cã produsele pot fi cumpãrate inclusiv de cãtre copii, autoritãtile sanitare nu stiu cîte astfel de magazine existã în judet si nici nu le-au verificat vreodatã. „Aceste magazine se autorizeazã pe proprie rãspundere deci nu necesitã o autorizatie sanitarã de la noi. Din aceastã cauzã nu stim exact numãrul lor si nici controale nu am fãcut la aceste firme. Acum, dupã acest scandal referitor la moartea mai multor tineri ca urmare a consumului unor prafuri vîndute prin astfel de firme ne-am sesizat si vom face verificãri în toate punctele de lucru de acest fel. Cred cã si politia ar fi trebuit sã se implice mai demult în stoparea acestui fenomen“, a precizat farmacistul Nãstase, din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt. Desi nimeni nu stie exact cîte astfel de magazine existã în judet, acestea pot fi gãsite cu usurintã în toate orasele. ÃŽn Piatra Neamt poate fi gãsit cîte un astfel de magazin în fiecare din cartierele orasului, fiind cel putin 4. Situatia este similarã si la Roman dar si la Bicaz unde exista deja unul si acum urmeazã sã se deschidã un altul.

Etnobotanice în sediul firmelor fantomã

Spre indignarea pãrintilor si fericirea adolescentilor si tinerilor bicãjeni, asa-zisele amestecuri de plante cu efect halucinogen au ajuns si-n urbea de sub baraj. Si nu oriunde, ci chiar în clãdirea cu numãrul 17 de pe strada Barajului, locul în care au fost depistate cu mai bine de un an în urmã peste 20 de firme cu tentacule în întreaga tarã, avînd ca asociati pe Way Consulting Corporation Limited cu sediul în SUA, Delaware. Punctul de desfacere a ierburilor, cãruia i se mai spune si „Magazin de Vise“ si-a fãcut aparitia în peisajul comercial bicãjean cu cîteva luni în urmã si desi desface produse pe piata localã cam tot de pe atunci, functioneazã si în prezent fãrã forme legale, asta însemnînd fãrã a avea avizul Compartimentului Financiar al Primãriei Bicaz. Mai mult, activitatea se desfãsoarã dupã un program destul de curios pentru un magazin normal, începînd o datã cu lãsarea serii si trãgîndu-si obloanele tîrziu în noapte. Desi în geam este pus un afis prin care se anuntã cã „este interzis accesul tinerilor sub 18 ani“, magazinul este curtat îndeobste de cãtre odraslele bicãjenilor, care, curioase din fire, încearcã sã afle ce si cum cu „balsamurile“ de naturã vegetalã. Interesant, cã marfa nu este expusã vederii ca-n orice magazin, ea putînd fi „drãmãluitã“ de cei doritori doar în urma consultãrii unor mostre aflate într-o mapã specialã. Numai asa potentialii cumpãrãtori pot afla cã un pliculet parfumat, avînd ca ingrediente „scutellaria laterflora, lobelia inflanta si chimophila umbellata“, costã doar 35 ron si cã pentru a fi utilizat „continutul plicului se varsã într-un recipient“. Asta, pentru a da doar un exemplu, cãci gama produselor oferite spre studiu este destul de bogatã, sãrac fiind doar bagajul informational privind utilizarea si combinarea substantelor. Cît despre eventualele reactii adverse nici pomenealã. Nu întîmplãtor, unii dintre tinerii utilizatori de servicii halucinogene povestesc precum cã, în urma prizãrii ori a inhalãrii unor continuturi se simt altfel. Revenind la ilegalitatea comertului practicat de cãtre firma ieseanã, cãci pînã la urmã despre asa ceva-i vorba, asta apropo de lipsa avizului primãriei, administratia localã a dispus în urmã cu cîteva zile un control efectuat de cãtre Politia Comunitarã. Drept urmare, vînzãtorul a tras obloanele, iar patronul a promis telefonic cã se va prezenta de urgentã la primãrie pentru discutii. Numai cã, desi a trecut sãptãmîna, acesta nu s-a tinut de promisiune, comertul desfãsurîndu-se în continuare doar dupã lãsarea întunericului. ÃŽntre timp, la primãrie a mai fost depusã o cerere de cãtre o altã firmã pe acelasi obiect de activitate, situatã de astã datã la parterul unui bloc din cartierul Mãrceni, care solicitã ca program de activitate al desfacerii de produse orele 16 - 24. De data aceasta administratia localã le-a cerut sã prezinte avizul locatarilor. Deocamdatã situatia se aflã în stand-by spre multumirea pãrintilor. Amatorii se întreabã pînã cînd?

De la bal... la spital

ÃŽn judetul Neamt, la finele anului trecut, au ajuns la camerele de gardã ale spitalelor mai multi adolescenti si tineri în stare gravã dupã ce consumaserã plante cumpãrate din magazinele etnobotanice. Acestia le prizaserã sau le fumaserã mai ales la petreceri sau în cluburi dupã care li s-a fãcut rãu iar dupã ce starea de euforie a trecut au devenit extrem de agitati si nu-si mai aminteau nimic din ce fãcuserã. „Sînt extrem de indignatã de faptul cã aceste magazine de plante etnobotanice nu sînt supuse unor verificãri foarte severe. Pînã la urmã, consumul oricãrei plante, în cantitãti si dozaje nestabilite de un medic poate fi extrem de periculos darmite cînd este vorba despre plante halucinogene. Destul de des în ultima perioadã au fost adusi la urgentã tineri sau adolescenti care consumaserã astfel de plante cumpãrate din aceste magazine. Erau extrem de agitati, aveau halucinatii, sufereau de tahicardie, erau confuzi iar unii deveneau inconstienti pur si simplu. Cînd îsi reveneau, nu-si aminteau ce li se întîmplase dar îsi aduceau aminte cã luaserã diverse ierburi la recomandarea prietenilor, colegilor etc. Sînt extrem de periculoase aceste magazine si sustin cu tãrie închiderea lor. Din pãcate, în vremuri de crizã economicã, cel mai bine merg afacerile cu jocuri de noroc si cele cu droguri si de aceea credem cã dacã nu se vor lua mãsuri severe astfel de magazine vor apãrea în numãr tot mai mare si implicit, vom avea tot mai multe victime“, a declarat medicul Letitia Damoc, sefa Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.

Cazuri

Ultimul caz de intoxicatie cu plante ajuns la spital a fost al unui adolescent de 17 ani, din Piatra Neamt. Acesta a ajuns pe 1 decembrie anul trecut la UPU aproape lesinat la spital, avea ameteli, tulburãri de echilibru si era incoerent. Tot spre sfîrsitul anului trecut, la Roman, o adolescentã de 14 ani a ajuns în stare gravã la spital dupã ce inhalase un amestec de plante. Fata încercase praful la recomandarea unor colegi de clasã cu care fusese la o petrecere. Ea a ajuns la spital aproape lesinatã, cu probleme cardiace, extrem de agitatã dar pînã la urmã si-a revenit. Un alt tînãr de 27 de ani tot din Roman a avut nevoie de îngrijiri medicale dupã ce a fumat o tigarã din „iarbã“ halucinogenã, cumpãratã de la un magazin specializat. Tînãrul prezenta sindrom cefalgic si lipotimie precum si halucinatii si agitatie extremã.
Ministerul Sãnãtãtii luase anul trecut hotãrîrea de a închide aceste magazine etnobotanice din tarã dar de atunci nu s-a mai întîmplat nimic, iar firmele respective îsi vãd linistite de comertul cu iluzii. Totusi, autoritãtile sustin cã au elaborat un proiect de hotãrîre prin care se va stabili închiderea lor dar va intra în dezbaterea Senatului abia dupã 1 februarie. Asta înseamnã cã legea care interzice activitatea acestor magazine ar putea intra în vigoare în cel mai bun caz peste cîteva luni. Pînã atunci, comerciantii vor prospera iar adolescentii si tinerii îsi vor risca viata în continuare.

Politistii invocã lipsa legislatiei

ÃŽn urma verificãrilor efectuate în cursul anului trecut de politistii de la Crimã Organizatã s-a constatat cã în judetul Neamt existã sase magazine etnobotanice. Numãrul era valabil la sfîrsitul anului trecut, pentru cã între timp a mai apãrut un astfel de magazin în Bicaz. ÃŽn ceea ce priveste legalitatea functionãrii acestor magazine, politistii ridicã din umeri si invocã lipsa legislatiei. Spun cã au fãcut ceea ce era de fãcut, si anume sã preleveze probe din produsele expuse spre vînzare pentru a stabili dacã ele contin substante psihotrope. Toate probele ridicate de la magazinele din Neamt au fost trimise pentru expertizare laboratoarelor de analizã si profil al drogurilor. „ÃŽn urma analizelor de laborator, la unele produse comercializate la un astfel de magazin din judetul Neamt, a fost evidentiatã o substantã psihotropã, care face parte din categoria drogurilor de risc. ÃŽn aceste conditii s-a întocmit un dosar penal pentru comiterea infractiunilor de trafic de droguri de risc, detinere de droguri de risc în vederea consumului si punerea la dispozitie, cu stiintã, cu orice titlu a unui local, a unei locuinte sau a oricãrui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit. Cercetãrile sînt continuate de politistii de la Brigada Antidrog Bacãu“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. ÃŽn urma controalelor efectuate, magazinele etnobotanice si-au reluat activitatea, dar nu înainte de a retrage de pe piatã produsele care contin substante prevãzute în tabelele-anexã ale Legii nr. 143/2000 si vînd produse cu continut de substante care nu sînt aflate sub control. Conform celor precizate de inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, Politia a fãcut deja demersurile necesare la Ministerul Sãnãtãtii, în vederea includerii sub incidenta legii si a substantelor psihoactive continute de produsele comercializate în aceste magazine. Pînã cînd aceste substante nu vor fi incluse pe lista interzisã, oamenii legii nu vor putea face mare lucru.

Articol afisat de 2533 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, I. ASAVEI, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective